Jump to content

Look

Members
 • Posts

  55
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Look

 1. Hoewel het pas half augustus is, heb ik vandaag alle koolrapen die enige grootte hadden, gerooid. Er beginnen rottende plekken te komen onder de grond met vies wit slijm. Het stinkt ook. Het zit alleen nog in de schil, dus ik ga het goede gedeelte maar in de vriezer gooien. De smaak is overigens prima, maar de knollen waren bestemd voor de winter. Weet iemand wat dit voor ziekte of aantasting is, en wat ik er aan kan doen?
 2. ]Slechts één klein tomaatje, gewoon uit de winkel, in plakjes gesneden en in een bakje aarde gelegd. Resultaat was ongeveer 100 plantjes van een onbekend soort. Toch maar een paar in de tuin gezet, en zie hier het resultaat.[img-rotate=][img-rotate=][/img-rotate][/img-rotate][img-rotate=][img-rotate=][/img-rotate][/img-rotate]
 3. Bessenlikeur: Men neme 1 grote glazen pot. Vullen tot 1/3 met suiker, daarna 1/3 bessen ( bramen, frambozen) . Daarna de alcohol erbij gieten tot ook 1/3 boven de bessen. Dus voor het oog zijn alle lagen even groot! ( suiker kan iets minder) De fles op de vensterbank zetten en iedere dag even rustig ronddraaien. Dit doe je totdat alle suiker is opgelost. Dit proces neemt enkele weken in beslag. Daarna de pot wegzetten tot een feestelijke gelegenheid. -als alcohol neem ik meestal goedkope jenever. Je kunt echter al je restjes sterke drank erbij gooien ( rum, cognac, brandewijn)
 4. Ik heb mijzelf het boek "Verrot lekker" cadeau gedaan en ben begonnen met fermenteren. Wij willen graag iets minder afhankelijk worden van de diepvriezer. Naast het drogen van groenten is fermenteren ( gecontroleerd laten rotten) een manier om voedsel te bewaren. Vroeger thuis had mijn moeder in de kelder 2 bruine Keulse potten. In de één zat gezouten andijvie ( erg lekker) en in de andere gezouten snijbonen. De Keulse potten en de kennis is helaas verloren gegaan en mijn moeder weet het ook niet meer. Dus nu heb ik: 1 kleine hoeveelheid bietjes in een glazen pot. Die ruikt goed. Ik heb ook een recept met 1 gele courgette en rozijnen geprobeerd en die ga ik straks weggooien, want die ruikt en proeft niet lekker. Ik heb mijn eerste portie zuurkool staan van spitsboog en dat ziet er redelijk uit. Het wordt een nieuw avontuur.
 5. Dit jaar probeer ik aardbeien popcorn mais te telen. In februari/maart waren wij in Nieuw-Zeeland en daar heb ik van kennissen zaadjes gekregen. Heirloom zaad, dus originele zaden. Hoewel wij een ander klimaat hebben ( helaas niet sub-tropisch) heb ik inmiddels drie bloeiende planten met roze bloempjes. De rest heeft nog geen pluim. Is er iemand van jullie die ervaring heeft met dit soort?
 6. Courgettes heb je ook in rankende vorm. Nooit geweten totdat ik dit jaar de "snake" variant heb gezaaid, naast de andere prachtige modelletjes.
 7. Look

  Pompoen ontsnapt

  Als je vindt dat hij niet verder hoeft te groeien dan haal je simpelweg de kop van de rank(en). Dan gaat alle kracht naar de vrucht en niet meer naar de plant.
 8. Ik ben dit seizoen voor het eerst begonnen met fermenteren. Heeft iemand daar ervaring mee? Is er al een topic waar ik mijn honderd kleine vragen aan kwijt kan? Ik werk met het boek "Verrot lekker", maar mis kleine aanwijzingen.
 9. Vandaag weer een prachtige achterpoot ( ham plus iets extra's) opgehaald uit Zelhem. Dank je wel Jorieke voor de gastvrijheid.
 10. Look

  half oktober

  De groene pompoenen komen van zaad dat ik heb meegenomen uit Nieuw-Zeeland. Ik ben helaas het zakje kwijt maar weet zeker dat erop stond: Buttercup of Butternut. Een snelgroeiend ras, fel oranje vanbinnen en heerlijk zoet. Als iemand belangstelling heeft voor zaad, dan hoor ik dat graag! Groenlof kun je rauw eten ( als sla) of als stamppot , zoals andijvie, of gekookt. De smaak zit tussen andijvie en witlof in. Goed in te vriezen ook, maar waarom zou je? Hoge opbrengst per m2. Ideale herfst/wintergroente.
 11. Look

