Ga naar inhoud

Wil je minder Advertenties?

Maak dan nu een account of log in!

Featured Replies

Geplaatst:

Eenden - en dieren in het algemeen - hebben geen besef van tijd.

Die denken niet: "maar ik ben nog zo jong".

 

Ze weten wel wanneer het etenstijd is, maar dat meten ze af aan het rammelen van hun maag

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Het is meer dat ik wat langer leven zelf vindt horen bij biologisch vlees.

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:
  • Auteur

Ik ook Hans En daar kunnen we het gewoon netjes over hebben De voors en tegens, waarom een ieder doet wat hij doet.

 

@ RichardFoxtrapper: Ik ben wel benieuwd of je foto's hebt van hoe je ze hebt (of nou ja.. had) lopen dit jaar? We willen er volgend jaar wat meer houden (meer dan 3 ) en zitten nog wat te dubben over hun verblijf en vijvertje enzo. Dus ik zie graag foto's van anderen.

 

Je hebt zelf ouderdieren lopen om eieren uit te broeden elk jaar? Wij hebben de broedeieren ergens gekocht, er is best lastig aan te komen en we wilden nog geen broedpaartje(s). Vooral omdat we in de winter niet zoveel dieren willen hebben lopen. Deze sneeuwdagen zijn een goed voorbeeld: onze kippen en eenden hangen de hele tijd binnen rond, terwijl het echt goeie buitendieren zijn.

Geplaatst:

Richard ft leg eens uit als je wilt hoe dat zit met de veren wissel?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik heb inderdaad een foktoom pekingeenden en ook muskuseenden. Muskuseenden groeien veel langzamer maar het vlees is veel minder vet en ze eten voornamelijk gras, dus is ook goedkoper in onderhoud. Ik heb de eenden op een grasveld lopen.

Eieren broed ik uit onder een broedse muskuseend, zij worden snel broeds. Voor jonge eenden heb ik een apart stuk gras afgezet met daarbij een schuurtje waar ze eerst in verblijven totdat ze naar buiten kunnen.

Ik heb aangegeven dat ik jonge pekingeenden slacht bij 8 weken. Dat heb ik dit jaar gedaan omdat dit pekingeenden uit de bio-industrie waren en toen al uit de kluiten gewassen waren. Ik heb wat bio-industrie pekingeenden (cherry valley) gehouden en ga ze volgend jaar kruizen met normale pekingeenden. Zij zullen slachtgewicht bereiken bij 12 weken en zullen dus trager groeien wat de gezondheid ten goede komt.

Een vijver raad ik af omdat dit een bron van bacterie zal worden. Ik heb een kunstof zwembadje dat ik vul met water, dit is makkelijk schoonmaken.

Mijn eenden lopen buiten, ze willen niet eens naar binnen. De muskuseenden doen dit in de nacht wel. Eenden vindt ik gemakkelijker dan kippen, de kuikens kunnen eerder onder de warmtelamp vandaan en ze worden nooit ziek. Ook vindt ik het vlees lekkerder.

 

01112701513025430.JPG01640431513025450.JPG00880301513025426.JPG01064641513025433.JPG

Geplaatst:

Eenden wisselen vaak van verenkleed en als je eenden wilt plukken dan komt dat erg nauw. Je hebt maar een week de tijd tussen het wisselen. Als je namelijk in de verkeerde periode gaat plukken, dan blijven er veel pinveren achter, die zijn nauwelijks te plukken, het lijkt dan wel een spijkerbed. Dan moet je alsnog de eend villen en dat vindt ik zonde. Ik wil allen van het dier gebruiken, dus ook het vel, daar zit namelijk vet onder en zorgt er voor dat het vlees sappig blijft bij het braden. Dus voordat je gaat slachten moet je een eend controleren op pinveren, ga dan met je hand voelen of er pinveren zijn.

 

Paar feiten die ik op papier heb gezet door het in de praktijk te testen:

 

Slachten van muskuseend en pekingeend kan op week 7, 12,5 and 18, dan zijn alle veren volgroeid en zijn er geen pin-veren. Na week 18 slachten mag natuurlijk altijd, doe ik wel eens als ik geen zin heb in slachten. Het vlees wordt dan wel taaier.

Muskuseenden bereiken gewicht pas op week 10/11. Niet later dan 16 weken, anders wordt vlees taai in verband met testosteron.

Pekingeenden bereiken gewicht al op week 6 (2.85kg) Tenzij je een oud ras gaat inmengen zoals ik van plan ben, kies dan een later slachtdatum, week 12,5 of 18.

