Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:

Ik heb gelezen dat je snijbiet meerdere keren kan oogsten waardoor je enkele maanden toekan met 1 plant. Is dat ook jullie ervaring? En hoeveel maanden houdt het dan een vak vast? Hoor graag jullie ervaring?

Geplaatst:

1 plant is wel weinig hoor,zal 10 doen.

Je kan aldoor van eten tot in de winter.

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

Ligt eraan hoe graag je snijbiet eet En ook hoe: als jonge blaadjes in de sla of fijngesneden als spinazie-surrogaat? In de eerste versie heb je veel meer plantjes nodig dan bij t laatste. Ik had deze zomer echt meer snijbiet dan ik aan kon met 6 planten. Komend seizoen echt niet meer dan 3 voor mij.

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Geplaatst:

Ik oogst meestal drie keer van dezelfde snijbietplanten.

Daarna vind ik ze te taai/hard worden (wij gebruiken echt het jonge blad).

Intussen heb ik dan al een nieuw bed gezaaid en kan zo de hele zomer doorgaan met snijbiet eten.

Een hele gemakkelijke en lekkere groente

Geplaatst:

En vergeet niet de bladstelen. Gestoomd tot net gaar, met citroensap, olijfolie en geperst teentje knoflook. Lekker!

 

Ik heb een 15 planten in deze zachte winter buiten laten staan (gezaaid begin mei 2013) Voor nog wat bladstelen, maar als die op zijn voor nog de jonge blaadjes die er nu volop aan komen.. (De vogels zijn daar ook nogal gek op ) Totdat ze in bloei schieten of bevriezen kun je ervan oogsten. Als de stam te lang wordt: wat aanaarden om ze productief te houden.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:
  • Auteur

Dank voor jullie snelle reacties!

Kan snijbiet ook in de volle zo'n? En als jullie oogsten, snijden jullie de plant in een keer af, of halen jullie enkel wat bladeren weg?

Geplaatst:

ik snij er regelmatig wat jong blad af en dat zo'n 4x per seizoen,

de ribbels..grote planten eet ik eigenlijk niet

kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!

http://guppedup.blogspot.nl/

Geplaatst:

Net wat Weknow schrijft ,heerlijk wokken met de stelen.en op de zelfde manier in maken als zuurkool.Gezond en lekker.

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

Caatjeh schreef:

Kan snijbiet ook in de volle zo'n? En als jullie oogsten, snijden jullie de plant in een keer af, of halen jullie enkel wat bladeren weg?

 

Ja, het kan in de zon. Maar hoeft niet op zonnigste plekje. Houdt wel van humusrijke, vochtige (niet nat) bodem.

Ik kweek vooral voor de ribben. Blaadjes is een leuk extraatje. Pluk dan inderdaad steeds wat van de buitenste bladeren weg, zodat de plant verder kan groeien. Als je blaadjes snijdt, laat de verdikte steel met groeipunt dan ongemoeid, dan groeit die verder en kun je nog vaker oogsten.

 

Als je in een koude winter wilt door-oogsten (vers blad) dan kun je een steel uitsteken en - wat dieper - in een grote bloempot planten en dan bijvoorbeeld in de koude kas. Een van de (vele) manieren om ook tussen december en maart jonge blaadjes te oogsten.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:
ik snij er regelmatig wat jong blad af en dat zo'n 4x per seizoen,

de ribbels..grote planten eet ik eigenlijk niet

Ik gebruik de grote bladeren voor stamppot (zelfde bereidingswijze als stamppot rauwe andijvie); gaat er bij ons in als ... koek (?)

Geplaatst:
  • Auteur

Bedankt voor alle reakties. Zo te horen bevalt de snijbiet goed. Binnenkort zijn mijn bakken klaar, en dan aan de slag!

Geplaatst:

Reken voor een toch redelijk uitgegroeide plant, waar je wat langer van kunt plukken toch zeker 30x30cm of wat meer. Je kan er meerdere zetten, maar 1 seizoen laten staan, en de winter in/over, geeft wel forse planten hoor. succes !

