Mellie Geplaatst: 1 augustus 2022 Geplaatst: 1 augustus 2022 Wat een berg! Jeetje zeg. Dat wordt weer smullen! 1 Quote
Erny Geplaatst: 15 augustus 2022 Geplaatst: 15 augustus 2022 MInipruimpjes bleken erg lekker. 4,5 kilo werden 6 jampotjes sappige moes. Goed pruimenjaar, bijna geen beestjes (wurmpjes) erin. Nu liggen de "niet lekkere" (wat drogig/zurig... iig niet zoetig) pruimachtigen (die van Thea's stek) in de sappan te stomen. Lekker zuur sapje lijkt me wel te doen van deze. 4 Quote
Mellie Geplaatst: 17 augustus 2022 Geplaatst: 17 augustus 2022 De eerste chilivlokken! Ze stonden al een tijdje te drogen. Ik draaide de deksel van de molen open… dat sloeg wel even binnen. Niet direct opsnuiven dus! Alleen shishito ervoor gebruikt. Dat blijft toch de geurigste chilivlokken opleveren. Echt waanzinnig zo aromatisch vind ik dat. Ben nu een lading Ethiopian brown aan het drogen ervoor. Ook heel lekker. 4 Quote
tuinLB Geplaatst: 17 augustus 2022 Geplaatst: 17 augustus 2022 Wat vroeger dan normaal maar vandaag de eerste ( en het grootste deel) appelmoes gemaakt. Een ruime 35 potjes vol. 6 Quote
fre3ke Geplaatst: 17 augustus 2022 Geplaatst: 17 augustus 2022 @Erny, wat zijn dat voor minipruimpjes? Ze zien er lekker uit. Ik ging vandaag tomaten inmaken, maar de zuurgraad was te laag. Ik wilde de smaak niet verpesten met extra zuur, dus 1,5 liter sap met een brix van 7,5 en ph 5,5 staat nu in de koelkast als bouillon voor tussendoor. De moes was wel zuur genoeg, dus uiteindelijk toch 5 dl tomatenprut ingemaakt. En een klein potje bramen-pruimenmoes. Quote
Erny Geplaatst: 18 augustus 2022 Geplaatst: 18 augustus 2022 Dat weten we niet @fre3ke Het is een oud soort, ergens uit de buurt van Twello. Ze zijn inderdaad erg lekker. Van de "niet lekkere, Thea" pruimpjes/perkels? sap gemaakt, 3 liter, en de fruitprut nog een keer ad kook gebracht met water en suiker voor nog anderhalve liter 2e rangs sap. En drie potjes bramensaus. 1 Quote
fre3ke Geplaatst: 18 augustus 2022 Geplaatst: 18 augustus 2022 (aangepast) Vier potjes bonen in het zuur. Boon Blauhilde wordt groen, maar het sap kleurt rood. 18 augustus 2022 aangepast door fre3ke 1 Quote
mdubbelm Geplaatst: 18 augustus 2022 Geplaatst: 18 augustus 2022 @fre3ke hoe meet jij de zuurgraad van tomatensaus/sap? Ik controleer dat eigenlijk nooit… Quote
fre3ke Geplaatst: 18 augustus 2022 Geplaatst: 18 augustus 2022 (aangepast) @mdubbelm met ph-papier. Bij de laatste batch heb ik toch wat citroenzuur toegevoegd, hij zit nu op ph 5. Ik weet niet of ik het ga wagen. Volgens mijn boek moet het 4,5 zijn. Maar als ik in de supermarkt wortelsap koop, heeft dat ook geen ph van 4,5 en dat blijft ook goed. Misschien scheelt het als je schillen en pitten erin laat, die bevatten vaak extra beschermende stofjes, maar ik gooi het door een zeef. 18 augustus 2022 aangepast door fre3ke 2 Quote
fre3ke Geplaatst: 19 augustus 2022 Geplaatst: 19 augustus 2022 (aangepast) On 7/9/2022 at 5:15 PM, fre3ke said: Kruisbessen met inmaakalcohol en suiker. Probeersel. Mijn probeersel ging gisten! En de cassis-boerenjongens ook. Het deksel was tijdig losgedraaid, dus geen ontploffingsgevaar, gelukkig. Het was waarschijnlijk een alcoholische gisting. Ik had 12 volumeprocent alcohol erin zitten, een sterke gist kan tot 14 procent verdragen. Gelukkig geen zuurkoolgeur, want dan was de smaak bedorven. De gisting is voorbij, de besjes waren smakeloos en hard geworden dus ik heb ze uit de likeur gezeefd (links, niet bijzonder van smaak) en ze worden nu een potje chutney dat heerlijk lijkt te worden. Rode peper, suiker en azijn was genoeg geweest, maar ik deed ook ui, verse gember, twee tomaten, kruidnagel en korianderzaad erbij. En Himalaya rock salt. Dat is mijn grote ontdekking voor soepen, chutney etc. Wat een verschil. Niet de fijne maling, deze grote brokken zijn het lekkerste. Na een tijdje eruit vissen en terug in de pot doen. Of zo'n heel tablet dat je op de bbq kan gebruiken, dat werkt ook, ik wapper dat een paar keer door een pan soep. Ik zit al aan het tweede tablet na twee jaar. 19 augustus 2022 aangepast door fre3ke Quote
