Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Wat is de MTFD nou precies?


wilmer

Recommended Posts

Ik zie hier allemaal berichtjes over de moestuinforumdag voorbij komen, maar het lijkt vooral voor de kenners die elk jaar komen, want het wordt met niet duidelijk wat het is en voor wie het is. Of misschien heb ik weer eens niet goed gelezen

Dus linkje naar het topic waar dat staat of een uitleg zou ik leuk vinden.

Link to comment
Share on other sites

Ehh Wilmer, Ik ga voor het eerst en ben ook nog maar x maanden lid( lees al wel wat langer mee). Maar wat het is ... als het goed is een dolleboel(gezelig bij elkaar zijn) beetje plantjes en tips uit wisselen. Hapje eten en een slokje drinken.( veel mensen nemen iets mee voor de lunch). het een homemade het ander uit de winkel) Je kan als ik het goed heb begrepen vrijwilligerswerk doen(het is dan immers ook burendag) op het land van Jorieke en Joep met de grelinette. Of gewoon een demonstratie van Henk volgen over druppelsystemen en spullen voor wijnmaken (Henkg) Henk Ging naar mijn weten ook de werking van de Grelinette, zo'n brede spitvork/woelvork voordoen. En ik ga eenieder die wil minimaal 1 paddenstoelenkloon laten maken en wat basis marcotteren,oculeren en enten laten uitvoeren.

 

Kortom wat is de MTFD nou precies ? het is LEUK(zie je gelijk de leden die hier : foto-van-je-hoofd-topic-t5526.html niet staan ook eens in het wild.

Edited by Guest

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

De moestuinforumdag, is het bijeenkomen van forum-leden , die zin hebben om te komen + aanhang en / of belangstellenden of alleen.

 

Vorig jaar voor mij voor het eerst. Dit voorjaar weer en dit jaar wou Jorieke een extra MTFD houden, en wel as september de 21e. En gaan er weer een hoop mensen.

Iedereen welkom.

 

Topics wijzen verder de weg.

 

De 1e keer dat ik ging, had ik heel duidelijk zoiets van : hmmm. wéét niet of dát nou wat voor mij is. Maar was gewoon gezellig. Je kan wat mensen spreken ( de 1e keer viel dat wat tegen voor mij, maar dat ligt vooral aan mezelf ) Je kan wat willen ruilen of weggeven of krijgen.

Niks moet, veel kan.

Gewoon een hele hoop min of meer gelijkgestemden bij elkaar. Veel verschillende leeftijden , mannen én vrouwen ( aandeel vrouwen lag geloof ik iets hoger dan mannen )

 

Tja. Ik weet niet. Hoewel ik eigenlijk nogal een loner ben in mijn hobby, tóch wel aangenaam.

 

Edit. De 1e x dat ik kwam, werden er naambordjes uitgedeeld bij aankomst. Nou, je kent mij niet .... maar dáár ben ik dus niet van. Dus ik liep daar min of meer anoniem rond. ( wie ik sprak , vertelde ik gewoon wie ik was hoor )

Na die MTFD is het nog lang een raadsel geweest, of Bit nou wél of niet aanwezig was. Was dat nou die vrouw ? die of die ? Nee .... Bit is toch een man ? Nee een vrouw toch ?

Ik heb daar zéér van genoten.

We krijgen dit x naambordjes van Stan geloof ik. Ik moet er nog wat op verzinnen

Link to comment
Share on other sites

@ Wilmer.

 

Toen ik afgelopen december bij het forum kwam, had ik dezelfde vraag als jij. Het leek alsof veel mensen elkaar goed kennen en van alles samen deden. Als nieuwe forumdeelnemer wilde ik me niet opdringen en dus heb ik hier maar eens voorzichtig gevraagd of ik als nieuweling ook daarheen mocht gaan. Dat bleek "vanzelfsprekend"!

 

In maart ben ik geweest. Ik ben een beetje verlegen...moet dan even mijn plekje zoeken....allemaal nieuwe gezichten....je praat met wat mensen...een beetje afwachtend.

Maar al met al was het erg leuk: heerlijk van alles gegeten, van alles opgestoken en wat leuke plantjes/zaadjes gekregen of geruild om te proberen.

Nu ik geregeld lees en soms wat post op het forum, zijn diverse mensen die ik toen ontmoet heb geen vreemden meer voor me, ook al ken ik ze vaak alleen onder hun schuilnaam. Ik weet wat van waar ze mee bezig zijn, van hoe ze denken, van hun humor...en je reageert op elkaar met vragen of tips of een grap of een stevige discussie. We zijn allemaal heel gewone mensen, jong en oud, die veel plezier in tuinieren, koken, telen gemeen hebben en dat op een leuke manier met elkaar delen en van elkaar leren. Daar steek je veel van op en het is gezellig. Door de MTFD krijgen een aantal van die mensen een gezicht, een verhaal en wat meer diepte. Dus kom gewoon als je zin hebt.....!