Voor het slachten de avond ervoor geen eten geven, alleen water, omdat hygiëne belangrijk is, mocht je perongeluk de darm insnijden.

 

Als mijn eenden goed gaan leggen, dan wil ik best wat eieren opsturen. Ik heb twee foktomen dat bestaat uit:

 

1 amerikaanse peking woerd x 3 cherry valley eenden.

1 cherry valley woerd x 3 amerikaanse peking eenden.

 

verder fok ik nog nieuw zeelander konijnen, japanse kwartels, poule de bresse kippen voor vlees. Ook heb ik fretten en een varken.

Geplaatst:

Dank je wel voor je antwoord ivm de verenwissel, ik vroeg dat in verband met een andere soort eend, gisteren geslacht en voor t eerst zeer lastig te plukken. Mooi terrein heb je, hoe bescherm je de dieren snachts, het je een elektradraad?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

De eenden gaan automatisch naar binnen. De pekingeenden doen dat niet altijd, maar nu het kouder wordt doen ze het toch wel. Ik heb nog geen last gehad van roofdieren. Voor vossen moet het hekwerk voor 30 cm de grond in en hoogte minimaal 2 meter. Dan zit je nog met steenmarters die door de kleinste gaatjes komen. Het is dus geen doen om ze tegen te houden. Tot nu toe blijft de vos weg, waarschijnlijk door het varken en de steenmarters blijven van de grote pekingeenden af. Bunzings zie ik wel eens, maar hebben nog niks gepakt. Ik deed de eenden altijd in het nachthok iedere avond, maar dat is geen doen in verband met onregelmatig werken. Toch kun je eenden wel leren om naar binnen te gaan, maar helaas werk dat tijdelijk. Eenden geven nauwelijks om slecht weer, ze zijn het liefst buiten. Eieren kunnen ze binnen leggen en is ook een stuk veiliger in verband met steenmarters.

Geplaatst:
  • Auteur

Bedankt voor de foto's en beschrijving nog Met 'vijvertje' bedoel ik ook een plastic bak, want ze maken er inderdaad snel een bende van. Dat deden onze 3 eenden al, laat staan een grotere groep.

 

Mocht je komend jaar wat eieren kunnen missen dan heb ik zeker interesse. Hopelijk hebben we hier alles volgend jaar wat meer op orde met onze nieuw te bouwen schuur (waar de kippen en eenden ook in komen) zodat we ook een broedpaartje houden. Nu hebben we nog teveel verschillende hekjes en veldjes en loopt alles (loopeenden, krielkipjes, en legkippen) wat door elkaar. Het houden van een groter groepje vleeseenden of kippen gaan we ook doen in van die verplaatsbare rennen, daar hebben we in de warmere maanden geen schuur voor nodig.

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Van kennissen van vrienden van ons kopen we over 2 weken een 10-tal eendenkuikens! Een beetje vroeg in het jaar, maar anders zou het 3 maanden later worden en dan hebben we ook al vleeskippen lopen dus dat zou wat teveel worden qua ruimte onder de lamp en drink en voerbakken en ook het voer

Geplaatst:

Super hoor!

Ik moet toch ooit voor elkaar krijgen dat mijn lief eenden ook lekker gaat vinden

Geef jij nog speciaal eendenvoer trouwens? Of happen ze met de kippen mee? (Als dat al in dit topic staat, negeer de vraag. Ik lees het even door!)

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Gevonden!

Ze eten nu het kuikenvoer dat we aan alle kuikens voeren. We hebben een flinke ton vol gemalen, er zitten o.a. erwten, maïs, tarwe, veldbonen, kalk van gemalen eierschalen, en zo nog wat zaken in. En dat blijven ze voorlopig eten, tot ze ook interesse tonen in ander voer zoals brood. En alles wat ze maar van/uit de grond eten.

wees bevriend met kleine dingen

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

En bak vol gele floof met oogjes en snaveltjes.

Vandaag trouwens Aziatisch recept voorbij zien komen van gerookte eend, maar dan met jasmijnthee als rookkruid. Zag er niet verkeerd uit.

Was op Netflix. Op YouTube kan ik alleen een versie vinden met zwarte thee. Rest van het recept komt goed overeen. Alleen op het einde geserveerd met rijst en zoete saus ipv die pickles. Nah ja. Mss ter inspiratie voor over een paar maandjes!

