Frans Posted July 16, 2024 Share Posted July 16, 2024 Ondanks een paar tegenslagen (zeg maar stommiteiten ) vandaag een redelijke hoeveelheid zeekraal kunnen oogsten. 5 Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted July 17, 2024 Author Share Posted July 17, 2024 @Frans: Dat ziet er toch weer prima uit. @Anna3: Ik ben niet Blauwbaard, en niet je broer, maar toch: "Zuster Anna, ziet gij al wat (op)komen"? O ja. Overal is te lezen dat je zeekraal niet kunt invriezen, wordt dan veel te snotterig. Maar geldt dat alleen voor rauw-gebruik in salades, of ook voor kort koken? Proberen dus: ik heb vers spul heel kort geblancheerd, en na afkoelen direct ingevroren. Over een paar dagen ga ik weer een pondje snijden, en met een deel daarvan het verschil merken tussen vers gekookt en gekookt na invriezen. Jullie gaan het resultaat hier lezen ... 2 Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rorror Posted July 18, 2024 Share Posted July 18, 2024 @henkg Heb je toevallig nog zaden hiervan? Vind het wel leuk om dit ook te gaan proberen volgend jaar. Quote Gebreksverschijnselen in paprika of pepers 18 gewassen gebreksverschijnselen (english only) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dashbro Posted July 18, 2024 Share Posted July 18, 2024 Ik zou ook graag mee willen doen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted July 20, 2024 Author Share Posted July 20, 2024 Op 6-6-2024 om 20:07, rorror zei: Waar groeit het in waar je het nu plukt? Is dat gewoon zand? Beetje late reactie: Ik pluk ("snij") op het schor (Is Zeeuws voor kwelder: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kwelder). Buitendijks gebied. Het laag gelegen gedeelte heet slik, dat wordt 2x daags overstroomd door zeewater Kleideeltjes bezinken -> begin van zeeklei. Het hogere gedeelte heet schor, dat wordt alleen nog overstroomd bij hoogwater springtij. Bij laagwater kun je daar goed kopen Wel laarzen aan, want ook bij laagwater is het behoorlijk nattig.. Kortom: de grondsoort voor (o.a.) zeekraal in het wild is modderige zeeklei. Zoutig door het zeewater, "verdund" door regenval. Over een uurtje ga ik weer even snijden, en maak dan een paar foto's. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rorror Posted July 20, 2024 Share Posted July 20, 2024 1 uur terug, henkg zei: Over een uurtje ga ik weer even snijden, en maak dan een paar foto's. Leuk ik wacht met smart af op de foto's. Is het dan een idee om de zeekraal op die modderige zeeklei thuis te groeien? Quote Gebreksverschijnselen in paprika of pepers 18 gewassen gebreksverschijnselen (english only) Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted July 22, 2024 Author Share Posted July 22, 2024 Zeekraal in het wild. Buitendijks, schor (Zeeland) / kwelder (rest NL). Begin (of restant) van landvorming door sedimentatie, aangevoerd vanuit zee. Schorren zijn doorsneden met kreken (de zwarte lijnen op de foto): diepe geulen die vol lopen bij opkomend tij. En weer bijna leeg bij afgaand tij. De getijdeslag (verschil laagwater / hoogwater) is hier gemiddeld ruim drie meter. Alleen bij springtij in combinatie met een doorstaande harde NW wind zou het schor volledig onderwater komen te staan. Maar dan wordt de Oosterscheldekering gesloten. ^ Foto van schor, hemelsbreed 500m van huis. Zijarm Oosterschelde (Zijpe). Het Zijpe zie je op de achtergrond, als een donkerblauwe streep. Is toch wel een kleine kilometer breed. ^ Zeekraal in het wild. Ook bij laagwater is de grond nattig, soppig. Hier heb ik een grondmonstertje genomen. ^Grondmonster. Nattig. Modderige zeeklei. Net zoals b.v. zeeaster (de juiste benaming voor lamsoren) kan (en moet) zeekraal in deze zoute en natte habitat groeien. Het groeit ook onder "gewone" omstandigheden, maar wordt dan onmiddellijk weggeconcurreerd door vele andere planten. Bij teelt in bakken is er veel minder of geen concurrentie. Dan zou een minder zilte of een andere grondsoort kunnen volstaan. @Frans heeft dat al meermalen bewezen. ^ Resultaat van Frans. Zuid-Limburg, seizoen 2017. Ga ik - voor mijn eigen zeer kleinschalige thuisteelt- een 100 liter klei van het schor halen? Nee: er is al bijna geen schor meer, en het neemt nog steeds af, door "zandhonger". https://nl.wikipedia.org/wiki/Zandhonger Anyway: dit seizoen was ik weer ingeloot voor een snijvergunning zeegroenten. Ik ga per seizoen een keer of acht even wat snijden. 300 à 400 gram. Genoeg voor 2 a 3 maaltjes. Maar afgelopen zaterdag wat meer, éénmalig: om een paar goede buren ook wat te geven: Als laatste, voor mensen die deze teelt misschien ook eens willen proberen: koop eerst eens een onsje zeekraal. Bij de viswinkel of bij b.v. AH (kost daar wel ruim € 3,- per 100 gram). Als je geluk hebt komt dat nu van inlandse zeekraal, commercieel binnendijks geteeld, of uit Frankrijk. Buiten het seizoen komt het van Mexico of Israël. Dat laatste kreeg ik afgelopen november in een visrestaurant: was niet te vreten. Misschien vind je het echt niet lekker. 2 Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted July 22, 2024 Share Posted July 22, 2024 (edited) 2 uren geleden, henkg zei: Maar afgelopen zaterdag wat meer, éénmalig: om een paar goede buren ook wat te geven: Als ik naar de kleur kijk Henk (sommige kraaltjes iets gelig) is de wilde zeekraal dan momenteel al kwalitatief over zijn hoogtepunt heen of lijkt dat maar zo ? Edited July 22, 2024 by Frans Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted July 23, 2024 Author Share Posted July 23, 2024 Ja @Frans, dit seizoen wat lichter groen van kleur, maar nog steeds prima van smaak en structuur. Zal door de lage temperatuur, icm minder licht en meer neerslag komen (?). En ja, het seizoen is bijna voorbij. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anna3 Posted August 4, 2024 Share Posted August 4, 2024 @henkg Na het gaatjes maken in de bakken, wachten op warmere nachten, minder regen en minder slakken, kwam er opeens schot in de verbouwing en heb ik helemaal niet meer gezaaid Het zaad zou volgend jaar ook nog wel moeten kiemen toch? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.