Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Sering lijkt ineens dood te gaan.


Rantje

Recommended Posts

Opa heeft al jaren een hele mooie sering in de tuin staan.

Nu zei m'n moeder even terug al dat 'ie zo weinig blad had en wel aan de bloei begon.

 

Hij bloeit nu, kleine bloemen, worden niet groter, heeft heel weinig en veel te kleine blaadjes en ruikt niet.

Heb geen foto maar heeft iemand een idee of het een ziekte is, misschien een idee om hem iets te snoeien?

 

Is echt altijd een prachtige struik, bloeit twee keer in het jaar en vooral de kleine vogeltjes zitten er zo graag in. Hij bloeit paars/rozig, opa is al aan het zoeken of hij ergens opgeschreven heeft welk soort het is.

Link to comment
Share on other sites

Ik zou de snoei pas na de bloei doen en dan flink de schaar erin... daarna misschien beetje bijmesten, ze houden van relatief veel fosfaat en weinig nitraat!

Oorzaak kan ik enkel over gissen, misschien de nasleep van `Arctische temparaturen` in februari ???

Link to comment
Share on other sites

Het feit dat jouw opa's sering 2x per jaar bloeit doet me wat verbazen. Ben je wel zeker dat de struik die je bedoeld een sering is ?

 

met 'kleine' bloemen, bedoel je kleine bloem trossen ? En niet alle seringen geuren, dus dat hoeft geen ziektebeeld te zijn.

Maar vooral die 2x bloeien in 1 jaar. Kan je toch niet aan wat meer info komen ?

Link to comment
Share on other sites

Ja, zeker weten een Sering. Wel een kweekvorm of hoe noem je zoiets?

 

Ik bedoel ook dat het kleine trossen zijn. meestal zijn het best grote trossen, al zie ik vaak Seringen staan waarvan de trossen bijna zo groot zijn als van een vlinderstruik en die van opa's struik zijn wel kleiner maar de stuik zit bomvol en ruikt altijd heel sterk.

 

Nu ruikt 'ie niet, zijn het mini trosjes, bloemen lijken haast niet open te gaan ook. En als je de bloemen er een beetje uitknipt geeft íe altijd een 2e keer bloemen, minder vol dan de eerste bloei dat wel.

 

Hij staat er al een jaar of 12.

 

Misschien heeft idd. de vorst er mee te maken?

Link to comment
Share on other sites

Oké. Ik dacht dat je bedoelde dat ie later in het jaar nog een keer bloemen gaf. Dat doen seringen namelijk echt niet. Maar wat na-bloei bij wegknippen uitgebloeide trossen, kan ja ( binnen een maand ong. )

 

Wat je beschrijft lijkt me een geval van veroudering. En dan bedoel ik niet dat de struik zelf niet oud zou kunnen worden, maar dat ie aan verjongingssnoei toe is. Dat de strenge vorst er invloed op had, kan ook ja. Je kan er voor kiezen de struik in een jaar of 2 a 3 geheel te verjongen. je kiest een paar dikke lage takken uit ( 1/3 deel van de struik tot max ong de helft ) en zaagt die takken diep weg. Jonge nieuwe scheuten onstaan nu aan de voet, die extreem snel zullen groeien. Een deel daarvan verwijder je, en een ander deel ( de helft daarvan , top je op zeg 60 cm. De andere scheuten laat je verder groeien, en top je ook , maar pas als de andere getopte scheuten weer groei vertonen. Zo vervang je enkele uitgebluste oudere stammen in 1 seizoen door weer frisse jonge takken. Wel toppen !. anders worden het lange slungelige takken. Het jaar daarop , seizoen 2 dus , herhaal je dat met de andere oude takken. Heb je in 2 seizoenen een weer frisse, jonge oude struik, die weer volop zal bloeien met grote trossen.

Niet zwaar bijmesten , maar misschien wel iets. mulchen , compost oid. is voldoende.

 

Beter is een foto tonen , en misschien is de grond ook wel uitgeput. Allemaal factoren die ik nu niet mee kan nemen in een advies. Maar seringen ( ook jasmijn bv, hibiscus ook ) hebben dit wel vaker. Veroudering, of uitputting. En neglect, zoals de engelsen zeggen.

