Jump to content

Pruimenboompjes vol met luizen


Robert56

Recommended Posts

Mijn pruimenboompjes zitten helemaal onder luizen, groen en wit en ze zien er echt verschrikkelijk uit. De meeste bladeren zijn helemaal gekruld en vallen er al af.

Maar eronder staan mijn aardbeien dus zitten straks onder de luizenpies.

Ik heb ze al 2 keer gespoten met groene zeep, spiritus en water en ook gewoon met de tuinslang.

Helaas staan ze niet meer op de wind want onze 'vriendelijke' buren hebben er zomaar een schutting van 220 hoog naast gezet en ik denk dat we daarom nu luizen hebben. Voorheen stonden ze op de NO wind.

Is er iemand die een tip heeft wat ik nog zou kunnen doen? Welk middel? Maar wel zodat koolmezen enz er geen last van hebben?

Ik hoop het.

Link to comment
Share on other sites

Luizen zijn dol op planten die al ongezond waren. Ze zijn meestal gevolg van een probleem, niet de oorzaak.

 

Als je een foto maakt van de boom en wat meer uitleg geeft, kan er beter worden meegedacht.

 

Het kan bijvoorbeeld overbemesting zijn wanneer er aardbeien onder staan. Maar ook gebrek aan licht door de schutting. Of wortelschade door aanleg van de schutting. Is 220 cm wel een toegestane hoogte? 

Link to comment
Share on other sites

Het is in elk geval geen overbemesting en ze waren super gezond en vol met bloemen en nu kleine pruimpjes.

In tijd van 2 weken, wij waren op vakantie, zaten ze helemaal onder luizen. Ik heb ergens gelezen maar ik weet niet meer waar dat dit waarschijnlijk komt omdat ze niet meer in de wind staan. En een schutting van 220 hoog mag niet en de gemeente heeft eind december een brief gestuurd dat ze er binnen 3 maanden 20cm af moeten doen. Maar ze trekken zich er niets van aan en de gemeente hier is erg slap. Na 3 keer een verzoek van ons gaan volgende week vrijdag nog eens kijken.  Waarschijnlijk gaan ze de grond met 20cm ophogen.

20220503_140840.thumb.jpg.3d426cdfa34bf6b993c0033dd0f40bbe.jpg

Edited by Robert56
Link to comment
Share on other sites

2 uren geleden, Robert56 zei:

Waarschijnlijk gaan ze de grond met 20cm ophogen.

"Mooie" oplossing voor hun kant, maar jouw kant blijft 220, dus moeten ze alsnog 20cm er af halen.

Zou even foto's maken ook van hun kant, nog voor het ophogen, om te laten zien dat die verhoging er in het verleden nooit was.

 

rorror.png

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

1 minuut geleden, rorror zei:

"Mooie" oplossing voor hun kant, maar jouw kant blijft 220, dus moeten ze alsnog 20cm er af halen.

Zou even foto's maken ook van hun kant, nog voor het ophogen, om te laten zien dat die verhoging er in het verleden nooit was.

Beste Rorror.

Een schutting hoogte wordt gemeten van de grond waar de schutting op staat. Dus als je de grond eerst verhoogd bijv. met 50cm mag je tot 250 gaan.

Het is een rare regel.

Maar een foto hoef ik niet te nemen want de gemeente heeft in december de schutting opgemeten en toen een handhavingsbrief verstuurd met daarin dat de schuttinghoogte met 20cm moet worden verlaagd.

Maar nu handhaven en daar zijn ze nog niet mee bezig ook al is de termijn al met 5 weken voorbij.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ophogen is meestal vergunningsplichtig. En dan heb je het over zulke hoeveelheden aarde....dat gaan de buren vast niet doen.

 

Voor een slappe gemeente bestaat een oplossing: een officieel handhavingsverzoek indienen. Dan moet een handhavingsbesluit volgen binnen 6 of 12 weken, en als dat niet gebeurt kun je een dwangsom tot 1442 euro eisen van de gemeente. Dan komen ze vaak wel in beweging. Edit: dit heb je blijkbaar al gedaan. Let goed op de termijnen en als die verlopen zijn moet je ze daar op wijzen.

