Jump to content

Yosha

Members
 • Posts

  214
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Yosha

 1. Bedoel je het hoekje naast de tegels aan de waterlijn waar die geraniums staan? En dat je er nog overheen wilt kunnen kijken? Je hebt al hortensia's maar een pluimhortensia op stam is misschien ook leuk. Zoiets? Ik weet niet of ze bij je andere hortensia's passen? En het is meer een struik dan een boom, maar misschien ook het overwegen waard.
 2. Het lijkt erg op wat ik met mijn waterkefir had, een soort gist schijf achtig ding. Ik weet niet hoe het heet, en ik weet ook niet of je de peertjes nog kunt eten. Als het een gist is kan de druk in de potten zijn toegenomen, dat is ook handig om te weten...
 3. Dat doet me aan de rammenas denken die ik vorige jaar had gezaaid (dacht dat het radijsjes waren), die was ook te heet om te eten. In ieder geval zijn de recepten die ik er voor kreeg vast ook geschikt voor je radijsjes: hoe-rammenas-te-verwerken-zodat-ze-minder-heet-is-t18544.html
 4. Wat jammer. Misschien smaken ze wat beter als ze jonger zijn?
 5. Ja er zijn veel mosterdbladen, en dan dus ook mosterdbladen die knollen vormen En dan kom ik zowel mizuna als tatsoi tegen als Brassica rapa ondersoort, mizuna was ik eerder al tegen gekomen als Brassica juncea en tatsoi ook, en nu zelfs als Brassica narinosa.
 6. Nou, als er zelfs eetbare knollen aan komen is het een nog aantrekkelijker gewas dan ik dacht. Ik zag op een gegeven moment ook door de bomen het bos niet meer vanwege de namen. Er zijn een paar ondersoorten, en dan zijn er tig cultivars. En namen lijken door elkaar te worden gebruikt. Kwam ook artikelen tegen waarin de B. juncea zelfs "tuber mustard" werd genoemd. Als ik de knolvormende wil kijk ik wel naar welke er bij jullie knollen opleveren En als ze al zo lang staan bij jou, Angela, schiet deze variant blijkbaar ook niet zo snel door? B. rapa is toch geen mosterdblad Raquette?
 7. Hm bedoel je dat tweede plaatje uit mijn post? Heb nog eens gezocht en die bron is inderdaad een beetje dubieus, die heb ik niet kunnen dubbel checken, had daar misschien beter een ander voorbeeldplaatje voor kunnen plaatsen (de andere 2 wel dubbel gechecked). De Brassica juncea die wordt ingelegd is van wat ik er van kan vinden de Brassica juncea tatsai versie (vrij knobbelig). Hoe zien de wortels van jouw mosterdblad variant er uit Angela? Je planten staan er mooi bij trouwens. Hier heb ik verschillende bladmosterds (helaas weet ik niet exact welke), maar die waren vorig jaar al doorgeschoten voordat ze echt groot waren.
 8. De grotere planten had ik al gerooid voor de winter en heb nu alleen kleine plantjes dus heb het zelf nog niet kunnen bekijken. Maar wanneer ik op mustard greens roots zoek kom ik wel plaatjes met verdikte wortels tegen. En kom ik tegen dat dit de planten zijn die de mosterd zaadjes leveren (wist ik ook niet, ik dacht dat het vanwege de smaak zo genoemd werd). Op mustard roots zoeken leverde zelfs recepten op. Sommige afbeeldingen laten wel een bepaalde variant zien, meer mizuna-achtig. Bijvoorbeeld http://www.specialtyproduce.com/produce/Mustard_Roots_10024.php Maar echt heel erg lijkt het nou ook weer niet op jouw wortels, maar misschien omdat jouw planten al zo oud zijn? Ze kunnen natuurlijk ook iets anders hebben dan knolvoet. Oh kijk, deze vorm lijkt er alvast meer op http://www.vietworldkitchen.com/blog/2013/03/zha-cai-sichuan-preserved-mustard-tuber.html
 9. Oh dat is een goeie van die reuzenbonen! Die vind ik erg lekker De aanbieding van Aldi was deze zaterdag (vandaag), omdat ik niet graag zaterdag overdag boodschappen doe verwachtte ik niet dat ze nog boompjes hadden. Bovendien wil ik het liefst dat ze iets hoger kunnen groeien (dat ze nog niet op deze hoogte getopt zijn zeg maar, al zijn ze natuurlijk wel op laagstam geent en wil ik niet hele hoge bomen). Toch nog even gekeken om 18u... en er waren er nog wat, waaronder 2 zoete kersen. 1 was niet getopt en de ander had een dikke tak praktisch parallel aan de hoofdtak, die zou ik hopelijk als hoofdtak kunnen laten groeien (de parallele tak was niet getopt ) Even opzoeken hoe ik dit ga aanpakken. Het zijn een Hedelfinger en een Kordia. Blij dus!
 10. Het lijkt ook best op watermunt. Die bloeit met meer bolvormige aren dan langwerpige, misschien heb je het vorig jaar zien bloeien?
 11. Voor de tomaten doe ik dat ook dit jaar (beginnend met 1/2 vol potje). Voorzaaien in trays heb ik dit jaar niet gedaan, maar ik kleine potjes met 2 of 3 zaadjes. Die vul ik bij ongeveer wanneer de tweede set echte blaadjes groeien (en 1 zaailing blijft over) . Ik hoef ze dan maar 1x te verpotten voor ze op hun definitieve plek komen. Die keuze is meer gebaseerd op minder werk voor mij, het kost iets meer ruimte (heel veel voorzaaien van verschillende planten doe ik dit jaar niet), maar scheelt voor mij best wat werk (ik heb vrij weinig energie). Vorig jaar heb ik voorgezaaid in trays en daarna 1x verpot naar een klein potje, dat was uiteindelijk niet genoeg en nog een keertje verpotten was beter geweest. Dus nu met ongeveer evenveel werk voor mij toch naar een groter potje toe werken. Hopelijk is het verschil straks duidelijk. Oja een potje werkt hier alvast beter kwa vochtig houden en water geven, zaaitrays drogen wat sneller uit.
 12. Yosha

