Jump to content

Peper en paprika topic 2021


Lsjr33
 Share

Recommended Posts

'Mijn' Corbaci komt hier vandaan, en wordt daar een paprika genoemd. Zonder hitte dus. Ik heb ze elk jaar staan in de kas, en er zit echt geen hitte in. Daar heb ik de zaden uit geoogst en aan Rorror gestuurd. Op die foto op die site kleuren ze ook van lichtgroen naar gelig naar oranje en dan rood. 

 

https://www.rareseeds.com/store/vegetables/bulk-vegetables/peppers/corbaci-pepper 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Bij de Corbaci staat: 

"One of the most productive of all peppers, out-yielding all others in tests by the University of CA."

Dat is ook zeker te zien op de foto van Jorieke.

Ik heb buiten elk nummertje en plant nagelopen. Twee stuks zonder label.
Dit naast mijn zaailijst gelegd, en mis deze 3 soorten: 

Turuncu Spiral, Tr Kil Biber, Paprika Corbaci

 

De Corbaci zou eigenlijk gemakkelijk te herkennen zou zijn.

Ik denk dat die dan gesneuveld is tussendoor. Niet alles wat ik gezaaid had van de soorten is opgekomen.

Volgend jaar hopenlijk nieuwe poging met die soort.

 

@Mellie Zou die peper dan Turuncu Spiral of de  Tr Kil Biber kunnen zijn?

 

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

3 uren geleden, rorror zei:
@Mellie Zou die peper dan Turuncu Spiral of de  Tr Kil Biber kunnen zijn?

 


Turuncu spiral is een kortere peper, dikkere schil en wordt daadwerkelijk oranje. (Turuncu betekent oranje in het Turks em spiral spiraal, dus wel duidelijk hoe die er bij gaat hangen denk ik!) Tr kıl lijkt sprekend op çorbacı, maar is slanker. Dus ik ga voor de TR kıl biber. En ach… Soms heb je een dikke kil biber en soms een dunne corbaci, dus uit elkaar halen kan wel eens lastig zijn

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mijn eerste Lunchbox snackpaprika begint rood te worden, tof, ik was helemaal blij toen ik het zag! 

 

De Amanda's zijn nog steeds lichtgeel.

De Jalapeños zijn nu diepgroen met donkerder groene plekken.

Pepertjes van rode peper uit de winkel ook nog groen.

En er staat nog ergens een soortje tussen, ben even kwijt welke, waar enzo, maar het is nu donker.

 

Ben vanaf morgen een hele week niet thuis, hoop dat manlief de tuin niet leeg eet. Of wel, want dan geniet hij ervan en dat is ook goed. 😀

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

De eerste pepers worden rijp. De kleintjes zijn 'big jamaican pepers' 

DSC_0536.JPG

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Jalapeno's beginnen ook te rijpen.

DSC_0538.jpg

  • Like 1

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Mijn Amanda's blijven lichtgeel en sommige rotten aan de plant. De rotte heb ik uiteraard weggeknipt. Het is hier de afgelopen 10 dagen koel en niet echt zonnig geweest, begreep ik? Ik had zo gehoopt dat ze rood zouden verkleuren en lekker zouden zijn, ik vind ze lichtgeel echt smaakloos en bitter. ☹️

Link to comment
Share on other sites

@Arja Heb je een foto van de rotte pepers? Rot van pepers kan verschillende oorzaken hebben.

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Weet ik eigenlijk niet eens. Ik had zaden van een soort van @Yuras maar die horen volgens mij oranje te worden? En ik heb 'Dulce de Espana' staan, maar dat worden normaal meer een soort stompe puntpaprika's, niet zo vierkant als deze. Al zie ik nu op de site van Vreeken wel een soortgelijk model vrucht op de foto bij die soort. Ik zet dus in op die laatste. 

Ik heb uiteraard weer eens geen kaartjes/bordjes bij de planten staan dus het is steeds een verrassing ;) 

Link to comment
Share on other sites

@Mellie één van de verassingmix zaden is deze peper. Wat is het? En is de kleur zo goed, of moet deze nog een andere kleur gaan krijgen? Op de achtergrond zie nog groene hangen. 

DSC_0545.JPG

 

5 kleuren gaat ook goed:

DSC_0547.JPG

 

Hongaase hot wax

DSC_0544.JPG

 

Eén van de 8 jalapeno planten, ze hangen allemaal bijna zo vol. 

DSC_0546.JPG

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

@Mellie één van de verassingmix zaden is deze peper. Wat is het? En is de kleur zo goed, of moet deze nog een andere kleur gaan krijgen? Op de achtergrond zie nog groene hangen. 


Ik heb even in mijn post van vorig jaar gekeken.

enjoya paprika (wordt gewoon een gele helaas..)
Corno de giallo (gele puntpaprika)
De rode variant daarvan, zou die corno de Rosso heten?
numex suave orange
De vermaledijde tr kil biber
Jalapeño
En een peper waarvan eentje iets met ferenc heet... wat was dat nou..?
—> is de ferenc tender


Ik vermoed dat je een ferenc tender pepper hebt. Moeten nog naar rood afrijpen.
Link to comment
Share on other sites

Ik waag mij sinds dit seizoen voorzichtig op het peperpad….heb twee heel laffe pepers gezaaid. 
van mijn verkering kreeg ik deze…ook gezaaid, en laten daar nou de meeste pepers inhangen. 
er staat al op dat ze pittig/ heet zijn…maar heeft iemand enig idee HOE heet? Ik heb de scoville lijstjes op internet al nagekeken, maar kan het niet echt vinden.
1A7FA007-30C4-46E8-A245-FC93779DBCE2.thumb.jpeg.205e70601acea95a42735e584c0a4af0.jpeg 

Link to comment
Share on other sites

On 8/18/2021 at 5:16 PM, rorror said:

@Arja Heb je een foto van de rotte pepers? Rot van pepers kan verschillende oorzaken hebben.

@rorror dit zijn de Amanda's die niet willen kleuren. Eentje begint nu rood te worden, dat is echt de allereerste. Meestal zijn het bruinige plekken die langzaamaan groter worden, en uiteindelijk is de halve of de hele vrucht rot.

 

 

20210830_133244.jpg

 

Aanvulling: alles verrot. 

 

20210830_134348.jpg

Edited by Arja
Link to comment
Share on other sites

Die zijn rot doordat er een gaatje door een insect erin is ingeprikt. Je ziet dat op de foto net onder het groene steeltje. Wellicht zit er zelfs een wormpje in. Vruchten die nog heel zijn, zou je een berscherm zakje om heen kunnen doen, zodat die toch kunnen afrijpen. 

  • Thanks 1

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...