Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Kumquats


appelvrouw

Aanbevolen berichten

Gezocht en geen topic gevonden voor deze vrucht.

ik heb twee boompjes, in pot. In 2019 van @Goldfish en dank ik in dat jaar ook wat nieuwe aarde gegeven. Eerste jaar bloei en vruchten. Dit jaar amper bloei en geen vruchtzetting, ze stonden buiten heel de zomer. Nu staan ze in de koude kas achter het grote raam. Het blad is wat licht van kleur. 
Hoe kan ik ze het best weer een beetje oppeppen en op welk moment? 

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben zelf intussen me wat aan het orienteren op (min of meer) winterharde soorten citrus. Daar valt kumquat, Citrus fortunella,  niet echt onder, maar wel onder de Citrus-soorten die geen vorst verdragen. Verzorging en aanpak zou ik dus ook daar zoeken, Appelvrouw, bij de groep Citrus dus. Voor ze in rust gaan en rond de tijd dat je ze naar binnen brengt in een zeer lichte ruimte met koelkasttemperaturen en zo mogelijk toch een behoorlijke luchtvochtigheid en ventilatie...., kunnen ze bij goede verzorging nog gaan bloeien...als ze bloeien na een aantal jaren....is dat dus vaak heel laat in het jaar.

 

Wat vrij nauw luistert bij alle Citrus blijkbaar is dat ze een zeer doorlatende grond nodig hebben en volstrekt niet van natte voeten houden en tegelijk niet helemaal mogen uitdrogen. Met een grondmengsel waarin perliet of kokos het hoofdbestanddeel is lukt dat moeilijk, aangezien dat juist vocht vasthoudt. Rond de 50% grof zand (bijvoorbeeld metselzand of brekerszand) kan daarbij veel helpen. Ook houden ze van best wat voedzaamheid en niet te veel stikstof en wat extra magnesium. Compost en geregeld wat organische meststof vanaf dat er weer groei komt kan dan helpen.

 

Ik verwijs je graag naar wat niet te specialistische online informatie die ik zelf wel leerzaam vond: 

https://dier-en-natuur.infonu.nl/bloemen-en-planten/164964-mediterrane-balkonplanten-sinaasappelboompje-citrus-mitis.html

https://www.vtwonen.nl/tuinieren/planten-bomen/citrusplanten/

https://www.plantencentrumexotica.be/webshop/eetbaretuin/citrus/fortunella-margarite/#:~:text=Verzorging %3A,en verstoring van de wortels.

 

Bij Vreeken staat er een Kumquat die wat wintervaster zou kunnen zijn. De -10 die Vreeken noemt neem ik zoals zo veel wat hij zegt met een flinke korrel zout, maar in een onverwarmde koude kas moet hij zelfs bij een weekje vorst buiten wel kunnen lijkt me. https://www.vreeken.nl/822635-kumquat-nagami-fukushi

aangepast door weknow

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

2 uren geleden, Goldfish zei:

De hardste kumquat die ik ken Weknow zou zelfs iets van -12c kunnen hebben

Misschien ben ik wel niet stoer genoeg, dat ik wat terughoudend ben met claims van winterhardheid zo maar aan te nemen....? 😬🤑Dat is dan die die ik onderin mijn reactie noemde, Goldfish en die Vreeken (ingekocht bij de Zoetewei!) verkoopt. Toch zijn de meeste soorten niet bestand tegen zelfs een beetje vorst, als ik de informatie al om mag geloven. Wat een rol kan spelen is ook de onderstamkeuze. Kwekers-liefhebbers hier enten meestal op Poncirus trifoliata (Nieuwe naam: Citrus trifoliata) ...dat is de enige citrus die al lang als echt winterhard geldt. De meeste verkochte citrusbomen, zoals in tuincentra e.d., komen van rond de Middellandse Zee en staan op de daar gangbare onderstammen, waardoor ze ongetwijfeld een stuk vorstgevoeliger zijn. Daarnaast: Met de zachte winters van de laatste jaren geldt het voor veel planten dat ze ineens goed winterhard lijken en goed de kou doorkomen. 😁 Maar ik herinner mij nog goed de winter van 2012/13 toen eind maart het zelfs hier in bijna het zuidelijkste puntje van Nederland en niet ver van de zee, waar het nu al 4 a 5 jaar niet of nauwelijks vriest, het toch ineens een nacht nog 17 graden vroor en zelfs allerlei echt goed winterharde struiken en bomen het niet overleefden of ver terugvroren. Het blijft dus toch een gokje of de opwarming van de aarde consequent toeslaat of toch af en toe even vergeet ons een illusie te geven dat dikke truien en winterjassen overbodig zijn.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank heren. Ik heb ze de afgelopen winter binnen gehouden op de vensterbank alwaar ze lustig groeiden. En daarna niet bloeiden. 
Nu staan ze in de koude kas en voorlopig heb ik niet het idee ze binnen te halen. 
“ overwinteren in een lichte en koele ruimte met voldoende vochtigheid”  daar voldoet de kas voorlopig wel aan, gaat het serieuzer dan enkele graden vriezen zal ik hem toch binnen moeten halen. Verder lees ik dat de plant in de winter bloeit..dan zou het lastig worden met de bijtjes...
 

