Jump to content

Compost Kopen?


rorror

Recommended Posts

Aangezien ik geen tuin heb, maar alleen een terras, heb ik geen compost hoop.

Heb ondertussen aardig wat bakken met planten staan, welke van het voorjaar wel wat kunnen gebruiken.

Normaal haal ik wat goedkope potgrond en vul ik de bakken er mee aan.

Maar aangezien de meeste potgrond zo hard inklinkt en een koeklaag wordt, wil ik het dit jaar met compost gaan proberen. Dus waar kopen jullie jullie compost?

De gemeente geeft in maart altijd een gratis zak compost, alleen heb ik daar geen goede ervaring mee (vervuild).

 

Dan hier wat voorbeelden van compost, maar dat is bijna allemaal van het zelfde matriaal compost gemaakt. Volgens mij is een goede compost uit juist veel verschillende matrialen gemaakt.

 

- Intratuin: Intratuin tuincompost Bio is samengesteld uit gecomposteerde naaldhoutschors en meststoffen.

https://www.intratuin.nl/intratuin-tuincompost-bio-40-l.html

- Intratuin: Makkelijke moestuin super compost (Hier staat niet bij waarvan de compost gemaakt is)

https://www.intratuin.nl/makkelijke-moestuin-supercompost.html

- Welkoop: Tuincompost is een mengsel van onder andere tuinturf, naaldhoutschors en organische meststoffen.

https://www.welkoop.nl/winkel/tuin/plant-zorg/potgrond-tuinaarde/potgrond-tuingrond/welkoop-tuincompost-tuincompost-40l_1177861

 

Zo zijn er nog vele soorten.

Met welk merk hebben jullie goede ervaringen, en kunnen jullie mij adviseren?

rorror.png

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Dag Rorror,

 

Gratis gemeentecompost wilde ik ook niet. Is van GFT afval, inclusief alles wat men in de groene kliko gooit. Stinkt gruwelijk, tenminste die van hier uit de buurt.

 

Daarom heb ik bij dit bedrijf compost gekocht. Iets van 22 euro per ton/m3

https://www.afvalzorg.nl

Compost van groenafval, absoluut geen GFT.

Zij hebben door het land meerdere verschillende locaties. Misschien ook bij jouw in de buurt.

We zijn met een aanhangwagentje het spul gaan halen. Ziet er heel mooi uit, en tot nu toe nog geen onkruid gekiemd erop. Wat het resultaat gaat zijn voor de tuin weet ik pas over een jaar.

Link to comment
Share on other sites

Hier in deze regio (Zeeuws-Vlaanderen) is de "gemeentecompost" groencompost. We kunnen dat gratis scheppen. Wordt gemaakt van o.a. het snoeihout e.d. dat door mensen naar de milieustraat wordt gebracht. Mijn advies is: Informeer in jouw gemeente of andere gemeentes in je buurt hoe het daar zit en waarvan et wordt gemaakt. Niet elke gemeente heeft dezelfde bron en blijkbaar verschillend beleid per stad of regio....

 

De zakken die ik bij tuincentra e.d. zie zijn soms van GFT (dus de kliko's). Compost waaraan mest is toegevoegd is dus GEEN compost. Ook al staat er bio op de zak, dat betekent niets (niets!!!) ...is geen keurmerk, maar pure reclame. (Zakken met mest, potgrond, compost....wat een kletspraat en zo weinig informatie...ik erger me rot, we worden echt voor de gek gehouden! Compost is blijkbaar geen beschermd product...mag van alles in gedaan worden....?) Kijk beter verder. Waar halen landbouwers de compost die ze op het land doen? (Hier zit een bedrijf die dat maakt...misschien op meer plaatsen?) De tip van Amrutten lijkt me een goede, maar mogelijk ver rijden.....en 22 Euro voor een ton vind ik bepaald niet goedkoop....Samenaankoop met bezorgen, van een vrachtwagen (20 ton of zo = ca. 27 m3) zou wel eens stukken voordeliger kunnen zijn. Hier kost het dan 5 Euro per ton + vervoer (135,- voor 20 km)

 

Of....maak het zelf! Dat is kwalitatief de beste.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

https://www.vandoornsoest.nl/ Van doorn soest humus compost losgestort fractie 0-10: 22,50 p/m3 of chamignonmest a 20 euro p/m3 > transportkosten ongeveer 95 euro. Weet niet of dit prijzen incl. BTW zijn (heb ze uit een offerte van onze vereniging, waar niet bij staat of er btw incl/excl is). Prijzen op hun andere website zijn hoger (ook voor losgestort): https://www.vdsbigbag.nl. Dus goed om even contact met ze te hebben.

 

Uit andere offerte: Groenrecycling Utrecht - Opgehaald: €9,25 per Ton (dit is €7.50 per M3 ) https://www.agterberg.com/product/bodemverbeteraar/

Link to comment
Share on other sites

Met grote hoeveelheden bedoel ik inderdaad vrachtwagens of los gestorte compost. Geen zakjes, dat schiet niet zo op voor 3000m2 grond ;)

Die transportkosten maken het weer wat minder aantrekkelijk, vandaar de omgeving erbij. Dan kan ik ook eerst eens een karrenvracht ophalen om te kijken of het was is.

 

Wat is jullie ervaring met groencompost dat ook bermmaaisel bevat?  M'n schoonvader klaagde over heel veel onkruid in dat soort compost. Dat had ie normaal niet in de kleigrond.

Link to comment
Share on other sites

Wij hebben afgelopen winter een kuub groencompost en een kuub champost gehaald bij Van Doorn Soest. Er komt in ieder geval geen onkruid op. Hoe de planten groeien kan ik nog niet zeggen. Dus vooralsnog tevreden.
Los gestort is er veel voordeliger dan die big bags. Wij hebben een aanhanger en daar storten ze een kuub in. 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb begin dit jaar 3 kuub besteld bij tuinaarde-compost.nl. Tot dusver zeer tevreden mee, geen nare onkruiden die omhoog komen. Als je het los laat storten (vanaf 10m3)  is het wel een stuk goedkoper dan in big bags. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...