Ga naar inhoud

Featured Replies

Geplaatst:

Joepie!!! Ik Ben dolgelukkig!

Het was een hele uitdaging!

Geplaatst:

F. Houweling:

Ik denk dat blije bakkes uitgeroepen gaat worden tot de moestuinforum-appelkenner

Das iets teveel eer. Ik zit ook maar gewoon te googelen net als iedereen.

 

Eigenlijk ben ik meer gespecialiseerd in pruimen en peren dan in appels .

Appelvariëteiten zijn er gewoon veel te veel, dat maakt het zo moeilijk om ze te determineren.

Geplaatst:

Blije Bakkes schreef:

Appelvariëteiten zijn er gewoon veel te veel, dat maakt het zo moeilijk om ze te determineren.

 

In dit zinnetje toon je bescheidenheid en maak je meteen het verschil! Ik en anderen "kijken plaatjes" of "googlen"..... Jij "determineeert" en dat is toch wel van een ander niveau. Hoe heb je dat aangepakt?

Niets op tegen om je als de forum-appel-kenner te benoemen, maar welke titel is er dan voor Powerlite?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:
Hoe heb je dat aangepakt?

 

Determineren is vooral een kwestie van wegstrepen. De appel op de foto heeft twee typische kenmerken: Ze heeft sterk een afgeplatte vorm en ze is extreem groot en zwaar (en ze rijpt eind september). De rijptijd helpt ons helaas niet verder want de meeste appels rijpen rond deze tijd. De andere twee eigenschappen zijn echter zeer specifiek. Er zijn maar weinig appelvariëteiten die 500 gram of meer wegen. Op basis daarvan kun je dus heel veel wegstrepen en hou je nog maar een paar variëteiten over.

 

Vervolgens kijk je naar de kleur en je kijkt of de appel streepjes heeft of lenticellen of geen van beide. Vervolgens kijk je of ze een lang steeltje of een kort steeltje hebben en dan ben je er al bijna

Geplaatst:
  • Auteur

Uw bescheidenheid siert je blije bakkes.

 

Weet niet of er liefhebbers zijn om hier een quiz-toppic van te maken ? telkens het geraden is , een ander ras aanbieden af en toe. Door eender wie uiteraard , zodat ik ook eens kan mee raden Ik heb alvast een 2e gefotografeerd voor als er interesse is.

Geplaatst:

Ik wil er ook wel een plaatsen maar dan mag jij niet meedoen

Geplaatst:

Leuk leuk ! Eender wie inderdaad. Ik heb er óók nog wel 1 die wat lastig is

Geplaatst:

Wat ik dan vooral leuk zou vinden als jullie dan ook proberen uit te leggen hoe je bij de keuze komt, zoals Blije Bakkus dus net deed... Dan leren we er ook nog wat van.

Geplaatst:

ow zeker ja. En dan bij de uitslag ook het liefst uitgebreid vertellen wat de reden was om juist die appel te kiezen voor aanplant. Dat is dan ook gelijk mijn vraag aan Powerlite. Waarom die totaal onbekende ( toch wel behoorlijk onbekend dacht ik ? ) appel. Hoe is ie ?

Geplaatst:
  • Auteur

Bit , waarom deze ? waarom zoveel andere tis een passie.

Maar nu serieus. Waarom ik deze koos. Omdat het een prachtappel is aan de boom , voor ze helemaal rijp zijn hebben ze een speciale kleur , met een mistige look . Het is een gezonde boom , gezonde vruchten , en de smaak is meer dan behoorlijk. Het is een stevige appel , zoetzuur van smaak met een lekker typisch aroma.

Geplaatst:
  • Auteur

Nog eentje dan maar. weer 1 van een ferm kaliber trouwens.

2013-10-03-0824521380827565.38

Geplaatst:

Tja. Mijn James Grieve ziet er vrijwel exact zo uit. Maar zo'n makkelijke zal het wel niet zijn he ? Ik heb hem hier op mn bureau liggen. 100%. Maar het zal wel niet.

Geplaatst:
  • Auteur

James grieves is het in ieder geval niet.

 

1ste tip , het is opnieuw een appel van caliber. Elk jaar zijn het appelen van rond de 400gr per stuk.

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Vorige week zondag 18.50 uur is op de tv ned 2 een progamma begonnen van L Fresco.Vorige week had ze over zaden van de hele wereld bewaren op de Spitsbergen in een berg/kluis.Er komen nog 3 afleveringen.

Vanavond had ze over de oerappels in Kyrgyzstan zeer bijzonder.

Toeval of het moet zo zijn heeft Brain Kabbes er zaterdag een stuk geschreven in de krant van het Noorden.

REIS NAAR HET FRUITPARADIJS.

En dat was naar Kyrgyzstan ,daarkan je in wouden dwalen die vol staan met wilde walnoten,appels,peren ,pruimen,abrikozen,kersen en perziken.

Sinds enige jaren doe hij aan vrijwilligerswerk om prille toerisme in Kyrgyzstan op gang te helpen.Het idee is om community based tourism(toerisme waar de locale bevolking van profiteerd,niet de touroperator)te ontwikkelen in een land dat zo'n twintig jaar geleden onafhankelijk werd en voorheen een Sov-jetrepubliek was.Als je naar zijn site gaat www.kabbes.nl verteld hij erover en hij organiseerd weer een reis.

Ik wou jullie dit berichten want er zit hier tussen de moestuinforum wel een paar fruit(gekken ).

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

Bedankt voor de tip Interessant die geschiedenis van de appel.

Geplaatst:

Is het een Duitse?

 

James grieves is het in ieder geval niet.

 

1ste tip , het is opnieuw een appel van caliber. Elk jaar zijn het appelen van rond de 400gr per stuk.

[*]

Geplaatst:
  • Auteur

Nee , het is geen Duitse , en omdat het hier een beetje stilgevallen is een nieuwe tip :

Het is een Belgische appel.

Geplaatst:

de belgica denk ik ?

Geplaatst:

Primo?

Geplaatst:
Nog eentje dan maar. weer 1 van een ferm kaliber trouwens.

2013-10-03-0824521380827565.38

Calville de Saint-Saveur?

[*]

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Powerlite kan je het verklappen? (of ons nog een tip geven). Ben erg benieuwd welk ras het is...

Geplaatst:
  • Auteur

En we hebben een winnaar.

proficiat Persica.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic