Jump to content

Poll: wat vind jij het meest afgrijselijke onkruid?


Erwin1964

Poll: wat vind jij het meest afgrijselijke onkruid?  

150 members have voted

 1. 1. Poll: wat vind jij het meest afgrijselijke onkruid?

  • kweekgras
   28
  • zevenblad
   33
  • brandnetels
   12
  • haagwinde
   14
  • heermoes
   25
  • paardenbloemen
   6
  • melkdistels
   2
  • akkerdistels
   5
  • muur
   3
  • anders
   22


Recommended Posts

Ik ben wel benieuwd naar jullie meningen inzake onkruid en wellicht meer nog, wat je doet om het in toom te houden.

Na afgelopen weekeinde flink wieden voor mij wederom de bevestiging: paardenbloemen. Overal zitten ze, vooral tussen de tegels en op andere lastig te bereiken plaatsen, met wortels van soms wel 30 cm lang en anderhalve centimeter dik. Breekt ie af en laat je het resterende stuk zitten, geheid dat er na twee weken weer een nieuwe staat. En dan die pluizen die over je tuin heenwaaien en elk de bedreiging inhouden nog zo'n *** ding te krijgen....grrr.

Om ze in toom te houden zie ik geen andere oplossing dan geregeld gewapend met distelboor en schepje de strijd aan te gaan....en ze niet te laten pluizen, natuurlijk.

Link to comment
Share on other sites

Ojee... ik mag maar één optie selecteren... dat gaat nog moeilijk worden...

Moet nu gaan kiezen tussen kweek, heermoes en winde....

Paardebloemoverlast valt daarbij zeker in het niet, vooral omdat die tenminste nog leuk bloeien.

Ok... de winner is: Kweek...

Link to comment
Share on other sites

Ik vind gewoon gras het ergste in de moestuin! Kweekgras heb ik gelukkig niet anders zou ik dat waarschijnlijk nog erger vinden (weet nog hoe we bij ons thuis hiermee hebben gevochten).

 

Paardenbloemen laat ik lekker staan en pluk zo en dan de blaadjes af en gebruik die blaadjes als mulch. Soms gaat er per ongeluk de hele plant mee, nouja dan mag hij in zijn geheel voor mulch spelen.

 

Zevenblad en muur worden gegeten door ons en de cavia's dus dat wordt in het voorjaar altijd goed geplukt. Nu is er helemaal niet zo veel van. Gelukkig staat het zevenblad ook maar in een deel van de tuin (verblijfsvergunning tussen de frambozen - daarbuiten wordt hij gelijk geplukt als ik een blaadje zie - mag ook voor mulch spelen als hij niet wordt opgegeten). De wortels laat ik lekker met rust. Alleen als ik bij het planten iets tegenkom verwijder ik de hele sliert. Als het zevenblad in heel de tuin zou staan zou ik waarschijnlijk ook gek worden.

 

Edit: ik weet wat ik nog erger vind: Yucca!

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link to comment
Share on other sites

Heermoes, grrrrrrr, valt van onderen aan, vanaf 1 meter diepte uit een buurtuin of steekt stiekum over onder het middenpad (3 meter)...

 

...en valt van boven aan met 3.000.000 sporen als er één tuinder (inclusief ikzelf... ) vergeet de sporendragende kopjes te verwijderen zodra ze de kop opsteken (je hebt dan nog ongeveer 2 uur voor de lancering begint... )

 

Als je ze plukt maakt ie meteen een waaier van kleine zijtakjes want het kreng breekt vlak boven de wortel af en als je ze uitsteekt (1 voor1) en je laat een stukje wortel vallen dan graaft dat zich meteen in en groeit lekker verder.

 

Als je het pad bedekt met snippers groeit ie als enige door de laag heen en als je zo dom bent een stapelmuurtje te bouwen (ik dus) weeft ie zich tussen alle steentjes door naar boven...

 

...zucht, zevenblad is tenminste eetbaar, van kweekgras kun je mandjes vlechten, met haagwinde knopen we onze schoenen vast...

 

Zo dat lucht lekker op prima topic Erwin!

Link to comment
Share on other sites

Ja. Nou, bij mij een lastige keuze, maar dit 1e jaar wint het gewone straatgras. Staat al te bloeien wanneer het 2 cm hoog is, hele lappen dun gras. Bij nat weer heel lastig te verwijderen. Groeit nog bij + 4gr en bloeit al bij +10 of 12gr. pff. Maar Heermoes heb ik ook ( gelukkig onder het terras ( nog ) Pispotten heb ik zat , zevenblad een beetje, en muur, heel veel, en distels, en paardenstekken , en weegbree en en en..... lachen met die geit ( die ik helaas niet heb )

Link to comment
Share on other sites

Davo, dit hebben wij ook meer dan veel in de tuin. Ik kende het niet en heb nu een naam . Laat zich wel makkelijk verwijderen.