 

(Grappig om te vermelden hier vind ik toch, dat het precies Bit was, die me aansprak en iets aardigs over mijn eerste berichtjes zei, die er in maart voor zorgde dat ik me meer op mijn gemak voelde en zelf ook de stap om anderen aan te spreken durfde te zetten!)

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Maar wat ik me inderdaad wel kan voorstellen ( ik weet niet of Wilmer dat misschien bedoeld ), is dat de hele MTFD misschien wel iets heeft van "bekenden onder mekaar".

Dat is in ieder geval niet zo Wilmer.

Natuurlijk zingt ieder vogeltje hoe die gebekt is, maar in rl zijn mensen vaak tóch weer anders dan hier , virtueel.

 

Iedereen is gewoon zichzelf, velen kennen mekaar helemaal niet Sommigen hebben mekaar nu een paar keer ontmoet. Ja, dat kán.

Er komen mensen voor de 1e keer. Sommigen zijn grijs en lopen op oude sneakers, anderen hoogblond met dure prada-zonnebril.

 

Nee. De hobby is hetgeen ons bindt en best een heel aantal die de moeite nemen om helemaal naar Zelhem te komen voor wat zaadjes en stekjes en ervaringen uitwisselen en gewoon de fun.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb weinig toe te voegen Wel dat deze 2e dag in september een beetje is ontstaan omdat het in maart eigenlijk veel te koud en te winderig was. We stonden allemaal binnen, op elkaar gepropt. Ook gezellig, maar van ruilen(vrij lastig als je allemaal op elkaars lip zit) en rondkijken kwam niet zoveel.

Plus: zo aan het einde van de zomer heeft iedereen wel wat lekkers om mee te nemen. Nog wat uit de tuin, of juist iets wat net is ingemaakt.

Ik hoop dat we aan alle mini-cursusjes toekomen, de dag is altijd weer voorbij voordat je er erg in hebt.

 

Iedereen is welkom. Je zult er vele verschillende mensen treffen. Verlegen, tot juist erg aanwezig

Link to comment
Share on other sites

wanneer moet je je uiterlijk opgeven?

 

Wie zei dat je je moet opgeven...?

Alle "regels" die er zijn, zijn hooguit praktisch...staan nergens neergeschreven....spreken vanzelf...of voel je vast aan met iemands gewone huis-tuin-en-keuken-fatsoen. Laat ik eens proberen er een paar te noemen.

 

Opgeven moet niet. Maar vindt iedereen leuk, zodat we ons er op kunnen verheugen dat je ook komt, je alvast op onze lijstjes wat wensen kunt aangeven....wij kunnen kijken of je iets leuks voor ons meebrengt of iets lekkers bij de lunch...Jorieke en Joep voldoende stoelen klaar kunnen zetten.

 

Hoe laat je mag komen en weer geacht wordt te vertrekken? Niet voor J & J wakker zijn (hoewel ze dat misschien niet eens erg vinden ) en als iedereen zo een beetje weggaat of de gastheer en gastvrouw wel heel hard beginnen te gapen.

 

Mag je eten/drinken enz. nemen? Ja....! Als je maar zorgt dat je niet misselijk wordt van al dat lekkers. Traditie is dat er zo veel over is, dat Jorieke en Joep een week niet hoeven te koken en er ook nog genoeg is voor de kippen en varkentjes. Als je je verplicht of uitgenodigd voelt om ook iets lekkers of praktisch of voedzaams mee te nemen, dan hoor je niemand tegenstribbelen en zul je merken dat het met liefde wordt weggesnoept.

 

Moet je meehelpen en zo? Moet niet, maar doet iedereen toch wel omdat we heel goed weten dat Jorieke en Joep zich vooraf uit de naad gewerkt hebben om alles voor te bereiden, klaar te zetten en het gezellig en heel gastvrij te maken. En nadien als we weg zijn, hebben ze nog dagen hun handen vol en denken ze stilletjes "waar ben ik aan begonnen?", om enkele weken later alweer plannen te maken voor een volgende MTFD.

 

En voor de rest ben je verplicht (wordt niet gecontroleerd) om veel indrukken op te doen en naar de dieren en mooie tuinen te gaan kijken, af en toe gezellig mee te babbelen als je zin hebt en een aardig persoon treft, veel op te steken en is de kans groot dat je met allerlei nieuwe plantjes, zaadjes enzovoort naar huis gaat. Die moet je zelf zien thuis te krijgen, zo is de harde regel, maar als dat moeilijk lukt is er altijd wel iemand om bij te springen of je te helpen om er een mouw aan te passen.

 

Oh...ja...het meebrengen van lekker weer wordt door iedereen heel erg gewaardeerd. Hoewel er zelfs bij heel slecht weer geen klacht of traan te bespeuren valt.

