henkg Posted September 10, 2012 Share Posted September 10, 2012 Op: http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/peper/wetenswaardigheden-culinair/ lees ik veel (te veel?) Ik denk het zó te gaan doen, voor cayennepeper:Dan tot slot de beste oplossing als je geen droogapparaat hebt; een mix van oven en luchtdrogen. Droog de pepers eerst ongeveer 3 uur in de oven (zoals hierboven beschreven) en dan is de grootste kans op schimmel, rotten, etc. geweken en kun je de halfgedroogde pepers alsnog aan de steeltjes ophangen en verder laten drogen. En daarna even heel kort in de staafmixer (zonder hulpstukken, alleen met het standaard mesje). Betere tips? Graag! Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted September 10, 2012 Share Posted September 10, 2012 Maar liefst 3 uur Ik verwacht weinig pepertjes te oogsten, dus om nou 3 uur die oven aan te hebben voor die paar pepertjes vind ik persoonlijk een duur grapje. Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dennis29 Posted September 10, 2012 Share Posted September 10, 2012 Zelf snijd ik ze doormidden en leg ze in het zonnetje op een rooster, na een paar dagen zijn ze droog. @Helly, de oven moet niet zo warm, maximaal 80 graden ofzo, anders krijg je geroosterde pepertjes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted September 11, 2012 Share Posted September 11, 2012 Goed laten drogen, de zaden verwijderen en de peper voorzichtig in een vijzel. Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted September 11, 2012 Share Posted September 11, 2012 Freggel, doe jij dat drogen in de oven of in de lucht? Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted September 11, 2012 Share Posted September 11, 2012 Om te drogen kun je de tijd van voorverwarmen, vooral het afkoelen van de oven gebruiken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RvO Posted September 11, 2012 Share Posted September 11, 2012 Suggestie: in plaats van gewoon in de zon drogen kun je een zonnedrogertje improviseren.En natuurlijk het weerbericht in gaten houden en wachten op een paar dagen zonnig weer . Een serieuze zonnedroger kan natuurlijk ook, maar dan moet je wel even knutselen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted September 11, 2012 Author Share Posted September 11, 2012 Dank allemaal. Ik ga het zo doen (drogen in de zon zal n deze tijd te traag / niet meer gaan) :- Opensnijden, maar aan steeltje laten zitten- Een paar uur in de hetelucht oven, op max 60 graden.- Daarna nog een weekje in de huiskamer laten drogen- Dan zaadjes verwijderen (mijn keuze: die zaadjes zijn echt idioot heet), hakselen, en in een potje bewaren. Alleen dat hakselen: ik wil kleine flakes (ongeveer 1 a 2 mm), geen poeder. Gaat dat goed met een staafmixer, na eerst de pepers in 1 cm grote stukjes geknipt te hebben?(Proberen is mijn ding, ik heb echter niet zoveel pepers, dus het moet de eerste (en laatste) keer goed). Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted September 11, 2012 Share Posted September 11, 2012 Freggel, doe jij dat drogen in de oven of in de lucht?Gewoon aan de lucht. Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted September 11, 2012 Share Posted September 11, 2012 Vorig jaar ging Geedee pepers drogen op de hoedenplank van de auto.Auto wel in het zonnetje zetten. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted September 11, 2012 Share Posted September 11, 2012 Dank allemaal.Gaat dat goed met een staafmixer, na eerst de pepers in 1 cm grote stukjes geknipt te hebben?(Proberen is mijn ding, ik heb echter niet zoveel pepers, dus het moet de eerste (en laatste) keer goed). De substantie blijft een beetje flexibel...met de staafmixer heb ik niet geprobeerd....maar wel met een keukenmachine wat een beetje op het zelfde neerkomt.... en dat ging goed....(denk aan je handen, neus/mond en ogen te beschermen) Je houd dan schilfertjes over die je zo kunt gebruiken in een gerecht, sambal en ik heb er ook in een pepermolen om af en toe lekker boven een bord nasi/satésaus nog wat extra's te geven. Die molen moet je niet te vol doen want anders verstopt het omdat de pepermassa beetje kleverig blijft. Voor het drogen kun je ze gerust even beetje open snijden en op de vensterbank in de zon leggen....of ophangen...of inderdaad in je auto ophangen...da's zelfs in de herfst vaak genoeg een oventje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted September 11, 2012 Share Posted September 11, 2012 Geedee, laat het drogen van pepers ook een geur achter in de auto? Heb wel een mooie grote bus voor de deur staan die overdag in de zon staat, maar daar mag geen pepergeur in blijven hangen Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted September 11, 2012 Share Posted September 11, 2012 Niet noemenswaardig....ruik maar eens aan je peper....nauwelijks iets toch? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted September 12, 2012 Share Posted September 12, 2012 Nou ja.. als je t droogt (heb ik hier ook met de zaden) dan gaat het wel meer ruiken. En dan hangt het hier nog in de schaduw. Maar in de volle zon en dan met pepers.. Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted September 12, 2012 Author Share Posted September 12, 2012 @Geedee: Over hakselen: Dank, duidelijk antwoord. Nu eerst nog even wachten tot ze mooi rood zijn (aan de plant), en daarna droog. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted October 11, 2012 Author Share Posted October 11, 2012 De pepertjes zijn inmiddels geoogst en gedroogd. In totaal 14 vrij kleine, rijpe cayenne pepertjes. Gewoon aan de lucht gedroogd. Wel eerst in de lengte opengesneden, en zaad en de zaadlijsten verwijderd. Gedroogd in de woonkamer, bij (maar niet op) de verwarming, gedurende een kleine twee weken. Zonet gehakseld (vooraf even in grote stukken geknipt), in zo'n trommeltje van mijn staafmixer. Vóór: Ná: Resultaat is niet perfect gelijkmatig, wel uitstekend bruikbaar in de keuken. Voldoende voor tientallen te peperen gerechten. Ik denk er de winter mee door te komen ...Het kleverige ervaar ik niet, het lijkt gortdroog. De smaak van de vers gebruikte pepers vond ik uitstekend. Ik hoop dat de gedroogde variant ook dat (erg!) pittige, en toch frisse karakter heeft.De soort was: Pepers a Cayenne, van Tabernal zaden. De geoogste zaden (veel teveel voor eigen gebruik) heb ik apart gedroogd, die ga ik volgend voorjaar zaaien. Als er behoefte aan is, wil ik wel (via iemand, ik doe zelf niet mee) een fors aantal zaden aan de zaden carrousel doneren. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted October 11, 2012 Share Posted October 11, 2012 Ik doe het met de staafmixer.dan wordt het zeer fijn.Bakje 20 cm hoog een een vel papier om de staaf en bakje, dan mixen vliegt het er niet uit. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 Heeft iemand al eens gerookte flakes gemaakt?Ik weet hoe het moet en dat Diana dat ook doet Ik wil alleen even weten hoe lang je ze moet roken. Iemand ervaring met roken van flakes? Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claudia69 Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 Ik laat ze eerst aan de lucht drogen en droog na in de oven. Omgekeerd krijg je zelfs bij lage temperaturen halfgare pepertjes die nog niet uitgedroogd zijn. Heb dat ook nog geprobeerd, maar de kwaliteit was minder.Ik gebruik verder een koffiemolen met verschillende standen om de gedroogde pepertjes meer of minder fijn te malen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted June 22, 2016 Share Posted June 22, 2016 Dank je Claudia, maar dat was mijn vraag niet Dit is een oud draadje. Ik vind het zo suf om steeds een nieuw draadje te openen met een vraag binnen hetzelfde onderwerpje. Het lijkt mij handiger om de info mooi bij elkaar te houden, vandaar dat ik hier aansloot.Niet handig dus Edit: intussen vond ik tijden van 20 uur maar ook van 48 uur! Lijkt me rijkelijk lang Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 IK wil peper drogen in de droogmachine maar vraag me af of jullie daar de hele peper in drogen of?Enne hoe gebruiken jullie de flakes? Heb je geen harde stukjes in je eten? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 Ik haal de pitjes eruit omdat ik bang ben dat die niet goed vermalen en inderdaad hard worden. Dus ik snijd ze in stukken. En dan kan ik de blender net zo lang laten draaien tot het helemaal verpulverd is. Dus nee, geen harde stukjes hier Jalapeño en limón (de rode heb ik later nog eens in de lengte gehalveerd, want die rollen op, met de schil naar buiten. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted September 7, 2016 Author Share Posted September 7, 2016 Ik snijd ze in de lengte helemaal door, en gooi het kapje weg. Cayenne eenmaal doorsnijden, bredere pepers in vieren of achten.Zaadjes schraap ik er ook uit. Die zaadjes ga ik nu bewaren, om t.z.t. de meest extreme sambal van te maken. Misschien moeten ze eerst in de vijzel, of een blender, weet ik nog niet..Als je Cayennes aan een horizontaal gespannen touwtje gaat drogen, snijd dan de pepers wel in de lengte door, maar niet door het kapje (de kelk) dat je laat zitten. Zo kun je de pepers "wijdbeens" over het touwtje hangen. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 Dank jullie, ik ga aan de slag. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted September 17, 2016 Author Share Posted September 17, 2016 Vandaag heb ik pepperflakes gemaakt, van meest Cayenne.Die waren gortdroog, ik kon de stukjes breken. Wel gedroogd in mijn nieuwe Stockli ...Het basismateriaal (pot is 1,7 liter): Het resultaat, na hakselen met een gewone staafmixer:Rechts: ruim 80 gram. Lijkt niet erg veel, maar vorig jaar had ik 50 gram waarvan ik ook nog eens ca 20 gram weggegeven heb. Ik heb daarvan nu nog ietsje over. Voor de komende 12 maanden heb ik nu weer meer dan genoeg.Links op de foto staat een beginnetje met alleen Habanero orange. Nog iets te weinig om goed te hakselen, er komt nog meer oogst ... Ideaal die pepperflakes. Alles is goed gemengd dus na een paar keer weet je precies hoeveel je in een gerecht moet gebruiken. Geen verrassingen meer met pepers die opeens veel heter zijn dan je dacht (of andersom: te eten als een wortel). De ene peper is de andere niet, niet van dezelfde soort, zelfs niet van dezelfde plant. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.