Margareth Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Wat is jullie favoriete aardappelras om zelf te kweken?Ik wil graag dit seizoen wat aardappelen poten, maar wordt niet gehinderd door veel kennis van zaken Nu zag ik bij de Aveve allemaal soortjes liggen, maar die zeggen me eigenlijk niets...Schillen doe ik niet met aardappelen, dus grillig gevormde appeltjes zijn geen probleem.. Ik hoef ook niet perse de winter door te komen met mijn eigen voorraad... frieten maken hoeft ook niet perse, mag wel... Quote
Jooze Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Ik koop gewoon lekkere aardappels bij de biologische winkel en die poot ik. Vorig jaar ook gedaan en die gaf meer opbrengst dan mijn gekochte pootaardappels. En het was een soort wat ik heerlijk vond, dat wist ik van te voren. Jooze Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com
Frans Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Schillen doe ik niet met aardappelen, dus grillig gevormde appeltjes zijn geen probleem.. Probeer in dat geval eens de Ratte d'Ardeche als je hem kunt krijgen. Een bijzonder lekker (vast) aardappeltje . Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
Persica († december 2016) Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Opperdoezer, Ratte, Roseval Quote
RvO Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Rattes d'Ardeche teel ik ook. Lekker, ook met schil. Vaste aardappel. Gaat ook prima in een salade. Ik heb weinig problemen met de teelt. Maar ik kan niet echt vergelijken, want ik teel nu geen ander ras (ruimtegebrek). Tip van mijn zus. Rassen met een paarse of andere donkere schil zijn wel leuk, maar bij het oogsten is het lastig, je ziet er veel meer over het hoofd. Quote
Janine~Bustani Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Leuk topic!Ik heb vorig jaar Irene's gehad, die waren wel oke (vooral uit de oven).Daarvoor heb ik Desiree's gehad, die vond ik totaal niet lekker. Het jaar daarvoor kregen we een grote zak geoogste aardappels van mijn schoonmoeder. Lekker!!!! Ze hadden en rode schil, waren vrij hartig van smaak en stevig van structuur. Ik ben er nog steeds niet achter welke soort dit is. Quote
Astrid Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Ik heb altijd Red Russet, ik weet niet of die in Nederland ook zijn en onder dezelfde naam. maar dat is een lekkere aardappel.Verder heb ik nog Yucon, dat is een gele, die vinden wij persoonlijk lekker(der) voor patat ed. Quote
sannie Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Ik ga de Silvy en de Raja proberen.Als ik weet hoe ze smaken zal ik het zeggen Quote
powerlite Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Fresco als vroege aardappel Bionica en Agria als bewaaraardappel. Quote
Eefje78 Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Wij telen alleen vroege aardappels omdat het bij ons erg nat is.Twee jaar geleden Irene: vond ik niet erg lekker, erg meligVorig jaar Eersteling: lekkerDit jaar gaan we Frieslander proberen, en nog 2 soorten die ik heb gekregen op een beurs, maar waarvan ik de naam nu al niet meer weet Quote
jeanne-heijmans Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Voor het eerst dit jaar aardappels poten, rosevalt [vroege] en charlotte [midden vroeg] zijn beiden vastkokende aardappels. als ik ze gegeten heb laat ik je nog weten hoe ze smaakte. Quote
appelvrouw Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Hier gaat standaard de Roseval als vroege aardappel de grond in. Heerlijk om gekookt uit de schil te eten en voor de eerste vroege frietjes met schil..deze zijn beroemd tot in het Gooi! Dan de halflate Charlottes, ook erg lekker, veel smaak! Als late bewaaraardappel ook vaak Nicola of de Texla ( ongevoelig voor Phytophtora).Dan zet ik meestal nog wat Ratte of een ander salade aardappeltje..voor de lol. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Frans Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Op de site van het NIVAP (Nederlands Instituut Voor Afzetbevordering van Pootaardappelen) vind je heel wat rassen en kun je ook een beetje 'stoeien' met eigenschappen zodat je altijd wel in de buurt komt van een ras dat voor jou het meest interessant is. Je kunt ook rechtstreeks naar een ras gaan om daar de eigenschappen van te bekijken. Jammer genoeg is de lijst niet compleet zag ik maar dat zal wel zijn omdat het een site voor professionele kwekers is en dat daarom alleen de voor hun commercieel interessante rassen opgenomen zijn. http://www.nivaa.nl/nl/over_aardappelen/rassencatalogus/ras_uitgebreid_zoeken Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
