Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Project fruitige tuin


RemcoE

Recommended Posts

Beste moestuin liefhebbers,

 

Ik wil graag een topic openen voor mijn projectje de fruitige tuin.(ik wist niet zo goed waar ik deze moest plaatsen en omdat ik toch meer geintereseerd ben in fruit...)

Ik ben Remco Elles en heb samen met mijn vriendin een jaar terug een prachtige dochter gekregen. Op dit moment doen wij niet heel veel in de tuin en wij hebben ook beslist geen groene vingers. Ik wil een paar dingen in de tuin gaan doen om op een lekkere en leuke manier wat te leren (en vooral later ook onze dochter wat bij te brengen).

Onze tuin is deels bestraat en uiteraard mag een klein grasveldje niet ontbreken.

Onze tuin is 5x18 meter en richt zich tot het westen. Met een schutting van 2 meter als omheining betekend dit dat 1 kan van de schutting de hele dag schaduw bied (linker kant op de fotos) en de overkant dus de hele dag in de zon staat.

 

Ik had het volgende in gedachten:

 

Braam: Ik verwijder mijn klimroos. Deze doet het niet echt naar mijn zin en ik heb voor de roos al een klimrekje gemaakt welke van pas kan komen bij de braam. Klimrekje is ongeveer 180 hoog en 360 breed.

 

Druif: Graag een blauwe druif welke ik laat groeien tegen de schutting ongeveer 360 breed. Welk soort is het lekkerst voor op tafel en heeft niet zoveel problemen?

 

Blauwe bessen: De strelitzia gaan er uit. Bij min 8 graden moeten ze naar binnen en gezien deze 80 kilo wegen en de ruimte binnen het ook niet echt toelaat…Nouja het resultaat van 1 winter buiten is te zien op de foto. In deze potten kan ik mooi 2 blauwe bessen struikjes planten.

 

Aardbeien: Ik ga 3 bakken maken welke ik aan de schutting kan hangen. Deze worden 180 lang. In totaal iets van 18 aardbei planten?

 

Kiwibes: Ik heb een bloembak gemaakt van 180 lang bij 35 breed en 45 diep met wieltjes. Hier kan ik een trellis achter maken en daar een kiwibes tegen planten. Eventueel kunnen hier nog andere plantjes in. iemand een idee?

 

Verder wil ik nog een verrijdbare bak maken van ongeveer 80x40x40 voor tomaten welke een afdakje krijgen.

Deze gaan allemaal in de zon staan en onderaan deze schutting (op de foto dus aan de rechter kant) wil ik betonnen palissades plaatsen op 30-40cm van de schutting om hier wat te verbouwen.

 

Waar kan ik deze planten het beste kopen?

Kan de Kiwibes in bovengenoemde bak?

Hebben jullie nog makkelijk ,lekker fruit wat in mijn tuin past?

Is er iets van fruit wat het goed doet in de schaduw? (nooit direct zonlicht)

Wat voor groente zou ik kunnen plaatsen in de volle zon onderaan de schutting.

 

Op de foto zijn ook 2 kersen boompjes te zien. Deze werden verkocht als laagblijvend in het plaatselijke tuincentrum. Deze schoten direct als een malle de lucht in. Helaas zijn dit enorme magneten voor luis en in de zomer word al het blad opgegeten. Ik heb met wat middeltjes gespoten maar dit mocht niet helpen. Ook hebben er maar 2 kersen aan gezet welke verrotte en afvielen.

Hebben jullie tips hiervoor? En hoe moet ik deze boompjes snoeien? Ik heb geen flauw idee 

 

Zo dat is een heel verhaal en ik hoop dat jullie mij een beetje kunnen helpen met ideeen en wat wel en wat niet gaat want zoals ik al schreef: ik ben geen geboren tuinder maar wil wel graag leren!

 

DSC0366316861395085794.JPG

 

DSC0366178781395085779.JPG

 

DSC0366239321395085788.JPG

Link to comment
Share on other sites

Hoi Remco.

 

Welkom op dit ook zeer fruitige forum!

 

Leuk en zeer persoonlijk verhaal van veel leuke plannen om hier te lezen! Maar je stelt wel heul veul vragen in een keer.

