Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Kweekgras, hoe het beste te verwijderen


Groene vingers

Recommended Posts

Ik heb sinds gisteren eindelijk een moestuin kunnen huren van 130 m2 De tuin is in 2 gedeelten verdeeld (een looppad ertussen). Nu staat op 1 gedeelte (de helft) heel veel kweekgras. Er is op internet best wel veel te lezen over de verwijdering van kweekgras maar ik vraag het liever hier.

 

Hoe kan ik het kweekgras het beste verwijderen, ik heb gelezen dat je het allemaal moet uitgraven waarbij je ervoor moet zorgen dat elk stukje wortel wordt verwijderd. Dit is een helse klus maar als het niet anders kan, dan kan het niet anders.

 

Zijn er andere mogelijkheden bijv. met een biologisch afbreekbaar verdelgingsmiddel? Of een jaar afdekken met zwart landbouwplastic? Of....

 

Wie heeft er een goed idee / ervaring hoe dit het beste te doen.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb het ook moeten doen afgelopen najaar, 100 m2

Maar het resultaat mag er zijn!

 

Gewoon met een spitvork alles uitgraven en losschudden, je houdt dan mooie grond en spaghetti over!

Met een gewone schop/spa kan je het niet zo mooi schudden (ook even wachten op mooier/droger weer) en steek je de wortels van het kweekgras te vaak door.

De groenten!

Link to comment
Share on other sites

Het kweekgras is hier ook een "altoosdurende plaag". In het vrije veld is het werken met de spitriek fantastisch. Het probleem komt pas als de kweekgraswortels zich tussen andere struiken door gevlochten hebben. Mijn voortuin krioelt van het kweekgras waar ik juniperus bodembedekkende struikjes heb staan. Een onkruidverdelger is geen optie omdat ik onmogelijk met zo'n spuit mijn juniperus omzeilen kan. De wortelgroei komt van onder de betegelde trottoir en parkeerplaats. Dit is gemeentegrond.

 

Je spaghetti ... ... moet je vooral niet vers op je composthoop gooien, want daar zouden ze je erg dankbaar voor zijn.

Link to comment
Share on other sites

Met mooi weer, op de knieën, kussentje eronder, en plukken en trekken maar.

De spagetti wortels kan je verdrinken in een emmer water, of anders gewoon bij het vuil aan de straat zetten. Dat kan je zelfs de gemeentelijke compostverwerking eigenlijk niet aandoen door het in je GFT bak te doen...

(al zullen ze daar best met flinke hitte werken)

Link to comment
Share on other sites

Je spaghetti ... ...

Ik heb helaas geen foto maar het ziet er echt zo uit. En dan geen enkel sliertje maar een complete spaghettimat

 

Met mooi weer, op de knieën, kussentje eronder, en plukken en trekken maar.
Mwah trekken? Volgens mij trek je het dan allemaal kapot en lopen de stukjes weer uit!

De groenten!

Link to comment
Share on other sites

Ik was er al bang voor, het kan niet met een biologisch afbreekbaar verdelgingsmiddel?

Heb ik destijds ook overwogen maar was volgens de experts geen optie, plus dat het gebruik van middeltjes niet echt gewaardeerd wordt hier (en terecht!).

Dus gevolg: samen met mijn buurman 6 weken iedere avond bezig geweest tot het donker was (dat werd dus steeds korter), verstand op nul en doorgaan. Met een enorme berg 'spaghetti' (zo'n 40 kruiwagens) en een maanlandschap (uitgeschudde heuvels grond) tot gevolg.

 

Maar ik ben toch ontzettend blij dat we dat gedaan hebben!

En dit jaar hoop ik er plezier van te hebben

De groenten!

Link to comment
Share on other sites

Nou, ik verheug me er nu al op Maar goed, ik wil het wel weg hebben en ga er dan dus maar mee aan de slag. Ik gebruik eerst het gedeelte dat kweekgras vrij is, dan kan ik het komende seizoen elke keer een stukje doen.

 

Bedankt voor alle reacties.

 

PS Mochten er mensen zijn die zich vervelen? Ik weet nog een leuke tuin met wat graaf, spit en trek werk.

Link to comment
Share on other sites

 

Met mooi weer, op de knieën, kussentje eronder, en plukken en trekken maar.
Mwah trekken? Volgens mij trek je het dan allemaal kapot en lopen de stukjes weer uit!

 

Ja, eerst maak je de grond rul met een spitvork. De grond moet droog zijn, en op een gegeven moment weten je handen hoe je moet trekken om dat eindeloze wortelsysteem boven te krijgen. Nooit naar boven trekken, en niet doortrekken als de wortel niet meegeeft, dan weer grond rullen....

 

En... die kleine achtergebleven stukjes wortel zijn in een vervolgstadium wel erg makkelijk te verwijderen. Er blijft altijd wel wat achter, maar dat spul is makkelijk te verwijderen.

Link to comment
Share on other sites

Met natte grond gaat het (hier, gelukkig) ook goed omdat de grond dan erg zacht is (mijn grond dan) en je de wortels er heel makkelijk uit kan trekken...

Je zult veel profijt hebben van het zorgvuldig schoonmaken. Half/half geeft alleen maar ergernis in komende jaren. En tegelijkertijd kan je eventuele emelten (als je die mocht tegenkomen, vaak net onder het gras) ook gelijk verwijderen.

Succes ermee!! En denk er tijdens het kweek-verwijderen dan maar aan dat je niet de enige bent die daar mee bezig is...

