Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Bietjes in vacuumzak ipv wecken??? Lukt dat?


Erny

Aanbevolen berichten

Moeder is dol op bietjes, ik heb bos bietjes van de buurman. Heb ze al voorgekookt.

Wil ze in 1 dags porties bij haar aanleveren dus ik dacht eerst aan jampotjes en dan wecken (weckpotten zijn niet klein genoeg).

 

Maar vervolgens denk ik dus nu aan de vacuumzakken. Dan kan ze steeds een zakje pakken en hoeven ze niet in haar overvolle vriezerlades.

Kan ik die gekookte bietjes met wat vocht daarin vacuum trekken en zodoende bewaren? Of moeten ze dan in vacuumzak nog even gekookt of is dit niet optimaal en niet langdurig bewaarbaar?

 

Heb wat zitten zoeken (nederlands en engels) maar kon zo nog niets vinden. Behalve de winkelversie van de vacuum verpakte rode bietjes.

 

Iemand een idee?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eerst vacumeren van natte spullen: dat gaat niet lukken: een deel van het vocht wordt het apparaat ingezogen.

(Tenzij je de gevulde zak eerst invriest, en pas daarna vacuüm zuigt. Maar dat is wel erg omslachtig en energieverspillend)

 

Dan het wecken zelf: Lang niet alle vacuümzakken kunnen tegen 100 graden. Daarbij wil je het wecken zo heet mogelijk doen.

Als de inhoud ook maar héél eventjes kookt, dan doet de stoomdruk de zak knappen (denk aan stoommachines, die genereren heel veel PK's).

Voor een houdbaar weckresultaat lijkt het mij in de praktijk onmogelijk om de temperatuur op b.v. minimaal 98 graden te houden, zonder op enig moment de 99 graden te overstijgen.

Voor de duidelijkheid: enkel mijn theorie, geen ervaring mee.

Vacuümzakken met een stoomventiel: een gat in de markt?    

 

 

  • Like 1

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kom bij de Aldi elk jaar wel weer in de verleiding als ze weer een vacumeerapparaat in de aanbieding hebben, maar ben tot nu toe niet overstag gegaan.

Ook onder het mom van bweh, meer plastic. Maar het meeste in onze diepvries zit in zip-zakjes, dus eigenlijk maakt dat niet uit, behalve dat er minder lucht in de diepvries zit 🤔

 

En jouw vraag vind ik ook wel weer leuk @Erny Want in de winkel liggen inderdaad genoeg vacuumverpakte zaken. Nou gaat daar waarschijnlijk een gespecialiseerde industriële machine aan vooraf, maar toch. 

 

Dus ik ook zoeken en er zijn gewoon heel veel soorten vacuumzakken te koop, sommige ook bestand tegen115 of 121'C. Dus die kunnen in ieder geval gloeiend hete bietjes aan. 

Bietjes gaar koken, zonder vocht zo heet mogelijk in zo'n zak doen en dan vacumeren?

 

Hoe lang dat houdbaar blijft, ik heb geen idee. Ik denk dat gewoon in de vriezer of echt geweckt in een pot, toch de veiligste optie is.

 

Edit: deze link op dezelfde website geeft nog wat meer info.

 

 

aangepast door woldistel
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik dingen gloeiend heet in plastic stop, dan maak ik me meer zorgen over de plasticiden die ik op die manier mogelijk in mijn eten krijg dan over het minieme risico eea af te laten koelen en dan in te vriezen. Verse bietjes blijven een week lang goed in de koelkast. Ik geloof nooit dat al die bacteriën liggen te loeren om tijden het afkoelproces onmiddellijk mijn bietjes te belagen. Voor alle zekerheid koken wij altijd de bietjes nog heel even als ze uit de vriezer komen. Niet om het verder koken, maar tegen eventuele bacteriën. Ze gaan er ook niet tot snot gekookt in om diezelfde reden. Net gaar of bijna gaar. Dan zijn ze goed te schillen, maar ook nog prima even op te koken. 