 

Maar met 20 cm lager schiet je weinig op, dat is ook weer zo.

 

De schutting geeft groter risico van meeldauw etc, dus dat er dan ook luizen komen zou inderdaad kunnen. Dan is het een slechte plek geworden en moet je ze verplaatsen.

 

Ik denk dat je ook nog eens de bodem moet bekijken. De helft van de wortels zit immers in de grond van je buren. En de boom krijgt nu pas last, omdat de vruchtzetting energie trekt. Ik heb hier een soortgelijk probleem met de kweepeer, die staat half op een bult dus kan niet goed wortelen. Ook gekrulde blaadjes en waarschijnlijk luis, ik check dat niet omdat ik wel vermoed wat het echte probleem is. En dat is ook nu pas, gewoon omdat de vruchtzetting de zwaarste fase is voor de boom 

Edited by fre3ke
Link to comment
Share on other sites

2 boompjes hebben nu bijna geen blaadjes meer. Zouden daar nog nieuwe blaadjes aankomen?

Spuiten met groene zeep, spiritus en water heeft wel geholpen. Ik zie zo op het oog geen luizen meer kruipen.

 

Link to comment
Share on other sites

Die blaadjes herstellen zichzelf natuurlijk niet meer, dan heb ik het over de blaadjes die door de luizen zijn aangetast, maar de boom zal voldoende energie hebben om nieuw blad aan te maken. De plaatsing van de schutting, de plotselinge verandering die dat met zich meebrengt, kan zeker de reden zijn dat dit jaar de luizen extra hard toeslaan. Probeer volgend jaar op tijd de oorwurmpotjes op te hangen, zelfs 2 per boompje is geen overbodige luxe en ziet er nog best leuk uit. Overigens merk ik zo links en rechts dat het met de luizen best wel heftig gesteld is dit jaar.

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

@Robert56 ze zullen eerst de luizen opeten. Je kan de potjes ook uit de boom halen zodra de pruimen afrijpen. Echter is mijn ervaring dat de oorwurmen alleen reeds beschadigd fruit uitkiezen om zich in te nestelen en geen gaaf fruit.

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

Op 3-5-2022 om 16:33, Robert56 zei:

Een schutting hoogte wordt gemeten van de grond waar de schutting op staat. Dus als je de grond eerst verhoogd bijv. met 50cm mag je tot 250 gaan.

Het is een rare regel.

klopt maar... dit gaat dan wel om de grondhoogte zonder kunstmatige ophoging.
Bij vooraf ophogen is dat soms lastig aan te tonen maar achteraf, helemaal nadat er een brief is verstuurd, is sowieso kunstmatige ophoging. 
 

Edited by loes
Link to comment
Share on other sites

Misschien komt het door de aanhoudende droogte (in combinatie met de hogere schutting)? Ik had een aantal jaar geleden ook veel last van luizen in de tuin, en dat kwam toen doordat de planten verzakt waren door de langdurige droogte. Ik weet niet hoe oud de boompjes zijn/hoe goed ze geworteld zijn?

Link to comment
Share on other sites

Hoi Maartje.

De boompjes zijn van dec 2019 en ze zagen er heel erg gezond uit. Vorig jaar geen luis. Ze hebben in elk geval geen last van droogte, een laag houtsnippers van ong. 5 cm houdt het vocht goed vast. En het is zware kleigrond bij ons.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ik heb vandaag de pruimen flink gedund want door de luizenplaag is er veel blad weg. Er komt wel nieuw blad maar teveel vruchten zullen ze niet aankunnen.

Ik zou graag willen weten of ik nu nog iets kan doen om de bomen goed te laten aansterken. Is er iets wat ik nu nog kan doen?

Link to comment
Share on other sites

1. Toch nog even er op wijzen dat zelfs een beetje `mest` voor een pruimenboom, eigenlijk alle fruitbomen, al behoorlijk veel is als ze niet op zeer arme grond staan. Bijna altijd is dit het probleem. Temeer omdat het blijkbaar nog vrij jonge boompjes zijn?

