Jump to content

Welk ras zwarte bes.


appelvrouw

Recommended Posts

Nu ik zicht heb op een andere tuin heb kan ik ook weer eens denken aan een of andere soorten zwarte bes te gaan aanplanten. Mijn favoriete bes voor de jam/gelei.
In Fr had ik veel struikjes van ongeïdentificeerde besjes met wisselende opbrengst. 
En de laatste jaren ook een soort van Jorieke ( Ben Nogwattius?) met mooie grote vruchten. 
Ik had de bessen eigenlijk over het algemeen in de volle zon, wat is jullie ervaring met schaduw/ bostuin? 
En welke ( nieuwe ) rassen kweken jullie. 

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ja dat wil ik wel, zo een stek, graag maar ik wil ook een paar al wat grotere struikjes kopen zodat ik wat sneller oogst heb. Er zijn tegenwoordig best wel veel soorten te koop. Jij weet niet meer het “merk”?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Heb >> 20 jaar oude struiken, ras onbekend.  Je had ze mogen hebben als ik ze zou kunnen uitgraven maar dat is een paar jaar geleden al een keer geprobeerd zonder veel succes.   Over het algemeen worden rassen als Titania of één van de Bens aanbevolen. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ik weet de rassen ook niet meer, maar toen ik de afleggers daarvan naar de schaduwkant verhuisde omdat de struiken aan de zonkant in de weg begonnen te staan en toch al oud werden enzo..... Aan de zonkant kwam ik om in de dikke bessen, maar aan de schaduwkant is het echt mondjesmaat en de bessen blijven relatief klein. Ook  de jostabessen vinden het aan die kant minder gezellig. Maar ik ben zelf ook niet zo van de jostabes, dus die gaan er misschien helemaal uit.

De aalbessen (rood, wit en champagne) voelen zich daar best wel thuis, in de schaduw.

 

Maar ik mis mijn zwarte bessen oogst van weleer wel een beetje dus ik denk dat ik ze misschien toch wel weer moet uitgraven en wat zonniger ga zetten. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 Mijn favoriete rassen zijn Ben Sarek voor de inmaak op brandewijn (heel lastig te plukken). En eentje van Lubera, ik geloof cassima, om zo te eten (makkelijk plukken) en te versappen. Ik vind die laatste erg geslaagd, want vrij zoet en grote bessen.

 

Voor halfschaduw is kruisbes geschikter. Dat is mijn favoriete bes voor gelei. 

Edited by fre3ke
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dank jullie wel allemaal. Het wordt voorlopig de Titania. 
Ik vind het wel gek dat de ene verkoper zegt dat die struik 1.20 wordt, de andere 1,60 en ik las zelfs Max twee meter. Enfin, het zal wel aan de plek liggen waar hij staat, en hoe half de schaduw is😉

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Titania is bij mij niet hoger dan 1,20m geworden. Terwijl die struik net als de andere bessen de hele dag zon krijgt. Wel gaan de vruchtdragende takken altijd wat hangen wanneer de bessen gaan rijpen, maar dat is normaal. 

 

Big Ben is trouwens ook een ras waar ik tot nu toe heel tevreden over ben. Een van de Lubera rassen gek genoeg ook, die gaf voor zo'n klein struikje gigantische zwarte bessen. Leken net kroezels qua grootte.

Edited by Stan W
Link to comment
Share on other sites

Big Ben vind ik vers prima te eten, iets zoeter dan Titania en duidelijk zoeter dan Öjebyn. Cassissmaak is duidelijk te proeven, maar niet zo sterk als bij Tsema. Die van Lubera was geloof ik Black Marble en erg zoet met juist een opvallend zacht cassisaroma.

Ben sinds de aanschaf altijd erg skeptisch geweest over de variëteiten van Lubera, maar Black Marble gaat zeker de moestuin in. Die vind ik uit de hand tot nu toe het lekkerst om te eten. Van de andere rassen maak ik eigenlijk grotendeels jam of in de yoghurt. En dat terwijl de struikjes van Lubera al sinds oktober 2021 staan weg te teren in de 1,3 L potjes waarmee ze binnen kwamen.

 

Kroezels zijn trouwens kruisbessen.

 

Links weet ik niet meer welk ras (in elk geval een algemene cultivar) en rechts was Black Marble. Mijn wijsvinger is onderaan 20 mm breed. 

 

20230626_131708.jpg 20230626_131632.jpg

 

 

 

 

Edited by Stan W
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...