Jump to content

Menph

Members
 • Posts

  561
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Menph

 1. Menph

  Salut

  Ook ik zeg mijn deelname aan moestuinforum op. Als je op moestuinforum een beetje kritisch bent en je nieuwe ideeen spuit (ik zie dit alweer helemaal fout gaan Martijn!) kun je rekenen op censuur. Gister zijn er weer x berichten van me verwijderd omdat ze uitgaan van reguliere opvattingen en hier alleen de 'biologisch verantwoorde' menig verkondigd mag worden. Met mij verdwijnt wéér een stukje kennis. Ik heb een bachelor agrarisch docent en ageer als men hier voor de zoveelste keer weer eens totale onzin verkoopt. Dat kan en dat moet op een forum. Zo niet hier. Salut.
 2. Rode variant gedraagt zich als eenjarige. Plant wordt 1.50 hoog.
 3. Eh,.. Je moet meerdere uren halfnaakt door een veld vol vingerhoudskruid banjeren wil je a) een licht gevoel van duizeligheid ervaren b) braken Aldus een mede leerling waar ik destijds tuinbouw mee volgde. Vingerhoedskruid werd gekweekt voor een of andere stof,.. Als kind de bloemen op iedere vinger. Nooit hoeven braken
 4. Check mijn topic over Vietnamese koriander met de zoekfunctie.
 5. Als kind verzamelde ik ze. Zo had ik op een gegeven moment allerlei kleurslagen. Groen, dofrood, roze, wit. Maar zo'n collectie houd niet lang stand omdat de plant zich gedraagt als een eenjarige. Vergelijk het maar met vingerhoudskruid. Op boswegen waar de schimmel van de plant het meeste voedsel vind tref je soms exemplaren aan van meer dan een meter hoog.
 6. Oranje havikskruid of Hieracium aurantiacum komt van origine uit midden Europa (veel in Oostenrijk en Zwitserland) Begin jaren 90 heeft de Duitse supermarktketen Aldi geregeld actiematig 'makkelijke' vaste planten verkocht. Drie in een doosje. Vandaar dat de plant nu verwilderd in Nederland voorkomt. Ohja, deze plant geeft aan dat je gazon te zuur is. Bekalken dus.
 7. De nachttemperaturen zijn nu voor courgettes nog te koel. De plant wil s'nachts +/- 18 graden. De plant groeit nu niet vegetatief. - courgettes zijn altijd tweeslachtig - courgettes zijn zelfbestuivend - bloem bloeit altijd slechts 1 dag
 8. Menph

  Welsh onion

  Buitenste bladeren afbreken. Nooit helemaal afsnijden, dat verzwakt de plant. Bloei betekend niet het einde van de plant, ze maakt daarna weer nieuwe scheuten. In Azie oogst men de plant in z'n geheel, net als een lenteui.
 9. Nee, dit is geen clematis en geen beschermde orchidee. Dit is epipactis helleborine. Breedbladige wespenorchis. Algemene orchidee in Nederland. Groeit +/- 25 jaar ondergronds, bloeit dan een of twee jaar en verdwijnt weer. Soms zie je ze massaal in gemeenteperken. Omschoffelen helpt maar ten dele. De moeraswespenorchgis en zijn amerikaanse verwanten zijn tegenwoordig geliefde tuinplanten. Epipactis helleborine groeit in droge schaduw op zure, zandige bodems.
 10. Menph