 

2. Spuiten met zeep en spiritusoplossing LIJKT een goed huismiddeltje en LIJKT milieuvriendelijk, maar is het niet. Zeep en spiritus zijn misschien minder complexe en chemisch gefabriceerde gifsoorten, maar zijn giftig voor allerlei beestjes en insecten (ze werken "niet selectief"!)  Als je daarmee gaat spuiten ruim je meestal juist vooral de insecten op die een luizenplaag zouden kunnen aanpakken, zoals gaasvliegen, lieveheersbeestjeslarven en oorwurmen. Zo gauw er een luizenplaag begint en je hebt een wat wildere tuin met allerlei planten en geen kale/hete tegeltuin....dan komen die helpers meestal vanzelf op hun feestmaal af en omdat er zo veel luizen-eten is, zal ook hun populatie snel groeien.  Door spuiten, ook met spiritus en zeep, krijgen luizen, die veel massaler zijn en zich als een gek vermenigvuldigen. dus helemaal vrij spel, want hun veel afhankelijkere opeters leggen eerst het loodje. Deze zogenaamde oplossing werkt dus meestal averechts.

 

3. Inderdaad kan een luizen aantasting ook op een algemenere slechte toestand wijzen...bomen die zwak en kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld door ongezonde bodem, slechte doorwatering van de bodem (regenwater blijft lang of grondwater komt gedurende enkele weken bijv. in winter op minder dan 50 a 60 cm...zo een plaats is dan totaal ongeschikt voor alle fruit...de bomen zullen er niet direct doodgaan, maar wel na enkele seizoenen gaan kwijnen en kwakkelen...en bevattelijk worden voor alles en nog wat. 

 

4. Het effect van een schutting kan ik niet beoordelen. Zonvermindering is dan het grootste probleem als de schutting niet aan de noordkant staat. Ook te grote hitte kan het probleem zijn. Wind KAN dan helpen om het allemaal wat minder stik-heet te maken. Maar luizen komen eerder op een tochtige en winderige plek voor. Echter is wind en uv-licht in sommige situaties wel een hulp tegen (vooral) schimmelziektes of bijvoorbeeld wollige appelbloedluis (een heel ander diertje dan jouw pruimenluizen). Dus wat je "ergens gelezen" hebt klopt niet of geeft in ieder geval geen echt inzicht waar je zo grote conlusies als dat het wegvallen van wind de reden is dat jouw pruimen nu minder goed gaan, uit kunt trekken. 

5 uren geleden, Robert56 zei:

Ik zou graag willen weten of ik nu nog iets kan doen om de bomen goed te laten aansterken. Is er iets wat ik nu nog kan doen?

 

Een stuk antwoord heb ik hierboven gegeven.

Ik kan niet in jouw tuin en situatie kijken en de vele factoren die een rol kunnen spelen niet beoordelen. Dus eis het bijna onmogelijk om HET antwoord dat je zoekt te geven; alles wat ik zeg is een slag in de lucht....en ja...die  kan ook heel soms nog raak zijn ook. Maar het lijkt me dat je vooral ook wat geduld kunt gebruiken om de ontwikkelingen en mogelijke oorzaken eerst eens te doorgronden en niet direct aan meteen oplossen door van alles te doen moet denken. Eigenlijk vind ik dus de raad van Fre3ke  aan het begin al, niet zo heel gek - ookal lijk je het meteen te verwerpen - namelijk dat luizen bijna altijd een gevolg zijn van iets anders. Dat eigenlijke probleem kan ik niet echt onderzoeken...kan van alles zijn en vele factoren kunnen meespelen. (zo maakt het naast wat ik al zei hierboven nogal uit hoe je tuin is aangelegd en wordt bijgehouden, welke soorten pruimen je precies hebt staan (Reine Claude is veel lastiger dan een kroosje bijv.) en nog het een en ander.... 

