Ga naar inhoud

Wil je minder Advertenties?

Maak dan nu een account of log in!

Image Image Image Image Image

Featured Replies

Geplaatst:

Ik heb raapjes staan waarvan ik denk dat er inmiddels een paar groot genoeg zijn om te oogsten, formaat pingpongbal

Ze zijn een beetje paarsig van kleur, voor het geval er verschillende zijn, de Nancy heten deze.

 

Wat doen jullie ermee...(graag makkelijk , geschikt voor dummies )

 

Ben benieuwd

Geplaatst:

Rauw eten als radijs...

of...

Koken en lekker met stukje zalm met passend sausje oid... en gekookte krieltjes

of...

Aardappels en meiraapjes en wat sjalotjes en ev. knoflooktenen (allemaal heel laten) in ovenschaal met olijfolie en kruiden (bv rozemarijn, tijm, zout, peper)) tot het gaar is (tussendoor even omscheppen).

Eventueel stukken kip er ook gelijk tussendoor... (lekker makkelijk, alles in 1 schaal).

Bijvoorbeeld.

Geplaatst:
  • Auteur

Die laatste klinkt wel erg lekker zeg

 

Ik heb ook geen idee hoe het smaakt, misschien eentje rauw, eentje gekookt en dan de rest in de ovenschaal

Geplaatst:

Ik ga ze ook voor t eerst eten. Ben benieuwd hoe ze smaken. Moet alleen nog even wachten tot ze groot genoeg zijn. Hoe groot worden die meiraapjes eigenlijk?

Good things come in small packages

Geplaatst:

Ze kúnnen heel groot worden, maar zou ze oogsten als ze zo groot zijn als ongeveer een golfballetje, de kleinere kan je dan weer laten zitten en die groeien dan gewoon verder (net als bij de radijsjes).

Geplaatst:

gaat het hier om koolraapjes?

oh als je er 1 groot laat worden heb ik een echt heerlijk recept voor je!

kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!

http://guppedup.blogspot.nl/

Geplaatst:

Oeh... daar zeg je wat.... ik had het in ieder geval over Meiraapjes... net als Helly, dacht dat Rantje die ook bedoelde...

Geplaatst:
  • Auteur

En jaar hoor ik begin de kluts weer kwijt te raken

 

Ik heb het nu over raapjes, zijn eigenlijk net grote radijzen.

Denk dat dat hetzelfde is als meiraapjes

koolrabi heb ik ook...of was dat weer wat anders dan koolraap

Geplaatst:

Blijft verwarrend al die raapen/raapjes

Ik denk dat je meiraapjes hebt Miranda, die blijven idd een stuk kleiner als een koolraap, of een koolrabi.

Als ik google op afbeeldingen van alle 3 de namen zie ik toch duidelijk verschil.

Good things come in small packages

Geplaatst:
Blijft verwarrend al die raapen/raapjes .....

Drama. Er zijn taxonomen voor minder opgesloten.

 

Volgens mij zit het ongeveer zo (ik hou me aanbevolen voor verbeteringen):

  • Koolrabi (Brassica oleracea var. gonglylodes)
    De knol is eigenlijk geen knol maar een verdikt deel van de stengel. Die "knol" groeit dan ook grotendeels bovengronds. Duidelijk een eigen smaak, meer dan de volgende plantjes.
  • Koolraap = Knolraap (Brassica oleracea var. napobrassica)
    De knol is een verdikte wortel. De knol groeit half boven-, half ondergronds. Wordt ongeveer zo groot als een tennisbal, iets kleiner eigenlijk. Kan wel tegen een beetje nachtvorst.
  • Meiraapjes = Raapjes = Knolletjes = nog heel veel andere namen (Brassica oleracea var. rapifera)
    Lijkt op Koolraap, maar kleinere knolletjes. Meiraapjes worden traditioneel in mei gezaaid, vandaar de naam.
  • Stoppelknol
    Is dezelfde soort variëteit als meiknol, maar wordt veel later gezaaid (nateelt) en is bedoeld als groenbemester en/of veevoer. Krijgt vaak niet de tijd om serieuze knollen te vormen.

Het blad van alle koolsoorten is eetbaar (terzijde: probeer ook eens radijs, spruitjes of bloemkool). Het ene ras is wat lekkerder dan het ander; dus gewoon even proberen.

 

Oh ja, recept.

Traditioneel: knolletjes stoven, bloemsausje + nootmuskaat, of kaassausje.

