Geplaatst: 20 juli 20205 j Iemand een idee waarom deze tomaat er zo zielig bij staat? Hij heeft voldoende water gehad. Ziet er eigenlijk al 2 weken zo uit. Wel een paar bloemmetjes erop ondertussen. Dit was dezelfde plant circa 11 dagen geleden
Geplaatst: 20 juli 20205 j Het is altijd moeilijk te zeggen op foto, hij lijkt vrij donker te staan en bij het verplanten heb je hem dieper gezet en denk ik wat bladeren weggenomen dus zal er weinig verdamping zijn, ofwel is toch de stengel beschadigd en heeft een virus toegang gekregen ofwel wat ik eerder vermoed krijgt hij gewoon teveel water nu.
Geplaatst: 21 juli 20205 j Zelfde uitleg: staat vrij donker. De grond ziet er ook (pik)zwart uit. Misschien geef je teveel water, maar dat is altijd moeilijk te zeggen vanaf een afstand. Zet de potten maar daar waar ze maximaal zonlicht hebben en niet in de schaduw van iets anders. Schaduw is uit den boze voor een tomatenplant die veel zon nodig heeft. En bovenstaande planten hebben nog veel nodig, willen ze nog vruchten geven voordat de zomer voorbij is. Snel doen!
Geplaatst: 22 juli 20205 j De tomaten onder het afdakje doen het niet super goed. Komt doordat ik te laat heb gediefd vrees ik en het er een wildernis was. Wel aardig wat tomaten, maar nog niets te oogsten. gisteren wel de boel weer vrij gemaakt en ook de hedera die er groeit, gesnoeid. Meer licht en lucht hoop ik, want vind het belachelijk laat om nog steeds geen eigen tomaten te eten.... -Mellie maakt mental note om volgend jaar de tomaten beter in de smiezen te houden-
Geplaatst: 22 juli 20205 j En verder dan nog de vraag is het een Coeur de Boeuf of type CdB? Die zien er altijd erg slecht uit is hun normale uitstraling. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 22 juli 20205 j https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tomaten-telen-coeur-de-boeuf-ossehart/ . Daarom zijn F1 hybride toch niet zo interessant zoals in een andere post was vermeld. Het blijft 1 van de lekkerste voor mij. Van de drie planten nu gekocht is 1 de geribbelde, de andere 2 een soort vleestomaat? waar ze het etiket verkeerd hebben gezet ?. Jij hebt wel de goeie staan @appelvrouw, ga ik toch wat missen dit jaar. Iemand enig idee welke het wel zouden kunnen zijn ? Eerste zebra tomaatje kleurt ook, nog even wachten. Dus @Mellie bijzonder laat hier ook, je bent niet de enige. Vandaag wel al een eerste kerstomaatje geproefd, eerste oogst van de echte gaat evenwel volgende week zijn denk ik. Helaas ook al iets verder in de bladsnoei moeten gaan, ik blijf last hebben van bladvlekziekte, als het zo verder gaat heb ik kale planten op het einde van het seizoen. 22 juli 20205 j aangepast door redzebra
Geplaatst: 22 juli 20205 j Bijna hier. Maar de tomaat die het dichtste bij is heeft wat deukjes. Toch eens van wat dichterbij gekeken (en gevoeld), maar de deukjes zijn hard. Ik vermoed zonnebrand: ze zijn ook onbeschermd omdat de onderste bladeren zijn weggesnoeid. Enig advies over wat ik hier het beste kan doen? Ik denk dat het allemaal niet zo erg is, maar wat zijn de ervaringen van anderen hier met zonnebrand? Ik heb nog makkelijk 100+ tomaten hangen die al redelijk vergevorderd zijn hier, dus ik wil graag hetzelfde scenario voorkomen als dat noodzakelijk is. 22 juli 20205 j aangepast door Gianni1234
Geplaatst: 22 juli 20205 j Ik heb echt enorm veel tomaten aan de plant hangen, die net als bij jullie maar niet rijp willen worden. Adviseren jullie om de onderste tomaten die al flink groot zijn, toch gewoon groen te oogsten zodat de energie naar de rest kan? Of laten hangen en (nog) meer geduld hebben? Thanks!