  Winterzaaien

  De spinazie en winterpostelein beginnen nu een beetje te groeien. Voor mij een teken dat voor oogst 3 maanden later zaaien ongeveer net zo goed zou werken (of juist eerder, maargoed, het ging er om dat ik iets wilde zien opkomen). De mizuna (een mosterdblad) groeit ietsjes en de rucola nog niet. Voor de oogst hoef je het natuurlijk niet te doen. Of ik het volgend jaar nog een keer doe? Waarschijnlijk niet, te veel gestress of je moet gaan afdekken e.d. Ik denk dat ik liever herfstzaai.
 13. Voor de mensen die heel erg droge handen hebben en het met alleen vet niet redden: ze hebben vaak ook iets vochtinbrengends (hydraterends) nodig. Vandaar dus dat ik eerst een handcreme of dagcreme gebruik en na een paar minuten intrekken er pas vet overheen smeer. Je kunt het allicht proberen.
 14. Een paar tuinboontjes gelegd, zo in de grond. Andere jaren zaaide ik voor, eens zien of het lukt (ik las dat ze vaak aan- of opgevreten worden als ze nog klein zijn). Verder rucola en mizuna kleine plantjes op een betere plek gezet.
 15. Mijn katten zitten ook het liefst waar ik aan het graven ben. Eentje graaft ook gewoon mee, en ook voor de lol. Maar dan liggen mijn zaadjes overal. En ik wil zeker geen drollen in de moestuin! Plassen ook niet trouwens. Ze hebben de hele rest van de tuin om het te doen (en de kattenbak, ze mogen bij mij niet de hele dag naar buiten en al helemaal niet 's nachts), maar niet tussen mijn eten. Zaailingen worden ook gewoon geplet en losgewoeld. Hier leg ik er gaas overheen. Stokken en stokjes gebruik ik heel soms, maar ik vind ze niet zo goed werken. Van dat dunne gaas, een net zeg maar, over je planten leggen kan ook, maar ze kunnen zich daar soms nog tussen wurmen. Als het om je eigen katten gaat kun je ook een hoekje maken met losse bladeren, vinden ze ook leuk. Dan doen ze het hopelijk alleen nog daar, en weet je tenminste waar het ligt. En dan eens in de zoveel tijd wegscheppen. Als het maar een beetje rul is, dan zitten ze er graag. Ter verduidelijking: dat pentanet ligt gewoon op de grond, ik bedoel dus niet een hekwerk of kooi ofzo, gewoon een los stuk over je zaaisels en zaailingen heen, de planten kunnen er gewoon tussendoor groeien. Het gaat ook jaren mee.
 16. Ik weet niet zo goed wat je bedoelt met hoe hoog je de berm mag maken? Die in potjes zijn toch gewoon dezelfde als de losse klauwtjes? Nou ja, het kan een andere varieteit zijn, maar het werkt hetzelfde. Bij de Aldi hadden ze vorige week ook klauwtjes en bij de Dirk komen ze ook binnenkort weer (maar je hebt dan niet echt keus welke varieteit, en je moet er wel dezelfde dag nog heen gaan want ze gaan hard).
 17. Yosha