  half oktober

  Wat een bijzonder mooi najaar is dit toch, het houdt maar niet op. Wij hebben nog heel veel op de tuin en zijn hard op weg naar het hele jaar rond: verse groenten. Dit hebben we nog, (of net geoogst): Sperziebonen: Delinel. Het was een gokje maar het heeft goed uitgepakt. Ik vind dit persoonlijk niet de meest smaakvolle boon, maar misschien komt dat door het najaar? Er is nog rucola, altijd goed voor in het najaar. De pastinaken doen het trouwens ook goed dit jaar, heerlijk die groenten die een stootje vorst kunnen verdragen. Daaronder een foto van de groenlof, ook zo'n vorstbestendige groente, waarom ligt die zo weinig in onze Hollandse winkels? De laatste pompoenen van dit mooie seizoen nemen we ook maar mee. (Butternut) Maar de boerenkool laten we nog even staan. Laat gepoot maar groot genoeg geworden. Palmkool en koolraap hebben eerst veel te lijden gehad van de aardvlooien omdat het maar niet regenen wilde in Friesland, maar de meesten hebben het gered. De rode snijbiet kwam spontaan op, waarschijnlijk nog een zaadje van vorig jaar. Snijbiet groeit ook lekker door, net als de Rettich en Rammenas. Ik hoop dat de snijbiet weer goed overwinterd zodat we vroeg in het voorjaar al iets hebben om te oogsten. Tot zover ons tuintje in oktober.
 12. Voor het derde jaar op rij: alle struiktomaten naar de (phyto) knoppen op het volkstuinencomplex. Vol tomaten, zo balen! De aardappels (Mona Lisa) op dezelfde tuin, waren prachtig. Die heb ik wel gespoten, want dat is verplicht op het complex, hoewel niet iedereen het doet. Toen heb ik ook de tomaten eenmaal meegespoten. Dezelfde tomatenplanten had ik ook in mijn achtertuin staan en die zijn puntgaaf gebleven, dus het lag aan de omgeving, niet aan de planten. Wat een rotwerk om al dat spul te moeten ruimen terwijl het bijna klaar is. Zal ik het nog éénmaal proberen en dan toch maar spuiten of gewoon naar de winkel?
 13. Ik vind ze mooi van lelijkheid. Deze wil ik ook!! Ben benieuwd of ik ze kan bemachtigen. Iedereen die hier iets over kan vertellen is welkom.
 14. Mijn coeur du Boeuf tomaten zijn prachtig van vorm. Maar: het stukje vlakbij het steeltje blijft geel en is ook hard binnenin. Herkent iemand dit?
 15. Ik was de sperziebonen nadat ik ze heb afgehaald. Ik snij ze doormidden, want breken duurt me te lang. Daarna gooi ik ze in een vergiet en laat ze uitlekken. ( hoeft niet droog) In plastic zakken en de vriezer in. Geen snelvries, gewoon erin. Snijbonen was ik eerst, daarna door de molen. In plastic zakken en de vriezer in. Zo simpel kan het zijn. Wat ik wel doe, ivm ruimtegebruik in mijn vriezers: ik doe de plastic zakken in vierkante bakken. Zodra de bonen bevroren zijn, trek ik de zakken uit de bakken en gebruik de bakken opnieuw voor de volgende lading. Dan heb je mooie vierkante pakken die makkelijk te stapelen zijn. Dit doe ik met pompoenmoes, bieten ( wel gekookt en gesneden) en alle andere zaken. Alles maak ik min of meer vierkant..
 16. Pompoenen in een pot? Dat is bij mij nog nooit gelukt, alleen in de volle grond gaat het goed. Is er iemand bij wie dat wel goed gaat? Ik houd me aanbevolen voor tips.
 17. Een prima kool. Ik kom uit West Friesland, het land waar bijna alle kool vandaan komt. Koolsoorten zijn heel lang oogstbaar. Als jij vindt dat ze groot genoeg zijn, dan oogst je. Maar witte kool schiet zelden door, dus neem je tijd. Een paar weken meer of minder maakt niet zo veel uit. Ga je er ook zuurkool van maken? Invriezen? Stamppot rauwe kool met kerrie gehakt? Zo lekker allemaal, en ik heb dit jaar alleen maar spitskool en groene kool.
 18. Hoi Persica. Het lijkt inderdaad of ze droog staan, maar dat is niet zo. Ze krijgen veel extra water en hebben voldoende mest gehad. Maar die hele hoek doet het niet goed: rode uien niet, courgettes hebben midden in de oogst een aantal rottende courgettes geleverd, tegelijkertijd met de gele maisbladeren. Ik heb twee dagen gegoten met slootwater met een vervelende geur, dat deugde niet. Na die tijd is de ellende begonnen. De mais en de courgettes hebben daarna de draad weer opgepakt. Geen idee of het aan het slootwater heeft gelegen. Maar het zou wel fijn zijn als het eens twee dagen zou regenen, vandaag stelde weer niet veel voor, helaas.
 19. Look

  Zo droog !!

