Jump to content

Vijgenvraag.


jootje

Recommended Posts

Ik heb het er al eens over gehad geloof ik. Ik heb een prachtig vijgenboompje in mijn tuin, welke nu vol met vijgen hangt. Ik heb inmiddels via het forum begrepen dat een vijg 2 x draagt, dus 2 x vrucht geeft, waarvan de tweede keer niks zal doen, omdat het in NL te koud is dan. Duidelijk verschil ook, heb grote en kleine vijgen. Maar nu de grote vijgen. heb wel wat plaatjes gezien van rijpe vijgen, maar ik kom er niet uit. heb al meerdere keren een van de grootste vijgen eraf gehaald, en overmidden gesneden. Een gortdroge boel was het met weinig tot geen smaak. Ik zit er ernstig over te denken dat ik de boom er maar uit ga halen....ik kan er niks mee, heb er nu alleen maar zooi van. Blad valt al, boom zit vol vijgen? Als iemand nog goede redenen heeft waarom ik het boompje zou moeten houden, dan zou ik ze graag horen! 601_232f9335ff2085b7d970b40237a60261.jpg601_67dda0d03fb0e7f7280701fd0532f263.jpg

Link to comment
Share on other sites

Je herkent een vijg die gaat rijpen aan het feit dat ze zachter wordt, een beetje gaat hangen en opzwelt (hier wordt het ras in de kas wel anderhalf keer zo groot als de onrijpe vijg. Dan is ze nog niet voldoende rijp hoor; een vijg is goed rijp wanneer de onderkant niet helemaal gesloten meer is (op de rechter foto bovenaan deze pagina zie je dat goed; de vijg gaat al iets open en je ziet het rode vruchtvlees al voorzichtig tevoorschijn komen. Daarnaast zie je wat druppels op de vijg; dat is geen water maar zoete nectar dat uit de vijg komt. Als je nu nog 2 dagen langer wacht zul je zien dat de vijg gebarsten en gescheurd is en ben je te laat met oogsten. Als je nog niet ziet dat de onderkant een beetje open is, is ze niet vies maar lang niet zo zoet en aromatisch als wanneer ze precies goed rijp is (zoals op de foto dus, en laat daarbij niet op de kleur van de schil want die kan per ras verschillend zijn!).

 

bron: http://www.freewebs.com/ruudendiana/vijg.htm

Link to comment
Share on other sites

Ik vindt vijgen boompjes gewoon ook mooi, mischien kun je het droog zijn van vruchten proberen te verbeteren met bv bemesting of iets anders zou je je even in moeten verdiepen.

Kleurd jouw vijg niet paars ? is hij nog groen waneer rijp ?

J

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Geen idee wat voor soort het is, of hoe lang het boompje er staat. Vorig jaar augustus hier komen wonen en het boompje stond er al. Vorig jaar had ik dus ook al vijgen, maar heb dat ook gewoon maar laten gaan zonder er wat mee te doen. Heb dus ook geen idee of hij moet gaan afkleuren ofzo. Ik zal vanaf nu elke dag es goed naar die vijgen kijken.....

Link to comment
Share on other sites

Ik vond ook nog de volgende tip:

 

Ze zouden daar lekkerder van worden

 

Vijgen drogen in de oven op 60 gr. Een siroop maken van 500 gr. suiker en 500 gr. water daar de vijgen even in dompelen, weer even in de oven drogen. Dit twee of drie keer doen. Klaar in een uurtje.

 

Ze doen er ook wel eens drogen en er stukjes amandelen insteken.

Link to comment
Share on other sites

Gedroogd kopen we ze wel eens, maar dan is het meer mierzoete snoep. Omdat de vijg 2 keer zo klein wordt tijdens het drogen maar de hoeveelheid suiker in de vrucht hetzelfde blijft.

Hier zit de vijg ook nog vol met vruchten, die zo'n 3 cm groot zijn. Maar er zit geen blad meer aan de boom.

Link to comment
Share on other sites

...vervolg vijgenboom. Ik ben steeds bij die boom aan het kijken of er al wat gebeurt met die vijgen, en ja hoor, gisteren lag er een RIJPE vijg op de grond. Lekker was ie! Vandaag ging ik weer effe kijken, lagen er drie, ik in de boom kijken, nou, ik hoefde de vijgen maar aan te raken of de rijpe vlogen eraf! Ben helemaal verbaasd hoe snel dat in een keer gaat. En heel blij dat ik toch nog vijgen heb gekregen, had er iets van 22 ofzo, stoer he? Gelijk een recept opgezocht op internet ( Smulweb) voor vijgen chutney. Dus ik heb nu een jampotje en 3 kleinere potjes met vijgen chutney! Helemaal happy dus, en mijn boom mag blijven!

