Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Olijfkomkommer (ervaringen en tips)


geedee

Recommended Posts

pict316553831338930923.jpg

 

pict316447911338930919.jpg

 

Deze olijfkomkommer heb ik dit jaar (zoals heel veel eigenlijk dankzij dit forum ) voor het eerst.

 

De plant maakt nogal wat zij"takken" en het wordt nogal een wirwar. In de kas heb ik er ook een gezet en heb besloten om daar alles weg te snoeien op 1 hoofdtak na. Buiten de kas laat ik eentje zijn gang gaan, voor zover hij zijn buurman niet gaat verstikken.

 

Ik weet verder niet echt wat ik van deze plant moet/kan verwachten. Ik zag wel in het topic "wat komt er volgend jaar zeker weer terug" dat de olijfkomkommer bij sommigen favoriet is.

 

Ik zou graag weten of jullie nog tips hebben

Link to comment
Share on other sites

 

Heb je iets moeten doen om die vruchten eraan te krijgen? Ik zie hier nog niks....

Heb jij hem niet gesnoeid in je kas?

Hoeveel ruimte heb je voor hem gereserveerd dan?

 

Hoe groot worden de vruchten eigenlijk?

Smaak?

Inmaken?

 

ik weet helemaal niks van dat olijfje

Link to comment
Share on other sites

het is idd een beetje een wir-war plantje. ik laat ze buiten hun gang gaan tegen een rek van 2 meter hoog. die hoogte bereiken ze met gemak!

 

oogst ze jong! voor je het weet wordt ie hol en maakt zaden aan...

dan zijn ze niet meer te vreten!

 

ze smaken een beetje naar een combi van verse boontjes en komkommer vind ik. best wel lekker!

je kunt ze op dezelfde manier inmaken als augurken.

Link to comment
Share on other sites

Oh, jullie hebben het gewoon over de Marble minikomkommer. Groeit goed, komen veel vruchtjes aan en smaken als tja... hele kleine komkommertjes... Hebben veel groeisteun nodig... Gaas ofzo voldoet prima.

Leuk om in te maken (zoals courgette/komkommer/augurk) in kleine potjes met bv. wat mini-uitjes ofzo... En ze worden... tja de naam zegt het al... ongeveer als een gemiddelde olijf zo groot. En er is heel goed zaad uit de volgroeide komkommertjes te winnen.

Link to comment
Share on other sites

Btw...op je eerste foto is al een beginnetje te zien he, van de eerste komkommer

 

 

tja.... op mn foto zie ik t nu ook ja

 

Best wel lachen.....weet nu al een beetje meer over die olijf of marble komkommer

 

Fijne en duidelijke info op je site TNX!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

jee ik dacht ze te moeten oogsten als ze 5 a 6 cm waren....

ik wilde er net een proeven zaten er al goede zaden in

de olijfkomkommer is nu hol en heel dun van schil als je hem open maakt

zonde .... ik ga proberen er een zoet zuurtje van te maken

iemand al eens gedaan met de grotere ?

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Link to comment
Share on other sites

Het woekert hier over een aantal andere planten heen. We vinden ze heel apart smaken. Een blijvertje. Er is er een van de vruchten te groot geworden dus ik ga kijken of het gaat lukken om zaad te oogsten (en of er dan wel weer olijfkomkommers uit komen).

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nav deze foto's

pict446939161347264452.JPG

 

pict447042531347264522.JPG

 

in topic "foto's van je oogst" even de antwoorden hier:

 

Je oogst de vruchten als ze een cm of 4 zijn...de zaden zijn dan (net zoals in een komkommer) helemaal niet ontwikkeld.

 

Als de vruchten groter zijn, worden ze minder knapperig.

 

De vrucht proeft naar komkommer en is inderdaad wat aan de holle kant van binnen.

 

Die engelse naam op de site(http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?6757) die Erny noemde : stuffing cucumber , bracht me verder op het idee om ze te gaan vullen met het een of ander...lijkt me wel geinig...denk aan roomkaasje of een pittig iets(mierikswortelmix?).

 

Ze zijn wel snel "oud" dus als je iets ermee plant voor n feestje, pluk en bereid ze dezelfde dag.

 

De plant woekert nogal, dus geef m een plek waar die zijn gang kan gaan

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Vorig jaar had ik nog een kas , dat was voor mij geen handig ding de wind maakte iedere week wel een ruit stuk ( behalve in de zomervakantie ). Anyway ik had daar een aantal olijfkomkommer plantjes in gezet en die waren lekker aan de groei gegaan in mijn vakantie. Had een keurig watersysteem aangelegd dus we konden gerust 4 weken weg. Dacht ik...... Toen ik de schuifdeur opendeed na vier weken werd ik aangevallen door een monster De hele kas 2.50 x 3 meter zat tot de nok toe vol met olijfkomkommerplant..... Mooie bloemetjes erin ook, dus ik dacht gna gna dat wordt een winkeltje openen .

Not! Er is nooit een olijfkomkommertje aangekomen, en alle andere plantjes die ik in de kas had waren natuurlijk verdrongen. Jammer dat ik er geen foto's van heb want het was echt een mop . Beetje dieven dus denk ik zou geen kwaad kunnen en vooral niet op vakantie gaan

In de kern van alle problemen schuilt een kans

Link to comment
Share on other sites

Gewoon buiten zetten ergens waar die zn gang kan gaan.....hebben ook de "bestuivers" vrij spel.

 

Ik had er vorig seizoen een aantal ( die in de kas is geruimd nadat ik zag hoe goed hij het buiten deed).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Drie Olijfkomkommerplantjes naar de tuin getransporteerd en in de volle grond gezet.

 

img0634-olijfkomkommer12631370813363.JPG

 

Dat ze daar, naast buurman Chayote, maar groot en sterk mogen worden en veel Olijfkomkommertjes mogen voortbrengen.

Link to comment
Share on other sites

Ze staan er mooi fris op, Erny! Ik had ze wat eerder uitgezet, kregen toch even een knauw...maar lijken er toch door te groeien.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Tijdje na het uitplanten gingen ze wel wat hangen, heb er nog een scheut water bij gemikt en hoop dat ze bijkomen. Wat mij wel erg opviel is dat ze bijna geen wortelgestel hadden... aarde uit het potje viel er allemaal los uit. Misschien dat ze daarom behoorlijk onder de indruk zijn van het planten.

Morgen kijken of ze het doorstaan hebben.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Heeft iemand nog een briljant recept voor gevulde olijfkomkommer? Onze twee planten hebben tientallen van die vruchten gemaakt maar ik had het te laat door...ze zijn nu dus niet meer rauw te eten door alle zaden.

Ik vond wat recepten op internet voor gevulde olijfkomkommer maar die vind ik tot nu toe niet heel erg geslaagd.

 

Wil wil zijn favoriete recept met (uit de klauwen gegroeide) olijfkomkommer met mij delen?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...