 

Als anderen aanvullingen of correcties hebben op deze MTFD-regels...dat hij/zij nu spreekt!! Want ik ben weer een heel bazig in naam van iedereen aan het woord (en meestal wordt dat nog gepikt ook)

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Aaaah wat klinkt dat leuk en gezellig allemaal! Het is dat ik na de verhuizing voorlopig ff helemaal blut ben, maar als het ook maar ff kan ben ik de volgende keer zeker paraat!

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Link to comment
Share on other sites

OW wow dat klinkt wel heel erg gezellig. Hmm toch maar is mijn vriend bewerken hoe gezellig jullie zijn kijken of die mee wil. Maarja dan nog bedenken wat ik met jullie kan ruilen. Zie zulke mooie lijsten voorbij komen. Stekjes heb ik niet. Wel wat zaadjes ( maar ook niet heel bijzonder) is even kijken of er niet wat anders is waar ik mensen blij mee kan maken:)

Missie 1 vriend zo ver krijgen

Link to comment
Share on other sites

Edit : zat even in fout topic.

 

Aan alle leden van het forum. Wil je echt weten wat het is ? de MTFD kom dan gewoon langs.Wil je aan een demo e.d. mee doen geef dat dan liefst even aan.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Ik wordt trouwens een beetje kriebelig van je komt zo laat je wilt en je gaat zo laat je wilt, is daar echt niets over afgesproken? Zul je zien dat de een er om 10 uur staat en de ander pas om 6 uur 's avonds. Hoe ging dat andere keren?

Link to comment
Share on other sites

Precies zo.....je komt en gaat zoals het jou uitkomt.....hoewel het deze keer iets meer gestroomlijnd zal moeten voor deelnemers aan de diverse workshops.......iedereen is er meestal wel voor 2 uur smiddags.....er komen mensen die er dik 3 uur voor moeten rijden dus....

Link to comment
Share on other sites

Ik wordt trouwens een beetje kriebelig van je komt zo laat je wilt en je gaat zo laat je wilt, is daar echt niets over afgesproken? Zul je zien dat de een er om 10 uur staat en de ander pas om 6 uur 's avonds. Hoe ging dat andere keren?

 

Het klinkt allemaal inderdaad erg ongestructureerd.

Maar eigenlijk is dat niet zo.

De meeste mensen geven zich van te voren op, en vertellen ook tevoren wat ze meenemen voor de lunch; dit wordt zeer gewaardeerd...

Ze ruilen ( zaden en stekken en pootgoed) met andere deelnemers en regelen dat ook van te voren.

Veel forummers komen vanaf een uur of elf binnendruppelen maar sommigen die van ver komen, autopech hebben en of andere afspraken hebben gehad in de morgen komen na de lunch pas aan (alhoewel de lunch vanzelvers overgaat in thee..en soep...en..)

Tegen 6-zen is de grootste bups weer weg.

 

Dit staat allemaal zo vast als wij dat vast willen laten staan en is voor iedereen vrij in te vullen..en Jorieke en Joep zijn er ook heel gemakkelijk in...

Edited by Guest

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ik twijfel of ik wil komen, ligt eraan wat de locatie is. Lunch ruilen zie ik zelf niet zo zitten. :$ Als ik kom, kom ik ook pas na de lunch, omdat ik zaterdagochtend scoutinggroep draai.

 

Ik kom vanuit Oldenzaal, dus ik kan mensen meenemen als het moet. (3 plekken)

Een dag niet gezaaid is een dag niet geleefd.

Trotse oprichter en voorzitter van Stichting OKids

Link to comment
Share on other sites

de moestuin forum dag is in Zelhem. De lunch wordt niet geruild maar meegenomen om daar te nuttigen iedereen neemt iets mee zodat jorieke en joep niet alleen voor alle kosten opdraaien ( of zo heb ik het begrepen) Er worden verder vooral veel zaadjes en stekjes geruild. ( zie verschillende ik bied aan topics) en er zijn workshops. Meer weet ik ook niet want ik ben er nog nooit geweest

Link to comment
Share on other sites

De meeste mensen komen inderdaad rond 11 uur, bijna iedereen is er tijdens de lunch.

Daarna gaan er wat weg, dan komen er wat bij, en rond 5-en is de grootste groep wel weg. Er blijven er nog een paar wat kletsen, en ook die zijn rond 6 weg. Ze mogen blijven, maar moeten vaak nog lang rijden. Er staat altijd nog van allerlei eten voor mensen die nog wat avondeten willen snacken, maar de meesten hebben weinig honger na al dat gesnoep.

Op zich is er 's avonds geen 'programma', maar als je wilt blijven dan kan dat ook. Tentje opzetten bijv. Het is 1 grote hippie-bende hihi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...