  Winterzaaien

  Er is toch echt wel veel opgekomen bij jou hoor, Pippi, als ik het zo lees. Echt leuk om te lezen! Omdat ik al jaren zaai (begon vooral met sierplanten) en veel het bij mij gewoon niet (goed) doet wilde ik niet zo veel winterzaaien (ik heb niet erg groene vingers... wel bruin van de aarde haha!) Maar ik wilde wel iets zien groeien en had in december omdat het zo lang niet vroor hier wel spinazie scherpzaad en winterpostelein gezaaid (ook veldsla, maar dat kiemde niet zo goed en de zaailingen gingen dood). Die 2 kiemden erg goed, maar zelfs nu de zon ondertussen weer op dat stukje grond komt groeit het amper. Ik had er 2 glasplaten overheen gelegd, en toen het 's nachts erg vroor daar overheen een paar lagen plastic. Oogsten kan ik er dus niet van, maar het was wel leuk om te zien dat er tenminste iets groeide. De mizuna en rucola hadden zich uitgezaaid en die plantjes doen het ook gewoon prima (in de open lucht in de grond, die nog in potjes stonden legden wel het loodje). Maar groeien doet het (nog) niet, dus ook daarvan geen oogst. De grond begint ook aardig uit te drogen, ik begin me af te vragen of ik er een gieter overheen moet gooien... Oja de borago had zich ook uitgezaaid en heeft in de winter nog staan bloeien (aan kleine plantjes, deze stonden in de zon). Die hebben gebloeid in de zon maar ook die in de schaduw stonden en niet hebben gebloeid waren pas geleden ineens toch verdwenen helaas. De cichorei heeft het gewoon overleefd, daar heb ik wel een paar zaailingen van (de rest had ik al weggehaald, en het zaad kan ik niet vinden dus ben echt blij met de zaailingen!)
 18. Hier ook herkenbaar dat de kleur zo op je handen en randjes blijft zitten. En ik heb ook het idee dat wassen het erger maakt, en dan gebruik ik nog speciale "zeep" omdat ze anders te pijnlijk worden. Eelt heb ik bijna niet, en ze insmeren helpt alleen tegen de pijn en het erger worden van plekken, en dan moet ik nog rustig aan doen met wassen. Zonder insmeren gaat niet, maar het insmeren helpt niet tegen de vuile kleur bedoel ik. Vanwege de droogte gebruik ik handcreme of dagcreme, en daar overheen lippenbalsem op de ergste plekken, of kokosolie. Met haren wassen worden ze wel schoon. Ik gebruik voor bijna alles handschoenen in de tuin (voor zaadjes pakken doe ik ze uit), maar een deel gaat gewoon door de handschoenen heen (nou ja, anders was het nog veel erger). Ik ga in ieder geval voor betere handschoenen kijken, bedankt voor de tip Rob0
 19. Om de 1 of andere reden lukt het me niet meer om te quoten, dus ik hoop dat je het nog leest. Ja ik weet voor in ieder geval 90% zeker dat het Pentaglottis sempervirens is. En als het dat niet is, is het zeker een nauw verwante plant. Vorig jaar heb ik er zaadjes van verzameld aan de rand van de weg, maar ik kan ze niet vinden Dus als ik er van jou een paar kan overnemen ben ik erg blij! Wil je zaadjes ruilen? De cichorei zaadjes kan ik ook niet vinden, maar ik heb wel die 2 jarige Chinese vergeetmijnietjes (Cynoglossum amabile), korenbloemen (wel gemengd, dus niet alleen blauw), juffertje in 't groen, slangekruid en ook nog van andere bloemen zoals Malva sylvestris (moederplant is een cultivar "Braveheart", heeft iets donkerdere en vollere bloemen dan de soort), Scabiosa atropurpurea. Wat grappig dat deze plant ook een rode kleurstof afgeeft. Ik gebruik ook henna maar blad (en soms wat takjes ertussen) van de Lawsonia inermis. Misschien noemden de Arabieren de soort kleur "henna", of de soort verf die van de planten af komt? Wel interessant, als je je haar er ook mee kunt verven wil ik het best eens uitproberen
 20. Yosha