 

Niet als je hem te lang laat groeien. Dan moet je wel wat handkracht hebben om hem te verwijderen. En afbreken levert gewoon weer een nieuwe scheef groeiende plant op.

Link to comment
Share on other sites

Van Galinsoga ciliata had ik nog nooit gehoord; het blijkt Harig Knopkruid te heten.

Even googelen leverde me een website op van een boek over eetbare wilde planten; het blijkt dat het best een nuttige plant is:

 

"Das üppig wachsende und überall auftretende behaarte Franzosenkraut (Galinsoga ciliata (Raf.) S.F. Blake) beispielsweise: Geneigte Leser können erfahren, dass das vitale Kraut vielfältig einsetzbar ist. Die essbaren Teile – Blüten und Blätter- lassen sich zu Spinat, in Eintöpfen, zu Gemüsegerichten oder Kräutersuppen verarbeiten. Aus den Samen lässt sich Öl pressen (allerdings wird nicht angegeben wie viel Samen nötig sind, um vielleicht drei Tropfen Öl zu gewinnen). Auch als Alfalfa-Ersatz bietet sich das Kraut an: Wer Lust hat, sammelt die Samen, sät sie in Kästen auf der Fensterbank und zieht sich damit vitaminreiche Blattkost im Winter heran.

 

Sehr nützlich sind die Angaben zum Geschmack. Das Franzosenkraut soll einem frischen Schnittsalat ähneln."

 

Bron: http://www.heilpflanzen-welt.de/2009-08-Lesetipp-Essbare-Wildpflanzen/

 

Tot nu toe trok ik het er ook altijd uit en ging het op de composthoop, maar ik ga het nu lekker aan de paarden en konijnen voeren (de paarden aten het toch al af en toe want het staat ook in de wei).

Link to comment
Share on other sites

Leuk om jullie reacties te lezen. Het zal vast ook afhangen op wat voor grondsoort je tuiniert, van welk onkruid je het meeste last hebt; ik denk dat een paardenbloemenwortel of een melkdistel makkelijker uit een zandgrond is weg te trekken dan uit een vette kleigrond. Ik heb sowieso zo ongeveer nachtmerries van wortelonkruiden. Harig knopkruid groeit bij mij ook behoorlijk, maar mijn ervaring is dat het enerzijds zo hard groeit dat ander onkruid (en dus ook de planten waar het je eigenlijk om te doen is )minder kans krijgt en zich anderzijds redelijk makkelijk laat verwijderen; als je gaat wieden zie je snel een mooi resultaat.

Link to comment
Share on other sites

Ondanks dat er buiten mijn groenten veel groeit in de tuin, heb ik gekozen voor zevenblad. Echt dat spul komt bij de buren vandaan, groeit hier gewoon door onder anti-worteldoek en bestrating. Abnormaal. Denk je t net te hebben weg gehaald, komt er weer wat omhoog piepen

Die winde is hier eigenlijk net zo erg

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Heermoes, de meeste andere onkruiden heb ik of geen last van of zijn nog wel nuttig te gebruiken.

 

Melganzevoet, zwarte nachtschade en schapenzuring.

 

Toepassingen

 

Gekopiërd van Wikipedia:

-Melganzenvoet smaakt naar spinazie (behoort tot dezelfde plantenfamilie) en heeft een hoog caroteen-gehalte. Het blad bevat hoge concentraties oxaalzuur, en dient daarom niet in grote hoeveelheden gegeten te worden. Van het meel van de zaden kan brood gebakken worden. De zaden bevatten caroteen, calcium, fosfor en kalium.

 

Melganzenvoet is vatbaar voor een groot aantal verschillende virussen en wordt wel gebruikt als toetsplant om na kunstmatige besmetting aan de hand van de vlekjes (laesies) op het blad het virus te herkennen. Ecologische tuinders gebruiken de plant ook wel om ongedierten als de bladmineerder aan te trekken, waardoor naastgelegen gewassen (zoals biet) beschermd worden. Verschillende vogelsoorten, zoals vinkachtigen, mussen en duiven eten de zaden-

 

De kippen hier zijn ook dol op melganzenvoet. Zo'n plant van een meter hoog hebben ze in een mum van tijd helemaal kaal.

Link to comment
Share on other sites

"All of the above" is voor mij van toepassing. Met uitzondering van Muur en Ganzevoet. Dat is weliswaar een pest, maar redelijk makkelijk uit te trekken. Paardenbloem, Heermoes en Distels zijn veel lastiger.

 

Maar mijn grootste plaaggeesten zijn twee onkruidjes die ik nog niet kende. Ik heb een foto gemaakt van beide, gebroederlijk naast elkaar. Ze groeien alleen op de wat armere bedden, tussen de bonen en uien. Op plekken waar flink bemest is komen ze nauwelijks voor. Vooral de linker heeft enorme wortelstelsels.

Weet iemand wat het is?

 

onkruid29281348145150.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...