Jooze Geplaatst: 7 februari 2011 Geplaatst: 7 februari 2011 Hi Allemaal, Ik heb een Stockli droogmachine gekocht. Alvast uitgeprobeerd op wat fruit en tomaten en `dat ging mega makkelijk en goed. Nu ben ik op zoek naar ideeën (wat kan ik allemaal drogen) en vooral ook recepten (met welke kruiden maak ik bv gedroogde tomaten nog lekkerder). Je hebt daarnaast de keuze tussen volledig drogen. Dan kan je het resultaat gewoon in een zakje bewaren. Maar bv tomaten kan je ook half drogen en dan op olie bewaren. Alle ideeën en recepten zijn welkom. Nu wachten op de oogst dan kan ik keihard aan de slag!!! Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com
hansm Geplaatst: 7 februari 2011 Geplaatst: 7 februari 2011 Het lijkt me in eerste instantie zonde om fruit te drogen dat is toch juist het lekkere de sappigheid bedoel ik, aan de andere kant heb ik nog nooit gedoogd fruit gegeten behalve dan vijgen en rozijnen en vindt ik die heerlijk.Hoelang is bv dan fruit te bewaren uit die machine en is het lekker ? Quote Players only love you when they're playing.
Jorieke123 Geplaatst: 7 februari 2011 Geplaatst: 7 februari 2011 Ik heb ook een droogmachine! Heb er alleen nog niet veel mee gedroogd omdat ik hem pas in november heb gekocht en toen geen fruit uit eigen tuin had. Dit jaar wil ik er veel mee drogen! Vooral van het fruit waar je een overvloed aan hebt in de zomer. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Koert Geplaatst: 7 februari 2011 Geplaatst: 7 februari 2011 Ik droog het in de oven, (heb wel een hele goeie!) en dat gaat ook, maar ben voor gedroogde tomaatjes dan al snel een uur of 3 a 4 kwijt voor halfgedroogd, hoelang duurt dat in zo'n machine? Ik wrijf bodem altijd in met knoflook en olijfolie en dan rozemarijn en/of thijm / laurier, echt super lekker.Na die 3 a 4 uur drogen zijn ze geschikt om op olie te bewaren........maar dat is me nog nooit gelukt!!! Quote Even a broken clock is right twice a day
Jorieke123 Geplaatst: 7 februari 2011 Geplaatst: 7 februari 2011 Met de machine duurt het ook een paar uur (ligt een beetje aan wat je er in stopt), maar het gaat wel veel gecontroleerder. Ik wil inderdaad ook gedroogde tomaatjes 'maken', en plakjes fruit om zo te snoepen. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Koert Geplaatst: 7 februari 2011 Geplaatst: 7 februari 2011 Wat bedoel je met gecontroleerder Jorieke, meet die de temperatuur en stelt hij die bij of zo (verschillende programma's)?? Of bedoel je de temperatuurregeling, want dat is geen probleem. Ik heb echt een hele hele goeie (combi)oven, van 30 tot 300 graden celsius op de graad nauwkeurig is geen probleem. Bv. ook als ik een pizza er in stop kan ik dat op de perfectie instellen, vraagt ie dunne of dikke bodem vers diepvries voorgebakken mini medium large en ga zo maar door, gehakt kan ik in 20 minuten ontdooien terwijl als jij het ziet je gewoon zou denken dat ik het net vers gehaald hebt. Denk dat het voor mij geen meerwaarde zou zijn, in (oude)gasovens word het wel lastig denk ik om goed te kunnen drogen. Quote Even a broken clock is right twice a day
Jorieke123 Geplaatst: 7 februari 2011 Geplaatst: 7 februari 2011 Jouw oven klinkt dan idd perfect. Die van mij begint bij 50, en met een draaiknop zit je al gauw richting de 250 .Op de droger zitten idd verschillende standen, en ook een tijdschakelaar. Hij gaat uit als de tijd voorbij is. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jooze Geplaatst: 8 februari 2011 Auteur Geplaatst: 8 februari 2011 Droogapparaat stel je in op een bepaalde temperatuur. Daarbij zit er een gat in de deksel waardoor het vocht goed weg kan. Omdat je op een gemiddeld wat lage temperatuur droogt duurt het wel lang. Tomaatjes had ik na 6 uur half droog denk ik. Zal wel 12 uur duren voor ze krakend droog zijn.Zelf de stockli ook ook pas in Januari gekocht, dus voor mij is het echt wachten op de oogst.Wat betreft het fruit, ik heb nog niet zo veel dat ik dat zal drogen. Zelf vind ik het gedroogd wel heel lekker (probeer bv een zak tutti fruti). Hoe lang je het kan bewaren weet ik niet. Wel wat maanden denk ik (mits het goed gedroogd is). Half gedroogd moet je het resultaat wel in olie zetten ofzo anders is dat niet lang te bewaren.Zelf wil ik ook bv courget plakjes drogen. Soort van chipjes krijg je denk ik om te snoepen. Jooze Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com
Koert Geplaatst: 8 februari 2011 Geplaatst: 8 februari 2011 Hij gaat uit als de tijd voorbij is.Dat is dan weer een nadeel van mijn oven, die piept alleen maar.Op welke temperatuur drogen jullie fruit en verschilt dit nog per soort? Tomaatjes doe ik altijd op 70, jullie ook? Quote Even a broken clock is right twice a day