Geplaatst:

Oogst je er dan ook na de winter nog van of wanneer zijn de planten 'op'? Mijne staan er nu sinds mei of zo geloof ik en het zijn grote planten geworden met kleine blaadjes ipv mooie planten met stengels die je altijd op de fotos ziet. .

Geplaatst:

Ik heb dezelfde ervaring als Wilmer. Voor door de salade zijn de blaadjes prima, maar echt grote stelen, nou nee. De planten blijven ook vrij klein. Te weinig water of voeding? Iemand enig idee?

Geplaatst:

Ik heb vorig jaar voor het eerst snijbiet gezet, eigenlijk voor de fun. Ik had van die gekleurde en toen we het voor de eerste keer aten was ik blij verrast, wat een lekkere groente! Ik had zo'n 10-12 planten staan en ik trok de bladeren eraf, gewoon onderaan de stengel beetpakken en naar beneden toe eraf breken, zoals je doet met bleekselderij. Ik heb de planten gisteren pas geruimd, hebben de winter makkelijk overleeft, er zat zelfs veel nieuwe blaadjes aan.

 

Bij mij stond de snijbiet in een verhoogde bak, zo'n 40 cm diep denk ik en ik had de planten zo'n 15 cm van elkaar af staan, moest ze wel goed bijhouden. Maar we aten er dan ook bijna wekelijks van.

 

Hartige taartjes, ravioli vulling, stampot, gewoon gebakken in wat olijfolie met wat feta kaas, maar ook ideaal als groente door de sapcentrifuge, ik denk dat zeker de helft van de oogst hier door de sapcentrifuge is gegaan. Kortom je kan er alle kanten mee op. Jonge blaadjes als salade heb ik nooit geprobeerd.

 

Echt een aanrader vind ik.

Maybe Slowpoke is pretty slow downstairs in the feet, but he's pretty fast upstairs in the cabeza.

Geplaatst:

Ik ga deze jaar voor het eerst proberen. Ik heb zaden uit Lidl gekocht, maar als de planten winter overleven, dan is het misschien een slimme idee om ze nu te gaan binnen zaaien (eind maart buiten?)? Als ik de smaak niet lekker vind dan gaan ze voor de dieren

Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)

Mijn blog: https://www.moestuinforum.nl/blogs/blog/223-estemys-sqfg-tuin/

Geplaatst:

Snijbiet gaat zijn 3e jaar in, meerdere keren verhuisd. Zien er nog goed uit en geven mooi blad.

Geplaatst:
  • Auteur

snijbiet is voorgezaaid, ben benieuwd!!

Geplaatst:

Fotootje. Links toch wel een pol van 40-50 cm doorsnede. Rechts een 25 cm. Straks in april natuurlijk een stuk groter

 

DSCN547442551393349683.JPG

Geplaatst:

Voor mij gaat dit ook het eerste jaar snijbiet worden, ik heb de Rainbow en een engelse soort met weinig bladribben de Erbette. Ben erg benieuwd of we dat lekker vinden, die rauwe stamppot is al een goed idee!

Maar wat doen jullie met de aangevreten bladeren, waar gaatjes inzitten enzo...afspoelen en gebruiken, of erlangs afsnijden, of op de composthoop....daar moet ik echt nog ff aan wennen...want smakelijk ziet dat er niet uit. Evengoed dat ik ook van een bloemkool of brocolli met 20 oorwormen en rupsen niet veel trek krijg....die knop moet nog om....hahaha

Geplaatst:

In zout water leggen bloemkool/brocolli dan rups/slak vrij

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

Deze winter heeft de snijbietplanten die ik in bakken had staan prima overleefd. Ik wil ze gaan verplaatsen en zo te lezen ga ik er dus nog even van genieten! Wat een gemakkelijk plant. En de afwisseling van groene en rode staat ook nog prachtig in de tuin.

I'm living the good life in my kitchen garden!

http://www.kitchengardenshop.nl

Geplaatst:

Makkelijk is snijbiet zeker! en de blaadjes smaken hier nog prima door de salade als ze al een paar maanden oud zijn.

 

Johan

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.