Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Lonicera caerulea (Honingbes)


hansm

Aanbevolen berichten

Na onze verhuizing had ik een paar van mijn honingbessen overgepoot, begin 2017.

 

Opvallend was dat de bessen vrij zuur waren terwijl er voldoende zon was, zoveel zelfs dat druppels zoete vloeistof uit de takken kwamen waar de hommels dan weer op foerageerden. De takken zaten op den duur vol met bruine blaasjes met witte kristallen.

Tijdens en vooral na de oogst kregen ze veel last van zowel een witte als een zwarte schimmel op het blad.

 

Ik vermoed dat de beschadigde wortels een flink tekort aan voedingsstoffen veroorzaakte wat er op de een of andere manier voor zorgt dat de suiker niet in de bessen komt.

 

Er zit hier veel klei in de grond dus ik hoop komend seizoen op een betere oogst

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met het fenomeen van extra florale nectar ben ik bij de honingbes nog helemaal niet bekend mee...

Wel dat ze met iets stress in augustus al helemaal kaal kunnen worden en dan ook echt tot het voorjaar zo blijven..

De russische laten over het algemeen het blad erg vroeg vallen( op sinij utes na hier)

De Canadese rassen waren hier eind okt kaal en de Russische half sept al.

 

En met vraat van reen en hazen zijn de Canadese rassen het eerst aan de beurt, misschien omdat ze meer suikers op kunnen slaan door een langere fotosynthese?

 

Ik ben al wel ergens achter.., Er zijn maar weinig mensen die het geduld kunnen opbrengen om de bessen ECHT rijp te laten worden.

Eigelijk moet de bes na het kleuren nog minstens 10 dagen hangen(sommige rassen kunnen met redelijk weer 15 dagen blijven hangen). Er zijn monsters genomen om te kijken hoeveel suiker er inzit, en sommige rassen hebben tot ruim 19 brix, en dat is super hoog. een gemiddelde bes kan zeker 14 of 15 brix halen en dat is ook al hoog.

Maar dan licht het wel een beetje aan het ras of de zoet/zuur verhouding ook zo is dat hij zoet smaakt. Vooral de Canadese rassen kunnen goed zoet van smaak worden! Ga het niet letterlijk vergelijken met een blauwe bes, want daar zit bijna geen zuur in.

Maar mijn grootste speerpunt is dat er vers fruit is wat erg gezond is en ook nog eens erg vroeg rijpt.

Tijdens het rijpen van de honingbes is alleen de aardbei die iets later begint te rijpen( die rijping valt met de middenmoot van honingbesrassen)

En de allerlaatst honigbessen vallen tegelijk met de eerste kersen en frambozen.

 

En de vruchtbaarheid en bodemleven in de grond is indirect zeker een factor voor een goede al dan niet goede smaak!

Ik zeg maar: mulchen, mulchen , mulchen

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier een heel klein beetje, een maand geleden zag ik al een paar bloemknopjes maar dat zijn er een paar meer...

We zitten hier 'gelukkig'op een koude plek. Ik maak me hier nog geen zorgen over een verloren oogst door vroegtijdige bloei...

Misschien die dichter bij zee zitten en in een stad dat ze verder uitlopen?

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier een heel klein beetje, een maand geleden zag ik al een paar bloemknopjes maar dat zijn er een paar meer...

We zitten hier 'gelukkig'op een koude plek. Ik maak me hier nog geen zorgen over een verloren oogst door vroegtijdige bloei...

Misschien die dichter bij zee zitten en in een stad dat ze verder uitlopen?

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier een heel klein beetje, een maand geleden zag ik al een paar bloemknopjes maar dat zijn er een paar meer...

De 'Honeybee' die ik van jou heb heeft ook al een maand enkele bloemknoppen die al bijna open lijken te gaan. Voor de rest hier en daar een beginnend knopje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier lopen ze heel heel iets uit, Maar elke knop op de tak word een bloem dus hier geen paniek ... Vorig jaar waren ze nog verder als nu.

Ik ben druk om rassen samen te stellen, ik vind het erg intrigerende planten en daarom zoek ik veel rassen nog zoals Tana.. Als ik die eens vond dan was ik super blij

 

https://www.eetbaargoed.nl/waar-komt-honingbes-vandaan-en-waar-groeit-de-honingbes-haskap-van-nature/

Hier heb ik een klein basis stukje geschreven over waar de honingbes vandaan komt en hoe de nieuwe rassen zijn ontstaan...

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja Goldfish, Heb je dan echt de Tana? Ik zou hem ook willen samen met de Kapu. En ook met andere rassen van Maxine.

 

bij de genen waar de haskap uitlopen, hoever zijn ze? Als het alleen het bovenste topje is komt het goed.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een Franse specialist (http://www.multibaies.com) in blauwe bosbessen heeft volgens een artikel in AGF de exclusieve Europese vermeerderingsrechten van Kapu en Tana. Doen alleen Wholesale helaas en daar is mijn tuin net iets te klein voor. Wie weet kan jij een deal met ze maken?