  Er is hier in het noorden bijna geen regen gevallen de afgelopen periode. De klei is keihard en het water in de sloot begint een beetje te ruiken. We hebben een fatsoenlijke oogst maar niet zo overvloedig als het had kunnen zijn met meer water. Via foto's wil ik jullie graag een kijkje laten nemen op ons dierbaar stukje grond. Spitkool doet het altijd goed, inmiddels zijn het dikke joekels dus maar wat invriezen. De augurken willen wel klimmen, maar zien te geel. In mijn voortuin doen ze het beter. De paarse bonen rechts hadden normale oogst, de groene zien er ook goed uit, maar het wordt geen vriezer vol. Ik ben het zakje kwijt van de zaadjes en misschien weet iemand het: is dit Butternut of Buttercup? Waar de vroege aardappels stonden heb ik alweer nieuwe bewoners: bonen, ijsbergsla en boerenkool ( vandaag geplant in de hitte) De Nieuw-Zeelandse pompoen begint al wat te worden, ik heb ook een paar planten onder de suikermaïs laten kruipen, maar dat stukje tuin doet het dit jaar niet zo goed. Oorzaak onbekend. Het is wel een stuk dat we als experiment een jaar niet hebben gespit. Voor het eerst dit jaar: Palmkool
 20. Ik was vanmorgen op de gortdroge tuin en heb wat foto's gemaakt van de mais. Dit is niet zo'n erg goed jaar. Veel gele bladeren in de planten en niet alle stengels hebben mooie dikke kolven. De hele hoek van de tuin, waar de mais staat doet het niet zo goed. Geen idee waarom niet.
 21. Heerlijk ras, die Tasty Sweet. Ik teel nu voor het vijfde jaar suikermaïs en dat is ieder jaar een groot succes. Niets aan doen, alles komt vanzelf goed. Alleen een goede tip: plant je mais zoveel mogelijk in een vierkant zodat er goede kans is op bestuiving ( windbestuiving). Wij doen altijd twee blokken die we een maand na elkaar uitplanten, dan heb je niet alles in één keer. Hoewel je ze prima kunt invriezen. Dit jaar doen we een soort experiment : van de éne helft heb ik de grondscheuten verwijdert en van de andere helft niet.. Eens kijken of het verschil maakt.. Het eerste blok heeft al heel dunne babykolven. De kinderen kunnen niet wachten!!
 22. Wat zijn ze mooi hè, die grote planten. Ik begin pas met aftoppen in september en tot die tijd mogen ze net zoveel ranken en zijscheuten maken als ze willen. Dat gaat meestal prima. Flink water geven en soms een beetje extra voeding maar dat is in de volle grond eigenlijk niet echt nodig. Zodra er een pompoen rijp is haal ik hem er wel vast af. De eerste rode is bijna klaar ( super vroege)
 23. Volgens mij zijn het gewoon aardvlooien. Niets aan te doen. Wij hebben er ieder jaar last van, maar het kan geen kwaad want ze eten alleen het blad en niet het hart van de plant. De plant heeft een iets tragere start maar het komt wel goed!
 24. Het blad op de foto is geen gemberblad maar van Heleconia. Die bloemen teelt mijn broer ook. Alleen de bloemen zijn van de gemberplanten. (Zonder gif want hij kweekt biologisch en bestrijd ongedierte met weer andere insecten)
 25. Mijn Coeur tomaten planten waren prachtig. De bloemetjes ook totdat ze eraf vielen. En omdat ik een ongeduldig typetje ben en gewend was aan vroege tomaten heb ik op een gegeven moment besloten om de planten weg te kieperen. STOM natuurlijk want bij de drie planten die ik heb gehouden omdat ze toch niet in de weg stonden......je raadt het al: komen nu dan toch eindelijk tomaten. Jammer van de acht andere planten. Maar gelukkig heb ik mijn struiktomaten nog en die doen het prima, het worden al echte struiken vol peervormige tomaten!
×
×
 • Create New...