Ga naar inhoud

Featured Replies

Geplaatst:

Ondanks een paar tegenslagen  (zeg maar stommiteiten :-) )  vandaag een redelijke hoeveelheid zeekraal kunnen oogsten. 

 

zeekraal_6.thumb.JPG.b52ce86e21a5ab7c041979b196f75356.JPG

 

zeekraal_7.thumb.JPG.ad0be0114a3957dd047287b5bf4cf625.JPG

 

zeekraal_8.thumb.JPG.438ec76a0d07db44ac8a7c7b10d1442a.JPG

 

zeekraal_9.thumb.JPG.b76539c6cc06b75195cf4f2cfcb50ddd.JPG

 

 

 

 

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:
  • Auteur

@Frans: Dat ziet er toch weer prima uit.

@Anna3: Ik ben niet Blauwbaard, en niet je broer, maar toch: "Zuster Anna, ziet gij al wat (op)komen"?

 

O ja. Overal is te lezen dat je zeekraal niet kunt invriezen, wordt dan veel te snotterig. Maar geldt dat alleen voor rauw-gebruik in salades, of ook voor kort koken?

Proberen dus: ik heb vers spul heel kort geblancheerd, en na afkoelen direct ingevroren. Over een paar dagen ga ik weer een pondje snijden, en met een deel daarvan het verschil merken tussen vers gekookt en gekookt na invriezen. Jullie gaan het resultaat hier lezen ... 

Geplaatst:

Ik zou ook graag mee willen doen.

Geplaatst:
  • Auteur
Op 6-6-2024 om 20:07, rorror zei:

Waar groeit het in waar je het nu plukt? Is dat gewoon zand?

Beetje late reactie:

Ik pluk ("snij") op het schor (Is Zeeuws voor kwelder: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kwelder).

Buitendijks gebied. Het laag gelegen gedeelte heet slik, dat wordt 2x daags overstroomd door zeewater Kleideeltjes bezinken -> begin van zeeklei. Het hogere gedeelte heet schor, dat wordt alleen nog overstroomd bij hoogwater springtij. Bij laagwater kun je daar goed kopen Wel laarzen aan, want ook bij laagwater is het behoorlijk nattig..

Kortom: de grondsoort voor (o.a.) zeekraal in het wild is modderige zeeklei. Zoutig door het zeewater, "verdund" door regenval.

 

Over een uurtje ga ik weer even snijden, en maak dan een paar foto's.

Geplaatst:
  • Auteur

Zeekraal in het wild.

Buitendijks, schor (Zeeland) / kwelder (rest NL).  Begin (of restant) van landvorming door sedimentatie, aangevoerd vanuit zee.

Schorren zijn doorsneden met kreken (de zwarte lijnen op de foto): diepe geulen die vol lopen bij opkomend tij. En weer bijna leeg bij afgaand tij. De getijdeslag (verschil laagwater / hoogwater) is hier gemiddeld ruim drie meter.

Alleen bij springtij in combinatie met een doorstaande harde NW wind zou het schor volledig onderwater komen te staan. Maar dan wordt de Oosterscheldekering gesloten. 

 

20240720_Schor_Ovz.jpg

^ Foto van schor, hemelsbreed 500m van huis. Zijarm Oosterschelde (Zijpe). Het Zijpe zie je op de achtergrond, als een donkerblauwe streep. Is toch wel een kleine kilometer breed.

 

20240720_Schor_Zeekraal.jpg 

^ Zeekraal in het wild. Ook bij laagwater is de grond nattig, soppig. Hier heb ik een grondmonstertje genomen. 

 

20240720_Schor_Klei.jpg

^Grondmonster. Nattig. Modderige zeeklei.

 

Net zoals b.v. zeeaster (de juiste benaming voor lamsoren) kan (en moet) zeekraal in deze zoute en natte habitat groeien. Het groeit ook onder "gewone" omstandigheden, maar wordt dan onmiddellijk weggeconcurreerd door vele andere planten.

