Jump to content

Moestuin-meisje

Members
 • Posts

  39
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Moestuin-meisje

 1. Ik ben jaloers!! Veel tuinplezier.
 2. @Roland Dank je wel voor het delen! Zoals ik al in de video aangeef er zullen vast geavanceerdere spullen bestaan. Maar op deze low budget manier werkt het ook prima. Aan een ieder de keus hoe ze het aan willen pakken.
 3. Het moestuinvirus verdwijnt nooi meer als het eenmaal in je zit!
 4. Welkom! Het geeft een speelseffect al die bakken in verschillende vormen. Leuk!
 5. Welkom! En wat een goed idee van jullie verenigingen om met mentoren te werken als je dat wil.
 6. @RoosDeTuinier Ze lijken inderdaad dood. Wat ik merk is dat het bovenste gedeelte ook echt dood is. (1/3 ongeveer) Het onderste gedeelte van herfstframbozen gaat in het voorjaar weer uitlopen en vrucht dragen als je het niet wegsnoeit. De frambozen die er aan komen zijn wel wat kleiner dan in de herfst.
 7. Welkom, je bent al goed bezig zo te zien!
 8. Welkom @Essebes ! Als ik zelf opnieuw zou beginnen. Zou ik eerst bedenken waar ik mijn vaste bessenstruiken, bramen, druif, fruitbomen enz. neer wil gaan zetten. En ga dan vooral uit van wat je lekker vindt. Ik vries bv heel veel fruit in voor smoothies in de winterperiode. Zelf heb ik braam en druif aan de randen van mijn tuin staan, omdat er ook veel wespen op af komen. De grond rond de fruitstruiken voorzien van een dikke laag mulch. Heb je er gelijk weinig omkijken naar v.w.b. onkruid en water geven. Daarna zou ik gaan kijken waar je een schuurtje, opbergbak of evt. kasje wil zetten. (of mag zetten, want op sommige verenigingen zijn daar regels aan verbonden.) En het stuk grond wat je dan nog over hebt, verdeel je in vakken waar je je groente kan gaan telen. Succes!
 9. Het klinkt als een heerlijke plek om te wonen! Succes met alles uit te denken en op te bouwen.
 10. Geen haast, rustig aan. Wat vandaag niet gaat doe je morgen. (of niet ) Succes!
 11. Wauw, ik vind het superstoer dat je met 2 kleine kid en 1 op komst deze uitdaging aangaat. Rustig aan en vooral van je tuin genieten.
 12. Wat is de definitie van een echte moestuinier? Gewoon lekker bezig zijn met laten groeien en bloeien, de rest is bijzaak
 13. Tuinieren moet iig 90% ontspannend zijn.
 14. Leuk!! veel plezier met je nieuwe tuin.
 15. Klein beginnen en wie weet verdwijnen er steeds meer tegels uit je tuin
 16. Lijkt me een heerlijk vooruitzicht om aan te beginnen!
 17. De eerste vraag die in mij op komt is: waarom zou je hem willen snoeien? Ik zie 1 zijtak met wat hele kleine vertakkingen er aan. Zelf zou ik daar dit jaar niets aan snoeien. Volgend jaar zijn de takken weer wat dikker en kun je beter bepalen welke takken goed zijn ontwikkeld, welke te veel zijn, enz.
 18. @RoosDeTuinier Ik weet niet of je al gesnoeid hebt, maar ik zou de takken die er staan even goed bekijken om te zien of je aan de uiteinden takjes met vruchtbodems ziet hangen. Dit zijn takken die al vrucht hebben gedragen, dat zijn herfstframbozen. Die kun je tot de grond wegsnoeien, je kunt ook alleen het bovenste, dode, gedeelte wegsnoeien. dan gaan ze opnieuw vruchtdragen. (wel wat minder) Zie je nog geen vruchtbodems aan de takken dan, zijn het waarschijnlijk zomerframbozen. Deze takken niet snoeien, want die gaan vruchtdragen. In dit filmpje kun je zien wat ik bedoel: Het verschil tussen het snoeien van zomer -en herfstframbozen. (Back to Eden) - YouTube
 19. Ik heb over een aantal meter palen staan met daar tussen 3 draden en daar leid ik de takken langs. de takken zelf kun je vast zetten met een touwtje, klemmetje, tyrap, oid. Heb je een kleiner stuk, dan kun je bv ook een gaaspaneel neerzetten.
 20. Je bent in ieder geval goed begonnen. Top!
 21. @Hoeve 1840 Je hebt in ieder geval al de beste instelling. Genieten en ontspannen in de moestuin! Blij zijn met wat je oogst en niet alleen maar kijken naar wat er niet gelukt is. Succes!
 22. @Eleonoortje dat heeft wel wat verbaasde blikken opgeleverd, maar inmiddels is iedereen er aan gewend en zie ik steeds meer mensen die snippers/blad in hun tuin gebruiken. Dan wel voornamelijk rond vaste bomen en struiken. Ik moet zeggen dat ik het zelf ook wel spannend vond om een soort van afwijkend gedrag te vertonen, ik wist ook nog niet zeker of het ook hier in Nederland op dikke kleigrond zou gaan werken, wat ik had gezien in Amerika. Ik heb de vraag: wanneer ga je dat nou onder frezen... zo vaak gekregen. hahaha Maar hou je eigen visie voor ogen en als je tuinburen straks jouw moestuin zien, met minder onkruid en ze merken dat jij veel minder water hoeft te geven. Wie worden ze dan, net als bij mij, ook wel nieuwsgierig naar hoe dat nou werkt met die snippers/blad.
 23. Hoi Roos, Ik gebruik zelf geen paardenmest, maar als ik nu weer opnieuw zou moeten beginnen zou ik dat als volgt doen: Eerst hoveniers in de buurt benaderen (of de gemeente) en vragen of ze wel eens houtsnippers hebben en of ze die bij jou willen brengen. Bij jou brengen is evenveel moeite als het afvoeren en bij afvoeren moeten ze er ook nog voor betalen. Bedenken waar de vaste struiken en bomen komen, dus waar zet je bessenstruiken, braam, druif e.d. Zonder vorst in de grond kun je die nu planten. En zodra je snippers hebt kun je de grond rond de struiken bedekken met snippers. Voor vaste planten is het geen probleem als er geen blad tussen zit. Dan bekijken waar je een 'zitje' wil maken of schuurtje/opbergbak wil zetten. En waar maak je je groentebedden. De paden kun je ook aanleggen, met houtsnippers (zonderblad). De groentebedden zou je bij veel onkruid bedekken met karton (kan ook onder de paden) en dan voorzien van een flinke laag goede compost. In de zomer als de hoveniers weer snippers leveren met heel veel blad er tussen (minimaal 80%) dan kun je dat gebruiken om de groentebedden mee te mulchen. Ook kun je op de groentebedden onder de compost gesteentemeel strooien om de mineralen aan te vullen in de bodem. Succes!
×
×
 • Create New...