Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

De Taxuskever en een dodelijke schimmel!


rorror

Recommended Posts

Wie kent hem nog niet? De taxuskever?

532px-Lapsnuitkever.jpg.fc392eef2b5c2c24737db391ea508c12.jpg

Hapt allemaal gaatjes uit de randen van het blad. Voorral 's nachts actief en overdag niet te vinden.

Maar vooral zijn de larve schadelijk doordat deze wortels opeten!

 

Dit jaar had ik al ergens op het forum geschreven dat een Larix boom in pot is overleden door de larve van de taxuskever. Toen zater er ruim 50 larven in de pot.

 

Aaltjes of Nematoden

Destijds al gekeken of ik een oplossing kon vinden, en kwam toen uit om aaltjes te gaan.

b.v. het volgende product:

https://www.roodmetzwartestippen.nl/aaltjes-tegen-taxuskever-voor-100m2-10c.html

37,50 EUR

Ik vond dit nogal prijzig, voor een product wat alleen werkt als er ook echt larve van taxuskever aanwezig zijn in de grond. Als ze niet aanwezig zijn, sterven de aaltjes of nematoden af, en dien je het weer te gebruiken als er nieuw uitbraak is. Tevens dood dit niet de kever zelf. Dus die blijven eitjes leggen.

---------------

 

Na de sterfte van het boompje, 2maanden terug. Heb ik buiten al meerdere taxuskevers gedood.. Maar binnen zeker wel 15a20 stuks! Om gek van te worden.
Als al die kevers zich gaan vermedigvuldigingen en ze graag de eitjes leggen in potten en bakken zijn al mijn planten komende winter straks mogenlijk slachtoffer.

Afgelopen weekend een nieuw zoektocht gedaan om er wat tegen te vinden.

 

TaxuskeverCompost!

 

Wat doet Taxuskevercompost?

Taxuskevercompost bevat een natuurlijke schimmel (De metarhizium schimmel) die zich goed kan ontwikkelen in compost, die parasiteert op de eitjes, larven, poppen en de kevers zelf. Als ze hiermee in contact komen zullen ze afsterven. Daarnaast brengt deze compost ook organische stof, voeding en nuttige biologie in de bodem. Hierdoor wordt beplanting vitaler en weerbaarder tegen ziektes.

Hoe gebruik ik Taxuskevercompost?

gelijkmatig verdelen over de grond rondom de boom, zodat de gehele grond in een zo ruim mogelijke kring om de boom is afgedekt. Minimaal 1 cm tot maximaal 1,5 cm afstrooien en liefst ook niet heel veel meer (5 cm bijvoorbeeld i.v.m. het brengen van kalium. Vaker kleine beetjes brengen is beter dan ineens heel veel. Indien je in wilt werken maximaal 1 cm per 10 cm bodem inwerken. Inwerken en afstrooien geeft een dubbele werking op de kever en op de larve. Optimale werking: temperatuur 15 – 30 °C / pH tussen 4 en 8 / vochtige bodem.

 

https://taxuskevercompost.nl/product/taxuskevercompost-1-zak/#

17,50 per 25l zak  voor ongeveer 3 vierkante meter.

----------------------------

 

 

Ik zit er dus over na te denken om een paar zaken van die compost te kopen. 
Het lijkt voordeliger dan aaltjes, schimmel blijft leven ookal zijn er geen kevers en larve.
De schimmel valt elk stadium van de kever aan. Het ei/larve/poppen en de kevers zelf! gaan DOOD!
Tevens breng je ook weer compost aan. Moet elk jaar toch de potten bijvullen (klinkt in/ spoelt weg).

 

 

Hoe gaan jullie hem te lijf? Aanvullingen? Misschien weet je nog andere bestrijdingsmethodes? Ik hoor en lees ze graag!

