Aluapje Geplaatst: 14 april 2016 Geplaatst: 14 april 2016 Als ik radijsjes in de winkel of op de markt koop, zijn die altijd heerlijk sappig en licht pittig. Als ik ze zelf kweek, zijn ze bijna niet te eten, veel te scherp van smaak. Ik heb ze altijd gewoon in de volle grond, planten groeien goed en maken mooie radijsjes maar dus niet te eten.Doe ik iets verkeerd of beter gezegd, hoe doe ik het goed, zodat ik mijn radijsjes wél kan eten? Quote Ik kweek regenwormen in mijn compostbak
speets Geplaatst: 14 april 2016 Geplaatst: 14 april 2016 Smaken verschillen. Ik hou juist van de scherpte van zelf-geteelde radijzen en vind die supermarktdingen maar waterige, smakeloze knolletjes (En dat zijn ze ook vaak: die worden wel eens een dagje in ijswater gehangen om ze wat op te piepen.). Radijzen hebben van nature gewoon een scherpe smaak.Door ze tijdens de groei flink veel water te geven worden ze wat minder scherp. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Flup Geplaatst: 14 april 2016 Geplaatst: 14 april 2016 De meeste groenten uit de supermarkt zijn "neutraler" van smaak. Denk alleen aan de waterbomtomaten of de waterige komkommers. De groente moet er goed uitzien en een hoog rendement hebben, smaak is daaraan ondergeschikt. Nu moet ik bekennen dat ik de waterige komkommers uit de supermarkt wel lekker vind en heel erg moest wennen aan mijn eigen gekweekte komkommers. Net zoals jij met je radijs, zijn ook zelfgekweekte komkommers pittiger van smaak dan de supermarktvariant. Quote
Toto Geplaatst: 14 april 2016 Geplaatst: 14 april 2016 Nou, nog een voorbeeld dat alles wat je zelf teelt een vollere smaak heeft. Een van de voordelen van het moestuinieren, behalve uiteraard als je het niet graag eet Quote Als plan A mislukt heb je nog altijd 25 letters over!
Jenneke Geplaatst: 14 april 2016 Geplaatst: 14 april 2016 Meer water geven scheelt enorm. Heb ik zelf door schade en schande geleerd. Zelf ook weleens radijzen gehad die in eerste instantie heerlijk waren (inderdaad wel wat pittiger dan dan die waterige supermarktdingen) en een week later waren de radijzen van hetzelfde ras maar een week later gezaaid, niet te eten zo scherp alleen hadden deze veel minder water gehad.Dus iedere dag water geven als het niet regent Quote
Yosha Geplaatst: 14 april 2016 Geplaatst: 14 april 2016 Dat doet me aan de rammenas denken die ik vorige jaar had gezaaid (dacht dat het radijsjes waren), die was ook te heet om te eten. In ieder geval zijn de recepten die ik er voor kreeg vast ook geschikt voor je radijsjes:hoe-rammenas-te-verwerken-zodat-ze-minder-heet-is-t18544.html Quote
pippi Geplaatst: 14 april 2016 Geplaatst: 14 april 2016 Ik vind radijs sowieso niet te vreten, maar heb ze wel her en der geplant en gezaaid omdat ze allerlei goeie dingen doen voor omringende planten, en nu zag ik dat ze blijkbaar ook stikleuke bloemetjeskrijgen. Dus je kan ze ook lekker laten staan. Quote
sugarlevi Geplaatst: 15 april 2016 Geplaatst: 15 april 2016 En dan de peultjes eten. Die vond ik zelf iets beter te hachelen. Wij hebben dit jaar dus rattenstaartjes in de tuin staan, eens kijken hoe die zijn. Quote "I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"Colonel Kurtz
roosmarij Geplaatst: 15 april 2016 Geplaatst: 15 april 2016 Ik had vorig jaar oud zaad gekregen van een lange witte radijs, en die in het najaar gezaaid. Ik ben het zakje kwijt en kan me de naam niet herinneren. Er is 1 fatsoenlijke radijs uitgekomen, die heb ik vorige week door de salade geraspt en die vond ik echt niet heet. Hij smaakte net naar radijs, maar daar had ik dus ook echt alles mee gehad. De andere opgekomen zaailingen hebben geen mooie radijs gevormd, maar staan nu op bloeien. Duidelijk op het verkeerde moment van het jaar gezaaid dus! Marijke. Quote Door een klein beetje zon kun je veel regen vergeten.