Link to comment
Share on other sites

Uit Wiki: wikipedia.org/wiki/Langpootmuggen

 

"Emelten komen zowel in het voorjaar als in het najaar voor. Ze leven van het groene deel van planten, dus niet van de wortels zoals vaak beweerd wordt. Emelten houden zich overdag weliswaar schuil in een holletje onder de grond, maar komen 's nacht tevoorschijn om bovengrondse groene delen van planten te eten."

 

Ze kunnen er in 1 nacht voor zorgen dat bijvoorbeeld een flinke krop Andijvie de volgende ochtend helemaal slap op de grond ligt.

Voor mij dus ongewenste gasten die gedeporteerd worden naar andere gebieden.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb hetzelfde oppervlak aan tuin. Het was afschuwelijk toen ik het kreeg want het was een geheel tapijt van kweekgras. Maar uit ervaring weet ik dat met kweekgras begroeide grond welliswaar aan de schrale kant is, maar een heel mooie structuur heeft. Ik raad je aan zoals al eerder is geschreven met een spitvork of met een riek de tuin steek voor steek los te woelen. Gewoon vork in de grond en schuddend omhoog trekken. ALs je dat goed doet blijft er maar weinig in de grond achter en hou je ook geen hopen over. Over 130 m2 heb ik twee wekenden gedaan, ongeveer 5 uur per dag, dus totaal 20 uur. Het is even werk, maar als je dit niet in een keer goed doet, heb je er de komende jaren veeeeel meer werk aan.

 

ZIe op de eerste foto mijn tuin het eerste jaar na de grote schoonmaak. Ik heb niets te klagen gehad. Ik heb na het verwijderen van het kweekgras wel een goede laag paardenmest over de tuin gegooid. Over die goede structuur: zodra je een steek omhoog haalt, echt heel goed schudden dat vrijwel alle bodem tussne de wortels weer terug valt. De laag waarin de wortels groeien is rijk aan organische stof en zeer rijk aan bodemleven! En als je dat behoudt heb je echt een goede start. Dus niet de hele steek met grond en al de composthoop oid op.

 

Zie op de tweede foto de tuin van mijn buurvrouw. Zij zegt dat het op een dergelijke manier omgooien van de tuin slechts is en je bodemleven om zeep helpt....mwa, haar tuin is een werkelijke chaos en bron van ergernis omdat haar kweek gewoon weer naar mijn tuintje groeit. En haar oogst is ronduit slecht omdat het kweek een erg grote concurrent is voor haar plantjes.

 

Oja, waarom juist die foto? Omdat hier ook lees op de knietjes en gewoon trekken. Nou daar krijg je het spul dus niet met wortel en al mee weg. EN moet je dat meerdere malen per jaar herhalen om een beetje resultaat te hebben. Dus veel meer dan 20 uur werk, minder oogst en een rot gezicht (oog wil ook wat vind ik...).

 

Nu is iedere tuin natuurlijk anders, ik zit op lichte, schrale zandgrond, dus wil niet zeggen dat dit voor iedereen de juiste methode is. Maar voor zandgrond lijkt me dit een prima insteek.

 

Effe doorbijten. Als je daar nu al tegenop ziet.....130 m2 brengt in een seizoen veel meer werk met zich mee dan effe een paar dagen kweekgras verwijderen.

 

Succes!sdc1087117741360854790.JPGsdc1092333881341516314.JPG

Link to comment
Share on other sites

Effe doorbijten. Als je daar nu al tegenop ziet.....

 

Nee hoor, was in eerste instantie benieuwd of het ook anders verwijderd kon worden dan met noeste arbeid. Nu ik weet dat dat niet kan ben ik al een plan van aanpak (en hulp aan het regelen) aan het maken. Ik heb er ondertussen zin in om te beginnen, de grond is hier nog bevroren anders was ik al begonnen.

 

Mooie foto van je tuin en idd die foto van de andere tuin ziet er niet uit. Ik hou zelf ook van een schone en nette tuin. De komende weken zal ik wel foto's plaatsen van de voortgang.

Link to comment
Share on other sites

Bij de blog van Anne Tanne zag ik bij de reacties van haar lezers het volgende:

 

Ik kwam zoekend op het woord kweekgras jouw blog tegen en wilde nog even een andere methode om kweek weg te krijgen noemen. Die bestaat uit het weghalen van de ergste kweek en daarna het inzaaien van winterrogge als groenbemester, liefst tweemaal achtereen. Je kunt dit bijvoorbeeld eerst aan het eind van de herfst doen, als (een flink deel van) de grond leeg is, en dan nog een keer in maart, zodat je de grond in mei kunt gaan gebruiken. Het schijnt dat winterrogge een gifstof afscheidt via de wortels, die de resterende kweek verzwakt. Winterrogge dekt de grond volledig af, maakt de bodem prachtig los en als je het zeist en dan keert, krijg je een mooie humusrijke grond. Het beste kun je de zuurgraad van de grond vervolgens verlagen door enkele malen per jaar de grond te bekalken.

 

Ook dit is een mooie manier van bestrijden, die je wat extra’s oplevert.

Link to comment
Share on other sites

Panen, kweekgras, melkboerhondengras, nee al die namen kende ik nog niet! Weer wat geleerd, dan ook voor de foto's.

 

Dit gras groeit bij mij rondom de composthopen dus daar heb ik er niet zo heel veel last van.

In mijn moestuin groeit echter 'gewoon' gras; de moestuin was voorheen een deel van het weiland. Dit is vorig jaar gefreesd maar vooral aan de randen groeit nog superveel gras...

 

Wel een mooie tip van die winterrrogge!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...