Maar het kan ook als vulling in een wokschotel of in de groentesoep; de smaak is nogal zacht, dus onopvallend in een gekruide schotel.

 

Bron voor de namen: Handboek ecologisch tuinieren (VELT).

Geplaatst:

koolraap is echt wel groter dan een tennisbal!

in de super meestal te koop in de winter maar op de moestuin gekweekt in jul/aug al..

 

dus welke rapen zijn nu klaar op dit forum?

kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!

http://guppedup.blogspot.nl/

Geplaatst:

De rapen zijn gaar, dat is wèl duidelijk.

 

Ik zie hier nooit knolletjes/raapjes in de super. Daarom even voor de zekerheid: heb je het niet over Knolselderij (Apium graveolens var. rapaceum), die zie ik hier nl. wel in de super (meestal in een "erwtensoeppakket" ).

 

Overigens smaken meiraap en koolraap m.i. ongeveer gelijk. Koolraap is misschien iets "koliger", meiraap iets neutraler. Voor de bereiding zou ik me daar niets van aantrekken.

Geplaatst:

eigenlijk geen voorstander van foto's via google, maar voor de rapen hier helemaal gaar worden

koolraap78741338923535.jpg"

jos de groentenman.nl vind je ook recepten op

het is ook wel een beetje 'n vergeten groente..maar lekker!

kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!

http://guppedup.blogspot.nl/

Geplaatst:

@Greetje

Duidelijk.

Dat lijkt in de verste verte niet op knolselder. Ik zal komend najaar super en groenteboer in de gaten houden.

Geplaatst:

nee hoor jorieke........

dit is het plaatje wat bij "MIJN KOOLRAAP" hoort!

en laten we niet kool-raap-stelen door de war halen.........

of we moeten compromie sluiten nu.....

dat als je ze kookt alle rapen wel gaar worden!

kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!

http://guppedup.blogspot.nl/

Geplaatst:

Paarsgelig dan, die van mij had ik vorig jaar wat te laat geplant, dus waren ze misschien nog wat te groen toen ik ze moest oogsten. Maar ze zijn echt paarser dan op de foto.

Anyway: raapjes zijn toch wel weer heel wat anders.

Geplaatst:

Thanx voor de uitleg RvO

 

Greetje, die van mij zijn nog lang niet klaar

Good things come in small packages

Geplaatst:

Dank RvO, ik heb koolrabi. Vind ik erg lekker maar ik lees dat je het blad ook goed (?) kunt eten.

Zal ik zeker doen. (en o wee, als het niet te eten is )

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

  • 8 years later...
Geplaatst:

In de boeken over rechter Tie van Robert van Gulik snackt de rechter regelmatig zoute raapjes. Iemand een idee hoe dat werkt, raapjes inleggen? Ik heb dit voorjaar namelijk een beetje erg veel om zo op te eten (en ik heb al weggegeven)

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Ja, lekker met kaas, ook in de oven met blauwschimmel kaas. Maar het gaat mij om het zouten. Wordt het iets als zuurkool??? Of zoiets als radijsjes met een beetje zout erop (gewoon slaatje dus).

  • 5 years later...
Geplaatst:

Deze week kwam ik deze knolletjes tegen (foto 1). Volgens mij zijn dat toch meiraapjes/knolraapjes/navets? Ik zie ze hier zelden in de winkel liggen, maar wel vaak in Frankrijk. Ik heb er een paar gekocht en bedacht dat ze lekker konden zijn zoals aardappelgratin, maar dan dus met deze knolletjes. Zojuist gemaakt (foto 2) en ze waren heerlijk! Dus ga ik ze proberen te telen volgend seizoen. Nu te laat denk ik? Het enige dat me tegenhoudt is dat het op grote radijzen lijkt, en dat lukt me dus al jaren niet … Is dit de groente waarvan het blad als raapstelen wordt geteeld trouwens? Ik vind al die raap-achtigen nogal verwarrend.

IMG_1041.webp

IMG_7889.jpeg

Geplaatst:

Er zijn ook herfstraapjes, de Goldana bijvoorbeeld, en die kun je nu prima zaaien.

En ja, die knollen zijn soms verwarrend. Er zijn ook zoveel soorten! De raapsteel is er speciaal op geselecteerd om lekker en mals eetbaar blad te produceren. Bij de knollen is dan weer meer op de knol geselecteerd. Daarvan vind ik het blad ook echt niet lekker, al zullen sommige soorten misschien wel redelijk eetbaar blad hebben.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic