Ga naar inhoud

Featured Replies

Geplaatst:

1,5 l appelsap gestoomontsapt, mmm, niet echt veel opbrengst

Geplaatst:

hoelang laat je de ontsapper stomen ? ik had gister een uur gedaan en van 2,5kg appels 800ml sap, nu zeiden vandaag vrienden dat ie minstens 2 uur moet ontsappen bij appels en dat er dan meer sap moet vrijkomen, morgen dus nog eens proberen. (voeg dan ook wat druiven en vlierbessen toe)

Geplaatst:

tsja, hier 1,5 uur niet helemaal rijpe elstar ivm lekker zurig smaakje

dus minder sap per kg, maar ja

 

2 uur lijkt me wel lang, maar je kunt natuurlijk f f onder het vergiet kijken of er nog sap komt

Geplaatst:

Zes potten kweeperenjam. Al mag het denk ik geen jam heten, met 'maar' 25% suiker.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Noem het fruitbereiding

Ik snap niet dat jullie kweeperen al rijp zijn, mijn boom hangt vol, maar heel vaag komt het eerste geel.

 

Zelf heb ik een berg mega grote augurken in het zout staan..bommen zeg maar..die gaan straks in een pot met azijn, kruiden en suiker.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

nu staan hier in de sappan appels, druiven en vlierbessen te ontsappen, heb al wat geproefd en smaakt goed met een beetje suiker, maar het ruikt hier niet zo lekker moet ik zeggen... beetje overgeeflucht ??!!.... zijn dat de vlierbessen?? hoop dat het erg straks niet naar smaakt..hahaha

Geplaatst:

Bramen en vlierbessen samen,staan te gisten, voor de wijn.

Geplaatst:

Had niet zoveel chinese boontjes, maar ze lekker deze manier in de vriezer gedaan!image70621442870223.jpg

Geplaatst:

Van de week voor het eerst geweckt ! Zo leuk ! Ik heb drie verschillende soepen geweckt. Erwtensoep, kippensoep en groentesoep. Van alles ook zelf het bouillion getrokken en daarna nog wat nectarines op siroop geweckt. De ketel beviel zo goed dat mijn schoonmama en zelf een heeft gecharterd vanaf oma. Dus van de week is de wortel/pompoensoep en de pesto aan de beurt.

Geplaatst:
  • Auteur

Wecken volgens de Jumbo:

 

"Bij wecken worden groenten of fruit in vloeistof gekookt en in een glazen pot bewaard. De potten worden op z'n kop bewaard om af te koelen, zo onstaat vacuüm. Hoe het precies werkt lees je in Hallo Jumbo."

 

Geplaatst:

Haha die zijn zeker gelieerd aan de intratuin...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Het mysterieuze "op de kop zetten" zorgt duidelijk voor verwarring. Zouden mensen dan écht niet weten waarvoor dat dient?

 

Nou snel die Hllo Jmbo meenemen volgend keer, ben erg benieuwd naar de rest van het proces...

Geplaatst:

De allerlaatste bramen met wat appels opgekookt en gezeefd en in potjes en sap in flessen.

En weer een potje met augurken.

Geplaatst:

Nou niet uit eigen tuin maar uit die van Willy en Jorieke

Perziken jam en kwee peren gelei

En nu zijn al mijn kleine potjes op en ik ben nog niet uit klaar met inmaken.

Geplaatst:

zuurkool, 4 kg, van Bloemendaalse Gele (je weet wel, dat dorp zonder bestuur )

 

stoofpeertjes 4 kg van winterriet peer, in de pan en daarna in de weck

Geplaatst:

6 kleine potjes groene tomaten jam.

 

Ooh wat is inmaken leuk! Een paar dagen geleden twee varianten groene tomatenchutney. En daarvoor een aantal potten zoetzure komkommer.

Geplaatst:

ja, geweldig!

 

hier 0,5 l tomatensap geweckt, die lieverds blijven maar komen

 

2 potjes zuurdesem ingevroren als backup, 1 tarwe en 1 roggedesem

 

ben net begonnen met ribollita, recept vanoveralennergens

citroenbonen in de week gezet, bouillon is aan het trekken

wordt vervolgd...

