Arja Geplaatst: 28 september 2019 Geplaatst: 28 september 2019 Zout stopt de verzuring, dus er is zo goed als niet onderuit te komen geen zout te gebruiken. Duidelijk, dankjewel voor de info. Quote
Mellie Geplaatst: 29 september 2019 Geplaatst: 29 september 2019 Ja precies! Dus nog onbekend of dat lukt. Ik ga kijken wat de pasteurisatie doet en ontdooien. Als hrt niet lukt, weten we dat ook weer. Yoghurt gemaakt. Was alweer een poosje geleden na 2 of 3 x achter elkaar slijmerige zooi. Heeeerlijk! Was vergeten hoe lekker fris zelfgemaakte yoghurt smaakt. Had ook een rijstdessert gemaakt. Nog 6 schaaltjes van over. 8 schaaltjes zijn gisteren verorberd. 3 warm als pap, en 5 afgekoeld als sneksel cq dessert... die kinderen boffen maar. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 28 november 2019 Auteur Geplaatst: 28 november 2019 De afgelopen paar dagen hadden wij vrienden uit Israël te logeren. Ik heb al eens eerder over ze verteld, we zijn er eind 2015 namelijk op bezoek geweest. En sindsdien hielden we zo af en toe contact. blog/Jorieke123/vakantie_b-5610.html (bijna helemaal onderaan die update) Ze namen nu van allerlei lekkers en leuks voor ons mee Waaronder meerdere kaasjes die zij dus zelf maakt van de melk van hun eigen koeien. Ze heeft een winkeltje aan huis maar staat ook regelmatig op marktjes en doet de catering voor feestjes. We hebben daarnet 3 van de kaasjes geproefd, met zijn 2-en omdat zij zelf alweer naar hun volgende adres zijn gereden vanmiddag. En we hebben de dagen dat zij hier waren vooral Nederlandse dingen gegeten Waaronder ook 1 van mijn kaasjes. Zij zou zelf ook graag (nog steeds) hardere kazen maken, maar gaat nu vooral proberen om met deze zachtere kaasjes een wat groter bedrijfje te maken om ook aan horeca te leveren enz. Het zijn 3 witschimmelkaasjes, van gepasteuriseerde melk. Ze mogen daar niet anders. Mede door de hoge temperaturen daar. Ze heeft me wel verteld wat wat is, maar dat is allemaal een beetje verloren in de vertaling De middelste, met donkere rand, is ingesmeerd met een laagje (speciale..) as voordat hij gaat schimmelen. En die was erg lekker! Ze zijn alle drie echt lekker, maar die sprong er wel uit. Vooral door zijn uiterlijk, maar ook echt door de smaak. Heel zacht, zowel qua smaak als qua structuur. De 2 andere kaasjes waren ietsje bitter, maar dat kunnen wij wel waarderen. Ook die waren mooi zacht, zonder leeg te lopen zeg maar. Dus goed snijdbaar maar toch mooi rijp. Ik kan er verder weinig over vertellen eigenlijk, zulke kenners zijn we niet. Maar het voelde als een zeer luxe kaasplank zo De kaasballetjes in olie en de halloumi gaan we ook snel proberen. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Anna3 Geplaatst: 30 november 2019 Geplaatst: 30 november 2019 Wat leuk! Die kaasjes zien er heerlijk uit Als het uit die regio komt dan kan het bijna niet anders zijn dan dat het erg lekker is. Quote
Mellie Geplaatst: 17 december 2019 Geplaatst: 17 december 2019 Ik heb yoghurt gemaakt en had bij wijze van test iets meer dan een liter opgewarmd met de vanille er al in. Normaal voeg ik dat pas achteraf toe, maar dan zakt het zo snel naar de bodem. Bovenkant smaakt dan nagenoeg niet naar vanille, wat ik jammer vind. Was uiteindelijk een heel stevige yoghurt geworden. heel tevreden mee. Kinderen vonden het alleen te weinig naar vanille smaken, wat raar was aangezien de zaadjes overal zaten ipv alleen in de onderste helft. De gewone yoghurt was ook goed gelukt. Merk wel dat ik nu elke X stress heb wanneer ik yoghurt maak of die weer zo slijmerig wordt. Dat vind ik wel jammer. Ow ja, wat ook jammer is, is de mislukte brie. 4 liter. Alles wat mis kon gaan, ging geloof ik mis. Kaas maken is zo lastig als je nog 30 andere dingen moet doen of mini mensjes loopt te managen... balen. Quote