mdubbelm Geplaatst: 20 augustus 2022 Geplaatst: 20 augustus 2022 2 bakken courgettesoep in de vriezer. Eerder al paar potten courgette in zoetzuur. Ze doen het goed dit jaar! 1 Quote
Ruderalis Geplaatst: 20 augustus 2022 Geplaatst: 20 augustus 2022 2 potten tomaten sambal! 25 Big Bomb 2 Jalapeño 20 gram suiker 250 gram Cherry tomaat 6 tenen knoflook 2 eet lepels rijstwijn azijn 😎 4 Quote
mdubbelm Geplaatst: 20 augustus 2022 Geplaatst: 20 augustus 2022 @Ruderalis gebakken? Met of zonder de zaden erbij? En hoe pittig? 1 Quote
Ruderalis Geplaatst: 20 augustus 2022 Geplaatst: 20 augustus 2022 @mdubbelm, gebakken, de helft van het zaad erbij, ongeveer zo heet als sambal oelek die van de Chinees zeg maar, lekkere goed te eten sambal!👍 Oja wel de placenta eruit. Quote
mdubbelm Geplaatst: 20 augustus 2022 Geplaatst: 20 augustus 2022 1 hour ago, Ruderalis said: Oja wel de placenta eruit. Dit vraagt om toelichting 😳 1 Quote
mdubbelm Geplaatst: 20 augustus 2022 Geplaatst: 20 augustus 2022 Hier 2 potten augurken. 1 met verschillende maten, de ander met 1 grote augurk in schijven. Gürkenviertel heet dat in de winkel geloof ik. Quote
Ruderalis Geplaatst: 20 augustus 2022 Geplaatst: 20 augustus 2022 1 uur terug, mdubbelm zei: Dit vraagt om toelichting 😳 De placenta is het witte gedeelte in een peper wat de zaadjes voed, dat kan voor een bittere of veel hetere smaak zorgen! Quote
mdubbelm Geplaatst: 21 augustus 2022 Geplaatst: 21 augustus 2022 Ah ik noem dat altijd zaadlijsten. Weer wat geleerd op mijn oude dag! 3 Quote
Jorieke123 Geplaatst: 21 augustus 2022 Auteur Geplaatst: 21 augustus 2022 Paprika volgens Mellie haar recept: 3 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Mellie Geplaatst: 21 augustus 2022 Geplaatst: 21 augustus 2022 Ah ik noem dat altijd zaadlijsten. Weer wat geleerd op mijn oude dag!Ik ook hoor you are not alone@jorieke123 probeer ook eens champignons op die manier in te maken. Ook heel lekker! Hier 1 fles druivensap van de druiven die zijn omgekomen bij het minimaliseren van de wespenoverlast. De druiven zitten VOL met wespen. We hebben 2 emmers druiven van die snoeibeurt overgehouden. Daarvan zijn druiven naar de stoïcijnse hulp gegaan die zonder een kik te geven tussen de wespen stond -ik dus niet!- en wat druiven naar de kippen. Rest is uitgeperst voor sap. Voor de beeldvorming: 1 tros druiven, wel 50 wespen. En dat x 100000 trossen. Wij hebben dus genoeg wespen! Brrrr Quote
Arja Geplaatst: 21 augustus 2022 Geplaatst: 21 augustus 2022 On 8/18/2022 at 1:14 PM, Erny said: Het is een oud soort, ergens uit de buurt van Twello. Ze zijn inderdaad erg lekker. @Erny Bedoel je dat je daar de minipruimpjes vruchten kocht, en was dat dan toevallig bij http://www.fruitkwekerijklomp.nl/? Ik ben even nieuwsgierig, want ik rijd daar ook wel eens langs, en lekkere pruimpjes zijn natuurlijk heel interessant. Quote
Mellie Geplaatst: 22 augustus 2022 Geplaatst: 22 augustus 2022 As we speak, rozenlimonade in de koeling. Nog 3 dagen liggen en de suppengewürz voor komend jaar. Dit jaar doe ik meerder potten met gember erbij. Vond dat afgelopen jaar heel jammer dat ik niet meer had met zo’n hartverwarmende smaak. Heel winters en warm. 2 Quote
Erny Geplaatst: 22 augustus 2022 Geplaatst: 22 augustus 2022 14 uren geleden, Arja zei: @Erny Bedoel je dat je daar de minipruimpjes vruchten kocht, en was dat dan toevallig bij http://www.fruitkwekerijklomp.nl/? Ik ben even nieuwsgierig, want ik rijd daar ook wel eens langs, en lekkere pruimpjes zijn natuurlijk heel interessant. Nee, mijn moeder heeft ooit een stek meegenomen uit de tuin van haar moeder. Daar heb ik ook weer stekken van. 1 Quote
Mellie Geplaatst: 22 augustus 2022 Geplaatst: 22 augustus 2022 2,5 kg uitgeknepen groente werden 9 potten. 3 ervan met gember en citroengras voor het hartverwarmende effect waar ik in de winter dol op ben. In andere seizoenen overigens ook, maar dan in metaforische zin. 10 gr zout per 100 gr groente gedaan ipv 8 met erna extra. Had best 9 gr zout gemogen, maar das dan weer achteraf. Volgend jaar weer iets meer maken, want dit is eigenlijk net iets te weinig. Ik heb er al 2 weggegeven… gaat dan hard. 3 Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.