Jump to content

Nieuwe moestuin? of hobbykas?


Kio

Recommended Posts

Hallo allemaal,

 

Ik zit er serieus over na te denken (mits er ruimte is) om een moestuin/volkstuintje te beginnen hier in mijn woonplaats.

Maar... ik heb er nog totaal geen verstand van. De zomer is bijna voorbij. Stel dat het me lukt om een stukje grond te bemachtigen, heeft het dan nog wel zin om iets in de grond te stoppen? En zo ja, wat poot/zaai je dan in deze periode van het jaar?

 

Waar kan ik dit soort informatie eigenlijk het beste vinden? Het internet is natuurlijk zo ontzettend groot Ik hoop dat jullie me een beetje op weg zouden willen helpen. Al weet ik dus nog niet of ik een stukje grond kan bemachtigen, maar dan nog zou ik heel blij zijn met meer informatie en tips, want het is toch een droom van me. En komt hij nu niet uit, dan volgend jaar wel.

 

Alvast heel erg bedankt

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Hoi Kio,

 

Als je heel snel bent kan er nog wel wat. Verder op dit forum snuffelen. Voorbeeldje: welke-aardappel-komt-er-niet-weer-in-t2785.html .

Via de linkpagina vind je de nodige ingangen naar internet. Nog een linkje: http://www.digirent.nl/moestuinsite/index.php?option=com_content&task=view&id=66&Itemid=99

 

Als er veel onkruid staat misschien eerst het onkruid er uit en dan volgend voorjaar verder. Dat onderwerp komt hier ook in verschillende draadjes aan de orde.

 

Succes ermee!

Link to comment
Share on other sites

Je kunt er inderdaad nu al flink huishouden, en een mooie indeling maken. Zodat dat volgend jaar niet meer hoeft. Je kunt alvast compost en/of mest aanbrengen, zodat dat door de vorst lekker kruimelig wordt en goed mengt straks.

Op een paar stukjes kan je al wat vaste groenten en fruit planten. Zoals fruitstruiken, rabarber, misschien boompjes? Zodat die nu al goed kunnen wortelen, en van het voorjaar alleen nog maar energie hoeven steken in uitlopen (en dus geen achterstand oplopen dat jaar).

Ook is er nog heel wat te zaaien, zeker als je met een fleecedoek werkt, of een (platte) kas neer zet.

Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem!

www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link to comment
Share on other sites

Hoi Welkom Hier,

 

Ik ben vorig jaar ook laat begonnen en ben het hele najaar bezig geweest om alles klaar te maken voor het volgende seizoen. Dit is ook fijn omdat je nu alle tijd hebt om alles te organiseren en na te denken hoe je het volgend jaar wilt hebben. Als je pas in februari maart begint, kun je misschien mede vanwege het (slechte) weer pas laat starten en moet je alles nog in maart doen.

 

* Nu alvast het onkruid goed beetpakken, ik weet niet wat voor perceel je voor ogen had maar op die van mij stond het onkruid kniehoog. Kweekgras minitieus uitspitten werkt het beste. Niet frezen ! Anders heb je volgend jaar een mooie grasmat. Ik heb 1 deel wel laten frezen en dat heeft afgelopen seizoen onder zeil gelegen.

* Tegels leggen o.i.d. , paden maken vakverdeling maken.

* probeer het nivo van de bemesting te achterhalen en probeer waar nodig de grondstructuur te verbeteren.

* Lees veel ! Internet is een geweldig medium, maar filter eruit wat je denkt nodig te hebben. zoveel tuinen zoveel meningen. (tip website van diana's mooie moestuin, enorm veel overzichtelijke info)

* Als je dit wilt maak een mooie plek voor een compostbak.

* En zoals eerder gezegd, er is nog voldoende te zaaien, planten.

 

Een heel verhaal maar er is nu nog genoeg te doen voor volgend seizoen.

 

Pas op ! Moestuinieren werkt zeer verslavend.

 

Wout

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor jullie fijne reacties. Dat zijn ook veel nuttige tips Wout, super!

Ik zal nog rustig af moeten wachten of ik een stukje grond kan krijgen.... maar ik heb dus gelukkig geen nare periode uitgekozen haha.

 

Heel erg bedankt, en alle tips blijven welkom

Link to comment
Share on other sites

Wat vervelend voor je!

 

Je kunt inderdaad al heel wat thuis in potten planten( en alvast ervaring opdoen .