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Om je optimisme wat te temperen:

 

Het Deense bedrijf Novozymes heeft het patent op het productieproces van de schimmel Metarhizium anisopliae via rijstkorrels. Deze gekookte en teruggedroogde rijstkorrels worden toegevoegd aan potgrond /compost. Bij vochtig worden van de rijstkorrels komt de Metarhiziumschimmel vrij en kan zijn werk doen. De verkoop van de Metarhizium schimmel liep in Nederland en België via Bayer (Bio1020 noemen zij het). Echter, Novozymes is in april 2020 gestopt met het produceren van Metarhizium via rijstkorrels omdat dit schijnbaar niet genoeg opleverde. Het product is nu niet meer beschikbaar, in NL is de voorraad voor de professionals inmiddels uitverkocht. Ook in de VS en andere Europese landen zal het middel van de markt verdwijnen.

 

Zie: https://www.boom-in-business.nl/article/33366/boosheid-en-verbazing-over-verdwijnen-biologisch-middel-tegen-taxuskever

 

 

Het is te hopen dat Bayer het patent van Novozymes over kan nemen en er in slaagt de Metarhizium schimmel winstgevend aan de man de brengen. Tot die tijd zul je het met aaltjes moeten blijven doen.

 

Overigens zijn er vraagtekens te plaatsen bij de bewering dat de Metarhizium schimmel ook helpt tegen volwassen taxuskevers. Bayer heeft dit zelf ook nooit gezegd. Bij zeer jonge taxuskevers zou het kunnen werken maar de huid van volwassen taxuskevers is hard en het lijkt niet waarschijnlijk dat de Metarhizium schimmel daar in kan doordringen.

 

 

Link to comment
Share on other sites

@Brabantse Tuinprins, ik  lees ook dat de College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden het gebruik van BIO1020 heeft verlengd tot 1 mei 2022. Er is nog hoop, @rorror

 

Ik lees in een wetenschappelijk artikel dat entomopathogene schimmels als Metarhizium 100% sterfte veroorzaken in volwassen exemplaren van de taxuskever (Otiorhynchus sulcatus). 

Alles wat hard is, kan worden opgelost in de natuur, hetzij met organische zuren en/of via enzymatische acivititeit. Zelfs stenen kunnen door schimmels worden opgelost.  

Onderstaand een schitterend electronenmicroscopisch plaatje van de manier waarop Metarhizium anisopliae het exoskelet van insecten binnendringt:

 

Capture.JPG.987baf0d60357dfd6e81f7fe323e9696.JPG

 

(Bron: ScienceDirect.com)

 

Conidien worden geproduceerd door de schimmel en als ze na verspreiding vast komen te plakken aan de insectenhuid (cuticula) dan gaat het conidium kiemen. De kiembuis zoekt dan een gunstig plekje om te infecteren en op die plek gaat de kiembuis zich verdikken en vormt daar een appressorium. Van daaruit groeit een schimmeldraad die zich door de harde lagen van de insectenhuis baant. Dat doet de schimmelhyfe door het produceren van enzymen (chitinases en proteases) en die lossen simpelweg chitine en eiwitten op. Daarnaast worden er ook nog stofjes geproduceerd die het immuunsysteem van het insect tegenwerken.

 

Er zijn tal van schimmels die zo werken. Een ander bekend voorbeeld is infectie van endomycorrhiza in de wortel van kruidachtige en moestuinplanten. Leek me leuk om te laten zien 😉 

Edited by oscardevos
Link to comment
Share on other sites

@Brabantse Tuinprins Je brengt me slecht nieuws! Verschrikkelijk dat ze dit soort goede producten van de markt halen. Ik hoop dat ze het terug op de markt kunnen brengen. Maar vaak is na herintroductie van een product vaak de prijs aanzienelijk hoger.

@oscardevos Heel indrukwekkende schimmel! Dat is ook de reden waarom ik zo positief er op reageerd! Bedankt voor de extra uitleg over de werking!

Quote

Er is nog hoop, @rorror

Blij! Dan kan ik het dit jaar nog gebruiken!

 

@RobO terror rorror horror 😵 error error...

