Jump to content

Zadenenvelop Nederland 2018 ronde 1


Recommended Posts

Wat is de zadenenvelop?

De zadenenvelop(pen) is/zijn er voor moestuinforummers die graag hun overtollige zaadjes willen ruilen voor iets anders. Dat kunnen groenten-, kruiden-, bloemen- of fruitzaden zijn, zolang het maar kiemkrachtig is. Op deze manier wordt het ook voor beginnende tuiniers mogelijk om een brede verzameling zaden aan te leggen. Zo kunnen ze laagdrempelig voor hen nieuwe gewassen proberen tegen geringe kosten en zonder verspilling van overtollige zaden. Meedoen met de zadenenvelop is in principe voor ieder actief forumlid mogelijk, mits deze serieuze interesse toont en zich op tijd (aan)meldt.

De zadenenvelop bestaat vanaf nu uit 2 enveloppes. Er wordt 1 route gemaakt en 1 envelop start van boven af en 1 envelop van onderen (of heen en weer of van a-z en z-a). LET OP dit is dus anders dan voorgaande jaren. Je krijgt dus 2 enveloppes in 1 ronde.

 

De "enveloppen" zijn brievenbusdozen. Deze worden hergebruikt en als nodig is vervang deze (bijv. via postNL). De dozen brengen we zoveel mogelijk zelf rond (met fiets, auto, OV). Wanneer dit niet mogelijk is: verzendkosten voor een brievenbuspakje met track and trace code zijn 3,95. Zie ook de informatie over brievenbuspakjes bij PostNL

 

Bij aanvang van de ronde wordt een adressenlijst gemaakt (zie verderop in deze post!). Je kunt zelf aangeven welke plaatsen je vaak bezoekt (voor werk, familie etc.), dan kan daar eventueel rekening mee worden gehouden. Als je nik aangeeft wordt je willekeurig ingedeeld omdat in de praktijk de meeste toch per post versturen.

 

 

Nog even de spelregels op een rij voor de duidelijkheid:

 

1. Vermeld het hier wanneer je de envelop binnen hebt en wanneer je de envelop weggebracht hebt. Via de lijst in het volgende bericht kan iedereen dan volgen op welk punt van de route de enveloppen zijn aangekomen.

 

2. Stuur de persoon die van jou de envelop gaat ontvangen tijdig een berichtje via het forum, zodat je tijdig weet of de persoon na je nog geïnteresseerd/actief is en wat zijn/haar adres is.

- Geen reactie binnen 2 dagen? Stuur dan PB naar de volgende op de lijst met CC naar het zadenenvelop HQ zodat wij op de hoogte blijven. Indien de envelop met de post gaat, stuur je per PB de Track&Trace code door aan de persoon na je en in een cc aan Zadenenvelop HQ

 

3. Je neemt een aantal zaden en voegt eigen zaden in een nieuw gripzakje toe. Neem net zoveel uit als je terug kunt stoppen. Een zakje opgebruiken mag gerust, maar neem geen onredelijk aantal zaden voor jezelf. Meer soorten bijvoegen mag altijd, ook extra gripzakjes toevoegen komt altijd van pas. Deze zijn goed herbruikbaar/-sluitbaar (o.a. bij hier en hier te bestellen).

 

- Geen zelf gefabriceerde papieren zakjes, er is gebleken dat deze snel kapot gaan in de post!

- Belangrijk: Vermeld bij toegevoegde zaden soort, variant/ras en expiratiedatum/aankoopdatum/geoogste datum! Dit met oog op het verouderen van het zaad waardoor kiemkracht verloren gaat. Dit scheelt veel zaden die moeten worden weggegooid omdat kiemkrachtigheid niet te achterhalen is.

- Er zijn zakjes alleen dit jaar nog houdbaar zijn, deze zaden zullen aan het eind van het seizoen worden weggegooid ivm de kiemkracht. Houd je dus vooral niet in om van deze zaden te nemen! Indien je zelf zaden hebt die dit jaar op moeten: zet dat er dan gerust op!

 

4. Breng binnen 3 dagen de envelop naar de volgende, of geef duidelijk aan wanneer dit niet gaat lukken. Stuur van tevoren PB naar de betreffende persoon zodat deze weet dat de envelop eraan komt.

 

> Er worden tijdens een ronde geen mensen toegevoegd aan de route. Zij kunnen zich wel alvast opgeven voor de nieuwe ronde van een envelop (via PB aan Zadenenvelop HQ: vermeld je naam, adres, telefoonnummer en emailadres). De volgende ronde zal starten aan het eind van deze ronde, datum nog onbekend.

 

> Wie zich niet aan bovenstaande houdt wordt voor de volgende ronde uitgesloten!

 

> Dit jaar zal er per ronde een topic geopend worden en moet je je per ronde opgeven als je mee wilt doen. Dit om te voorkomen dat mensen "vergeten" dat ze mee doen.

 

 

FAQ

● Waarom rondbrengen en niet per postNL?

Dit om eerdere debacles met de post te omzeilen (zoals kwijtraken van pakketten en enveloppen die in slechte staat aankomen). Bijkomend voordeel is dat je de kans krijgt mede-moestuiniers in je omgeving te leren kennen (als je dat wilt). Zo zijn er groepen moestuiniers die hieraan meedoen rondom Den Haag, Amsterdam, Amersfoort, Groningen en Den Bosch (en nog veel meer plaatsen).

● Is Track&Trace echt nodig?