appelvrouw Geplaatst: 18 december 2019 Geplaatst: 18 december 2019 Mislukte brie, inderdaad jammer. Het zou voor mij niet zo erg zijn, zelfs gelukte brie vind ik niet zo Ik was vandaag bij Fransen die ook yoghurt maken op deze manier: meng je liter melk met een potje volle yoghurt en voeg een druppel stremsel toe. Maak op smaak met de geraspte schil van citroen of van een mandarijn. Voeg 60 gram suiker toe per liter...(hoeft niet natuurlijk ) Die in potjes en verwarm 2 uur in de oven op 40 graden, zet de oven uit en laat daarna 8 uur in de oven staan. Daarna nog 5 uur in de koelkast. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
paddestoelengek Geplaatst: 20 december 2019 Geplaatst: 20 december 2019 I love schimmelkazen ... door een goede kaasboer heb ik het jaren geleden leren eten en vooral enorm leren waarderen, een heel camembertje, een groot stuk roquefort, doe er een vers gebakken stokbrood en een glas wijn bij en mij hoor je de hele avond niet meer. Echter de weegschaal kraakt en klaagt als ik er op ga staan. Dus eigenlijk ben ik blij dat mijn vrouw zegt heb je al geen hobby’s genoeg als ik hier aan wil beginnen. De foto’s van Jorieke doen mij letterlijk het water in de mond lopen, maar ik hou me in om aan deze hobby te beginnen (hoe moeilijk dan ook) Quote moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden
Anna3 Geplaatst: 22 december 2019 Geplaatst: 22 december 2019 Ah, maar paddenstoelengek, brie/camembert maken kost niet zoveel tijd hoor, het vraagt alleen wat geduld Hier liggen twee camemberts te rijpen in de koelkast, te lekker om niet af en toe te maken en te eten natuurlijk. Zelfgemaakt is misschien ook nog wel beter voor de weegschaal, kaas uit de winkel is immers meteen eetbaar.. Quote
Mellie Geplaatst: 4 april 2020 Geplaatst: 4 april 2020 Vandaag weer kaas en yoghurt gemaakt. 25 l melk gehaald. Drukke dag joh... Eerst yoghurt gemaakt. Vanille en gewone. Had ik net te weinig melk in de pan en kreeg ik niet mijn laatste yoghurtemmer helemaal vol. Toen nog maar een batch gemaakt. Gelijk ook voor de buren. Leek me juist nu wel extra leuk. Heb voor het eerst een feta gemaakt. Ziet er wel goed uit, maar morgen bekend of het echt wat is. Had 8 l gebruikt. Ik wilde een goudse en feta maken, maar het was zo warm en ik had zo veel klusjes (was ook bezig met een zuurdesembrood en een rijstdessert én 2 soorten yoghurt). Het is dus uiteindelijk alleen de feta geworden en had ik de rest van de middag tijd om in de tuin te zijn. Quote
Mellie Geplaatst: 8 april 2020 Geplaatst: 8 april 2020 De feta zat gisteren avond in de salade. Het smaakt veel te zacht om feta te zijn, maar was wel heel erg lekker. Het is een soort verse roomkaas, maar dan minder romig, zacht en snijdbaar. Wel lekker, maar zeker geen feta. Quote
Vik Geplaatst: 20 mei 2020 Geplaatst: 20 mei 2020 Kaas gemaakt van cashewnoten. Lijkt wat op camembert/brie. De structuur is anders dan bij kaas van melk gemaakt, iets meer mousse. Wel zeer lekker! Heb het recept gebruikt van cashewbert (https://shop.cashewbert.com/screen/page/recipes), als je de Vzyme niet zou willen kopen zou het ook te maken zijn met kokosolie (https://vegetus.nl/cashewbrie/) 1 Quote