Geplaatst: 22 juli 20205 j Absoluut niet oogsten (groene tomaten oogst je october of zo als het echt niet anders kan), je planten zien er echt goed uit, het duurt gewoon wat langer. Je wilt juist je tomaten laten rijpen aan de stam, en ja het weer is niet echt ideaal de laatste maanden, je kan eventueel wel toppen, dat versnelt de rijping. Even in het kort, knippen boven de 2 bladeren boven de laatste tros die je wilt en dan de dief laten uitgroeien telkens inkorten op 2 bladeren.
Geplaatst: 22 juli 20205 j Ja, laten hangen. De tomaten die ik eerder in andere seizoenen groen heb geoogst waren, na afrijpen in de fruitschaal, toch altijd minder goed van smaak. Niet slecht, maar ook niet zo goed als ze hadden kunnen zijn. Foto van de zonnebrand hier: (onderste tomaat) Kan iemand bevestigen dat het zonnebrand is? Het ziet er op deze foto wat dramatischer uit dan het is overigens, en de deukjes zijn gewoon hard (niét zacht). Voelt ook niet vochtig aan, maar droog. Het gaat hier overigens om een forse Black Krim tomaat. 22 juli 20205 j aangepast door Gianni1234
Geplaatst: 22 juli 20205 j @Gianni1234, dat durf ik echt niet zeggen, het is er maar eentje. Persoonlijk zou ik hem wegdoen gewoon het risico verminderen.
Geplaatst: 22 juli 20205 j wow veel mooie tomaten hier . Hier een foto van mijn zeer slechte opbrengst . Maar oh zo lekker
Geplaatst: 22 juli 20205 j duw het er nog maar een beetje in @Scififreak 😄, je hebt de tomaten staan die ik wil hebben en je bent ondertussen al aan het oogsten.
Geplaatst: 22 juli 20205 j Erg herkenbaar mensen jullie verhalen! Ook hier gaat het met de buitenplanten niet hard. Vandaag wel 3 tomaatjes kunnen oogsten van deze planten, de eerste tomaten van ‘buiten’. In de kas gaat het goed al heb ik vandaag weer heel veel Botrytis kunnen verwijderen... Vandaag 4,5 kg kunnen oogsten. 😅 Insta, leuke foto’s! https://www.instagram.com/waldengardening/
Geplaatst: 22 juli 20205 j Hier gaat het ook niet hard met de tomaten. Vandaag vond ik wel een verassing ‘aan’ een van de planten. Aan het einde van de tros lijkt hij een nieuwe plant te hebben gemaakt. Heeft iemand daar ervaring mee? Deze wegknippen neem ik aan?
Geplaatst: 22 juli 20205 j Dat gebeurt wel, wegnemen anders wordt dat een nieuwe stengel te nadele van de vruchten eronder. Soms bij groei krachtige beginnen zelfs stengels op de bladeren.
Geplaatst: 23 juli 20205 j Hier zijn er drie rode tomaten buiten, maar het is weer is nou ook niet echt top voor tomaten denk ik, aankomende dagen weer veel regen en weinig zon in de voorspelling.
Geplaatst: 23 juli 20205 j Jullie geen problemen met Botrytis? Het is hier werkelijk ongelooflijk. Zelfs in m’n ‘goede’ kas is de een na de ander al met Botrytis. Foto hier boven is twijfelgeval. Insta, leuke foto’s! https://www.instagram.com/waldengardening/
Geplaatst: 23 juli 20205 j Ik maakte me ook een beetje zorgen met al die regen maar de blush en de millefleur in ee tuin staan er goed bij, pluk er toch geregeld wat af.