Ja. T&T op een brievenbuspakket is even duur als zonder(voor een volle zadendoos). Je moet enkel even het servicepunt van PostNL binnenlopen om het pakket te frankeren. Mocht het onverhoopt misgaan bij de post, dan kan beter worden nagegaan wat er aan de hand is, en is uitgesloten dat iemand zelf het pakket heeft kwijtgemaakt.

● Wanneer en hoe kan ik me aan- of afmelden?

Dat kan op elk moment, als reactie op dit topic en PB naar ons (Zadenenvelop HQ). Hoe eerder hoe beter, dat geeft meer mogelijkheid om de routes zo optimaal mogelijk te plannen. Geef daarom ook aan in welke plaatsen je de envelop evt. kunt ophalen of afgeven.

Geef bij het opgeven mimimaal door: je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

● Mijn adres ligt niet aansluitend bij zo'n route, wat nu?

Meedoen kan altijd, ook als je niet binnen een bestaande route "past". Zo kunnen we uiteindelijk zoveel mogelijk deelnemers aansluiten op de routes die al zijn uitgestippeld en nieuwe routes uitzetten. Lukt dat niet, dan krijg en stuur je het pakketje per post.

Woon je in België? Kijk dan een bij deze Belgische enveloppe.

● Ik wil graag meedoen maar heb nog weinig zaden om te ruilen. Mag ik toch meedoen?

De een voegt 30 soorten toe aan de envelop, de ander maar 3. Geen probleem, zolang de hoeveelheid zaden die je zelf terug stopt maar minstens gelijk is aan wat je neemt. De enveloppen zijn met zorg door ons samengesteld, met zorg rondgebracht en de bedoeling is dat iedereen die na jou volgt er minstens zoveel plezier aan beleeft. Het is nadrukkelijk níét de bedoeling om makkelijk zaden te scoren of te plunderen!

● Ik heb interessante zaadjes gevonden, hoe en wanneer kan ik ze zaaien?

Zaai-instructies zijn o.a. te vinden op deze site en hier

 

Opgeven voor 10 FEBRUARI 2018 !! De ronde zal starten op 15 feb om de Valentijn drukte te vermijden.

 

Deelnemers

1 Wortel

2 Koolrabi

3 Nathanya

4 xxgerdaxx1

5 Nasuada

6 Groentjuh

7 Monika

8 Kruidenvrouwtje

9 Purrrretty

10 Oudholland

11 Cupcakeje

12 gejast

13 lionne

14 Rabarber

15 Niika

Edited by Guest

Begonnen met moestuinieren en zin om zaadjes te ruilen? Doe mee met de Zadenenvelop 2018

Link to comment
Share on other sites

Dan ben ik de tweede

Ik doe graag weer mee. Vorig seizoen een aantal rassen of plantensoorten gezaaid die ik anders nooit gekocht zou hebben, dus dit jaar hopelijk weer.

 

Rob/Oudholland

Oudholland

 

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
@Niika, ach mijn hulpaanbod was van februari 2016...

Ik gok zo dat als je wel eens hulp nodig hebt dat je dan dat soort berichten bewaart.

 

Ik zal me in ieder geval niet meer voor hulp aanmelden.

 

Ah, ok dat wist ik niet. Maar volgens mij doet wortel t ook pas sinds afgelopen jaar? dus misschien heeft ze dat aanbod ook gewoon nooit gezien.

Hoe dan ook, ik heb na mijn 'ja mijn aanbod staat nog, ik wil wel helpen' ook niets meer vernomen, dus ik weet 't verder ook niet...

Link to comment
Share on other sites

Tot nu te 7 volledige deelnemers! (zie eerste post)

Let op alleen een reactie in dit topic is niet genoeg om je op te geven

 

Hoe kan ik me aan- of afmelden?

Als reactie op dit topic en PB naar ons (Zadenenvelop HQ). Hoe eerder hoe beter, dat geeft meer mogelijkheid om de routes zo optimaal mogelijk te plannen. Geef daarom ook aan in welke plaatsen je de envelop evt. kunt ophalen of afgeven.

Geef bij het opgeven mimimaal door: je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

Begonnen met moestuinieren en zin om zaadjes te ruilen? Doe mee met de Zadenenvelop 2018

Link to comment
Share on other sites

Ben ik misschien te hufterig om te vragen of er regels kunnen komen naar wat voor zaden?

Niet dat er weer complete aldi/lidl/moestuintjes pakketten rondgaan

 

Wat kan men verwachten van de zadenenvelop? Zitten er bijvoorbeeld ook bijzondere soorten pepers, tomaten, kruiden en bloemen in? Of is het vooral een standaard assortiment en vooral leuk als je beginnend moestuinder bent?

Link to comment
Share on other sites

Tuinbloemen / Planten is een andere doos voor.

 

Opzich zit er heel veel moois in. Alleen had ik het idee dat ronde 1 er 1 of 2 personen tussen zaten die al het speciale zaad eruit visten en basis zaad ervoor terug deden. Kan tussen mijn oren zitten Vindt ze in ieder geval de moeite waard om weer mee te doen.

You can bury a lot of troubles by digging in the dirt

Link to comment
Share on other sites

Ik sta nog niet op de lijst

 

Heb je voor deze nieuwe ronde weer een pb gestuurd met je gegevens, zie starttopic?

 

Ik ook niet, maar heb wel een pc gestuurd. Is die aangekomen ?

 

Gegevens ontvangen, je staat er bij.

 

Volgorde zal vast nog wijzigen, ik heb alleen even aangevuld.

 

groet,

Niika

Begonnen met moestuinieren en zin om zaadjes te ruilen? Doe mee met de Zadenenvelop 2018

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...