 

 

Edited by rorror
Link to comment
Share on other sites

@oscardevos : de schimmels waar in dat wetenschappelijke artikel over wordt gesproken zijn: 2 stammen van Beauveria bassiana en 1 stam van Metarhizium brunneum. Het product dat voor kort op de markt was, bevatte de schimmel Metarhizium anisopliae. Voorts moet je er rekening mee houden dat laboratoriumproeven niet 1 op 1 zijn te vertalen naar de praktijk. Ook in het genoemde artikel wordt er gesproken over een discrepantie tussen de resultaten behaald in het laboratorium met die in de praktijk (foliekweektunnel). De auteurs zeggen dat er waarschijnlijk meer schimmels uitgezet moeten worden in de kweektunnel om hetzelfde resultaat als in het laboratorium te behalen maar aangezien dit niet onderzocht is, is dit echter niet duidelijk.

 

@rorror : het product wordt niet meer gemaakt dus voor de korte termijn is er weinig hoop. Tenzij je de hele voorraad hebt opgekocht.

 

Dat het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen dit middel heeft goedgekeurd tot 2022 zegt niets. Toelating van middelen en de verlenging van de toelatingen zijn langdurige (en kostbare) procedures. Toen het College daarover delibereerde was het nog niet bekend dat de Deense producent daar mee zou stoppen, dat is een relatief recente beslissing (april 2020).

Link to comment
Share on other sites

Mee eens, @Brabantse Tuinprins

Laboratoriumproeven zijn niet zomaar te vertalen naar de praktijk. In de praktijk hebben we vaak te maken met suboptimale omstandigheden en in het lab hebben we die omstandigheden zelf in de hand. Een geconcentreerde conidiensuspensie in een microbiologisch lab is zo gemaakt. Applicatie van geconcentreerde conidiensuspensies op adulten is in het lab ook geen probleem. Dat is anders dan in het veld, dus daar bereik je geen 100% sterfte. Maar het gaat hier om de vraag of adulten geinfecteerd kunnen worden en hieraan dood kunnen gaan. Deze entomopathogene schimmels zijn sterk gespecialiseerde organismen, die voor hun voortbestaan afhankelijk zijn van infectie van insecten, dus de verwachting is van wel.

Maar toch, de conclusie in bovenstaand artikel wordt idd. niet specifiek toegeschreven aan M. anisopliae, maar aan de entomopathogene schimmels gebruikt in het onderzoek, waaronder Metarhizium brunneum. 

 

Ik vind nog wel een artikel, waarin het volgende figuur wordt weergegeven, heeft betrekking op het sterftecijfer van O. sulcatus adulten a.g.v. applicatie met conidien van M. anisopliae (zie rode kaders):

 

Picture1.png.10d572972f63096cde5969821e62fa6a.png

 

Fig. 1: Percentage of dead O. sulcatus (A-B) adults after treatment with different entomopathogenic fungi in the laboratory in two independent experiments in 2010 (left) and 2011 (right). Applied test items included the commercial products Naturalis® (a. i. B. bassiana) and PreFeRal® WG (a. i. I. fumosorosea), a conidial suspension of M. anisopliae strain Ma43 as well as the pure oil emulsion of Naturalis® and water as a control.

 

(Jacqueline Hirsch & Annette Reineke (2014), Efficiency of commercial entomopathogenic fungal species against different members of the genus Otiorhynchus (Coleoptera: Curculionidae) under laboratory and semi-field conditions, Journal of Plant Diseases and Protection, 121 (5), 211–218.)

 

Welke sterftecijfers er in het veld optreden zijn in het artikel alleen weergegeven voor het product Naturalis® en niet voor M. anisopliae strain Ma43. In het lab vindt er in elk geval sterfte van O. sulcatus adulten plaats ten gevolge van applicatie van de  M. anisopliae stam.

