Geplaatst: 8 juli 201312 j De oostindische kers bloeit nu volop en buiten dat de blaadjes en de bloemen heerlijk in salades ed. zijn, is het nu de tijd dat de eerste groene zaaddozen groeien. Dus tijd voor kappertjes te maken ) De groene zaaddozen plukken, de grote doet er niet toe, zolang ze nog groen zijn kunnen ze geplukt worden en ingemaakt. Nu in een potje met veel zout geven (ik deel al de zaaddozen van te voren), even schudden en gewoon een nachtje laten staan. Nu de zaaddozen eruit nemen, snel even spoelen, voorzichtig droogdeppen en in een potje geven, overgieten met azijn (gewone, wijn, dragon, appel etc naar keuze) en naar keuze kruiden toevoegen zoals bvb jeneverbes, laurier, een kruidnageltje of een mix hier van. Deksel dichtdraaien, de vloeistof moet boven de zaaddozen staan, en donker en koel wegzetten. Na een 4 tot 6 weken zijn ze klaar om gebruikt te worden, enjoy ) MVG Danuta MVG Danuta
Geplaatst: 8 juli 201312 j Vorig jaar met dat doel voor ogen zaaddoosjes geoogst, vervolgens vergeten mee te nemen en daarna hadden de muisjes ze opgepeuzeld. Dit jaar een herkansing dus.
Geplaatst: 8 juli 201312 j Ik heb warempel al een potje gemaakt, net voordat ik op vakantie ging. Heb voor het eerst oi kers, en dacht op een gegeven moment, wat hangt daar nou aan???? Gelijk er achteraan dacht ik, ooohh...dat zijn die kappertjes dingen waar over het forum wel eens word verteld.....recept gezovht, en gemaakt! Zoals door Danuta beschreven. Als ik terug kom hoop ik nog een potje te kunnen maken voor dochterlief!
Geplaatst: 8 juli 201312 j Ze zijn hier nog niet zo ver,maar ik heb van vorig jaar nog 1 potje staan.Ik ga ze zeker weer maken dit jaar.Ik heb genoeg o.i.kersplantjes voor dat doel neergezet.
Geplaatst: 8 juli 201312 j Weer wat geleerd, volgend jaar dus ook maar o.i.kers zaaien, want ik ben gek op kappertjes
Geplaatst: 8 juli 201312 j Ik maak ook ieder jaar een grote pot. Als recept maak ik gebruik van een link hier ergens op t forum gegeven..met een filmpje erbij van een kok die het maakt. Heel lekker met citroenverbena. Hier favoriet! We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 8 juli 201312 j De grootte doet er niet toe zeg je Danuta, maar ik heb van mijn oudste tuinzus ooit meegekregen dat ze klein (moeten zijn) het lekkerst zijn. Ze was op vakantie en ik paste op haar huis. Ze had meegegeven dat de zaaddozen klein geplukt moesten worden. Ik kreeg ervan langs (figuurlijk) toen ik ze te groot had laten worden. Zelf heb ik ze weleens gegeten bij de rauwkost, maar nooit kappertjes gemaakt. Dit jaar OI kers zaaien is er bij ingeschoten. Het is genoteerd in de grote tuinplannenmultomap. Mooi duidelijke recepten hier, bedankt!
Geplaatst: 9 juli 201312 j Auteur Hi Huub, ik gebruik de kleintjes ter garnering, de grote schuif ik onder het plat van het mes en pureer ze zo en verwerk in sauzen MVG Danuta MVG Danuta
Geplaatst: 9 juli 201312 j Nu in een potje met veel zout geven (ik deel al de zaaddozen van te voren). Deze zin snap ik niet? In een potje met veel zout doen? Hoeveel zout?Hoe deel je de zaaddozen?
Geplaatst: 9 juli 201312 j Ze moeten gewoon een nachtje in het zout staan, in potje, bakje, bordje, wat dan ook. Zaaddoosjes zitten aan elkaar, kan je zo loshalen. Als je ze ziet, snap je het!
Geplaatst: 9 juli 201312 j ah dit is super te lezen. Ik heb ook die dingen staan maar niks gezaaid want wist niet wat ik ermee kon doen Maar volgend jaar zullen ze dus ook gezaaid worden thanks!
Geplaatst: 9 juli 201312 j Hoe deel je de zaaddozen?Ik denk dat de term 'zaaddozen' wat verwarring geeft. Bij de O.I. Kers zitten er in beginsel 3 zaden aan elkaar, die - als ze rijp zijn - vanzelf loslaten.(Zaaddozen zijn vruchtjes waar meerdere zaden in zitten, die vrijkomen als de zaaddoos rijp is en openspringt. Denk aan de vrucht van een klaproos-papaver). "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Geplaatst: 9 juli 201312 j En ik dacht dat kappertjes bloemknoppen waren, maar dat klopt dan dus niet?