  Punterella

  Wat grappig, ik zag dat dit ook een varieteit is van Cichorium intybus, daar had ik een tijdje terug zaadjes van gekocht als cichorei, voor de bloemen. Alleen had ik ze met grote rond-achtige bladeren (en zonder die stengeltjes in het hart), en bleek het om de groenlof varieteit te gaan. Ze hebben heel lang met hele mooie (en veel!) lilablauwe bloemen gebloeid (en wat van het blad geplukt en als andijviestamppot gegeten). De nieuwe zaailingen uit de herfst hebben de winter tot nu toe ook gewoon overleefd, al weet ik niet of het aan de varieteit ligt.
 21. Die heb ik ook gebruikt, tenminste als je horizontale jaloezieen bedoelt. Ik had ze vrij lang gelaten, zodat ik staand ook nog kan lezen wat er staat en ze ook nog vrij diep kan steken zodat ze beter blijven staan. Enig nadeel is dat wanneer het gat waar de draad doorheen gaat boven de grond staat, ze daar gaan knikken. Dus dat onder de grond houden, of dat stukje niet gebruiken in je label. Ik heb voor kunststof gekozen bij de vaste planten omdat dat langer meegaat dan hout. Als de labels te kort meegaan kan ik alsnog niet meer zien wat er staat, dan kun je net zo goed geen labels gebruiken. IJslollie stokjes en houten knijperhelften heb ik voor zaaisels gebruikt maar die slaan uit (zwart/groen) waardoor niet meer te lezen is wat er gezaaid is. Dan werken rietjes beter (die werken niet voor langere tijd, wel goed voor zaaisels waar je de rietjes tot een paar maanden kan gebruiken). Die beschilderde stenen vind ik erg mooi, met een ander soort verf gaan die als label vast wel langer mee. Dus nu ga ik stenen verzamelen
 22. Yosha

  Pompoen zaadwinning

  Ja daar komen soortechte zaden uit. Alle vruchten zullen soortecht zijn, maar alleen uit de zaden van die je met de hand doet zullen weer dezelfde pompoen planten groeien. Uit het zaad van de vruchten van de onbedekte bloemen uiteraard niet, maar de vruchten zijn wel echt die pompoen die je had gezaaid. Als je een kruising vrucht aantreft, dan was het zaad waaruit je de moederplant hebt gekweekt dus al niet soortecht.
 23. regio: Zuid-Holland, richting kust datum: 10 februari rozemarijn bloeit datum: 17 februari eerste hommel gespot, waarschijnlijk aardhommel (Bombus terrestris) vanweg het uiterlijk en het tijdstip van waarnemen. Hommel kroop vrij snel onder plantenbladeren, naar de grond en kroop daar enigszins onrustig bewegend.
 24. Ah, vandaar dat je de bedden zo had getekend. Dan is draaien niet zo'n goed idee nee. Is er een speciale reden dat het keyhole garden plan de paden aan de buitenkant heeft en niet met het hoofdpad in het midden? Ben best wel benieuwd naar hoe dat werkt, zo'n sleutelgatstructuur. Is dat ook de versie met de verhoogde bedden en stenen?
 25. Toevallig pas ook bij PremierSeedsDirect via eBay besteld, waren nette prijzen en ze hebben een uitgebreid assortiment. En nette hoeveelheden zaad per zakje, van de tomaten die ik had besteld 100 in het ene zakje en 150 in het andere (nee ik heb het niet nageteld, het staat er gewoon op).
×
×
 • Create New...