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik reken er op dat ik 1x per 7 jaar te maken krijg met vorst die een direct gevaar oplevert voor Feijoa, Chileense guave en andere dingen die rond minus 10 het opgeven.  Zolang die voorspelling een tot andere halve dag van te voren komt kan ik maatregelen treffen door de zooi in te pakken en eventueel bij te verwarmen (met grafkaarsen in mijn geval dan).   Ik ben wel de pineut wanneer men 5 of 6 graden vorst voorspelt er men er flink naast zit omdat b.v.  de wind onverwacht wegvalt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Ook ik heb 2 kumquats van Goldfish. Afgelopen zomer 2 vruchten geoogst die ik heb ingemaakt (nog niet geproefd). Ze bleven echt maanden lang groen en werden pas laat oranje. Ergens eind van de zomer/begin najaar (ik weet het niet meer precies) stonden de planten ineens in bloei en dat duurde maar kort. De ene plant heeft nu wel vruchtbeginsels de andere helemaal niet, dat was vorig jaar ook al zo. Die zonder vruchtbeginsels is wat kleiner en heeft veel lichtgroen blad gemaakt dit jaar. Die wil vast wat mest, wat voor mest geeft jij @Goldfish?

Ik haal ze nu met lichte nachtvorst 's nachts even binnen, overdag als het niet vriest moeten ze weer naar buiten. Voor de zekerheid..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geef vloeibare mest voor citrus (samenstelling heb ik niet bij de hand), in principe tussen maart en oktober, maar in de praktijk hooguit 4x per jaar (sorry planten).  Hebben tussen april en begin december buitengestaan.  Staan nu in de kas, maar ik heb 1 exempaar in pot buiten staan (op de grond) en die geeft geen krimp.  Ook niet met de vorst van deze week.  Verder staan er 3 in volle grond en ook niet zijn al twee winters zonder hulp de slappe Nld winter doorgekomen.   Ik moet wel zeggen dat qua hoeveelheid vruchten de Calamondin het verrassend genoeg een stuk beter doet dan mijn Kumquats tot nu toe.  Terwijl je zou verwachten dat die meer warmte nodig zou hebben.    Jullie hebben overigens tot 2022 nog een niet-goed-ruil of geld-terug-garantie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Echt, kan ik ze dan nog inruilen voor calamondins😉?

We gaan nog even door proberen. Anna ik heb ook die citrus voeding gekocht op aanraden van mijn buur die al jaren een op stam heeft en die het verrassend goed doet. Hij staat in de winter in de deuropening van de schuur met niet eens zoveel licht eigenlijk...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als er dit jaar nog een MTFD komt of wanneer je op doortocht bent in Nld dan mag je de Kumquat ruilen voor een Calamondin Appelvrouw. Laat maar weten.  Voorwaarde is wel dat de Calamondin de komende week gaan overleven.   Ik heb niet zoveel zin om een petroleumbrander te ontsteken, dus ze zullen het moeten doen met wat fleecedoek in de serre. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu ben ik ook eigenaar geworden van een mooie kumquat. Deze heet Citrus japonica "Nagami", maar het synoniem is Citrus fortunella marginata...een kumquat die een beetje winter kan verdragen. Gekocht bij Naturalworld....een paar weken moeten wachten, maar niet verwacht dat ik zo een mooie plant vol met vruchten zou ontvangen. (En in elke vrucht een paar pitten...dus volgend jaar kan ik uitdelen 😁)

WhatsApp Image 2021-02-06 at 21.55.13 Kumquat.jpeg

  • Like 3

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Prachtig boompje, @Weknow!
Mijn kumquat staat er lang zo knap niet bij.

Stond buiten in een grote pot, maar nu naar binnen gezeuld.

Geen vrucht te bekennen! Maar ook geen dode takjes ofzo, dus we gaan het komend jaar gewoon opnieuw proberen, maar dan met wat betere bemesting.

Oh en ik ga es googlelen op Calamondin! Tnx voor de tip.