 

Trouwens: Waar ik vroeger werkte, lag een braak liggend stukje grond naast de parkeerplaats. De personeelsvereniging had toe ervoor gezorgd dat werknemers daar een stukje mochten bewerken als moestuintje. We hadden een stuk of 15 tuintjes van elk 5 bij 7 meter. Misschien een optie?

Link to comment
Share on other sites

Balen! In bakken en potten in de vensterbank kan je zodra het wat koeler wordt ook een boel kweken! Rucola, pluksla, tuinkers (waarvan het blad van wat grotere plantjes ook goed te plukken valt), etc.etc.etc.

Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem!

www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link to comment
Share on other sites

We zitten al te bedenken hoe we de tuin gaan slopen om zo grond vrij te maken voor het moestuinieren. Maar eens rustig bekijken hoe we dat gaan doen.

 

Ik heb een paar jaar geleden inderdaad verschillende groentes gekweekt vanaf de vensterbank en daarna in de border. Tomaten, paprika's, pepers e.d. Maar het lijkt me zo leuk om ook eens aardappels te poten, en wat groenten zoals boontjes en spruitjes, tuinboontjes. Maar volgens mij hebben die best wat ruimte nodig om te groeien, of valt dat wel mee?

 

Ik heb ook 2 van die plastic kassen-bakken, die je gewoon op de grond zet. Ze zijn niet zo hoog, wel handig voor sla e.d.

Link to comment
Share on other sites

Hoi, die heb ik ook wegens gebrek aan ruimte nu daar kan je ook veel in doen hoor, zeker sla, maar worteltjes en lente-ui ,en andijvie, o er zijn volgens mij veel mogelijkheden, mits het allemaal niet te hoog wordt. Ik hoop echt voor je dat een moestuintje nog lukt, alles is zo leuk om te doen ook al heb je een mindere oogst. en aardappels kan je ook in een pot doen hoor, ga ik tenminste proberen, zoals ik het lees moet het te doen zijn. Lijkt mij ook zo lekker je eigen aardappeltjes. de smaak van vroeger, toen nieuwe aardappels echt nog naar nieuw smaakte, dat mis ik zo. succes Jeanne ps nu kunne aardappels niet meer maar dat begrijp jij ook wel hé

Link to comment
Share on other sites

ps nu kunne aardappels niet meer maar dat begrijp jij ook wel hé

 

Nu jij het schrijft wel

 

Wij hebben in de tuin 2 borders, waar ik vroeger de paprika's enz. plantte. Die zijn ongeveer 15-20 cm diep/breed (of hoe je het ook noemt). Zou dat ruim genoeg zijn voor eigen aardappeltjes? Straks...

Link to comment
Share on other sites

o ik ben maar een beginneling, maar er zijn vast andere die deze vraag kunnen beantwoorden ik dacht dat een pot 30 cm hoog moest zijn zeker, om het steeds aan te aarden!!!!!! enne over aanaarden gesproken, ik had een filmpje op you tube daar over maar kan het niet meer vinden, je moet toch aanaarden zodat het loof nog een beetje er boven uit komt toch o help ons alles over aardappelen poten in een pot, er zitten hier zoveel goede met kennis dank jullie Jeanne

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Bij gebrek aan moestuin, zit ik erover na te denken om een kas aan te schaffen. Nu wisselen de prijzen enorm. Nu heb ik een hele leuke gezien, voor maar 220 euro (is in de aanbieding).

 

Mag ik misschien gebruik maken van jullie wijsheid, of dit iets kan zijn? Of is het te goedkoop en kan ik hier echt niets goeds van verwachten?

 

Foto-4WLMT7CO.jpg

 

 

De tuinkas is gemaakt van dubbelwandige platen waardoor het klimaat in de kas gemakkelijk te regelen is. Bovendien is er zo sprake van een betere isolatie. Polycarbonaat is veiliger, bespaart tot 40% meer warmte als gewoon glas en is bovendien nagenoeg onbreekbaar.

 

Omdat je in de tuinkas eerder kunt beginnen met het kweken van bloemen en planten is het seizoen met zo'n 4 weken te verlengen. Een tuinkas van polycarbonaat is ook bij uitstek geschikt om planten te laten overwinteren. De kas is bestand tegen temperaturen van -25 tot 60°C.

 

De kas beschikt over een stevige en onderhoudsvrije constructie van aluminium en is eenvoudig in elkaar te zetten.

 

Door de aanwezigheid van een dakluik kun je de warme lucht laten ontsnappen door het dakraam, terwijl de frisse lucht wordt aangevoerd door de openstaande schuifdeur. Deze efficiënte manier van luchten noemen we het "schoorsteeneffect".