Ik denk dat er best wel reacties voor je komen op die vragen.

 

Enkele tips alvast:

1. Zou het niet leuk zijn om in de rubriek "Moestuinseizoen" dit topic als startblad te zetten...en dat je ons daar geregeld op de hoogte houdt van de groei van je fruitige tuin?

Zeker als je foto's erbij blijft zetten, krijg je volop (be-)kijkers en als je dat wilt, ook met-je-mee-denkers.

2. Over veel van de fruitsoorten waar je vragen over stelt, staat er ook al heel veel op dit forum. Rechtsboven is de zoekfunctie en als je daar bijvoorbeeld "druif" of "druiven" intypt, vind je al heel veel informatie. Ook over lekkere, gezonde, goed dragende blauwe druiven vermoed ik.

3. Als je daar niet echt de antwoorden kunt vinden, kun je het beste per topic 1 duidelijke vraag kiezen. Stel...je hebt een kiwibes, die je wilt gaan snoeien...je vindt er nog weinig over op dit forum....dan maak je een topic over "Hoe kan ik mijn kiwibes goed snoeien?".

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor je reactie. Ik ben al een tijdje aan het lezen op internet en vooral ook op dit forum.

Het leek mij beter al mijn vragen te beperken tot 1 draadje (post, onderwerp) om het zo overzichtelijk te maken. 10 verschillende posts is niet altijd gewenst op fora

 

Wellicht een leuk idee om foto te maken over de vorderingen ed. Is dit dan ook de beste plek om onderstaande post te plaatsen gezien de vragen die er in staan?

 

Ik ga ondertussen nog even verder "spitten" op dit forum

Link to comment
Share on other sites

Wat een leuk idee. Ikzelf heb ook een 'fruittuintje' en heb een kleinere tuin als jij. Ik doe alles in potten en bakken en tot nu toe (het 2e jaar) gaat dat goed. Net als jij heb ik ook echt geen groene vingers dus kan je niet veel wijsheden geven helaas. Ik heb de volgende soorten:

Framboos tulameen > staat op de zonnige kant, in mijn idee mooiere plant dan de braam en geeft ook veel vrucht.

Druif > m'n favoriet! Ik heb een blauwe druif, de regent. Zeer lekker en mooi!

Bosbes > vorig najaar geplant dus nog geen vrucht van gezien

Peer > twee patio boompjes in pot. De conference en Louise, gaan waarschijnlijk te groot worden maar zien we dan wel weer

Kersenboom > patio boom morel, ook in pot

En de witte en zwarte bes, ook in pot

 

Ikzelf vind in pot werken erg handig. Ik ben zelf namelijk impulsief en wil elke keer weer wat anders o op een andere plek . De framboos staat ook in een bak, zo kan ik hem beter in bedwang houden, zelfs de druif heb ik in bak. Je kunt eventueel in mijn moestuin topix kijken hoe ik ze heb.

Ik wens je veel succes met het uitkiezen van je fruit!!!

Link to comment
Share on other sites

@Wiebelkonijn: Wij zijn ook wel een beetje van de bakken. Helaas had ik 2 druiven gekocht en die in een grote pot gehouden. helaas kwam er het eerste jaar een winter van -23 overheen en volgend jaar -18. Deze doen het dus niet meer zo goed... Peer word veels te groot voor onze tuin al zou ik er wel graag 1 hebben.

 

Op de foto is het moeilijk te zien maar aan het eind van de tuin staan ook nog 3 pruimen in lei. Deze staan nu 3 jaar en helaas nog niet veel gegeven. In September ga ik deze maar eens snoeien

 

@Jane: Ik heb gelezen dat sommige mensen de braam met doornen lekkerder vinden. Ik overweeg wel om een doornloze te nemen. Gewoon omdat het makkelijker is

Link to comment
Share on other sites

@Jane: Ik heb gelezen dat sommige mensen de braam met doornen lekkerder vinden. Ik overweeg wel om een doornloze te nemen. Gewoon omdat het makkelijker is

 

Zo ieder haar/zijn smaak, brrr nee voor mij geen doornen. En dacht ivm met kind(eren) en in de tuin bij het huis, niet zo aangenaam.