Bij teelt in bakken is er veel minder of geen concurrentie. Dan zou een minder zilte of een andere grondsoort kunnen volstaan. @Frans heeft dat al meermalen bewezen.

2017_zeekraal_Frans.jpeg

^ Resultaat van Frans. Zuid-Limburg, seizoen 2017.

 

Ga ik - voor mijn eigen zeer kleinschalige thuisteelt- een 100 liter klei van het schor halen? Nee: er is al bijna geen schor meer, en het neemt nog steeds af, door "zandhonger".

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zandhonger

 

Anyway: dit seizoen was ik weer ingeloot voor een snijvergunning zeegroenten. Ik ga per seizoen een keer of acht even wat snijden. 300 à 400 gram. Genoeg voor 2 a 3 maaltjes.

Maar afgelopen zaterdag wat meer, éénmalig: om een paar goede buren ook wat te geven:

20240720_Zeekraal_1400Gram.jpg

 

Als laatste, voor mensen die deze teelt misschien ook eens willen proberen: koop eerst eens een onsje zeekraal. Bij de viswinkel of bij b.v. AH (kost daar wel ruim € 3,- per 100 gram). Als je geluk hebt komt dat nu van inlandse zeekraal, commercieel binnendijks geteeld, of uit Frankrijk. Buiten het seizoen komt het van Mexico of Israël. Dat laatste kreeg ik afgelopen november in een visrestaurant: was niet te vreten.

Misschien vind je het echt niet lekker.

Geplaatst:
2 uren geleden, henkg zei:

Maar afgelopen zaterdag wat meer, éénmalig: om een paar goede buren ook wat te geven:

20240720_Zeekraal_1400Gram.jpg

 

Als ik naar de kleur kijk Henk (sommige kraaltjes iets gelig) is de wilde zeekraal dan momenteel al kwalitatief over zijn hoogtepunt heen of lijkt dat maar zo ? 

aangepast door Frans

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:
  • Auteur

Ja @Frans, dit seizoen wat lichter groen van kleur, maar nog steeds prima van smaak en structuur. Zal door de lage temperatuur, icm minder licht en meer neerslag komen (?). En ja, het seizoen is bijna voorbij. 

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

@henkg Na het gaatjes maken in de bakken, wachten op warmere nachten, minder regen en minder slakken, kwam er opeens schot in de verbouwing en heb ik helemaal niet meer gezaaid :oops: Het zaad zou volgend jaar ook nog wel moeten kiemen toch?

  • 9 maanden later ...
Geplaatst:
  • Auteur
Op 17-7-2024 om 07:58, henkg zei:

ik heb vers spul heel kort geblancheerd, en na afkoelen direct ingevroren. Over een paar dagen ga ik weer een pondje snijden, en met een deel daarvan het verschil merken tussen vers gekookt en gekookt na invriezen. Jullie gaan het resultaat hier lezen ...

Dat was vorig jaar, midden juli.

Resultaat na invriezen en later ontdooien: Niet acceptabel. Gewoon niet te vreten. Niet voor herhaling vatbaar.

Geplaatst:
  • Auteur

Vorig jaar was de mini-teelt mislukt, door slakjes.

Dit jaar opnieuw, nu bovenop een afgedankte kogel-BBQ (op metalen poten, ook nog eens ingevet met wat vaseline).   

Gezaaid op 19 april, en nu, drie weken later:

20250511_Zeekraal_detail.jpg

 

20250511_Zeekraal_Bak.jpg

 

De bak, (ca. 30 x 40 cm). Op de foto is het even hoogwater, te zien aan het niveau in de peil / aftapslang. Zeewater haal ik uit de Oosterschelde (is hier vlakbij), dat verdun ik 1:1 met zoet water.