Link to comment
Share on other sites

Ik weet hoe hij heet

 

Het gaat om de Syringa Micro Phylla 'Superba'

 

Oké. Ik dacht dat je bedoelde dat ie later in het jaar nog een keer bloemen gaf. Dat doen seringen namelijk echt niet. Maar wat na-bloei bij wegknippen uitgebloeide trossen, kan ja ( binnen een maand ong. )

Maar hij bloeit echt twee keer, al is het minder uitgebreid. Hij blijft een beetje bloeien eigenlijk, doet het heel lang.

 

Je snoeiverhaal is helemaal duidelijk

Van de week gaan we eraan beginnen en dan maar hopen dat hij het weer goed gaat doen, zou echt zonde zijn, is een geweldige struik

 

Ik stuur opa even de hele uitleg door, kan hij zelf ook even kijken of 'ie het snapt, maar namens opa erg bedankt voor het advies

Link to comment
Share on other sites

Niet doen. Is een hele andere sering dan ik voor ogen had.

 

Tuurlijk, dat is ook een sering ( er zijn er vele ), heb je helemaal gelijk in, maar ik ging van de meest gangbare gewone Syringa Vulgaris uit.

Nee. Deze sering kan je beter niet behadelen zoals ik uitlegde.

 

Volgende vraag. 12 jaar oud. Hoe groot is die sering inmiddels ? Iets van verjongingssnoei kan hier wel van toepassing zijn, maar niet in die mate als voor de Vulgaris. Eerst de maat even melden, kan ik je daarna meer vertellen.

Zo zie je maar. Met typen alleen zijn er zat misverstanden waar je op kan stuiten.

Link to comment
Share on other sites

Oke Zijn we nog net op tijd

 

Hij is denk ik zo'n 2 meter hoog en anderhalve meter breed.

En uit mijn hoofd heeft hij 1 hele dikke tak en een stuk of 4 grote takken.

Zeg maar het geraamte...de rest is allemaal wat dunner van takken. Maar een daarvan is echt heel dik en paar iets minder dikke maar toch ook nog wel erg dik...

 

Dinsdag ben ik daar, ik maak anders wel een foto Bit. Met mijn uitleg kan je niet zoveel denk ik

Link to comment
Share on other sites

Jawel. De maat zegt veel. 10-15 jaar geleden werden die dingen opeens veel meer gekweekt ( er zijn een paar varianten, sommigen ook wat minder winterhard ... de strenge vorst heeft wel invloed gehad denk ik )

Maar goed. Dit is een forse ( geurt heerlijk inderdaad ) en ook wel luisgevoelig. Kijk daar es naar.

Ja Je kan voor verjongingssnoei gaan , maar dan minder rigoreus als wat ik voorstelde. Hoger zagen , zeg op 1 meter. 1/3e deel van wat oude zware takken , misschien zelfs alléén de zwaarste tak. Moet je even bepalen wat je aan de struikvorm verliest. Maar bedenk wel: je wint op termijn ook een hoop ! En dat toppen is nog van meer belang. De takken zijn nog slapper ( en ook erg luisgevoelig dan )

 

Overall: met meer beleid, en vooral begeleiding snoeien en zagen. en het heel groeiseizoen in de buurt blijven af en toe, om te nijpen , maar ook te zoregen dat ie zijn groei kwijt kan ( dus pas nijpen als er ook weer nwe groeipunten zijn.

 

Een foto helpt wel ja.

 

zijn mooie struiken. En zo'n grotert produceert heel wat aan geur ! een aanwinst. Zou hem zeker proberen te behouden, en is de verjongingspoging waard.

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat dit naweeën zijn van de zware vorstperiode. Een harde ijzige wind met een temp. van -10 geeft een gevoelstemp. van -20 en het is nog kouder geweest.

Snoeien zou ik absoluut niet doen en bijmesten pas na een grondanalyse die de Welkoop of DCM-leveranciers gratis voor je doen.

Compost geven is altijd goed maar pas op met onderwerken want seringen wortelen oppervlakkig.

met vriendelijke groet, Rubo

Link to comment
Share on other sites

De Sering waar het hier om gaat heeft, naar mijn vermoeden, een zwaar pak op z'n donder gehad deze winter. Daarvan is hij zich nu aan het herstellen. Door nu te gaan snoeien zal hij voor de 2e keer een herstelfase door moeten maken. Dit zal hij ook wel overleven maar het duurt wel langer en draagt niet bij aan de problemen veroorzaakt door de winter.