Link to comment
Share on other sites

Ja het hoort wel bij het leerproces maar die braam kan nogal wat afval genereren bij het snoeien en daar lijkt het mij ook niet echt handig

 

Ik ga dit weeken kijken of ik hout kan scoren voor wat bloembakken en wat plantjes bestellen bij Jan den Hertog in Boskoop. Lekker online bestellen.

Stiekum ook een boksdoorn of Goji Bes meebestellen

 

Nu nog even kijken hoe ik een stelling / draden ga maken voor de druif...

Link to comment
Share on other sites

Afval genereren niet handig ? ( voor een compostbak is een gestekelde braam niet handig nee ). Maar is dat een reden een plant / struik / boompje niet te nemen ?

Oké.

Link to comment
Share on other sites

Hoi,

leuk plannetje,

 

Ik ben het 2e jaar bezig in men moestuintje, en heb vorig jaar met succes aalbes(rode bes) en framboosjes gehad, braam heb ik er dit jaar bijgezet, en een rijtje met aarbeiplantjes ook.

 

Voor de braam en frambozen mss een tip:

Bramen met doornen zou ik niet zomaar in volle grond zetten. (zonder doornen weet ik niet, maar lijkt me wel hetzelfde als met doorn)

Dat woekert net zoals frambozen en als je die niet inperkt heb je na x aantal jaren een overwoekering (tot bij je buren?)

Ik ben van plan ze in te perken met betonplaten(toch zo'n halve meter diep) zodat ze niet verder woekeren dan tot waar ik ze wil.

Tenzij iemand een beter idee heeft dan betonplaten?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ook geprobeerd mijn frambozen (letterlijk) binnen de perken te houden door grindtegels in te graven en zo een bak te maken. De planten kropen uiteindelijk toch tussen de tegels door, terwijl ze zo sluitend mogelijk had laten aansluiten. Ga het opnieuw proberen met "iets ronds", bv. Emmer zonder bodem. In ieder geval een afsluiting aan een stuk, ipv met naden/kieren.

 

Succes,

Jds

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ook geprobeerd mijn frambozen (letterlijk) binnen de perken te houden door grindtegels in te graven en zo een bak te maken. De planten kropen uiteindelijk toch tussen de tegels door, terwijl ze zo sluitend mogelijk had laten aansluiten. Ga het opnieuw proberen met "iets ronds", bv. Emmer zonder bodem. In ieder geval een afsluiting aan een stuk, ipv met naden/kieren.

 

Succes,

Jds

Link to comment
Share on other sites

Ik heb bakken gevormd met worteldoek voor de frambozen. Sleuven van 40 a 45 cm diep en 50 a 60 cm breed. Worteldoek van 1,50 m breedte. Zover ingegraven dat het net niet meer te zien is. In de eerste plaats omdat mijn kleigrond van naturen wat alkalisch is (ph is net iets boven de 7) en frambozen liever lichtzure grond hebben. In de frambozensleuf turf en compost met de grond gemengd. Totaal 4 bakken voor 7 frambozenplanten, waarvan 6 herfstframbozen. Ze staan nu het 3e seizoen en zijn tot hier toe allemaal braaf binnen de sleuven gebleven met nieuwe uitlopers. Geen garantie voor de toekomst uiteraard..... (Maar ja, het afsteken van scheuten is ook geen enorm probleem met een scherpe spade...toch?)

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

 

Voor de braam en frambozen mss een tip:

Bramen met doornen zou ik niet zomaar in volle grond zetten. (zonder doornen weet ik niet, maar lijkt me wel hetzelfde als met doorn)

Dat woekert net zoals frambozen en als je die niet inperkt heb je na x aantal jaren een overwoekering (tot bij je buren?)

Ik ben van plan ze in te perken met betonplaten(toch zo'n halve meter diep) zodat ze niet verder woekeren dan tot waar ik ze wil.

 

Is, althans bij mij, met de soortjes die ik uit ervaring ken , met braam echt niet het geval. Die loopt niet onder de grond weg toch ? ( meer polvormer )

Frambozen wel ja, soms zelfs heel ver. Maar bramen ?