Geplaatst: 9 juli 201312 j Auteur Je hebt helemaal gelijk hoor,echte kappertjes zijn bloemen knoppen van de Capparis spinosa. Maar een enigzins vergelijkbaar product kun je dus ook maken van de zaden van de OI Kers, onder de naam Duitse kappertjes werden vroeger de bloemknoppen van de gewone dotterbloemen ingelegd in het zuur . MVG Danuta MVG Danuta
Geplaatst: 8 juli8 Jul Ik heb vandaag mijn eerste oi kers zaden ingemaakt als kappertjes.😋De geoogste kappertjes de zaden gescheiden ( vaak zitten ze in een groepje van 3) al bruine zaden gebruik ik niet.Laagje zout en water erop en laat ik minstens 24 staan…Zaden afgespoeld in brandschoon potje gedaan en deze keer overgoten met natuurazijn en wat water.. takje dragon erin wat gekneusde peperkorrels en een o.i. kers bloem omdat het dan een prachtige oranje kleur krijgt.😍Ik bewaar in de koelkast en Mischien tzt nog wat kruiden erbij afhankelijk van hoe het smaakt…😋😊Nieuwe zaden doe ik na 24 uur zoutbad en afspoelen er zo bij in.🌱👩🍳🌱🐓🌱🌻🌱
Geplaatst: 8 juli8 Jul Smaken zelfgemaakte ook zo zurig? Die in de winkel vind ik niet lekker en daarom gebruik ik ze nooit. Ik gebruik de zaden om weer te zaaien.
Geplaatst: 8 juli8 Jul Het leuke van zelf inmaken is dat je het kunt aanpassen aan eigen smaak @Petrasmoestuin Je kunt de azijn mengen met water voor minder zuur … ik vind ze zo uit het zout badje ook al lekker… 😋Ik heb de kappertjes ook wel eens fijner gemaakt met het wiege mes en dan door de salade…😋Ik heb zoveel o.i. kers in mijn bakken dat ze overal vanzelf opkomen … ze groeien en bloeien zelfs tussen mijn dakterras tegels…😳😅🌱👩🍳🌱🐓🌱🌻🌱
Geplaatst: 8 juli8 Jul @Vrouwholle Grappig, ik was juist vanavond van plan om een rondje te maken om er wat van te oogsten! Mijn idee was om ze eerst op puur zout te zetten zoals je soms met echte kappertjes ziet. Ik heb dit jaar voor het eerst oi-kers gezaaid en ben er zo blij mee.
Geplaatst: 8 juli8 Jul Oké dan, dat kan er ook nog wel bij.Na rabarber-bosbes-sinas+zest compote en verschillende kruidenboters voor de diepvries snel naar buiten gerend en de o.i. kers aangepakt.Nu koken 😅
Geplaatst: 8 juli8 Jul @Vrouwholle mijn O.I. Kers vandaag vanuit 2 kleine bakjes in 1 grotere bak gezet. Van de week zal ik het in mijn blog zetten, want ik heb nu mooie planten en ik wil het zeker een keer proberen om kappertjes te maken, maar dan minder zuur dus. Ook in recepten gebruik ik minder azijn of citroen b.v. TOP! Leuk!
Geplaatst: 8 juli8 Jul @Vrouwholle en anderen: ik heb jullie berichten over de kappertjes even samengevoegd met dit oude topic. Daar staat nog niet erg veel in, en veel van de mensen zijn al een tijd niet meer online geweest. Maar goed, dan komt er weer wat leven in zo Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 8 juli8 Jul Leuk een kappertjes topic !!Ik las in mijn bos boek dat nog groene vlierbessen ook als kappertjes gebruikt kunnen worden ..dat ga ik ook nog proberen..👍😊O ja kruidenboter! Goed dat jij dat deelt @CJodokus dat kan ik ook nog zondag op mijn borrel plank erbij doen👍😋Alleen in zout zetten kan ook prima hoor @Dahli O.i. kers is echt fantastisch.. die plant is zo veelzijdig !! In de herfst maak ik geregeld stampot met o.i. kers blad echt heerlijk!!!😋Deze info kwam ik ook pas nog tegen…😊🌱👩🍳🌱🐓🌱🌻🌱
Geplaatst: 8 juli8 Jul Dus ik moest hem toch bij mijn appelboom zetten. Mijn man noemde het, maar ik zei nee, dan vallen de appels boven deze plant. Maar was wel een goede plek dus! Maar ik heb maar 2 planten en die gun ik op het terras met veel zon. Volgend jaar weer proberen meer te zaaien, het lukte dit jaar niet erg.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.