Mijn advies is dus hem rustig z'n gang laten gaan en in het vroege voorjaar, eventueel en indien nodig, gaan snoeien. Dit kan dan kan dan een vormsnoei zijn en natuurlijk de dode takken eruit knippen. Dan is ook precies te zien waar de schade zit.

 

De reden dat ik denk dat het door de winter komt is dat hij het altijd goed heeft gedaan en nu ineens achter blijft. Heel NL heeft last van vorstschade aan de struiken, lees ik ook op een ander forum. Ik heb behoorlijk wat schade gezien bij een tuincentrum en bij mij in de tuin is het ook bingo geweest.

met vriendelijke groet, Rubo

Link to comment
Share on other sites

Oee das best lastig, 2 hele goede adviezen en nu moeten we kiezen.

Ik denk dat ik dat wel aan opa overlaat. Overigens hebben we verschillende bodemtesten bij de Welkoop laten doen.

En ben ik al bezig geweest met verbeteren e.d. Dus de hele tuin heeft een flinke laag compost gehad, eenbeetje bloed en beendermeel toegevoegd. Niet te veel, net onder de aanbevolen hoeveelheid en wat koemest korrels van de Aldi. De planten doen het beter dan eerst en in het najaar gaan we weer wat met compost doen. En natuurlijk weer een test hoe het met de grond is.

 

Maar het is echt een schitterende struik, zou het wel nut hebben om die bloemen die niet doorzetten er gewoon maar ui te knippen. Zodat hij meer energie over heeft om toch echt eens wat blad te krijgen?

Link to comment
Share on other sites

Dat laatste is sowieso wel goed bedacht zelf. Is ook wel lastig allemaal, als het én niet een struik is van mezelf , én ik zie hem niet voor me neus staan. Ik moet iets echt zien. Maar goed. Twijfel je , zou ik geen rigoreuze dingen doen nu. Beetje verwennen, bloemen eruit, en een jaartje wachten. De winter was extreem ja.

Maar een echt oudere struik, 12 jaar voor die is best aan de leeftijd, mag je wel gaan denken om wat te verjongen.

 

Ik ben altijd een compromis-zoeker

Link to comment
Share on other sites

Ja hoor. Uitgebloeide bloemen weghalen bij seringen heeft echt zin. De plant bloeit er het jaar erop rijker door ( ook andere factoren natuurlijk )

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Hoi,

 

De oude sering in mijn tuin heeft elk jaar een paar grote takken welke afsterven. zoals je ziet op de fotos staan de andere takken goed in het blad en nu in bloei. echter dit jaar weer 2 grote takken welke dood zijn. de afgelopen 2 jaar had ik steeds 1 van zo`n grootte takken welke afstierf.

 

Eerst dacht ik dat het door de koude wind zou kunnen komen omdat de takken op het oosten afstierven. Maar nu ook een tak middenin en deze takken zijn toch ook gewoon naar het oosten gegroeid. De winters zijn de afgelopen 3 jaar niet zo streng maar dus wel dode takken.

 

Wat zou hier aan de hand zijn?

 

 

 

 

 

Linked Image

 

Linked Image

 

Linked Image

 

Linked Image

Link to comment
Share on other sites

Google eens op 'taksterfte sering' . Klinkt simpel, maar is echt een veel voorkomende ziekte bij seringen.

 

Koude is het zeker niet, sering is volkomen winterhard. Wat ook nog een optie zou zijn is een nog veel simpelere : ouderdom. De struik lijkt me erg groot / oud al ?

Link to comment
Share on other sites

Het feit dat jouw opa's sering 2x per jaar bloeit doet me wat verbazen. Ben je wel zeker dat de struik die je bedoeld een sering is ?

 

Mijn witte sering is sinds een paar jaar overgestapt op wel 3 of 4 x per jaar bloeien, i.p.v. de normale 1 x vroeger. Worden steeds kleinere bloemen, maar het is echt een sering en toch echt minimaal 3 x aan de bloei. De overige seringen (1 witte en 2 paarse) bloeien gewoon 1 x per jaar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...