  Salut

  Zeker een verlies. Niemand op het forum met zo'n inhoudelijk en stylistisch goed blog als dat van Veuv. Haar blog was ook de reden dat ik me hier aanmelde. En zelf graag iets wilde toevoegen. Helaas kwam ik er al snel achter dat er een harde kern van verveelde schreeuwlelijkerds op het forum zit die het maar wat leuk vinden om nieuwe gebruikers weg te pesten. De beheerders van het forum gaan hierin mee. Want tja, degene bedienen met de grootste bek lijkt het makkelijkst. Selectief mensen van het forum bannen en kennis voorrang geven op 'leuke prietpraat' is er niet bij. Stel je voor dat mensen me 'niet lief' zouden vinden, oeioeioei. Lekker belangrijk! Gelukkig blijven er de laatste tijd wat mensen plakken en laat de harde kern zich wat minder gelden. Dat maakt het nog uit te houden. Maar het forum gaat bergafwaards als top posters als Veuvecouderc zich afmelden. Ik hoop van ganse harte dat we in het najaar weer bijdrages van je mogen lezen. Allicht op een andere plaats op het net. Ik wens je een prachtig seizoen!
 11. Meer bloemstelen als je topt. Wel diep toppen dan, op 5 cm hoogte. extra lange, maar minder stelen als je niet topt. Je oogst dan vroeger.
 12. Beetje giswerk zo, maar laten we het proberen. Ik zie geelverkleuring van het blad (magnesium tekort) Verder staan deze planten op kleigrond. Ik kan de kalksporen op de verdroogde kluiten zien. Een giftig milieu voor de bosbes. Achter je planten zie ik een verhoogde bak. Kun je daar geen turfstrooisel in doen en de planten daarin zetten? Werkt hier perfect. ohja, blauwe bes houd niet van de (wortel)concurrentie van loofbomen.
 13. Menph

  Koriander

  Wortelrasp kan beter tegen verhitting dan het blad. In Thailand prefereerd men de wortel boven de gemalen zaden. Als raspen niet lukt; vijzel
 14. Escargo van ecostyle (wat een naam, haha) werkt hier voor +/- 70% De rest van de slakken verzamel ik in de vroege avond en trap ik dood. Buiten m'n kassen gebruik ik alleen Escargo. Binnen iets chemisch wat m'n buurman verkoopt. Ik wil niet dat egels en eksters wegvallen door het eten van chemisch aangetaste slakken. Anders zwem ik volgend jaar in de slakken.
 15. 2e foto is harig knopkruid (Galinsoga quadriradiata) Een van de meest gehate zaadonkruiden.
 16. Menph

  Koriander

  Oogst ook de wortel voor currys.
 17. Gheghe. 2 liter per plant, dat onthoud ik even bij aanplant. In een meterbak +/- 4 planten schat ik zo?
 18. Dankjewel Borsalino. We hadden laatst een discussie bij ons op het complex. Hoe we het binnenframewerk van onze kassen beter konden benutten door (aardbei-)bakken op te hangen. Een diep model zoals deze uit de prof. gotenteelt zou ideaal zijn. Maar ik mis dan nog wel een goede beugel. Ideeen broeien. Edit: Ooow Bato bied ook een bak aan van 16 cm diepte. Die heb ik hier ook nog staan. Bied dat genoeg inhoud voor groeikrachtige planten? Dieper is beter lijkt me?
 19. Dat ziet er zeer professioneel uit! Wat voor type bak gebruikte je ook alweer? Daar waar de planten in groeien?
 20. Menph

  Brem

  Neen. rode wijn: rosa moyesii roze wijn: cercis siliquastrum (licht zurig) blauwe wijn: clitoria ternata
 21. Oh, op die manier. Het zou dus ook stres geweest kunnen zijn van de niet gewortelde uitlopers? D. w. z . dat ze een bloem hebben gevormd? Evie 2 is dus geen spectaculair betere vorm van Evie? Wat ik van Evie weet is dat de vruchttrossen een lange steel hebben en de vruchten mooi boven het blad uitkomen.
 22. Dat ziet er goed uit! Zijn deze planten vollegronds gezaaid of uitgeplant?
 23. Menph

  Brem

  Van Cytisus scoparius komen in de natuur diverse kleurmutanten voor. Zo ben ik ook wel eens een geel/witte tegengekomen. Dit is geen bastaard van een cultuurbrem. De cultuurbrem bestaat uit de kruising scoparius x dallimorei Het dallimorei gen is dominant, deze plant heeft een veel slankere bloem. Je kunt de bloemen van deze plant evengoed gebruiken als de gewone gele.
 24. Juridische redenen idd. Sinds 2004 moet op alle potplanten de waarschuwing staan 'voor decoratie, niet voor consumptie' Ook op kattegras, kruiden, etc.
×
×
 • Create New...