Jorieke123 Geplaatst: 8 februari 2011 Geplaatst: 8 februari 2011 Dat kan heel goed kloppen, ik heb het boekje bij het apparaat, en het apparaat staat netjes opgeborgen in de kelder. Geen puf om te gaan checken . Volgens mij kan hij tot 90 graden. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jooze Geplaatst: 8 februari 2011 Auteur Geplaatst: 8 februari 2011 Machine gaat inderdaad tot 90 graden. Ik heb de tomaatjes geloof ik ook op 70 graden gedroogd. Je hebt verschillende stockli's ik heb vanwege het geld niet gekozen voor een tijds schakelaar maar dat kan best handig zijn gaat ie snachts van zelf uit. Maar je kan ook tussen het snoer en stopcontact een tijds stekker zetten. Op de deksel staat overigens ook op welke temperatuur alles moet. Dus als je je boekje ooit kwijt bent Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com
Jorieke123 Geplaatst: 8 februari 2011 Geplaatst: 8 februari 2011 Hoeveel lagen kan jij er op zetten? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jooze Geplaatst: 9 februari 2011 Auteur Geplaatst: 9 februari 2011 Ik heb nu een standaard zet gekocht met 3 zeven "lagen". Maar aangezien het evenveel energie kost om meer zeven er op te zetten ben ik wel van plan uit te breiden naar de max (9 zeven). Moet ik alleen nog even sparen. Ligt er ook aan hoeveel ik hem dit seizoen ga gebruiken.Heb trouwens begrepen dat de rvs zeven vijnere mazen hebben voor bv kruiden. Dus misschien koop ik er daar ook 2 van. De rest is bij mij van plastic en je kan ze combineren. Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com
Jorieke123 Geplaatst: 9 februari 2011 Geplaatst: 9 februari 2011 Ik heb nu 6 zeven, en dan de rvs variant. Ik wil er ook nog een paar bij.. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Berti Geplaatst: 2 maart 2011 Geplaatst: 2 maart 2011 ik heb ook zo een apparaat op mijn verlanglijstje staan.al grondig research gedaan....je kan er dingen mee die ik hier nog niet genoemd heb zien worden. bijv. fruit confijten en dan drogenvlees kruiden/ bereiden en drogen, amerikanen maken jerkyfruitpuree maken en dat drogen , reepjes oprollen en als snoepjekruiden drogen voor kruidentheebloemen drogen voor decoraties of thee en....volgens mij moet je daar ook verse pasta in kunnen drogen om het houdbaar te maken ipv dagenlang op een waslijn of zo? Quote
Jooze Geplaatst: 2 maart 2011 Auteur Geplaatst: 2 maart 2011 De meeste kende ik wel, de pasta niet. Interessant!!Wel kijken hoe ik maak eigenlijk alleen tagliatelli en dat past niet echt handig... Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com
Berti Geplaatst: 2 maart 2011 Geplaatst: 2 maart 2011 nou als ik pasta maak dan maak ik nestjes van de tagliatelle en ik vries die in, in een vriesdoos, nadat ze eerst een uurtje of zo hebben gedroogd.maar dat drogen in de stockli was maar een idee...lijkt me toch wel mogelijk en vlugger. Quote
Jooze Geplaatst: 2 maart 2011 Auteur Geplaatst: 2 maart 2011 Ik gebruik de pasta altijd vers, nog net getraind in drogen (en hoe ik mooi nestjes maak zonder dat ze aan elkaar plakken). Drogen heeft wel het voordeel dat het geen vriezer plek inneemt. Dus na een uurtje in een nestje drogen en dan de nestjes in de stockli...... Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com
Berti Geplaatst: 2 maart 2011 Geplaatst: 2 maart 2011 mijn pasta heeft meestal nog net een beetje meel eraan om het snijden te vergemakkelijken.dan slierten dus eerst beetje laten voordrogen, en dan kan je makkelijk nestjes maken zonder dat het zaakje aan elkaar plakt.hoe het verder moet in de droger weet ik dus niet.... Quote
Aislinn Geplaatst: 15 mei 2011 Geplaatst: 15 mei 2011 Linkje!!! http://www.dehydrate2store.com/ Even door het mega amerikaanse heen prikken Quote
geedee Geplaatst: 13 augustus 2011 Geplaatst: 13 augustus 2011 Linkje!!! http://www.dehydrate2store.com/ Even door het mega amerikaanse heen prikken ik zag op die link dat ze ook aardappelen drogen. Iemand ervaring hiermee? Moet je ze eerst koken of doe je rauwe plakjes drogen?en waar gebruik je die allemaal voor? Quote
geedee Geplaatst: 13 augustus 2011 Geplaatst: 13 augustus 2011 Misschien voor aardappelmeel?Nee op die link die genoemd wordt zie je bij "recepies"dat ze "dehydrated potatoes" gebruiken; vandaar mijn vraag. Quote
geedee Geplaatst: 8 oktober 2011 Geplaatst: 8 oktober 2011 vanochtend tijm basilicum, oregano en pepermunt geoogst, gaat lekker snel in de droogmachine...zitten al in het potje Quote
maartje Geplaatst: 28 oktober 2012 Geplaatst: 28 oktober 2012 Ik wil graag de stockli bestellen maar twijfel of ik voor de rvs ga met extra rvs zeven, of er extra kunststof zeven bij neem. Voor kruiden schijnt de rvs beter te zijn, voor fruit de kunststof handiger... En je kunt ze combineren, maar hoe handig is het om een deel van je fruit (gelijkertijd) te drogen in rvs/kunststof zeven? Is het rvs deel dan eerder klaar? Wie heeft een tip? Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.