 

Ik denk overigens dat je de echte Tanu en Kapu krijgt via die Ebay aanbieder. Je kan ze ook elders vinden traceren onder hun alternatieve handelsnamen zoals Yezberry ® " Solo' . Wel aardig om te zien hoe men allerlei nieuwe namen verzint om bessen onder de aandacht te krijgen. Kiwi (voor de straalstempel of Chinese kruisbes), Tazziberry (Chileense guave) en nu Yezberry voor de Haskaps.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat betreft het uitlopen van de planten... nauwelijks het geval bij mij. Wat knopverdikking in de Indigo Gem, niet meer dan dat.

Ik ben wel het forumlid met het kortste seizoen, ik loop normaal gesproken een paar weken achter bij Groningen, en meer bij de rest van Nederland.

 

Maar met Canada vergelijken is ook lastig hoor; soms daar een tijdje héél strenge vorst, en dan ineens weer een weekje boven nul. Dat soort gekke fluctuaties hebben we hier in het westen van Friesland toch minder. Het blijft hier heel lang gelijkmatig koel. Die Canadezen kunnen niet weten wat dat precies doet met hun rassen, dan moet je hier wezen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb met multibaies al eerder contact gehad, maar helaas zijn ze er niet voor deze herfst, de planten die ze nu hebben zijn al verkocht.

Komende herfst heb ik een pallet met de Tana en Kapu gereserveerd. Alleen prijzen weet ik nog niet... We gaan het zien.

Goldvish, Denk je dat het zou lukken om hier een aantal gewortelde stekken heen te krijgen? Het zou fantastisch zijn om deze aan onze collectie toe te voegen! Het schijnen overweldigende rassen te zijn met heel goede smaak en grote vrucht en die rijpen tegelijk met de boreal beauty... Ik heb best wel op dit moment €10 voor een gewortelde stek m40 over, Je mag me wel een berichtje sturen als het lukt Vincent...

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor onze nieuwe moestuin zijn we aan het kijken welke planten we willen gaan aanschaffen. Het wordt voor minstens de helft een fruittuin en ik kwam onder andere bij de honingbes uit.

 

De rassen en onderlinge bestuivers heb ik inmiddels een beetje doorgenomen, echter is zijn de sommige sites erg tegenstrijdig over de uiteindelijke grootte van de plant en hiermee ook over hoe er het beste gekweekt kan worden.

 

Is het aan te raden de plant als losse struik te laten groeien of is het wellicht beter om deze te leiden zoals je met frambozen en bramen ook kunt doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Claartje,

 

De honingbes wordt een struik zoals bijvoorbeeld de blauwe bes. Arjanmek heeft goede soorten staan, je zou hem even een prive berichtje kunnen sturen. Plantafstand van een meter in de rij en 2 meter tussen de rijen. Grond is de struik niet zo kieskeurig mee, als hij maar niet droog of in het water staat. Plant verschillende soorten voor de beste bestuiving en vruchtgrootte.

 

Wat ga je nog meer planten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel voor de info, daar kan ik verder mee.

 

Tot nog toe hebben we al een fraai wensenlijstje aangelegd van frambozen, bramen, kruisbessen, aalbessen, honingbessen en kiwibessen.

Dat zijn we nu aan het indelen op vorm (losstaande struiken of langs een leidraad).

 

In het najaar willen we dan gaan uitbreiden met laagstambomen (appels, peren, pruimen etc).

 

Wij zijn met een gezin van 6 en enorm gek op fruit, dus té veel zal niet snel gebeuren (en dan hebben we gelukkig nog familie en vrienden die graag een bakje ontvangen)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Uit pure nieuwsgierigheid... hoe zien ze er nu uit bij jullie? De Vonkjes en Mekelenkampen en andere honingbeste mensen waar al eerder beweging in de struiken te ontwaren viel? Het is even zacht geweest...

 

Hier op de noordelijke prairies vooral nog rust, alleen de Indigo Gem laat wat meer zien:

25156144027_f3836f4d04_z.jpg

 

En dan nog een ontluikend knopje bij de Boreal Blizzard, voor de rest niets. Die Indigo Gem zit op de sneltrein vergeleken bij de rest, maar ze zijn mogelijk bij anderen nog verder?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier beginnen bij veel rassen al wat knoppen te schuiven door die warme dagen, maar nu weer kou op komst dus vallen ze wel weer even stil binnenkort wel even een paar foto's maken en op onze facebook pagina posten https://www.facebook.com/Groothofhaskap/ Vorig jaar waren een aantal rassen in bloei voordat er voldoende hommels actief waren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij ons gaan de honingbessen ook goed. De knoppen zwellen wel op, maar er is nog geen enkele echt uitgelopen. Vorig jaar had ik één plant in december al bloemen (heeft wel vruchten gehad in de zomer).