 

edit: vervolg

 

soepje staat te trekken, venkel toegevoegd, palm, gele, groene, boerenkool ook...wordt vervolgd ...

 

edti: vervolg 2

 

citroenboontjes er in , smaakt al prima, vandaag ribollere en afmaken op smaak en smullen met een broodje

pffff is wel veel werk zo een ribollita

 

edit: vervolg 3

 

was lekker maar de venkel overheerste een beetje, volgende keer doen we naar een toscaans recept wat venkelzaad ipv een hele venkel

en we binden de soep een beetje door een deel van de bonen te blenderen

turks broodje erbij, vers afgebakken was ook prima, apart of in stukjes in de soep, olie met knoflook en thijm los erbij

Geplaatst:

28jlc2p.jpg

 

Voor het eerst geweckt! Appelmoes van appels die we zelf plukten bij een boerderij die een appelplukdag hield. (superleuk! Over 2 weken pompoenplukdag)

 

Gewoon in een normale pan, vaatdoek op de bodem, water aan de kook gebracht en toen de pot erin ging nét niet aan de kook gehouden, deksel erop. Half uurtje laten staan.

 

Niks geen speciale weckketel, timers en thermometers dus. Het lipje van het rubber staat omlaag en het deksel komt niet los als ik hem een beetje optil. Dus al ziet het eruit alsof het gelukt is, ik hoop dat het écht gelukt is!

 

Onder het motto, al die technische snufjes hadden ze vroeger ook niet .

 

Hieronder een foto van mijn eerste ingemaakte jam. En ja, deze ging wél op de potje-omkeren manier. Toen ik die open maakte plopte hij. Ik gok dat hij best lang goed had kunnen blijven (maar die is al op). Op de foto aardbeien jam van een kraampje langs de weg in de Betuwe. Ook nog bramenjam gemaakt van de struik in de nieuwe tuin van onze nu-nog-buren. Eén potje voor hen, eentje voor ons. Deze probeer ik te bewaren voor de winter, net als de appelmoes.

 

2yyqxqb.jpg

Geplaatst:

Afgelopen woensdag een kist vol valappels en -peren gehaald bij een boomgaard in de buurt (onze eigen appelboompjes geven net genoeg om lekker uit de hand te eten). Daarnaast hebben we van onszelf dit jaar zo'n 70 kweeperen, prachtige oogst van een 5-jarig boompje

Dus... ik sta nu iedere avond in de keuken. Niet erg.... maar leuk! Resultaat tot nu toe:

6 potten appel/kweeperenmoes, 3 grote potten ingemaakte sterappelpartjes, 3 grote potten peren op siroop, een pot kweepeer op calvados, een weckfles kweeperenlikeur (in wording) en dan nog maar een appeltaart

Geplaatst:

Lekker! En hoe maak je de kweeperenlikeur?

Rob ik doe eigenlijk nooit venkel in de ribollita..te sterk van smaak inderdaad. Maar recepten zijn er legio en allemaal verschillend.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

IMG593413721443952034.JPGIMG593351841443952029.JPGIMG593273171443952028.JPG

gister snack komkommers geplukt 20 uur in koud water met zout gezet en vanmorgen op azijn met inleg kruiden gezet

nu een week of 3 wachten kijken of ze smaken

Geplaatst:

IMG593185191443954140.JPGIMG593027361443954138.JPGIMG592849271443951797.JPG

ook meteen maar druiven geplukt zijn te zuur om zo te eten

paar uurtjes in water met zout.kunnen ze zo in de sappan

Geplaatst:

Zuurkool, perencompote en tijmsiroop!

image59731444070804.jpgimage67361444070806.jpgimage60601444070808.jpg

Geplaatst:

appelmoes met stuckjes

 

(moest erg lachen om de vegetarische kipstuckjes...welke reklamo heeft dat nou weer gebrainstormd...die dingen zijn trouwens niet te hachelen )

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic