Missmass Geplaatst: 22 september 2014 Share Geplaatst: 22 september 2014 Dag allemaal, Ik heb een aantal kruiden in de tuin waar ik vaak lekker mee kook, maar ik merk wel dat ik vaak in herhaling val. Ik blijf een beetje hangen in wat ik ken. Er zijn zoveel kruiden die ik nog niet ken en die misschien ook wel heel lekker zijn om mee te koken en die ook te kweken zijn in ons klimaat. Wat is nou jullie top 3 aan keukenkruiden? Mijn top 3 (lekker standaard )- rozemarijn- tijm- basilicum Quote Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes! Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
SuusP Geplaatst: 22 september 2014 Share Geplaatst: 22 september 2014 Basilicum, dille en bieslook. Smaken die vers toch zo ontzettend anders zijn dan gedroogd. En ik gebruik ze (bijna) dagelijks. Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
appelvrouw Geplaatst: 22 september 2014 Share Geplaatst: 22 september 2014 Basilicum is alleen in de zomer, toch?Ik maak vaak een fijngehakt mengsel om op de soep, (pompoen)puree of saus etc te strooien:Peterselie, bieslook, kervel ( die er ook niet altijd is.) Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
SuusP Geplaatst: 22 september 2014 Share Geplaatst: 22 september 2014 Je kunt ze ook zaaien in de winter hoor, en dan als basilicumkers. Ook erg lekker, maar minder productief natuurlijk. Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Piroska Geplaatst: 22 september 2014 Share Geplaatst: 22 september 2014 1 salie2 oregano3 munt Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 22 september 2014 Share Geplaatst: 22 september 2014 Met superstip: Tijm. Daarna bieslook en basilicum (niet perse in die volgorde). Als het een kruid moet zijn die in de winter ook staat, dan rozemarijn. Met salie weet ik nooit zo goed wat ik er mee moet. Ja, door tomatensaus... maar verder doe ik er niets mee Ze groeien hier fantastisch, dus ik heb wel veel planten in verschillende varianten Quote Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Piroska Geplaatst: 22 september 2014 Share Geplaatst: 22 september 2014 Jorieke, probeer eens gebakken pompoen met knoflook en salie, ook lekker met courgette. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Bit Geplaatst: 22 september 2014 Share Geplaatst: 22 september 2014 Pasta gorganzola is mijn faf, en dan heb je verse salie nodig SalieKnoflook / blad dan / als kruid.RozemarijnTijmBasilPeterselieBieslookDilleSatureja. Tja sorry hoor. Hoezo 3 ? dat is toch onmogelijk ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mijke Geplaatst: 22 september 2014 Share Geplaatst: 22 september 2014 mijn top3 in willekeurige volgorde: peterseliebieslooktijmrozemarijnbasilicumoregano Quote schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl #groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
appelvrouw Geplaatst: 22 september 2014 Share Geplaatst: 22 september 2014 Ja zeg zo kan ik het ook..(sorry topicstartter, maar dit is inderdaad onmogelijk )Peterselie, basilicum, salie, rozemarijn, wilde marjolein, kervel, selderijblad, en tijm natuurlijk, gebruik ik allemaal zeer regelmatig uit eigen tuin..top 3 verschilt dus ook in zomer, herfst, winter en lente Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Katja1604 Geplaatst: 22 september 2014 Share Geplaatst: 22 september 2014 Oregano, bieslook en peterselie zijn mijn favoriet. Niet perse in die volgorde.Ben nog niet heel erg thuis in de kruiden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RvO Geplaatst: 22 september 2014 Share Geplaatst: 22 september 2014 In de soep:Kervel, lavas (=maggikruid), tijm, knoflook (of is knof geen kruid?), brandnetel SaladeBieslook (stengelui, 'welsh onion' of het blad van "gewone" ui kan ook.), munt (recept suggestie: yoghurt, munt (of dille), komkommer, knoflook), sterrenkers, rucola..... Blad van de worteltjes is ook fijn.Voor een meer "mediterrane" smaak zijn al suggesties gedaan. Couscous (rijstkan ook)Munt koriander knoflook. Binnen 10 minuten klaar. En vooral vers en veel.Een flinke verse bos uit eigen tuin of eenhalf theelepeltje gedroogd, een wereld van verschil. Sorry 't is iets meer dan 3. Maar als iemand me vraagt hoe een moestuin te starten, dan begin ik m 'n verhaal altijd met kruiden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Stan Geplaatst: 22 september 2014 Share Geplaatst: 22 september 2014 Idd onmogelijk het is zoals Jorieke al aangeeft n.l. maar 1 kruid en dat is tijm. Lekker voor bijna alles maar zeker in chili, stoofpotjes als Goulash en maakt ook de smaak van paddenstoelen goed los dus een toppertje. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
