Geplaatst: 23 maart 20169 j Zeker! De schimmel zat alleen in de scheur en is niet verder naar binnen gegaan.
Geplaatst: 24 maart 20169 j Auteur Ga je nu aan de slag met meer kaas? Vast niet, het is zo druk met de tuin alweer...? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 25 maart 20169 j Tja ik wil wel, maar ik twijfel over de melk en/of stremsel, ik vind het zo zonde van al die (rauwe) melk als het stremmen steeds niet goed gaat. Winkelmelk stremt nog slechter las ik.. Maak jij nog wat kaas of is het nu helemaal over? Ik zat afgelopen tijd steeds te kijken of ik niet een keer met mijn melk langs jou kan, maar 't is nog niet gelukt. Heeft 't zin om een liter of 2 mee te nemen naar de MTFD? Of is dat niet handig wegens de drukte?
Geplaatst: 25 maart 20169 j Auteur Met de drukte is het misschien niet handig nee. Ik denk altijd dat er wel van alles tussendoor kan, maar uiteindelijk is de dag ineens voorbij Als het een keer een vieze regenachtige dag wordt, zoals vandaag , dan kan ik nog wel wat kaas maken hoor. Zeker meikaas ofzo. Voor de stremming maakt het niet uit. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 15 april 20169 j Auteur Ik heb aangesneden voor morgen: Kaasje nummer 30. Half november gemaakt, met fenegriek. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 17 april 20169 j Auteur Ik heb net meikaas gemaakt met de melk die je mee bracht Anna, ging goed! Ik heb het wel te lang laten stremmen, was even vergeten dat ik ook nog een pan melk met stremsel had staan Dus per ongeluk 1,5 uur laten stremmen. Maar dan was het bij jou vaak nog niet goed toch? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 17 april 20169 j Klopt! Hoe ziet te lang stremmen eruit? Erg stevig/stijf geworden? Had je de kachel aan? Pan in handdoeken op het aanrecht? Gisteren vond ik het bij jou in de keuken frisser dan in de mijne, maar met zo'n houtkachel is het dan weer snel warmer dan hier. Ik zal in mei nog wel eens een poging wagen, dan is het in elk geval warm(er) en kan het alleen nog aan m'n stremsel liggen (dat loopt dan ook wel tegen de houdbaarheidsdatum aan)
Geplaatst: 17 april 20169 j Auteur De kachel was even aan geweest bij het kantoor, maar die warmte komt niet meteen in de keuken waar ik heb staan kazen (gewoon mijn 'normale' keuken ) Ik heb een handdoek over de pan gehangen, maar het was maar 1,5 liter (halve liter drinken we zo ) dus dat koelt op zich dan nog steeds best wel snel af. Ik heb meikaas gemaakt, dus niet eens zoveel stremsel gebruikt als bij Goudse kaas. Al scheelt het maar een druppel of 2. De stremming was (na die iets te lange tijd) gewoon als bij mij normaal. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 11 mei 20169 j Auteur 22 oktober 2015: Die van mij zakt wat uit... maar droogt ook al mooi (de zijkanten horen recht te blijven... ) Vandaag de uitgezakte kaas aangesneden: Ik kon hem zo ongeveer uit zijn waxjasje laten glijden. Er kwam iets vocht mee. Grote scheuren ook, geen ronde gaten van een of andere besmetting. Ruikt super lekker en smaakt naar lekkere jonge komijnekaas. Niet goed geperst toen? Kan bijna niet, maar lijkt er wel op. Misschien dat het gewicht raar verdeeld is geweest met persen? Nou ja... Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 27 september 20169 j Auteur Ik zal eens kijken welk kaasje in aan ga snijden op de MTFD deze zaterdag. Misschien de gerookte? De brie van geitenmelk zal nog niet rijp zijn denk ik. We hebben er van de week 1 aangesneden en die was nog veel te stevig. Lekker, maar hij moet nog zachter. Ik heb nog best wat kaasjes liggen, dus ik hoop een goede overlap te kunnen maken dit jaar met oude en nieuwe kaas (die dan nog maanden moet rijpen) Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 29 september 20169 j Wat een mooie kaas! Wow, ik geloof dat ik toch maar even omrij We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 30 september 20169 j Auteur Ik had er ook weer 1 met een enorme krater er in. Nog even opzoeken wat ik toen anders heb gedaan... Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 30 september 20169 j Oeps, ben ik ook wel benieuwd naar! Is dit iets anders dan het probleem met pasteuriseren/salpeter/calcium oid? Of heb je toch muizen
Geplaatst: 21 oktober 20169 j Auteur Weer een kaas aangesneden met flinke gaten, maar lekker! Tjonge wat kan ik toch lekkere kazen maken (ik wil niet opscheppen hoor) Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 9 november 20169 j Auteur Hier de berichten over 19 november: moestuinforum.nl/topic/20088-kaasmaakdag-19-nov-2016/ Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 11 november 20169 j Auteur Op 9 februari van dit jaar heb ik een cheddar kaasje gemaakt. Ik zou zweren dat ik toen foto's heb gemaakt van de vreemde werkwijze, maar ik kan ze niet terug vinden. Het komt er op neer dat je het wrongel redelijk warm 'wast', daarna uit laat lekken in een zeef, en dan de aangekoekte klontjes in een soort van repen snijdt. En dat prop je dan na een paar keer verwarmen (als ik het me goed herinner) in een vorm en dan moet je zeer zwaar en lang persen. Beetje vreemd dus, maar..... erg lekker! Nou heb ik nog nooit in mijn leven echte Cheddar Cheese gegeten, alleen die plastic plakjes die ze verkopen voor op je hamburger. Daar zitten blijkbaar van allerlei zaken in die niets met de originele Cheddar te maken hebben, zoals smeltzouten. Maar goed, deze test smaakt zo goed dat ik er meer van ga maken. Ik post het recept binnenkort wel. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 23 november 20169 j Auteur Zo, ik heb de 4 kaasjes van 1,5 week geleden gerookt. Met de koudrookgenerator, met heel wat zaagsel/poeder. 2 kaasjes heb ik van 11 tot 22 uur gerookt, en de 2 andere hebben er daarna nog een uur of 4 in gezeten. Daarna heb ik ze in de wax gezet Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 13 december 20169 j Hè ik ben er helemaal uit..al maanden geen kaas meer gemaakt, de laatste in maart. Nu heb ik 10 liter melk beneden staan en ga morgen met twee pannen in de weer. Ik hoop dat ik er geen zooitje van maak . O ja en ik heb geen pekel meer, die heb ik weggedaan in de zomer..denk ik..kan hem nergens meer vinden. Nu maar hopen dat ik nog genoeg zout in huis heb om nieuwe te maken.Ik heb er anders wel zin in!! We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 14 december 20169 j Succes appel vrouw en hou ons op de hoogte met heel veel foto's:-).Wat voor kaas ga je maken? https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 14 december 20169 j Dank, het wordt een gouda natuur en een brandnetel. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 14 december 20169 j pfft mijn zuursel is nog niet klaar. Het staat wel vanaf heel vroeg in de koelkast maar zojuist geproefd en het is absoluut niet zuur!Het heeft wel 22 uur op kamertemp. gestaan. Gelukkig heb ik karnemelk in huis, ik voeg nu 180 ml karnemelk toe aan 9 liter melk. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 14 december 20169 j Auteur Zul je altijd zien he... Gelukkig heb je karnemelk en kan je door Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.