Voor de kenners: Hier hebben we een dubbeldaags tij: 2x per 24u hoogwater. dat is mij teveel gedoe, eens per 2 dagen hoogwater moet maar genoeg zijn voor een simulatie, en voor de zilte smaak.

  • 2 weeks later...
Geplaatst:
  • Auteur

Mijn mini-teelt zeekraal gaat prima:

20250520_zeekraal_tuin.jpg

 

Het water geven, door te inunderen met 50% zeewater, werkt perfect. Ook makkelijk (mits je “aan huis” teelt, met een tuin op afstand is het wat lastiger, want daar ben je niet iedere dag).

Eens per dag de onderste bak helemaal, maar geleidelijk vullen m.b.v. een gieter. Langs de zijkant, de binnenbak blijft dus gewoon in de buitenbak staan. Ook een scheut bovenop, zodat er even een halve centimeter water op staat.

Na een kwartiertje (of zo) de verticaal opstaande aftap-slang loshalen uit het bevestigingsoog, en leeg laten lopen in een 10L gieter. Dat aftap-water gebruik ik een keer of vijf. Daarna maak ik nieuw, met ook een klein beetje vloeibare meststof, stikstofrijk (NPK:7-3-5).

O ja, de grondsoort: gewone potgrond, verder niks. Want ik wil weleens zien of de teelt ook simpel kan, zonder de modderige zeeklei ergens mee na te maken.

 

 20250517_Zeekraal_Schor.jpg

^ In het wild, op het schor, 2 dagen geleden:

 

Tot nu toe gaat het dus wel lekker. Daarbij: binnenkort, op 1 juni, begint hier de toegestane snijperiode (mits met vergunning, maar die heb ik). Ik kan dus de kwaliteit van de oogst van de mini-teelt gaan vergelijken met die van de natuurlijke habitat: het schor.

Over de kwaliteit en de hoeveelheid opbrengst van de miniteelt ga ik later verslag doen. 

Het zou toch prachtig zijn om -met niet al teveel moeite- in totaal een klein kilootje te kunnen oogsten, uit één bak van 30 x 40 cm. 

 

Teeltwijze: Deels gekopieerd van @Frans

 

Geplaatst:
Op 21-5-2025 om 08:59, henkg zei:

Mijn mini-teelt zeekraal gaat prima:

 

Dat ziet er uitstekend uit @henkg :thumbup:

 

Mijn teelt zeekraal is dit jaar ook grandioos maar dan wél in de betekenis van grandioos mislukt. De plantjes in 2 ingezaaide bakken kwamen netjes op maar verdwenen ook weer snel. Het duurde even voor ik in de gaten had dat larven van varenrouwmugjes de boosdoeners  waren.

 

Ik had nog geen zout gebruikt omdat zeekraal het best kiemt met zoet water. Gieten met zout water bleek de oplossing maar ik was al te laat omdat er alleen nog wat late kiemers boven de grond kwamen. Te weinig voor een teelt, wel genoeg om te gaan gebruiken als zaadleverancier voor de teelt van volgend jaar.

 

zeekraal2025.thumb.JPG.3dab32c0409d7a4d79bba1b4b4368028.JPG

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:
  • Auteur
Op 25-5-2025 om 00:29, Frans zei:

Dat ziet er uitstekend uit

Ja @Frans, mede door jouw experimenten met binnen- en buitenbak.

Image_1748523229124.jpg

^ Nu, 29 mei. Met de eerste oogst wacht ik tot ze groter zijn, en "armpjes" hebben. Wellicht over een kleine twee weken.

 

Vorig jaar had ik alle "hardware" al redelijk op orde, maar vele kleine slakjes vraten steeds alle net gekiemde zaden op.

(Truc dit jaar: bak op een oude kogel BBQ gezet, poten van BBQ licht in-geolied.)

 

En nu jij, met je larven van varenrouwmuggen.