Geplaatst: 23 juli 20205 j @Saalk86Wat een ellende zeg. Gelukkig houd je wel nog oogst over, maar het is mij duidelijk dat je veel actief moet ingrijpen in de kas.... Nee, hier niet, maar ik beschik dan niet over de luxe van een kas ( 😂 ) en alles staat dan ook buiten. Het is hier eerder droog dan vochtig geweest de afgelopen weken, dus hier kan het minder snel de kop op steken. En ik heb de planten 1-2x actief voorbehandeld met een fungicide (mancozeb) . Pas sinds afgelopen week zie ik bij sommige planten wat geringe vlekken op sommige bladeren. Ik denk dat het septoria is (leaf spot) en geen alternaria. In ieder geval: bladeren verwijderd en wederom behandeld om die reden. Ik mag best wel in mijn handjes klappen m.b.t. het gebrek aan ziektes, maar ik verwacht meer naarmate het seizoen vordert. 23 juli 20205 j aangepast door Gianni1234
Geplaatst: 23 juli 20205 j 1 uur geleden, Saalk86 zei: Jullie geen problemen met Botrytis? Het is hier werkelijk ongelooflijk. Zelfs in m’n ‘goede’ kas is de een na de ander al met Botrytis. @Saalk86, weet je zeker dat je hier te maken hebt met Botrytis? Botrytis is een secundaire pathogeen, een saprofyt dat stervend weefsel koloniseert, daar voedingsstoffen uit haalt en vervolgens gaat sporuleren. Dan wordt de grauwe schimmel zichtbaar. Je zegt dat het om zich heen grijpt. Dat lijkt de primaire oorzaak Phytophtora te zijn. De bruine aantasting van de stengel (1e foto) zou heel goed veroorzaakt kunnen zijn door Phytophtora. Als je tomatenplanten in een vochtige omgeving staan, dan is dat gunstig voor de verspreiding van Phytophtora, maar ook die van Botrytis. Ik vind de eerste foto wel een zorgelijk beeld.
Geplaatst: 23 juli 20205 j Het lijkt toch echt Botrytis! En vermoed ook dat dit het is. Heb vorig jaar op de composthoop Phyto gehad, dat zie ze je vaak ook echt terug op de tomaat en met name het blad. Ik krijg ook echt sterk het vermoeden dat Botrytis echt veel meer voorkomt dan men denkt en wellicht zelfs denkt dat het Phyto is. Phyto is veel ‘grauwer’ en meer op bladeren / tomaat. Botrytis is typisch ‘bruin’. Google maar eens op afbeeldingen met ‘Tomaten Botrytis’. Wat ook heel herkenbaar is, is als je het afknipt / weghaalt en het beweegt teveel, dan komt er een stofwolk uit. Zo noem ik het maar even. Dit is Botrytis (als ik me niet vergis). Phyto jaagt bij veel mensen de stuipen op t lijf, en zo ziet het er (de aanslag) er ook uit. Het is echt een ziekte die je planten ziek eruit laat zien. Alles wordt zwart en sterft ter plekke. Het ziet er echt ‘zielig’ en ‘ziek’ uit. Botrytis is ook niet erg voor de tomaten zelf en tasten de tomaten ook zelden aan. De plant kan soms nog wel weken leven met Botrytis. 23 juli 20205 j aangepast door Saalk86 Insta, leuke foto’s! https://www.instagram.com/waldengardening/
Geplaatst: 23 juli 20205 j 5 minuten geleden, Saalk86 zei: Heb vorig jaar op de composthoop Phyto gehad Intressant om mee te lezen over de ziektes welke tomaten hebben. Maar hoe krijg je op de compost hoop Phyto? Lijkt mij dat jullie besmet blad afvoeren, en niet op de compost hoop gooien. Want als je de compost volgend jaar weer gebruikt, zitten de sporen daar volgend jaar nog in? Dus kans blijft daarmee hoog dat het weer terugkomt? of heb ik het mis?
Geplaatst: 23 juli 20205 j Hangt af van de temperatuur van de composthoop. Toevallig heb ik recent nog het een en ander daarover opgezocht, en de conventionele wijsheid is dat de 'meeste' gevaarlijke bacterieën en schimmels afsterven in een hoop die goed gemanaged is. Lees: een hoop die goed warm is geworden (60-70 graden) en is gedraaid. Tegelijkertijd wordt alsnog afgeraden om beschimmeld of anderszins aangedaan plantmateriaal op de composthoop te gooien, dus het is nogal dubbel. Ik zou gaan voor 'better safe than sorry' en dus helemaal niets wat is aangetast op de composthoop gooien. Dan kun je het niet fout doen. Over het vernietigen van phyto: Quote Compost, soil or potting medium can be heat-treated to kill oomycetes such as Phytophthora infestans. The recommended sterilisation temperature for oomycetes is 120 °F (49 °C) for 30 minutes. Dus ik denk dat je ermee weg komt, *mits* de stapel goed warm is geweest. 23 juli 20205 j aangepast door Gianni1234
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.