@Brabantse Tuinprins en @rorrorStuur maar een pb als jullie geinteresseerd zijn in dat artikel.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ik heb vandaag aaltjes besteld tegen de taxuskever. Ik had vorig jaar al veel vraat aan de camellia, het blad. Één plant leek gestorven, maar er komt nu, na maanden, weer 1 blaadje aan.

 

Er is ook vraat aan de chaenomeles en een  druif, en ook de kornoelje. Ik groef net een afgestorven bodembedekker op, en vond de larve bij de wortels. Ik heb ook een kever gevonden in de zwarte bes. Het is nog geen plaag in aantallen, maar wel qua areaal. 

 

Omdat ik ze overal in de tuin heb, heb ik voor 100 m2 aaltjes besteld. 24 euro inclusief verzendkosten, in Duitsland. En volgend jaar moet het weer.

Link to comment
Share on other sites

@fre3ke, ik ken je situatie niet, maar weet dat het alleen zinvol is als je buren/tuinen die aan die van jou grenzen, het ook systematisch gaan gebruiken. Aaltjes zijn wat dat betreft een verschrikkelijk lastig product om mee te bestrijden. En als je je er helemaal in verdiept dan luistert het zo nauw of die aaltjes wel of niet overleven in je bodem. :(

Link to comment
Share on other sites

Alle buren hebben muren, of een steenvlakte, dus de overloop van kevers is beperkt, denk ik. Het is ook nog geen plaag, ik heb vijf kevers en een larve gevonden dit jaar.

 

Het is nu lekker vochtig, daarom ga ik nu gieten, ook al is het vroeg in het seizoen.

 

Natuurlijk kan ik het effect niet meten. En iedere twee weken gieten vind ik ook te duur, ik wil volgend jaar nog eens gieten en daarna de natuur weer op zijn beloop laten. 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Dacht vandaag even het oude blad van de aardbeien weg te halen. Lagen alle aardbeien planten al los op de aarde. Direct er onder larve.
Nu is het zo dat ze bij mij hoofdzakelijk op de aardbeien planten afkomen, die doe ik dan ook maar weg. Ik had wat aardbeien plantjes gestekt van de zomer, omdat ik al had verwacht dat de planten het niet zouden overleven. Ik had ze gestekt in onorganisch matriaal als test zijnde, deze zijn nu nog steeds goed geworteld. Gelukkig blijven ze van mijn lievelingsplanten af.

 

DSC_0715.JPG

 

Ik verwacht dat er wel een paar honderd kevers uit die bakken gaan komen. 

Aarde weggooien of? 

Edited by rorror
Link to comment
Share on other sites

Op 4-1-2022 om 17:34, fre3ke zei:

Ik vind aarde weggooien zo raar.

Ja vind ik ook. Dat gaan we dus niet doen.

 

We hebben het ongeveer over zo'n 80liter potgrond. Te veel voor in de oven.

 

Of ik kiep de grond verspreid over een zijltje, een keer uit met droog en windstil weer in de hoop dat de vogels de larve er tussen uit opzoeken.
En als dat niet werkt, dan maar even met de hand.

Link to comment
Share on other sites

Grond ontsmetten gebeurt in de zomer door een een doorzichtig zeil overheen te leggen en dat ongeveer 4 weken zo te laten. Soil solarization heet het, Google maar. Dat kun je waarschijnlijk ook toepassen door de aarde in een doorzichtige zak te stoppen, in de zomer nat te maken en en vlak op de grond te leggen. Hier wat meer info over het proces in de vollegrond.

https://agrilifeextension.tamu.edu/library/gardening/soil-solarization-2/

Edited by fre3ke
Link to comment
Share on other sites

Zeer twijfelachtig of dat ook werkt bij virussen en schimmels die zich in de grond bevinden. Verder: In een matige Nederlandse zomer zoals die van 2021 zal de grond onder het plastic niet warm genoeg worden om onkruidzaden de doden. De link hierboven is uit Texas, toch andere klimatologische koek als de Lage Landen (Texas ligt op dezelfde geografische breedte als Noord Afrika).

Edited by Inloggevens kwijt
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...