 

Tip bij het plaatsen van een kas

Bij het plaatsen van een tuinkas is een goede fundering belangrijk. Deze beschermt de tuinkas tegen opdrukkend grondwater door vorst en tegen verzakking tijdens droogte. Onze tuinkassen worden geleverd zonder een fundament maar die is eenvoudig zelf te maken. De fundering kan bestaan uit steen, aluminium of hout en zorgt zo voor een stevige basis bij storm en wind, zeker wanneer de profielen hierop vastgemaakt worden.

 

 

Oppervlakte: 7,75 m²

Schuifdeur: ja

Aantal dakluik(en): 1

Afmetingen: 310 x 250 x 195 cm. (l x b x h)

Plaatmateriaal: polycarbonaat (PC)

Plaatdikte: 4 mm.

Profielen: aluminium

UV-bestendig: ja

Minimumtemperatuur: -25° C Maximumtemperatuur: 60° C

SKU: 40190

 

 

Ben heel benieuwt naar jullie gedachten.

Link to comment
Share on other sites

Hoi, ten eerste ben ik een leek hoor, begin ook pas, maar dat ziet er super uit zeg. Ik zou vandaag een tuinkastje krijgen, maar helaas waren ze uitverkocht, balen maar dan maar wachten tot maart. heb je ook al gekeken bij, www.koopgoedkoop.nl want daar hebben ze ook veel, ook die kast die ik wilde, maar ik wacht even, want die storm hier, en de komende maanden misschien! ik durf het even niet aan. nu succes het ziet er zeer mooi uit. groetjes Jeanne

Link to comment
Share on other sites

Ik heb het zelf niet zo op polycarbonaat (op die foto lijkt het wel melkwit ) maar dat is puur op gevoel en niet op basis van ervaring. Beide hebben hun eigen voor - nadelen. Ook met deze kas heb ik geen ervaring maar ondanks mijn voorkeur voor glas denk ik je het prima met deze kas kunt doen, de lxbxh maten, prijs en accessoires zijn prima. Je levert misschien iets in in sterkte/degelijkheid van het materiaal, de isolatie en afwerking maar ik denk dat je het er goed mee kunt doen. Een goede basis (fundering) is belangrijk en vaak de moeite waard om er bij te kopen.

 

Als het even mogelijk is de kas in de showroom bekijken zodat je zeker weet wat je koopt (misschien verkopen ze een soortgelijk type wel bij een tuincentrum in de buurt).

Link to comment
Share on other sites

Hoi Jeanne,

 

De kas komt bij koopgoedkoop vandaan. Het is ook niet mijn bedoeling om het nu al meteen in elkaar te zetten. Eerst maar even wachten totdat de herfst en winter voorbij zijn, en dan waarschijnlijk in elkaar zetten in het begin van de lente.

 

 

Hoi Jorg,

 

Helaas is de showroom gesloten vanaf 1 augustus (althans van deze winkel). Ik heb ze hier nog niet gezien.

Mooi is inderdaad misschien wel anders, maar het gaat me voornamelijk om de functie van de kas: lekker je eigen groente proberen te kweken (of hoe je dat ook noemt haha).

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Even deze topic weer omhoog halen.

Vorig jaar dus bovenstaande kas gekocht. Maar nu begint het zonnetje te schijnen, en juist de plaats waar we hem graag wilde hebben, heeft heel veel schaduw

Is het dan wel wijs om hem op te bouwen? Of gaat er toch niets groeien als er geen direct zonlicht op de kas komt?

 

Graag jullie wijsheid, als het mag.

Link to comment
Share on other sites

Tja twijfel gevalletje, voor het voorjaar en het najaar heb je soms te weinig licht. Directe zon is dan wel handig. In de zomer heb je geen enkel probleem. Juist dan moet je kassen in de volle zon afdekken/ met kalk bewerken omdat er te veel zon op staat/ te velle zon. En dan verbranden de planten.

Ik zou hem opbouwen en met bovenstaande rekening houden. Dus niet verwachten dat ik de halve winter sla heb (maar het zeker wel proberen) planten als tomaten, paprika etc lijkt me prima gaan.

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link to comment
Share on other sites

Zelf zou ik heel terughoudend zijn om een kas in een schaduw rijke hoek te zetten, het doel van een kas (in mijn ogen dan) is toch om vroeger te kunnen beginnen, langer in het seizoen door te kunnen gaan en om door de warmte de groei van de plant te bevorderen, door in het voorjaar teveel schaduw te geven en dus te weinig warmte..is het effect in mijn ogen weg.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...