Link to comment
Share on other sites

Het zou de dalwaki kunnen zijn, ik zou graag een ongeveer 20 cm lange tak van je willen als je vijg kaal is om te stekken,

als je struik groot genoeg is en je voldoende vertakte vijg hebt en je het niet zonde vindt, zo'n groen rijpende vijg zie je namelijk niet vaak.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Tuurlijk mag jij een tak! Als het blad eraf is, mail ik wel even prive. Nee, zonde vind ik het niet, ik heb er vorig jaar op goed geluk takken afgeknipt/gesnoeid, maar weet dus niet WAT ik doe, dus tips straks is wel fijn, zodat je ook een goed te gebruiken tak krijgt. Je hoort van me.

Link to comment
Share on other sites

Die op de foto zijn nog niet rijp. Ze gaan wat hangen als dat zo is en onderaan komen ze wat open. Op mijn vijg hangen er nu ook dergelijke vijgen, dat zijn er van de tweede lading, die in de zomer beginnen groeien zijn. Die worden hier zelden rijp. De eerste lading zit nu al in knop klaar om vanaf de lente uit te groeien en die zijn rijp in juni-juli. Als ik nu snoei of als het heel hard vriest en die kleine vruchtjes beschadigd raken, heb ik dus volgend jaar geen vijgen.

Link to comment
Share on other sites

Oke ben ik blij mee, ik heb vast wel weer iets leuks ook voor jouw.

Snoei is niet moeilijk van vijg, al let ik zelf op om mooi vertakte plant te krijgen en stompje met 2/3 ogen aan de plant te laten staan, wordt hij te breed aan een kant dan knip ik tak diep weg dat er geen oogje blijft staan en hij aan die kant niet verder opnieuw uitloopt.

 

Claudia, het moeilijke is dat er heel veel soorten vijgen zijn de meeste mensen hebben brown turkey, en sommige soorten zijn niet geschikt voor ons klimaat, in geval van Jo haar vijg is dit een soort wat je niet vaak ziet omdat hij groen rijp is en in eerste instantie zou ik ook denken van de foto onrijp maar blijkbaar waren ze wel bijna rijp aan Jo haar verhaal te horen.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ik zag vandaag opeens dat mijn vijgen (2de oogst dit jaar) opeens toch nog zijn gaan rijpen. Ze zijn bijna allemaal donker gekleurd, dus ik denk dat ik er nog wel een potje jam van kan maken. Grappig. Dat is me nog niet eerder gelukt, 2 keer oogsten in een jaar.

Zal wel door dat rare warme weer komen.

Link to comment
Share on other sites

Je hebt wel een paar rassen die groen zijn als ze rijp zijn.Soms worden de vijgen ook zacht zonder rijp te zijn door te weinig zon en of warmte.volgens mij echter heb je een ras dat niet of nauwelijks geschikt is voor ons klimaat.Als je een vijgenboompje hebt dat 3 j na aanplant nog geen lekkere eetbare vijg gaf dan doe je het boompje best weg ,dat wordt niets ofwel echt een boompje met weinig productie.Plant best enkele rassen aan ,hou de beste en kweek daarmee verder.Kwestie van genoeg productie te hebben.Ik zou geen zomer willen meemaken zonder zelfgekweekte vijgen.Echt perfect gerijpte vijgen kun je immers niet kopen.Bovendien zijn ze duur als je ze in de winkel moet kopen.Ik beveel volgende rassen aan;Brown turkey,Boskoop,Hardy flanders,Lisa,Bornholm diamond.Eemaal je een goed ras hebt(beter een paar rassen,een vroeg en een laat) kun je door te stekken gemakkelijk boompjes bijkweken om genoeg vruchten te hebben om dagelijks in zomersalades te mengen of om zo te eten.

Link to comment
Share on other sites

Mooie tip maar probleem hier in Holland is dat het een heel gezoek is naar andere soorten dan brown turkey.

9 van de 10 vijgen of nog meer zijn hier in Holland brown turkey.

En dat is iets goeds, want dat is van de weinige rassen waarvan je zeker weet dat hij echt rijp wordt.

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter

Link to comment
Share on other sites

Dat weet ik niet en betwijfel ik, ik zou alleen met uitproberen weten of een ras net zo goed is, dat i toch gedeeltelijk

de lol van moestuin dat je soorten/rassen uitprobeerd.

Er zijn voldoende wnterharde en je kunt ook nog overwegen om een ras als kuipplant te verzorgen of definitief bv als leiboom in de kas.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...