Jump to content

Aardbei en bessen nu al bloemen


RobN

Recommended Posts

De bessen ( rode en zwarte, kruisbes en witte en roze bessen, maar ook al blauwe bessen ) is heel normaal ja. Niet ingrijpen, dat wordt gewoon zoals elk jaar je oogst. Haal je dat weg, heb je daarna niets. Die bloeien maar 1x in een jaar.

 

De aardbeien, ligt er een beetje aan wat je daar mee wil. Is de aardbeiplant een eenmaal-dragend ras , dan is dit de bloem en later de vrucht die ze gaan geven dit jaar. Ligt dus aan het ras. Haal je bij eenmaal dragende rassen alle bloemen nu weg , krijg je geen nieuwe dit seizoen.

 

Is het een doordragend ras, dan zijn er telers, die de 1e bloemen weghalen, met de reden om de planten niet te laten uitputten , nu eerst steviger te laten worden en verderop in het seizoen meer oogst / betere oogst te verkrijgen. Let wel, dat doen ze dan meestal alleen met planten die nog erg jong zijn. Staan de planten al een 2e jaar, kun je de oogst ook best nemen hoor, of wat verkleinen door een deel weg te nemen of helemaal niet en alles te laten groeien. Weghalen van kleine vruchtjes, of een te veel aan vruchtjes wordt ook wel gedaan , om de rest groter te laten worden. Zijn vele varianten in.

 

Kortom, de aardbei : is van belang te weten of het ras doordragend is of niet.

Link to comment
Share on other sites

Meeste jaren is de zwarte bes juist de eerste van genoemde bessen. Dit jaar niet echt ( bij mij tegelijkertijd ) , maar is heel normaal ja. Elk seizoen is net weer even wat anders.

Link to comment
Share on other sites

De aardbeien zijn doordragers en staan voor het 2e jaar in mijn tuin, vorig jaar zomer deze van mijn vader gekregen, en hier en daar een aardbeitje maar ze waren nog niet gesetteld. Nu wel. Dan laat ik ze voorlopig denk ik bloeien want de planten zijn al mooi stevig aan het groeien.

Ik weet wel dat ik tijdig uitlopers weg moet halen.

 

De bessen zijn afgelopen herfst pas gepoot. Als er nieuwe takken aan groeien, komen daar dan ook nog nieuwe bessen aan?

(ik heb rode, witte, blauwe, frambozen, bramen, josta, kruis)

Op dit moment hangen er alleen aan de rode en witte bessen.

Onkruidmanager 1.0

Link to comment
Share on other sites

De bessen die je noemt bloeien op takken die het vorige seizoen gegroeid zijn en ook wel op takken die nog ouder zijn. Nee, ze bloeien dit jaar niet een tweede keer op de takken die nu gaan groeien. Niet dit jaar. Volgend jaar dus wel.

 

Met frambozen werkt het een beetje vergelijkbaar, maar weer soms net wat anders ( hele andere plant ) want daar heb je dus wel rassen bij die de mogelijkheid hebben herhaald te bloeien, bloemen te maken op takken die dit jaar groeien. Dat noemen ze de herfstframbozen, Die hebben de mogelijkheid om te bloeien aan takken die ze dit jaar maken. Rare naam eigenlijk : herfstframboos, want ze kunnen ook bloemen maken aan ouder hout en bloeien dan straks ( mijn herfstframbozen hebben al bloemknoppen nu ) en geven in het voorjaar dan ook oogst, maar in de nazomer en herfst dus nog een keer op het jonge hout.

Link to comment
Share on other sites

Heel normaal! Ik sluit me bij bit aan.

 

hier nog een foto van een eigen zwartebes selectie, deze is al een stuk verder als bijv de Ben Nevis.

 

nu nog een naam voor bedenken

 

20180419113014030981524218270.jpg

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Staat die volle grond aardbei toevallig in een tunnel? Hier heb ik ook al een paar weken bloemen en beginnende vruchten in de verwilderde open lucht plantjes. Dit zijn geen doordragers, dus oogst valt meestal tegen, vanwege vogels en slakken. Vandaar dat momenteel alles in het kasje staat. Elke dag komen van zeker 50 plantjes in totaal enkele aardbeitjes af. Maar nu moet de rest dus in grote potten dus naar buiten, anders krijg ik ze niet opgepot.

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link to comment
Share on other sites

Staan niet in een tunnel maar in openlucht. Zit op zandgrond welke vlug opwarmt. Hangen er zeer veel aan dit jaar. Aangezien de aardbeien bij mij dicht op elkaar staan, laten de vogels ze meestal gerust omdat ze deze niet zien hangen. Nadeel is wel dat ik veel last heb van slakkenvraat.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Is echt een boerenjaar voor de aardbeien, heb er dubbel zoveel of vorig jaar. Heb al meer dan 3 kilogram kunnen oogsten en er hangen er nog veel aan te komen. De warme, droge periode heeft dus ook zijn voordelen. De eerste kilo had nog wat last van slakkenvraat maar die kunnen blijkbaar ook niet volgen want de rest bijna geen slakkenvraat meer.

Link to comment
Share on other sites

Ook bij mij een overvloed van aardbeien. Ik heb een paar maanden geleden een volkstuin overgenomen, en daar stond al een bedje aardbeien in.Ongeveer zes vierkante meter, naar verluiden al vijf of zes jaar op dezelfde plek. En toch nog volop aardbeien. Nu ben ik begonnen om beetje bij beetje, hier en daar aardbeiplantjes te plaatsen. Tussen mijn andere fruitstruikjes. Ik wil zo veel mogelijk een poly-cultuur. Ben benieuwd, zo tussen de honingbessen, blauwe bessen, duindoorn, kruisbessen, aalbessen, enz., misschien volgend nog meer!

Link to comment
Share on other sites

Bij ons beginnen de aardbeien. Ik had ze te laat tussen worteldoek ingeplant en daarna zijn ze door de vorst afgestorven. Uiteindelijk heb ik toch veel planten goed op gekregen en veel planten hebben gebloeid of bloeien nog. We hebben de eerste aardbeien geoogst, maar ze hadden lang nodig om op te komen. Ik denk dat we dus nog veel krijgen.

 

Ik verwacht bijna geen vogelschade te hebben (weinig vogels die ze eten) en hoop dat de slakken het gras lekkerder vinden. Is gelukkig redelijk het geval. Het worteldoek is snel te warm voor ze en het gras is blijkbaar lekker.

 

Ik hoef me in ieder geval niet druk te maken over stro, want deze functie vervuld het worteldoek. We hebben wel al twee keer onkruid om de aardbeien verwijderd en dat zullen we nog wel 2-3 keer dit jaar moeten doen. Gelukkig gaat dit snel, omdat het onkruid bijna geen plaats heeft. We hebben een dubbele laag worteldoek.

 

De eerste aalbessen zijn rijp en verder krijgen we waarschijnlijk door de lange vorst veel zwarte bessen (vormen bloemen bij vorst). We krijgen ook veel josta en kruisbessen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...