Jump to content

13 planten boerenkool 1 miljoen vliegjes....help..


appelvrouw

Recommended Posts

Mijn boerenkoolplanten mogen altijd bij de boer op t land staan, op de een of andere manier groeit de kool niet als kool bij mij in de tuin, bij de boer des te beter. Er zitten wel een miljoen kleine witte vliegjes op, maar daar trekt de kool zich niets van aan, groeit goed, is prachtig groen en groot, en smaakt heerlijk in de winter als al die vliegjes allang dood zijn, en de resten eraf gespoeld.. want ze staan er altijd tot eind februari.

Vanmiddag kwam de boer zeggen dat zijn koeien morgen dat land opmoeten, en dat de kool er dus af moet. Net twee kruiwagens vol met 13 megagrote koolplanten, nog even met kluit opgehaald, die staan in de "voortuin".. wat te doen, ik wil ze niet in mijn groentetuin vanwege de vliegjes, en we kunnen de planten wel meteen invriezen, want ruimte zat, maar hoe doe ik dat zonder 1 miljoen vliegjes in huis te halen ...Wie heeft een tip?

Vannacht staan ze er in ieder geval nog, want ik ga nu naar een feestje...

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Net als bij sla helpt het om de de planten een half uurtje in koud water te leggen, de vliegjes (en luizen) laten los van de plant en verzuipen. Ik weet alleen niet of je de larven (de witte cirkeltjes) er op deze manier af krijgt.

Link to comment
Share on other sites

heb je een karcher / hogedrukspuit ? Dan fijn snijden en in de vriezer....en een paar vliegjes meer of minder, scheelt weer spek en worst.

 

Ik had alles in het ligbad gegooid, de rupsen en slakken kropen tegen de badkamermuur op ! Wel een grote klus maar zeker de moeite waard.

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Link to comment
Share on other sites

Dank voor jullie reakties. We gaan er zo aan beginnen, pas om 7 in bed vanwege Honkbal Ja hier ook vorst, de prachtige Dahliaborder is in een klap weg. Enfin de boerenkool: we slepen een grote teil naar voren en daarin beginnen te spoelen. Gooien jullie de boerenkool rauw in de vriezer?

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Doe de schoongemaakte bladeren zonder stronken met aanhangend water losjes in grote plastic zakken in de vriezer.

Dus niets snijden.

Per zak wat je denkt nodig te hebben per keer.

Na 24 uur kun je het kneuzen in de zak helemaal fijn.Ik doe dit altijd op het aanrecht,

Let op het bevroren blad is scherp en maakt dan de zak stuk en krijg je er een puin zooi van.

Dus voorzichtig kneuzen.

Dan kun je de zakken in elkaar drukken en nemen niet veel ruimte meer in, in de vriezer.

Link to comment
Share on other sites

Ah Greetje, ik las dit net pas, we hebben de hele middag geslacentrifuged , dus zonder aanhangend water.

Het leek wel een boerenkoolfabriekje, de net aangekomen gasten zijn ingezet om te helpen, met met vele handen het klusje snel geklaard. De stronken liggen op t kampvuur te smeulen..Verder is het inderdaad in hele grote zakken zonder te snijden en wel de nerven eruit. gaan we morgen lekker boerenkool meppen

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Dat valt wel mee hoor, 10 grote porties denk ik. Samen met:

8 porties witte boon, 6 porties asperge, 5 porties groene en spitskool,8 porties doperwten, 5 porties tuinboon,2 porties bleekselderij,2 porties wortel, 2 porties rode kool, 2 porties bloemkool,2 porties paprika,1 portie asperge, 5 porties prei,4 porties courgette, 1 portie spercieboon en twee grote zakken tomaten is dat een leuke basis voor het wintergroen...de klaargemaakte groentes ( courgettesoepen e.d.) niet meegerekend..de vriezer zit hutjemutje, maar onderin ligt een laag flesse water die er nog uit kan...

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Afspoelen en in de vriezer stoppen Claudia, inderdaad als ik de kool had kunnen laten staan waren er vast nog veel meer vliegjes op geweest..het is gewoon bijna voorjaar hier.

Mijn krokussen staan in de bloei, en de merels en koolmeesjes hebben al zo n ander riedeltje..zo van "hoehoe het is voorjaar, wie wil er een eitje met mij maken?"

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...