aalterse-willy Geplaatst: 23 september 2014 Share Geplaatst: 23 september 2014 Laurier, tijm en rozemarijn zijn hier de favorieten, uiteraard allemaal uit de tuin, het ganse jaar door. Quote Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 23 september 2014 Share Geplaatst: 23 september 2014 idem Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jenneke Geplaatst: 23 september 2014 Share Geplaatst: 23 september 2014 bieslook, vooral knoflookbieslook, salie (in gerechten en voor medicinaal gebruik) en lavas.Bergbonenkruid is een nieuwe favoriet maar omdat ik daar maar een heel klein plantje van heb kan ik het slechts mondjesmaat gebruiken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Kassiopei Geplaatst: 23 september 2014 Share Geplaatst: 23 september 2014 Hier ook knoflookbieslook, salie en wilde marjolein. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
harm07 Geplaatst: 23 september 2014 Share Geplaatst: 23 september 2014 Vooral thee- en saladekruiden vind ik lekker mijn top 3:1. Munt2. Basilicum3. Bieslook Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Missmass Geplaatst: 23 september 2014 Auteur Share Geplaatst: 23 september 2014 Leuk ook om te horen waar jullie de kruiden zoal in gebruiken. Ik heb zelf ook oregano en laurier in de tuin staan, en deze droog ik omdat ik al snel merkte dat ze vers niet veel / geen smaak afgaven tijdens het koken. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ze nu droog ook nog niet echt super veel smaak vind geven. Ze zijn wel echt goed gedroogd, de laurier en oregano hangen/liggen hier al 2 maanden te drogen. Wat doe ik fout? Quote Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes! Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jenneke Geplaatst: 23 september 2014 Share Geplaatst: 23 september 2014 Geen idee wat je ffout doet eerlijk gezegd. Ik heb geen ervaring met het drogen van kruiden omdat bijv. de oregano bij mij niet zo groot is dat ik er genoeg van kan oogsten om te drogen. Ik vind hem vers ook echt wel goed veel smaak afgeven. Ook de laurier gebruik ik vers en als ik 3 of 4 blaadjes bij m'n stoofvlees doe geeft dat echt goed smaak af. Wel kneus ik de bladeren altijd voor ik ze toevoeg, misschien dat dat scheelt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
HuubvG Geplaatst: 25 september 2014 Share Geplaatst: 25 september 2014 Mijn top 3: 1) bonenkruid2) tijm3) basilicum 1) zie ik hier niet veel, hoe kan dat? Niet alleen in peulvruchtgerechten, maar ook in rauwkost, bij vlees en vis, op brood(je blad van alles wat uit de tuin), in de thee. Dagelijks gebruik ik het als het voorhanden is. Ik heb bergbonenkruid en dat is meerjarig. 2) zelfde gebruik als 1), maar vaker in thee. 3) zo lang mogelijk telen, lekker kruid dat ik vaak gebruik. Als het opkweken van oregano dit jaar niet mislukt was, was dat op plaats 3) gekomen, ik koop het nu gedroogd en gebruik het vaak. Net als rozemarijn, die ik ook nog steeds niet in de tuin heb. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mw vogel Geplaatst: 25 september 2014 Share Geplaatst: 25 september 2014 Ik wil hier toch een lans breken voor...KORIANDER!!Onmisbaar in gerechten uit Azië en Midden-Oosten.Heel eenvoudig zelf te telen en als ze doorschiet oogst je daarna de zaden.Prima in te vriezen en daardoor het hele jaar door beschikbaar.Een superkruid Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
aalterse-willy Geplaatst: 25 september 2014 Share Geplaatst: 25 september 2014 Wij hebben 25 verschillende kruiden staan in de hof, niet verschillende soortjes van een en dezelfde munt of zo, neen echt verschillende kruiden.Dille en koriander zaai ik ook meerdere keren per jaar.Maar soms vraag ik me wel af wat er verkeerd is met onze goede oude 'Vlaamsche kost'.Tegenwoordig moet het al exotisch zijn of het is niet goed, waarom toch?Van de dochter moest ik citroengras en kurkuma gaan kweken, beiden via dit forum gekregen en ze groeien zeer goed, omdat ze zo nodig Thai wilde gaan koken.Maar wat ze nu het meest gebruikt in de keuken???? Veel!!! Quote Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Pietl Geplaatst: 25 september 2014 Share Geplaatst: 25 september 2014 1) Basilicum: de gedroogde variant in de winkel vind ik iets heel anders en niet zo lekker.2) rozemarijn3) citroentijm Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
borderrose Geplaatst: 25 september 2014 Share Geplaatst: 25 september 2014 Rozemarijn, thijm en salie staan in de top drie, maar ik ben dol op alle soorten kruiden. Voor de winter vries ik alles gewoon in; hele takken in een sluitzakje doen, als het goed bevroren is verkruimelen en de steeltjes e ruit halen.alleen Basilicum even blancheren en invriezen geeft een intensere smaak. Lekker! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.