Charly Geplaatst: 21 mei 2020 Geplaatst: 21 mei 2020 Heee. Die staat al heel lang op mijn lijstje om uit te proberen. Heb al een aantal keer een zak cashews besteld ook, maar ze gaan steeds door de granola Wat leuk om te lezen dat zo’n kaasje goed smaakt. Als er weer een dag slecht weer aan komt, zal ik em ook es gaan maken. Dank voor het delen! Quote wees bevriend met kleine dingen
Jorieke123 Geplaatst: 21 mei 2020 Auteur Geplaatst: 21 mei 2020 Hij ziet er in ieder geval 'net echt' uit Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Vik Geplaatst: 22 mei 2020 Geplaatst: 22 mei 2020 Ik was zelf ook heel blij met het resultaat. Had het eerder al eens geprobeerd met kokosyoghurt ipv startculturen en dat was mislukt omdat de yoghurt geen levende bacteriën bleek te bevatten. Nu met de startculturen goed gelukt. Er ligt nog eentje verder te rijpen omdat ik eens wil zien wat dat met de smaak doet. Vandaag ga ik er 2 nieuwe maken, eigenlijk is het relatief weinig werk. Een van de dagen plan ik ook roquefort van cashewnoten te maken. Quote
Mellie Geplaatst: 22 mei 2020 Geplaatst: 22 mei 2020 Goh echt net echt! Hoe vond je het qua smaak? Quote
Vik Geplaatst: 22 mei 2020 Geplaatst: 22 mei 2020 Heeft een zachte aangename smaak, de eerste smaak is niet zo uitgesproken, maar de nasmaak is echt brie/camembert achtig. Volgende week ga ik de andere proberen die verder aan het rijpen is om eens te vergelijken. Deze was alvast opgegeten in 2 dagen, heel lekker op brood. Ben er nu terug 2 aan het maken, dus de smaak is naar mijn mening zeer oké! Quote
jootje Geplaatst: 20 juni 2020 Geplaatst: 20 juni 2020 Yeah! Niet gedacht dat ik ooit iets in dit topic zou laten zien. maar helemaal into Indiaas eten En heb panir/paneer gemaakt. Gaat morgen in blokjes gebakken door een gerecht. ben helemaal stoer! 😊😋😂 2 Quote
Jorieke123 Geplaatst: 20 juni 2020 Auteur Geplaatst: 20 juni 2020 Hee wat goed! Leuk man Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 7 augustus 2020 Auteur Geplaatst: 7 augustus 2020 Vandaag was ik van plan om slagroom te maken. Maar het werd maar niet stijf, ik denk de room te mager door wat melk er door? Nou ja, het werd dus half geslagen room en daar ben ik nu ijs van aan het maken 2 zakjes oplos-espresso er door, en in een rvs kom in de vriezer en dan steeds even goed doorroeren. Het wordt al aardig dik, ik doe het zo in een andere bak en dan mag het helemaal bevriezen. Ik heb wel een ijsmachine maar uiteraard lag dat element niet ijskoud. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Mellie Geplaatst: 12 september 2020 Geplaatst: 12 september 2020 Ik heb deze week ook 3 l yoghurt en 2 l Turkse rijstepap gemaakt. Ik heb weer yoghurt met muesli aan het eten en zit me te bedenken dat dit de lekkerste yoghurt is die ik in tijden heb gegeten. Zo zacht en romig van smaak, echt heerlijk! Quote
appelvrouw Geplaatst: 6 oktober 2020 Geplaatst: 6 oktober 2020 Jorieke, die yoghurt die ik laatst van je meenam, de 2 e x doorenten gaf al betere yoghurt. Ik twijfel over een derde keer. Ik ga straks naar een klein nieuw winkeltje, als die geen Kleine natuuryoghurtjes hebben gebruikt ik mijn eigen yoghurt weer. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 6 oktober 2020 Auteur Geplaatst: 6 oktober 2020 Waarom twijfel je? Ik ent wel vaker door nog. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 6 oktober 2020 Geplaatst: 6 oktober 2020 Omdat ik niet weet hoevaak er mee geënt is? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 6 oktober 2020 Auteur Geplaatst: 6 oktober 2020 Haha ja dat is een goeie Weet ik ook niet meer, ik denk een keer of 3? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.