 

Vanuit mijn praktijk en ervaring kan ik wel zeggen dat ik aan luizen nooit iets doe en me er geheel niet druk om maak. Zie ze dus nauwelijks als een probleem dat ik moet oplossen. Maar dat kan ik zeggen vanuit mijn situatie en werkwijze en inzichten die ik gaandeweg leerde en op deed. Maar daar heb jij niks aan, want jouw situatie, tuin, ervaring, zicht op bodem en allerlei bomen is niet het mijne. Eigenlijk is het dus dat hoe meer (achtergrond-)informatie je geeft en vertelt en laat zien van je tuin, werkwijze, de historie en afkomst van je bomen...hoe meer anderen met je mee kunnen proberen te denken. Heel algemeen zou ik zeggen: een gezonde bodem met een rijk bodemleven is in mijn ogen altijd de basis voor succes en gezondheid...ook van pruimenbomen. Kun je daar wat mee? 

 

 

 

  • Like 2

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Beste Weknow.

Bedankt voor je uitgebreide reactie en ik zal proberen puntsgewijs een antwoord te geven.

 

1. De boompjes zijn van eind 2019, alles overigens omdat het aan de rand van het dorp is van een nieuw wijkje. De grond was keihard en dicht. Een boer heeft de grond gespit op 60cm en het was één ondoordringbare blauwe kleilaag, het water ging er ook niet doorheen.  Er was al veel zwaar verkeer overheen gereden en de boer adviseerde me om een nieuwe toplaag erop te doen van aarde, grof zand en compost, vooral veel compost omdat de grond volgens hem dood was. Er zaten ook geen wormen in en het enige dat tierde was heermoes, vooral heel veel heermoes, kamille en trekgras. Ik heb toen ook Heermoes-min gekocht bij biosolutions.

De grond was toen goed bewerkbaar.

 

 

2. Ik besef ook wel dat het van veel factoren afhankelijk kan zijn maar ik wilde alleen weten of ik iets kon doen om de pruimenboompjes te helpen herstellen van de luizenplaag. Want dat het een plotse luizenplaag was is wel duidelijk. Witte, groene, zwarte enz. alles zat ineens onder toen we terug van vakantie kwamen. De boompjes zagen er niet uit en er was niet 1 blaadje meer gewoon plat, alles was gekruld. Niets doen was geen optie en ik had op diverse sites en tuinfora gelezen dat een mengsel van groene zeep, spiritus en water een hulpmiddel was dat geen schade toebracht aan bestrijders van luizen. Niet voor lieveheersbeestjes oid. Overigens zag ik geen lieveheersbeestjes erin alleen maar mieren. Misschien was het nog te koud voor lieveheersbeestjes. Maar ik was er van overtuigd dat wanneer ik niets zou doen de boompjes kapot zouden gaan. Ik had ze al 2 keer afgespoten met een harde straal water maar dat hielp niet.

Het zijn ook alleen de pruimenboompjes op de peren en appels geen luis, alleen spinselmot maar die haal ik weg zodra ik een netje zie.

Iemand op een forum had me geschreven dat dit zou kunnen komen door de schutting die de buren 40cm. van onze boompjes hebben gezet en nu dus nooit meer in de wind staan. Het lijkt mij ook beter dat de wind er door kan. De schutting staat op de noordkant dus wel volop zon op de boompjes. In eerste instantie vond ik het ook niet erg want nu waren ze af van de koude noord oosten wind die hier vrij spel had. Het noorden en oosten is helemaal open, akkerlandbouw kilometers ver.

Onze tuin is zeker geen kale tegeltuin. Gras, een kiwibes, zo'n 15m2 heel veel verschillende bloemen, rozen, 20 hortensia's, 4 lei appelboompjes, 4 lei perenboompjes, 4 lei pruimenboompjes, 2 druiven, rode, witte en kruisbessen, aardbeien, perzik, nectarine, sierappel, rode meidoorn enz.

 

3. De bodem is nu goed en overal ligt er een flinke laag houtsnippers en is er heel veel bodemleven nu. Als je even wat houtsnippers weg doet zie je het krioelen van de beestjes en vooral veel wormen. De pruimenboompjes zijn overigens 2x Victoria, Opal, Blue de Belgique.