Bubbels Geplaatst: 15 april 2016 Geplaatst: 15 april 2016 Hoe vroeger je ze oogst hoe zachter ze nog zijn. Ze kunnen echt heel heet worden als je ze te lang laat staan. En er zitten wel wat verschillen in rassen. Quote Niet meer actief. Graag contact via mail of fb.
simonvb Geplaatst: 15 april 2016 Geplaatst: 15 april 2016 Sommige groenten zijn inderdaad lekkerder uit de supermarkt, de meeste gelukkig niet. Zal afhangen van persoon tot persoon.Knapperige radijzen met veel water eet ik ook zeer graag Af en toe het straffe spul van de eigen tuin smaakt ook goed waardoor ik afwissel.Rattenstaartjes moet ik blijkbaar ook eens proberen. Quote
Krikke83 Geplaatst: 15 april 2016 Geplaatst: 15 april 2016 Zoals reeds gezegd. De meeste groenten van de supermarkt worden gekweekt met een serieuze watergift en worden een beetje opgefokt gekweekt (warm in serres). Deze telers gebruiken ook gefilterd water, zodat de groentes dikker worden. Door de afwezigheid aan zout denken de groentes dat ze nog moeten groeien. Echter het gebrek aan zout en andere mineralen zorgt voor een neutrale slappere smaak. Dus voor groenten die te sterk smaken (bvb rucola kan ook serieus uitpakken), meer water geven (of zelfs gefilterd water gebruiken) en het oogsten versnellen door een serre of een koude kas of kleiner te oogsten. Quote Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter!Met onze moestuinvereniging verdelen we zakjes zaad voor 1 euro-> http://www.detuinschuur.be/zadenWij verdelen nu ook de zaaiagenda van Diana.
Claudia69 Geplaatst: 15 april 2016 Geplaatst: 15 april 2016 Stoven met worteltjes, met wat sherryazijn en suiker (zuurzoet). Gestoofd verliezen ze het pikante en worden ze lekker zoet. Quote
julia Geplaatst: 16 april 2016 Geplaatst: 16 april 2016 Ik had vorig jaar oud zaad gekregen van een lange witte radijs, en die in het najaar gezaaid. Ik ben het zakje kwijt en kan me de naam niet herinneren. Marijke. Zou het de ijskegel kunnen zijn? Quote
roosmarij Geplaatst: 16 april 2016 Geplaatst: 16 april 2016 Ik weet het echt niet meer! IJskegel klinkt niet bekend; zou wel een grappige naam zijn, want zo zag hij er wel een beetje uit, ja! Quote Door een klein beetje zon kun je veel regen vergeten.
Aluapje Geplaatst: 16 april 2016 Auteur Geplaatst: 16 april 2016 Stoven met worteltjes, met wat sherryazijn en suiker (zuurzoet). Gestoofd verliezen ze het pikante en worden ze lekker zoet.Dat ga ik ook eens proberen. Quote Ik kweek regenwormen in mijn compostbak
Claudia69 Geplaatst: 16 april 2016 Geplaatst: 16 april 2016 Een meer uitgewerkt receptje vind je hier: http://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/geglaceerde-sjalotjes-radijsjes-en-worteltjes~a3466775/ Quote
sugarlevi Geplaatst: 17 april 2016 Geplaatst: 17 april 2016 In de allerhande stond dat de radijsjes scherp worden van de zon. Dat stimuleert de productie van de mosterdolie die de scherpe smaak geeft. Ik heb het geprobeerd op te zoeken, maar ik kon er zo één-twee-drie niets over terugvinden. Quote "I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"Colonel Kurtz
speets Geplaatst: 17 april 2016 Geplaatst: 17 april 2016 Dan krijgen de AH-radijsjes zeker nooit zon, want die vind ik bepaald niet scherp Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.