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

16 uren geleden, Goldfish zei:

Harder duimen ajb.  Noors model geeft voor Gouda -15c. 

Pffft het vel is er al af. Dat helpt dus ook al niet.

Goldfish, ik neem de calamondin sowieso is dat een idee?

wij hebben niet de enorme kou van jullie streken maar toch wel een week -5 snachts en -2 overdag. Gelukkig kunnen mijn quatchen naar binnen. Las ik nu ergens iets over het toevoegen van ijzer? Het blad van mijn planten is nog steeds wat licht, iets gelig zou ik zeggen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

53 minuten geleden, appelvrouw zei:

Las ik nu ergens iets over het toevoegen van ijzer?

Als je compost mengt in potgrond is ijzer in principe geen probleem. Ook in allerlei steengruis of lavameel en zeewierextracten zit dit sporenelement in ruime mate....maar dan ga je bijna tuinieren zoals gezond en gevarieerd en vers eten en dan nog extra voedingssupplementen toevoegen (een hele en kostbare handelsbranche in de alternatieve hoek!). Ik wil daarmee zeggen dat als je bodem gezond is en organisch opgebouwd met bodemleven je je over al die dure extraatjes eigenlijk geen zorgen moet gaan maken. IJzer is een sporenelement dat in een gezonde en organisch gevoede bodem gewoon voldoende aanwezig is. No worries!

 

Dit soort adviezen over extra (bijvoorbeeld hier) ijzer is zinvol voor kwekers en liefhebbers die alles kant en klaar kopen in zakjes en werken met kunstmest e.d. Veel reclame e.d. - bij de gangbare tuiniers, maar ook de alternatieve zoals in kringen van permacultuur staat bol  ervan!!! - speelt in op angst dat je je planten te kort zou doen als je dat extra product niet ook nog zou kopen waardoor ze het minder goed zouden doen....ik herken het bij mezelf ook al te goed......maar als je WEET wat je bodem is en wat er gebeurt dan doorzie je de verkooppraat erachter ...zelfs al is het soms goed bedoeld.  

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat snap ik Weknow en ik dank je voor de aanvullingen.

Het is wel zo dat de bladeren van een van de twee planten erg licht zijn, en dat we hier in de streken wel ijzer tekort is, zo heb ik mijn kiwi bessen het gele blad dat zelfs tot afvallen aan slecht was opgelost met ijzer toevoeging. Ik dacht dat dat het zou kunnen zijn. Als ik ze ga verplanten zal ik goed potgrond nemen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen idee.  Het oogt hier allemaal uniform, waarbij je wel in bladkleur het verschil kan zien in de zomer tussen Kumquat en Calamondin.   Stekels heb ik nog nooit gezien.  Heb je een foto? Straks is het een andere citrus!  Zitten de stekels eventueel op een onderstam (ik dacht dat jouw exemplaar op eigen wortel stond, maar je weet nooit). ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

je hebt gelijk Vincent, op de onderstam. Het is maar één  tak met stekels en volgens mij is dat een ent daar op de 2e foto.. daar had ik nog niet op gelet. Dus niet op eigen wortels.

Zal ik de tak meteen afknippen? Strak tegen de stam?

 

image.thumb.jpg.860b1d7701ebde161e9a96e6d0648e6a.jpg
 

image.thumb.jpg.8a079833792f84cb00fd0253555c7948.jpg

 

 

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

De twee kumquats waar ik hier eerder over sprak gaan heel goed, eindelijk. Het bijvoeren levert toch letterlijk zijn vruchten af. De boompjes hebben de hele winter in de kas gestaan, eerst bij mij in Frankrijk, daarna bij @MarjaP in B’hoorn. Nu vol met vruchten eigenlijk voor de eerste x zoveel. Nu nog een beetje uitvinden wanneer ik ze het beste kan oogsten.

 

E5915205-0F36-4AB5-83EB-BB97BE3EF775.thumb.jpeg.08ac4e6e15fddc5e01c5140a2e540b51.jpeg

 

9AB9B4C5-1C94-44DB-B53E-85E12E2938D4.thumb.jpeg.ac47be78c695a0168191b3fea94086cf.jpeg

 

 

  • Like 5

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Niemand tips om de rijpheid van de kumquats te testen? De onderkanten zijn aan een plant best flink oranje maar de steel aanzet is nog groen. En er komen al weer nieuwe bloemen in een enorme hoeveelheid.

 

image.thumb.jpg.b9c5030853561240466ccd512a068e1e.jpg

 

image.thumb.jpg.eabcdc6ce637090548d87327fb89081c.jpg

  • Like 2

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...