Geplaatst: 9 januari 20205 j Heb vorig jaar geelwortel als test gepoot. In de winter gekocht (4 wortelstukken met veel ogen eraan) en die licht onder de potgrond gestopt. Het heeft wel even geduurd voordat daar groei in zat, uiteindelijk zijn 3 van de 4 ook daadwerkelijk tot planten uitgegroeid. Na mei heb ik ze buiten op het terras in een grote pot gedaan en verder laten groeien. Terras ligt op het zuiden, dus continu zon. De grootste 2 planten zijn flink gegroeid. En daar is het bij gebleven, want ik heb ze niet binnengehaald in de koudere maanden. Lichte vorst hebben de plantjes overleefd, maar aanhoudende kou + nachtvorst niet meer. was wel verbaasd dat de plantjes nog best tegen kou kunnen.Hoe de wortels er nu uitzien, geen idee.
Geplaatst: 10 januari 20205 j haal jij ze naar binnen dan ? of laat jij ze buiten staan. Eefjes Moestuin - https://www.youtube.com/channel/UCKv5j8NfhwIK0UnGV-fd9DQ
Geplaatst: 10 januari 20205 j Ze horen binnengehaald te worden, maar ik heb dat niet gedaan (plaatsgebrek door andere planten die ook binnen moeten overwinteren).
Geplaatst: 10 januari 20205 j ok duidelijk, ben ze alleen vergeten te kopen, waren ook een hoop kramen nog niet terug van vakantie. volgende week nieuwe poging. Eefjes Moestuin - https://www.youtube.com/channel/UCKv5j8NfhwIK0UnGV-fd9DQ
Geplaatst: 18 januari 20205 j Mijn oogstje van een plant die in juni uit is gaan lopen. Ik wilde ze nu oogsten zodat ik ze tijdig weer kon planten voor het nieuwe jaar
Geplaatst: 21 januari 20205 j lekker! maar kan beter....in een goede rijke grond krijg je per jaar een wortel of 20wij stoppen er nu een paar in potjes binnen en dn rond mei naar de koude kas
Geplaatst: 21 januari 20205 j Hoe verwerken jullie kurkuma eigenlijk? Ik ken het alleen in poedervorm, malen jullie het ook of gooien jullie gewoon stukjes wortel door de gerechten heen? Nog een leuk ( en dankbaar) experiment is het verven van wol met kurkuma. Dit (de gele strengen) was vanuit poeder maar ben benieuwd of er verschil is wanneer je alleen de wortel zelf uitkookt. Binnenkort ook maar eens op zoek naar geelwortel!
Geplaatst: 21 januari 20205 j Ik gebruik kurkuma in sommige Indische gerechten of in thee met bv een stuk gember erbij. Met gebakken aardappel is het lekker, dan krijgt je aardappel geheid een knapperig korstje. Veel in curries ook bedenk ik me nu. Eigenlijk aardig wat toepassingen.
Geplaatst: 22 januari 20205 j Wat gaaf, nooit over nagedacht dat dat ook zou kunnen. Hoe komen jullie aan de geelwortel? Markt lees ik, maar hier op de markt hebben ze het niet (dorpje, kleine markt). Zijn er supermarkten die dit verkopen? Amarinde, schitterende wol zeg!
Geplaatst: 22 januari 20205 j In biologische winkels liggen ze in winterseizoen. Niet eens zo duur. Deze kocht ik bij de Grote Verleiding voor 0.89, ruim 100 gram. Op markten met meer exotische producten in grotere steden of in Oosterse winkels zul je ze ook wel vinden. In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
Geplaatst: 23 januari 20205 j hier ook in de bio winkel, zelf kweken is makkelijk en daarna invriezen per worteltje, makkelijk biij het koken
Geplaatst: 23 januari 20205 j Bedankt voor de tip! Biowinkel had het inderdaad. Meteen ook gember meegenomen voor een vergelijkbaar experiment
Geplaatst: 24 januari 20205 j Daar gaan we. Ik zag trouwens vandaag dat de Lidl hier ook kurkuma verkoopt!
Geplaatst: 25 januari 20205 j Hoe makkelijk laat kurkuma zich verpotten? Ik zit eraan te denken om ze eerst in potjes van rond 13cm uit te laten lopen, en wanneer ze groter worden ze in een grotere pot over te zetten.
Geplaatst: 26 januari 20205 j als je tijdig (bij ong 6 blaadjes) verpot geen probleem, wel hele kluitje menemen
Geplaatst: 26 januari 20205 j Dank je Rob0, uiteindelijk toch besloten om ze in een bakje met vochtig vermiculiet te leggen, kan ik goed zien wat er gebeurt. Ruim 1/3 deel onder, de rest er boven.
Geplaatst: 27 januari 20205 j even opletten op nietuitdrogenwij stoppen ze gewoon onder, doet mama natuur ook toch?
Geplaatst: 27 januari 20205 j Dat doet moeder natuur idd ook, maar ik vind het veel te interessant om te zien wat er gebeurt. Opletten dat het niet uitdroogt zal ik zeker doen
Geplaatst: 3 februari 20205 j Zijn er supermarkten die dit verkopen?Als je niet te ver van de grens af woont kun je bij de duitse Lidl terecht. 80 gram voor 98 centjes. -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
Geplaatst: 5 februari 20205 j De Nederlandse Lidl verkoopt het voor een vergelijkbare prijs, 100 gram voor 1,19 dacht ik. Maar heb niet zulke grote gezien.Vorige week gekocht en geplant. Staat op 22 (aan) tot 25 (uit) graden op een warmtemat. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 8 februari 20205 j Ik ga kurkuma ook maar eens proberen. De Lidl zit toch vlakbij "mijn" AH. Vandaag gaan ze op de vensterbank, boven de CV radiator.(Acpronk heeft een bijzonder warmtematje: pal hierboven schrijft hij: Staat op 22 (aan) tot 25 (uit) graden op een warmtemat. ) Inhoud bloempot of bak berekenen
Geplaatst: 8 februari 20205 j De thermostaat staat ingesteld dat de warmtemat op 22 graden aan gaat, verwarmt tot 25 graden en dan weer uit. Als de temperatuur daalt tot 22 graden dan gaat'ie weer aan. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 25 februari 20205 j En 1 van mijn 3 stukjes begint duidelijk op een paar stukjes uit te lopen
Geplaatst: 26 februari 20205 j @geert h Even teruggekeken en dat zijn dan de stukjes die je 25 januari ter uitlopen heb gelegd? Ik heb vorige week 20-2 Kurkuma (en Laos) bij de Amazing Oriental gehaald en in bakje aarde gelegd met kapje erop en op warmtematje (ong. 27 gr).
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.