mearn Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Blijft altijd lastig favoriet aardappelras.Hangt natuurlijk ook van je eigen smaak af, wil je hem kruimelig of juist stevig.Kweek zelf al een aantal jaren de wat oudere rassen, deze hebben meestal wat meer smaak dan de nieuwe generatie's welke meer op productie en ziektebestandigheid dan op smaak zijn geselecteerd. Teel zo'n 18 soorten per jaar.Er vallen er een paar af en er komen er weer nieuwe bij, afhankelijk van smaak en productie.Dit kan je dus ook eens proberen van diverse soorten enkele planten en dan in het najaar een smaaktest doen. Zit er een tussen die niet bevalt dan is dit niet zo erg.Het gaat dan maar om enkele kilo's, hier kan je eventueel iemand anders dan weer mee blij maken.Zelf wil ik nog wel eens naar zo'n aardappelbeurs in Engeland, De EAST ANGLIA POTATO DAY had wel 121 soorten, allemaal per stuk te koop. Als je het echt niet weet dan hang je deze poster op en dan geblindeerd darts te gooien.Zo selecteer je een aantal leuke aardappelsoorten, er staan er 100 op. Bron http://www.garden-shopping.de/shop/kategorie_416.htmlZij verkopen ook enorm veel soorten, alleen voor buitenland een minimum bestelbedrag van € 40,-.Wel 1 keer gedaan in combinatie met boeken en andere moestuinders. GroetjesJos Quote
jeanne-heijmans Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Weet er iemand ook nog een vastkokend ras maar dan voor de late aardappels? alle suggesties zijn welkom. Quote
Margareth Geplaatst: 15 februari 2012 Auteur Geplaatst: 15 februari 2012 haha briljante tip met de poster! De eigenschappensite ga ben ik aan t uitpluizen.. bedankt voor t meedenken! Quote
Margareth Geplaatst: 15 februari 2012 Auteur Geplaatst: 15 februari 2012 haha ik ben te veeleisend... er zijn geen rassen gevonden die aan mijn criteria voldoen Quote
appelvrouw Geplaatst: 15 februari 2012 Geplaatst: 15 februari 2012 Ja dat had ik ook, gezocht op resistentie phyt en vastkokend.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Dennis29 Geplaatst: 16 februari 2012 Geplaatst: 16 februari 2012 Ik vind paarse rassen het leukst om te kweken. Quote
appelvrouw Geplaatst: 16 februari 2012 Geplaatst: 16 februari 2012 Maar niet de lekkerste..( vind ik) Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
mearn Geplaatst: 16 februari 2012 Geplaatst: 16 februari 2012 Vond Congo met andijvie anders erg lekker. En wat dacht je van vier kleuren gebakken aardappelen..................................Salad blue, Highland Burgundy Red, Wichhill en Aura. Moet alleen nog eens blauwe patat gaan maken.... GroetjesJos Quote
appelvrouw Geplaatst: 16 februari 2012 Geplaatst: 16 februari 2012 Nou het klopt..over smaak valt niet te twisten..voor mij geldt: het is leuk erbij, maar voor mijn grote oogst toch maar een lekkere Charlotte! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Margareth Geplaatst: 16 februari 2012 Auteur Geplaatst: 16 februari 2012 ziet er wel enorm leuk uit dat bord aardappelen... staat misschien geweldig bij mn rode melde, rode boerenkool, rode spruitjes en paarse broccoli! Quote
jeanne-heijmans Geplaatst: 16 februari 2012 Geplaatst: 16 februari 2012 Apart zeg,ziet er mooi uit, en denk ook lekker!!!!!! Quote
powerlite Geplaatst: 16 februari 2012 Geplaatst: 16 februari 2012 Weet er iemand ook nog een vastkokend ras maar dan voor de late aardappels? alle suggesties zijn welkom. Nicola? Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.