Bij toeval vond ik gisteren een zak met takjes waarvan ik al zaad geoogst had. Even goed gekeken: er lijkt toch nog ruim voldoende zaad bij te zitten. Wel met enorm veel kafjes, dus dik zaaien. Zaden (+ kafjes) heb ik vandaag naar je verstuurd.

Het is wel erg laat in het seizoen, maar, omdat je toch alles al klaar hebt staan, wel interessant. Wordt de oogstperiode korter, of vindt de bloei en het afrijpen later plaats?

 

 

Geplaatst:

Bedankt Henk. Ik ga er een nieuwe bak mee inzaaien. Ook ik ben benieuwd naar wat er van zo'n late zaai nog terecht komt.  De armoe in mijn huidige bakken blijft zoals ik al zei staan t.b.v. zaadteelt. Als dat tenminste wil lukken want het zijn in totaal maar zo'n 30 tot 40 plantjes die er nog maar weinig zin in lijken te hebben door te groeien. 

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:

Wat geweldig om te zien! Als ik dit zie, zou ik dat ook wel willen. Ik las ook op een site dat je het eenvoudiger kunt doen en zout water na kan maken door zeezout in je gieter te doen. Ik weet niet of dat echt zo is? Deze site.
https://www.floorsmoestuin.nl/post/zeekraal-zelf-kweken/

 

Mijn schoonzus had ooit een recept met zeekraal en dat vond ik zo bijzonder en lekker. Alleen toen weggedaan, omdat ik in Spanje woonde en het daar niet kon krijgen, nu kan ik het wel zelf zaaien dus.

Geplaatst:

Ik wil je niet ontmoedigen @Petrasmoestuin, maar als ik de tekst lees uit het linkje dan vermoed ik dat het wel erg simpel is gesteld. Ook vaag: 8 theelepels zout op een gieter. Hoe groot is die gieter bijvoorbeeld? Dat lijkt me nogal relevant. Als je dit topic doorleest, dan zie je dat er behoorlijk wat bij komt kijken wil het tot een goed resultaat komen. Ik denk dat het een bijzonder moeilijke teelt is die heel nauw komt. Wel leuk om te proberen natuurlijk! 

Geplaatst:

Ja dat idee had ik al. Nee ik begin er niet aan. Tenminste, niet volgend jaar. Tenslotte eet je dat niet elke week. Ik ben als beginner al met heel veel uitdagende dingen bezig met mijn toch wel moeilijke tuin. Ik zaai gewoon de dingen die mij goed af gaan.  En af en toe wat nieuws, maar als dat een 3e keer niet goed lukt, tabee ermee! Ik wil er wel lol in houden niet waar? Ik werd een beetje verliefd op al die mooie steeltjes.

Geplaatst:

Let er ook op welke zeezout je koopt.

Die it de supermarkt is bewerkt,  daar zit waarschijnlijk jodium bij toegevoegd. 

Beter die uit de aquariumzaak kopen.

Geplaatst:
  • Auteur

1 juni: Start van het snijseizoen. Nog weinig te oogsten, van alleen planten direct aan de dijk.

20250602_Schor_1e_oogstje.jpg

^ Inmiddels bereid. Lekker!. De eerste zeekraal van het seizoen, net zoiets als de eerste nieuwe haring of de eerste mosselen. Opvallend: het zoutgehalte was al vrij hoog, behoorlijk hoger dan vorig jaar. Zal door het gebrek aan regenwater komen.

Voor mijn thuis-teelt in bak kan ik dat beïnvloeden, door de verhouding zeewater / leidingwater aan te passen.

Daarom ga ik van 50 / 50 naar 25 / 75.

 

20250601_Zeekraal_Schor.jpg

^ Iets verder van de dijk (richting slik) zijn ze nog niet zover. 

 

20250603_Zeekraal_tuin2.jpg

^ Mijn kweekbakje gaat nog prima. Daar oogst ik nog niet van, want ik wil zien wat de maximaal haalbare opbrengst is.