 

Groet Rob

 

 

Link to comment
Share on other sites

15 uren geleden, Robert56 zei:

Een boer heeft de grond gespit op 60cm en het was één ondoordringbare blauwe kleilaag,

Geen slecht advies van die boer. Vooral voor begroeiing met bloemen, groenten en struiken die in de toplaag van 30 a 40 cm. wortelen. Of het genoeg is voor fruitbomen....weet ik niet om te spitten op die diepte= Mocht je twijfel hebben over de doorlatendheid van de bodem, dan kan een optie zijn om rondom de boompjes tot een diepte van 1 a 1,25 m met een grondboor gaten te maken en die te vullen met zand of kiezel oid. Daar vormen zich dan beter doorlaatbare plekken.

 

In wat je in 2 beschrijft zie ik geen echte problemen. Zeker als je in die zware klei (moeilijk te bewerken, maar zeer vruchtbaar vaak van nature!) geen verdere bemesting hebt gegeven, Je zou kunnen overwegen om eens wat gesteentemeel of lavameel rondom te strooien, als kleine bijdrage aan bodemstructuur. Maar dat is geen ingrijpend iets in gevolgen. Ook af en toe een heel klein beetje zachtwerkende kalk rondom strooien(veel minder dan op het pak staat!!) kan wat helpen om bodem te activeren. Hoop dat je ook niet te actief snoeide. Vooral je Victoria-pruimen kunnen zeer slecht tegen gesnoeid worden! 

 

Misschien toch de boel eens aankijken volgend jaar en kijken wat zich zelf herstelt. Vooral niet te veel doen...ook niet in de omgeving (gras?) De voorwaarden lijken me al met al zo slecht nog niet en vragen m.i. niet  om actief veel ingrijpen of toevoegen.... Een van mijn pruimenbomen heeft ook elk jaar lelijk gekruld blad (ik denk overigens niet van luizen, de kan ik zelfs met een lope nauwelijks ontdekken) en ziet er nu echt niet fraai uit...maar draagt eigenlijk al vele jaren prima. Zegt niets over jouw tuin....maar bevestigt misschien wel dat laten gaan niet altijd een slecht idee hoeft te zijn.

 

Je hebt nog vruchten en oogst. Gedund....betekent dat de boompjes verre van dood zijn en nog wat aan kunnen hoop ik. 

Edited by weknow

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

 

3 hours ago, Robert56 said:

De bodem is nu goed

Bij jou is de bodem goed, maar je boompjes wortelen ook bij de buren. Die hebben de palen misschien in klompen beton gezet, en alles betegeld. Allemaal niet goed voor de wortels.

 

En je bomen staan misschien ook vrij dicht op elkaar?

 

Ik zie enorm veel vruchten op de foto's, dat vraagt veel van een boom. Dus dat hij ineens vol met luis zit, is niet vreemd.

 

Bij mij zit trouwens ook alles onder de luis, behalve de appels en peren. De kers, pruim Opal, en ook de kweepeer zien zwart van de luis. Ze staan allemaal vol in de wind. Maar de boom overleeft dat wel. Bij de kers en kweepeer weet ik hoe het komt (wortelschade), bij de pruim niet.

Edited by fre3ke
Link to comment
Share on other sites

Een pruimelaar heeft gewoon vaak last van luizen, daar moet je mee leven, die komt er normaal wel door. Verschillende keren spuiten met huismiddeltjes heeft ook waarschijnlijk de natuurlijke belagers eraan gemaakt en vaak ook de boom verzwakt. Normaal begint het altijd eerst met gekrulde bladeren en dat moet je gewoon aanzien en soms ziet het er erg uit maar eenmaal genoeg voedsel voor predators nemen de natuurlijke vijanden het over en krijg je nieuw gezond blad.  Probleem met mieren die verdedigen en verplaatsen de luizen, dat is een voedselbron voor hun , de larve van het lieveheersbeestjes zijn er niet tegen bestand. Dat moet je eerst oplossen : bv een kleefzone rond de stam. Normaal komen de larve er dan wel in en indien niet kan je ze aankopen. Teveel vruchten zoals @fre3ke zegt is ook een probleem, de boom kan dat niet aan, dus stevig uitdunnen als je dat ziet.

 

Edited by redzebra
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 uren geleden, weknow zei:

Je zou kunnen overwegen om eens wat gesteentemeel of lavameel rondom te strooien, als kleine bijdrage aan bodemstructuur. Maar dat is geen ingrijpend iets in gevolgen.