 

Gelukkig heb ik al veel plantjes die ik vorig jaar in het voorjaar geplant heb teruggevonden (verstopt tussen het gras). Ze hebben de 6 maanden droogte dus goed overleeft. Ik hoop dat ze goed groeien. Ik heb wel geen idee of ze het allemaal overleeft hebben. In het voorjaar plaats ik stokken bij de plantjes (kinderen trekken ze er waarschijnlijk wel weer uit), zodat ik minder hoef te zoeken. Hopelijk groeien ze goed, zodat ze wat meer boven het gras uitsteken. Het zijn in ieder geval ontzettend sterke planten.

 

De oudere struiken zijn ontzettend mooi geworden (rond 1m in diameter), dus hopelijk krijgen we redelijk wat vruchten.

 

Ik heb ook twee wilde honingbessen en deze zijn inderdaad heel bitter (onaangenaam). De gecultiveerde zijn gelukkig helemaal niet bitter, maar iets zuurder dan zoet (vinden wij lekker).

Link naar reactie
Delen op andere sites

vandaag de honingbessen goed bekeken, Van de meeste rassen heel erg veel knoppen die flink opzwellen en ook een aantal die al echt op springen staan. Sinij utes en Inigo zijn met recht het verst uitgelopen.

Waren ze vorig jaar ook zo ver deze tijd van het jaar Tjitte? Ik heb het idee dat het nu sneller gaat.

Ik zie wel dat de planten die in pot staan al het verst zijn. Maar is ook logisch, staan beschut en dan is het al snel warmer.

Hoop echt dat het nu tot serieuze vorst komt. maar dat lijkt het niet echt lang te worden.. Al staat er een polarvortex-splitsing klaar die over 3 weken nog een bak met kou kan brengen.

We gaan het zien..

Binnenkort zal ik wel een paar foto's hier neer zetten..

 

Heeft er iemand hier ervaring met het ras Sibirscka? Het moet een enorm lekker ras zijn die goed blijven hangen en een gemiddelde oogst van niet heel grote bessen geeft. Dit ras komt ui Rusland en is gevonden in 2000.

We hebben deze al wel in ons sortiment opgenomen en zal ook op het proefveld komen. Maar ben benieuwt wie er al wat van geoogst heeft.

De smaak moet enorm goed zijn 5 op de schaal van 5 volgens de Russen..

Heeft ook een mooie vorm, 160 hoog en 120 breed wat heel mooi is omdat veel Russische rassen de breedte graag ingaan.

Dus wie heeft ervaring? Laat maar horen!

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan wel een mooie vergelijking maken van de winters, want ik roei iedere dag. Vorig jaar moest ik regelmatig het ijs breken. Dat begon al begin December, toen was er een vorstperiode. In Januari weer, de vaart zat volledig dicht, kwam toen weer even open te liggen en zat daarna nog een periode dicht. Wel weer zacht vanaf half Februari of zo.

Deze winter heb ik nog maar één keer een heel dun vliesje gehad. Je kunt het geen ijsbreken noemen, maar dat was vorige winter aan de orde van de dag; toen regelmatig vorst.

Weermannen voorspellen al een tijdje het één en ander, maar daar is nog niets van uitgekomen. Het is zacht deze winter.

 

Honingbessen kan ik helaas niet vergelijken, ik had er vorig jaar nog geen één staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

IMG-20180206-WA000624281517938007.jpg

Dit is het ras Honeybee

IMG-20180206-WA000529101517937764.jpg

Dit is het ras Eisbar

 

Hier zijn de Indigo gem en de meeste Russiche rassen aan het ontwaken.

Bij de meeste planten is het gelukkig alleen de top die al bloemen maakt.

Dus als het nog een beetje langer koud blijft zal de oogst niet mislukken. Maar dan moet het geen 10 c worden de eerste weken...

Ook de boreals schuiven al met de knoppen, maar dat kan komen omdat ze niet zo lang geleden aangeplant zijn.

Hoe raar het ook is, de Honeybee is hier het minst ver. En de Kalinka en de Eisbar zijn het aller verst. Eisbar gaan we denk oprooien omdat ze toch niet lekker zijn.

Die komen dan op een plek waar de vogels er lekker van kunnen genieten.

 

We hebben overigens in de planning om komende herfst alles netjes te ordenen. Nu hebben we de meeste planten wel gelabeld, maar niet alles op volgorde en wel doorelkaar. En met het oog op verdere uitbreiding willen we ze dus netjes op groei en bloei hebben staan.

Ze hebben me al wel verrast dat ze toch best heel snel doorgroeien.

 

We hebben tegen de vraat van reen taxus takken tussen gezet en sinsdien is er nauwelijk meer weggeknabbeld. Dus dat heeft geholpen

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...