  • Like 2

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn ouders hadden vroeger ook een vacumeermachine. Wat ik me nog kan herinneren is dat er gesneden snijbonen in gedaan werden en rauw vlees (af en toe kochten ze een poot van een dier, weet niet meer of het een kalf, lam of varken was). Snijbonen weet ik ook niet meer of dat vers of gekookt was, maar niet heet in ieder geval. En dat ging dan de vriezer in.
Andere groente kan ik me niet herinneren.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 22-10-2023 om 18:03, henkg zei:

Eerst vacumeren van natte spullen: dat gaat niet lukken: een deel van het vocht wordt het apparaat ingezogen.

(Tenzij je de gevulde zak eerst invriest, en pas daarna vacuüm zuigt. Maar dat is wel erg omslachtig en energieverspillend)

 

Dan het wecken zelf: Lang niet alle vacuümzakken kunnen tegen 100 graden. Daarbij wil je het wecken zo heet mogelijk doen.

Als de inhoud ook maar héél eventjes kookt, dan doet de stoomdruk de zak knappen (denk aan stoommachines, die genereren heel veel PK's).

Voor een houdbaar weckresultaat lijkt het mij in de praktijk onmogelijk om de temperatuur op b.v. minimaal 98 graden te houden, zonder op enig moment de 99 graden te overstijgen.

Voor de duidelijkheid: enkel mijn theorie, geen ervaring mee.

Vacuümzakken met een stoomventiel: een gat in de markt?    

 

 

In de winkel zie je ze meestal in vacuum zak. Maar ja die verpakkingslijnen werken met kamer vacuum machines dus eventueel vocht komt niet in de pomp.

  • Like 1

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat doe je dan ook. Je koopt zakken die boven de 100 graden verwarmd kunnen worden. Je vacumeert de schone rauwe, ongeschilde bieten in de zakjes en kookt ze. Het lastige is te weten hoelang, want je kunt natuurlijk niet in de biet prikken om de gaarheid te testen 😝

  • Like 2

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 22-10-2023 om 18:32, rorror zei:

Ben ook wel benieuwd hoe dat gedaan wordt. Ik koop mijn bieten eigenlijk altijd al voorgekookt in een vacuumzakje. Dan zou je zeggen dat er toch een methode is om het wel voorelkaar te krijgen is.

 

image.jpeg

Rorror chamber of kamer vacumeer machines. zuigen de kamer leeg niet de zak, dus eigenlijk wordt de zak leeggedrukt. Beter uitgelegd kamer leeggezogen daardoor zak leeg gezogen, daarna seal zak en lucht terug in kamer. Hiervoor hoef je ook geen chanels in het plastic te hebben om lucht uit te laten terwijl je zak plat zuigt, standaard gladde vacuumzakken=goedkoper. Dus ook vloeistof kan gevacumeerd worden, maar dan een doorvoermachine in productie/verpakkingslijn.

 

 

aangepast door donaldk
  • Like 4

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De bietjes in plakken gesneden en per biet (maaltje voor moeders) in vacuumzakje gestopt.

Toen vacumeren... en inderdaad dan zuigt het ding behoorlijk wat sap uit de bieten naar boven de zak uit, maar wilde zich vervolgens wel laten dichtsealen.

Maar alleen als ik dit handmatig deed, de combi instelling (zuigen-sealen) kon dit niet aan.

Ze liggen nu in de vriezer. :cool:

  • Like 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 28-10-2023 om 15:13, Erny zei:

zuigt het ding behoorlijk wat sap uit de bieten naar boven de zak uit

 

Als het niet té nat is, kun je dat opvangen met strips die in verschillende maten te koop zijn.

(Ik gebruik ook wel eens keukenpapier).

 

Naamloos.jpg.3c405f0cb024d6cd576667f60c2a36fb.jpg

  • Like 3

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...