Het Heermoes min bestaat voor een groot deel uit lavameel dus dat heeft de tuin voldoende gehad.

 

Bedankt tot zover voor de tips en adviezen.

Edited by Robert56
Link to comment
Share on other sites

10 uren geleden, fre3ke zei:

 

Bij jou is de bodem goed, maar je boompjes wortelen ook bij de buren. Die hebben de palen misschien in klompen beton gezet, en alles betegeld. Allemaal niet goed voor de wortels.

 

En je bomen staan misschien ook vrij dicht op elkaar?

 

Ik zie enorm veel vruchten op de foto's, dat vraagt veel van een boom. Dus dat hij ineens vol met luis zit, is niet vreemd.

 

Bij mij zit trouwens ook alles onder de luis, behalve de appels en peren. De kers, pruim Opal, en ook de kweepeer zien zwart van de luis. Ze staan allemaal vol in de wind. Maar de boom overleeft dat wel. Bij de kers en kweepeer weet ik hoe het komt (wortelschade), bij de pruim niet.

De buren doen helemaal niets aan de tuin, gras van 60-70 cm hoog en heel veel "bewinde" zoals wij dat in Zeeland noemen. Haagwinde dus.

De bomen staan niet dicht op elkaar hoor gewoon zoals anders, het zijn leiboompjes met rekjes die ik aan elkaar verlengd heb zodat ze verdeeld stonden over de beschikbare grond. Ruim 2.20 van elkaar.

De vruchten heb ik gedund.

 

Bedankt tot zover voor de tips en adviezen.

Edited by Robert56
Link to comment
Share on other sites

10 uren geleden, redzebra zei:

Een pruimelaar heeft gewoon vaak last van luizen, daar moet je mee leven, die komt er normaal wel door. Verschillende keren spuiten met huismiddeltjes heeft ook waarschijnlijk de natuurlijke belagers eraan gemaakt en vaak ook de boom verzwakt. Normaal begint het altijd eerst met gekrulde bladeren en dat moet je gewoon aanzien en soms ziet het er erg uit maar eenmaal genoeg voedsel voor predators nemen de natuurlijke vijanden het over en krijg je nieuw gezond blad.  Probleem met mieren die verdedigen en verplaatsen de luizen, dat is een voedselbron voor hun , de larve van het lieveheersbeestjes zijn er niet tegen bestand. Dat moet je eerst oplossen : bv een kleefzone rond de stam. Normaal komen de larve er dan wel in en indien niet kan je ze aankopen. Teveel vruchten zoals @fre3ke zegt is ook een probleem, de boom kan dat niet aan, dus stevig uitdunnen als je dat ziet.

 

We zullen het volgend jaar zien en ik ga er niets aan doen. Ik zal eens zoeken naar iets waar ik een kleefzone mee kan maken aan de stam want er zijn hier in heel de tuin ontzettend veel mieren. Dat was al voor de bouw. Hele kleine mieren. Ik had ook wel gezien dat je larven van lieveheersbeestjes kan kopen maar ik dacht dat dat meer was voor in een kas. Je hebt toch grote kans dat ze dan gewoon wegvliegen als je die buiten in je bomen uitzet?

Ik heb de pruimen gisteren flink gedund hoor maar daar wacht ik altijd mee tot na half juni ivm. de natuurlijke vruchtrui.

 

Bedankt tot zover voor de tips en adviezen.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben even aan het zoeken geweest naar kleefband voor de boompjes. Ik zag verschillende maar ik zag bij de reviews ook berichten van niet gebruiken omdat er ook andere insecten in vast komen te zitten.

Hoe denken jullie daar dan over of gebruiken jullie dit ook niet want is dat niet schadelijk voor andere nuttige insecten zoals vlinders, bijen en lieveheersbeestjes bijv.? Want als er mieren in plakken dan toch ook vlinders of bijen als die erop komen. En ook tegen de wintervlinder maar komen er dan geen nuttige vlinders in vast te zitten?

We hebben zoals ik eerder al schreef ontzettend veel mieren hier dus die onderhouden de bladluizen dus die mieren wil ik wel verminderen maar kan ik dan wel veilig die kleefband gebruiken?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...