 

En ja, de teelt is niet simpel, maar vooral omdat er nog zo weinig ervaring mee is.

Als je het vergelijkt met b.v. het telen van Chinense pepers (al eind januari zaaien, waardoor problemen met licht, luizen e/o varenrouwmuggen) of knolselderij (langdurige teelt, gedoe met grondsoort, nooit te nat, nooit te droog), dan valt het telen van zeekraal wel mee.

Met de dubbele bak-methode van Frans (verder te noemen: "De Franse methode").

 

Daarbij: zelluf doen is leuk. En een kwaliteit die je in de winkel niet vindt (behalve bij sommige viswinkels in Zeeland, tijdens het hoogseizoen). Een veel betere kwaliteit dan bij b.v. AH: kost daar € 3,49 per 100 gram (import uit ZW Frankrijk / Mexico / Israël). Edit: AH verkoopt (soms?) ook Hollandse zeekraal, tijdens het NL seizoen.

 

Bonus foto (1 juni): Spoorzoeken.

20250601_152629.jpg

^ Het schor wordt doorsneden met kreken. Lastig voor snijders, ook bij laagwater. Je laarzen zuigen zich vast, en kunnen vollopen ...

Ik vermoed dat dit voetstappen zijn van een lamsoor-snijder (juiste naam: zee-aster). Is dit een retourtje van één persoon, of een enkeltje van twee personen die elkaar ondersteunen? 

 

Geplaatst:

PostNL is ook niet meer wat het geweest is want vandaag kreeg ik pas de enveloppe van @henkg  binnen terwijl die afgelopen vrijdag al in de app te zien was. Gelijk een bak klaar gemaakt en ingezaaid met het gekregen zaad/kaf mengsel waarbij ik ook nog een restantje overjarige zaden (2023) dat ik nog had liggen gebruikt heb. Over de grond heb ik niet moeilijk gedaan, die bestaat deze keer uit een mengsel van potgrond, kokosvezel en wat brekerzand.

 

zeekraal25_2.thumb.JPG.17887f5ac8f28ab38db70ea6f10124d2.JPG

 

Een beetje zaad/kaf mengsel heb ik ook nog gebruikt om bij te zaaien in de 2 bakken die bijna helemaal leeg gevreten waren door larven van de varenrouwmug.

 

zeekraal25_3.thumb.JPG.7b6bbee9380dd2f4eb1bff50409b05b9.JPG

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:
  • Auteur

Er zijn nogal wat meelezers. Als je eerst eens zeekraal wilt proeven:

Ik zag gisteren (5 juni) dat AH nu (want hoogseizoen in NL) Hollandse zeekraal heeft.

20250605_Zeekraal_AH.jpg

^ Te vinden in het vis / gerookte vis schap. Liefst neem je een bakje met een houdbaarheidsdatum van minstens nog een week vooruit.

Bereiding (proef ook een beetje rauw: kan namelijk ook prima in een salade)::

Was de zeekraal kort in koud stromend water. Pan: kook de zeekraal enkele minuten in een laagje water. Giet af. Koekenpan/wok: verhit vloeibare margarine en/of (olijf)olie en roerbak de zeekraal in 2 minuten beetgaar. Voeg eventueel tijdens het wokken een geperst teentje knoflook toe. Voor alle bereidingen: geen zout toevoegen, want dat zit er van nature al in.

.

 

Geplaatst:

Ik vind zeekraal heerlijk, maar eet het altijd rauw. Een beetje. Want het wordt al snel heel veel al dat zoute geknabbel.

Geplaatst:

Jouw zaden zijn  zéér potent @henkg   !

 

zeekraal25_4.thumb.JPG.f0cef21d71d5af13b511c2a08443ee7f.JPG

 

zeekraal25_5.thumb.JPG.c599db27cdb31d037e5eb62cb89fbbf0.JPG

 

 


 

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic