Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

kippen houden


kuls

Recommended Posts

hallo allemaal , ik heb een vraagje .

ik heb het idee gekregen om enkele kippen te gaan houden .

De ruimte die ik beschikbaar heb is ong 4 x 4 mtr .

Ik heb enkele vraagjes hierover en ik hoop dat jullie me kunnen helpen hierin .

vraag 1 : hoeveel kippen kan ik op zo,n stukje houden zodat ze een mooi leven kunnen hebben

vraag 2 : hoe hoog moet de afrastering zijn .

vraag 3 : hoe groot moet het nachthok zijn voor het aantal kippen van vraag 1

en misschien is dit een domme vraag maar kunnen de kippen ook 's winters buiten zitten

 

alvast bedankt voor jullie antwoorden

grtjs

paul

Link to comment
Share on other sites

vraag 1: je kunt er natuurlijk 10 of meer kippen op houden, maar ik persoonlijk vind 2 of 3 mooier. En dan wat struikjes erin waar ze (hopelijk) vanaf blijven, zoals buxus.

 

vraag 2: ik zou er sowieso een gaasdak op maken (of een vogelnet erover gooien) tegen de roofvogels (hier in het Oosten), dus dan maakt de hoogte niet uit.

 

vraag 3: gaat vooral over het aantal legnesten en de lengte van de zitstok. Met 2 of 3 kippen heb je aan 1 legnest genoeg en een meter zitstok is ook voldoende.

 

Kippen kunnen 's winters buiten blijven lopen. Er is wel gevaar voor bevriezen van kam en lellen, vooral 's nachts in het nachthok, en uiteraard moet je het drinkwater en de eieren vorstvrij zien te houden.

 

Er zijn genoeg sites waar een en ander te lezen is.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Ik zou twee kippen houden. Als je goede legrassen kiest kan dit voldoende zijn voor een normaal gezin te voorzien. Als je er meer gaat houden zal je al snel geuroverlast krijgen door de stinkende modderpoel die het dan wordt. Misschien is er een mogelijkheid om ze af en toe uit de ren te laten of een systeem van omweiden?

 

Een hok voor 2 kippen hoeft niet echt groot te zijn. Een legbakje ter grootte van een fruitkistje en een zitstok van een kleine meter is al voldoende.

 

Kippen kunnen beter tegen de kou dan tegen de hitte overigens dus met een goed nachthok dat niet tocht maar waar wel ventilatie is voorzien hoef je je geen zorgen te maken. In principe overleven ze zelfs buiten in de bomen.

 

Veel plezier alleszins, je zal het je niet beklagen.

Link to comment
Share on other sites

hoi allereerst dank voor jullie antwoorden .

ik meen ergens gelezen te hebben over middelgrote kippen en ik wil ze eigenlijk alleen voor de leg .Als het voor de leg niet uitmaakt hoeft er voor mij niet perse een haan bij .

groetjes paul

Link to comment
Share on other sites

Ik zou er een 3 a 4 stuks op zetten, dan kunnen ze een gezellig groepje zijn.

 

Als afrastering zou ik gewoon een hek maken van een goede 2 meter hoog, en de bovenkant ook met gaas dichtmaken, zodat ze er niet uit vliegen.

Voordat je het weet komen buren je kippen terugbrengen (uit eigen ervaring)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

als ik eerlijk mag zijn vind ik de ruimte maar klein. Moesten hier 2 à 4 kippen op zo'n stukje zitten hebben ze direct al het gras opgegeten en vervelen ze hun dood.

 

Bij ons zitten ze op een groot stuk gras met boomgaard in den struiken. En ik zie toch dat die veel vrolijker zijn als ze kunnen rondlopen... Mijn kippen zitten achter stukken draad van 1.20. Ik heb leghorn, brahma, bresse, engelse, brabantse legkip en een parelhoen die zich ook kip voelt . En ze springen er niet over omdat ze genoeg plaats hebben ook denk ik.

Link to comment
Share on other sites

Klopt @zoniet ze leggen zo'n 200 eitjes per jaar per kip. Tenminste dat doen de dames hier braaf. Ze zijn nu nog steeds braaf aan het leggen maar dat is volgende maand wel over denk ik.

Lopen ook lekker los in de tuin, 500m2 maar waren daar vandaag miraculeus uitgebroken liepen lekker op het landweggetje, boeren hier stoppen echt niet voor een kip en een platte kip is onhandig om te grillen

Edited by Guest

In de kern van alle problemen schuilt een kans

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Roelie, wat een gezellig clubje heb je lopen zo. Mooie kippen die Sussex!

 

Ik ben aan het denken over kippen bij het nieuwe huis straks (perceel van 500 m2) en het liefst liet ik ze los lopen, maar ik vraag me af hoe het dan zit met mest? Is dat zo weinig dat de bodem dat allemaal wel weer opneemt (ik zou denkelijk niet meer dan 3/4 kippen willen) Nu ligt er nog hoofdzakelijk veel grind in de tuin, en zijn er wat borders (met flink zevenblad, daar zijn de kippen natuurlijk ook handig voor ) Dus ik ben nog wat aan het peinzen over wat slim gaat zijn, kipjes los? Of een verplaatsbare ren (zodat ik ze lekker zevenbladwortels kan laten uitgraven) of een vaste plek voor ze maken?

elizabet.nl

Link to comment
Share on other sites

Wij hebben hier 3 kleine kipjes los lopen op 500m2 en daar merk je weinig van. Zo nu en dan ligt er een drolletje op het terras maar dat is te verwaarlozen. Wel heb ik de moestuin afgeschermd met gaas zodat de dames niet de boel omwoelen. Gaas haal ik weg als er juist wel gewoeld moet worden en dat doen de dames dan ook vol overgave .

We hebben wel een afgeschermd stuk voor als we op vakantie gaan. Want een enkele keer ontsnapt er toch een uit de tuin en als je dan langer weg bent moet de kippen oppas dat diertje weer vangen.

In de kern van alle problemen schuilt een kans

Link to comment
Share on other sites

We hebben nu zijdehoentjes, lekkere gekke pluiskipjes. We hebben door de heg langs de tuin gaas geweven zodat ze daar niet uit kunnen. Aan de andere kant is een sloot en helemaal achterin een schutting. Redelijk veilig en beschermt tegen vossen want die willen hier in de buurt nog wel eens huishouden. De ren 4x4 m waar ze ingaan als wij langer weg zijn is bestraat en daar ligt houtsnipper op waardoor het makkelijk schoon te houden is.

In de kern van alle problemen schuilt een kans

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mjaaa, buizerds en vossen, dat is wel een ding natuurlijk. Vossen verwacht ik niet zo direct in mijn nieuwe woonomgeving, (rivierenland, erg open) maar misschien vergis ik me daar gevoeglijk in. Buizerds zijn tegenwoordig sowieso behoorlijk talrijk..

elizabet.nl

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...