Link to comment
Share on other sites

Zelfs al zet je ze een halve meter diep, aan een mm gaatje hebben ze al genoeg om de tuin van de buurman te vinden, heb het geprobeerd

Dus eigenlijk heeft het geen zin om te proberen de framboos binnen de perken te houden?

Link to comment
Share on other sites

Jawel. Wil je echt niet schoffelen / snoeien ? Dan zet je een framboos in een grote metselkuip die je ingraaft.

 

Een framboos maakt grof gezegd 2 soorten wortels. Wortels die de stuik stevigheid bieden, die gaan vertikaal. Daarnaast de wortels die de voeding verzorgen die gaan vooral zijwaarts en zitten dicht onder de oppervlakte. Beiden geen probleem. Onder de framboos liefst weinig beroering in de cirkel rondom de struik. Dik mulchen.

 

Dan maakt de framboos uitlopers: Runners. Uitlopers vanuit het centrum van de struik, alle kanten op, redelijk dicht onder de oppervlakte ( naar mijn idee niet veel dieper gaand als hooguit 40cm ( hun weg zoekend bij obstakels. Die uitlopers zijn eigenlijk de manier om zichzelf vegetatief te vermeerderen. De stuik komt ergens met zijn runner boven en zal daar een nieuwe struik vestigen. Het jaar daarop kan die scheut als zelfstandige struik verder gaan en dus ook weer runners maken.

 

Wat Weknow zegt, je kan ook gewoon alle uitlopers die te ver van de oorspronkelijke struik bovenkomen, wegsnoeien/ wegschoffelen. Als je dat maar vroegtijdig doet.

Verwaarloos je de aandacht voor zo'n struik wordt het een wildernis ja. Dat is ook de overeenkomst met de braam. Het kan een wildernis worden ( bij de braam bovengronds, die wortelt en vormt nieuwe struiken aan de toppen van de takken , waar de tak de grond raakt. ( oplossing : geen takken de grond laten raken ). Maar dat is niet de schuld van de struik. De oorzaak moet je dan in de eigenaar van de vruchtstruik zoeken.

Link to comment
Share on other sites

Persica geeft dus aan dat een speciekuip niet werkt en dat de uitlopers door de afwateringsgaten heen gaan. dan heb je uiteindelijk geen afwatering meer en nog steeds uitlopers.

 

ik vind schoffelen/snoeien geen probleem. maar ik maak de buren er niet blij mee.

Link to comment
Share on other sites

Bij een framboos is het inderdaad wel wijs om er bij het planten al rekening mee te houden dat hij zijscheuten gaat maken. Die wil je ook, maar beperkt en gecontroleerd. Dus bedenk alvast pakweg het gebied dat ze mag uitgroeien als je plant ...in de rij en in de diepte. Toch zeker een 50 a 60 cm in de diepte en de rij zolang je hem wilt. Als je uitlopers allemaal laat staan (hoeveelheid en felheid van groeien verschilt toch wel wat per ras) wordt het - zoals Bit zegt - een wildernis en heb je ook weinig opbrengst. Beter laat je per plant elk jaar 5 a 6 goede krachtige scheuten staan, die staan waar je ze wilt. Zo kun je ook een rij of haag laten groeien (daar reken ik op ca. 10 a 12 scheuten per meter) en heb je ook goede opbrengst van dikkere, goed rijpe en aromatische, frambozen. Al de rest resoluut uitsteken! Hoe jammer het ook lijkt...ze gaan ten koste van je opbrengst. Die scheuten zitten inderdaad niet heel diep, dus als je het bijhoudt loopt er niets echt uit de hand.

 

Bramen maken wel/ook ondergrondse uitlopers via scheuten. Maar minder en meestal ook pas na enkele jaren. Het woekeren van bramen is dat de takken makkelijk 4 a 5 meter worden en - als ze op de grond komen - daar wortelen (spontane afleggers). Maar de pol wordt ook steeds dikker en breder en gaat geleidelijk alle kanten op uitschieten, ook ondergronds. Het kan goed dat er een meter of meer verderop plots een plant bij verschijnt. Daarnaast willen bramen ook nog vrij gemakkelijk zaaien als de omstandigheden gunstig zijn. Maar die zaailingen zijn dan niet meer soortecht.....waarschijnlijk van weinig teelt-waarde.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...