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:
  • Auteur

Klinkt goed! Linkje?

 

Het duurde even qua uploaden maar hier is dan ook een filmpje: (ze zijn ondertussen al meerdere keren met hun flippers door die waterbak en daarna voerbak gespettert. Dus ze zijn al vies... )

 

Geplaatst:

O, enig! Die ukkepukkerige donsjes. Gerookte eendenborstjes zijn inderdaad erg lekker. Ik maak ook wel pekingeend van eend. ( duh! )

En ik maak er wel babi pangang van,vinden ze hier ook erg lekker. Meestal doe ik dat met eend waar hagel in de borst zit, dan kom ik dat meestal al tegen met snijden.

Geplaatst:

Facepalm! De YouTube link had ik speciaal opgezocht omdat ik niet naar Netflix kon linken. Moet ik hem wel bij het bericht zetten natuurlijk

Enfin. Alsnog!

Deze is met de pickles:

 

Maar deze vind ik er bij nader inzien nog lekkerder uitzien!

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:
  • Auteur

Hoe maak je daar Babi Pangang van Indy? Heb je een recept? Ook voor het sausje enz.?

 

Dank je Charly, ik heb die 1e gisteravond al bekeken (wel een beetje doorgespoeld af en toe want hij neemt de tijd ) en die andere kijk ik zo even.

 

De kuikens hebben ondertussen al 1,5 liter water op! Of het in het rond gespetterd natuurlijk, dat ik het straks allemaal onderin hun bak vind. Ze hebben nu een ander etensbakje, met van die gaten waar ze alleen met hun kop in kunnen. Zo rennen ze er niet steeds doorheen met natte flippers

 

Het zijn er 15, met als doel dat er een aantal worden verkocht als ze groter zijn en zodra blijkt welke de mooiste zijn qua bouw en verenkleed enzo.

De kuikens waren niet echt goedkoop namelijk, zo verdienen we dat bedrag misschien gedeeltelijk terug.

Joep wil er een paar zelf houden om mee te fokken voor volgend jaar, maar hoe leuk ik ze nu vind, en hoe lekker straks, ik heb liever niet nog meer volwassen eenden lopen hier Ik had een lange uitleg getypt hier, maar dat doet verder even niet ter zake in dit topic... We zien wel weer straks!

Geplaatst:

Babi pangang van eend: maar kan ook met kippevlees of varkensvlees

Snijdt het vlees van de eend in kleine reepjes/stukjes. Maak een marinade van 5 eetlepels ketjap manis, peper,zout (naar smaak) , 1 lepel sambal, en 3 lepels suiker. Leg daar het vlees een middagje in.

Zet de rijst op zoals je gewend bent.

De saus:

Fruit in een pan 2 teentjes knoflook,

en 2 in stukjes gesneden uien, tot ze lekker gekarameliseerd zijn.

Voeg het gemarineerde vlees er bij,en braad dat aan, en laat alles een minuut of 10 zachtjes stoven.

Maak van een blikje tomatenpuree, (of als je verse puree hebt,ongeveer 70 gram) en

250ml bouillon, en 1 eetlepel (appel) stroop

de saus,en voeg dat bij het vlees.

Verwarm dit tot het kookt, maak het wat dikker door er maizena aan toe te voegen.

Ik proef altijd even of ie goed is, en kijk dan of er ergens nog iets van bij moet. Met name onze (zelfgemaakte) sambals variëren nog al eens van hitte

Heerlijk met zelfgemaakte atjar tjampoer.

aangepast door Gast

Geplaatst:
  • Auteur

Dank je! Ga ik zeker maken

 

Ondertussen smeren de kuikens al lekker met water en voer, en zien ze er steeds zo uit:

 

IMG381141371521825809.JPG

 

Dan gaan ze weer onder de lamp staan, drogen ze op, en zodra ze weer geel en fluffig zijn gaan ze weer smeren! Die gorigheid onder hun poten heb ik alweer verschoond vandaag, en het is in no-time weer een bende. Dit weekend krijgen ze een grotere bak om rond te stappen, en ik zet het water en de voerbak nog verder uit elkaar

 

1 van de kuikens heeft een beschadiging op zijn snavel, al toen we ze kregen. Het zal wel mooi dichtgroeien maar ik houd het in de gaten

 

IMG380845841521825805.JPG

Geplaatst:

Wat lollig ! Wat apart dat het snaveltje al stuk was. Hopelijk hersteld het goed. Inderdaad iets om in de gaten te houden.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic