Jump to content

Nashi peer - Pyrus pyrifolia


Jorg
 Share

Recommended Posts

@ Weknow (en andere geïnteresseerden)

 

Ik heb twee weken geleden op goed geluk (direct in stekgrond, geen stekpoeder gebruikt, 12-14 graden) van vijf soorten Nashi stekken genomen. Wellicht interessant voor een ruil op de MTFD?

 

Gaat om:

 

- Sinseiki (bruin)

- Hosui (rood-bruin)

- Nijisseiki (bruin)

- Chojuro (rood-bruin)

- Niitaka (bruin).

Link to comment
Share on other sites

Heb zelf een Nijisseiki gezet deze winter. Nav enthousiaste verhalen hier op het forum (ik meende dat Appelvrouw een peer zocht en iemand raadde de Nijisseiki aan) Ik lees nu ook wat minder enthousiaste verhalen. Ben in ieder geval heel benieuwd. Volgend jaar vast nog geen vrucht. Maar wie weet het jaar daarop!

Goldfish, jij hebt een mooie rij aan soorten zeg! Fan?

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Goldfish,

 

We hebben ook de niitaka, maar deze is bij ons geel (dit ras kan dus ook als stoofpeer gebruikt worden):roll: Ik begrijp dat er ergens dus desinfo over de rassen is... Kijk maar eens op google

En dat hebben we al vaker mee gemaakt. Zo hebben we ook de neiiseiki hoogstam gekocht omdat we ze zoooo lekker vonden,

Maar tijdens de bloei zagen we dat het al foute boel was, de ene neiiseiki had witte bloemen en de hoogstam rozige En hoog bij laag word dan beweerd dat het de goede was... Maar nietemin, ze zijn allebei lekker, maar welke is nu welke...

En het klopt dat zon smaak betekend bij deze peren...

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Dat zijn nog eens een mooie rassen Bart,

Die hybride lijkt mij ook nog wel wat!

Heb je ze allemaal al eens geproefd?

Ik hoop dat we er in de toekomst ook nog wat bij kunnen krijgen voor aanplant. Maar we gaan het zien, we zijn er al vaker mee geflest, waarschijnlijk onbewust...

Maar we vinden ze hier heerlijk.

Het schijnt dat ze erg makkelijk op siroop gezet kunnen worden en dat ze dan gekonfijt erg goed zijn. Maar zover hebben de peren het nog nooit gehaald

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Dit jaar voor het eerst een beetje aardig kunnen oogsten van ons kleine Nijisseiki boompje. (15 vruchten ofzo)

Ik vind ze zelf eerlijk gezegd lekkerder dan appelen of peren.

 

d39a1224a301b24056b495e37781be3b.jpg

 

Ze zijn zo stevig als een goede appel, en zo sappig als een lekkere peer.

Knapperig, zoet en sappig, zonder dat je er van die druipklauwen van krijgt.

Ik ben ook dol op appelen en peren hoor, daar niet van; maar de nashi's waren echt heel erg lekker.

Dus mocht iemand nog twijfelen over een boompje; ik zou het gewoon doen.

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Ik heb 5 soorten staan en allemaal geven ze als een malle vrucht. Je blijft aan het uitdunnen om te voorkomen dat het boompje zichzelf dood 'werkt'. Makkelijk te houden en te vormen. Ik gebruik ze als leibomen. Onderling zitten er aardig wat smaak verschillen maar als stel regel geldt wel dat hoe langer je ze aan de boom kan houden hoe zoeter. Sommige soorten worden dan ook geel dus dat is ook een indicatie. Alleen die wespen he. Die hebben dit jaar al 80% van mijn oogst aangevreten door de zoetste peertjes aan te vreten.

Groetjes,

Bram

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dag allemaal,

 

Ik lees met interesse dit draadje.

 

Ik heb een Nasi Peer, de Shinseiki van mijn man gekregen.

Als ik het zo lees niet de standaard vruchtboom in je tuin, leuk en bijzonder.

Iemand hier ervaringen met smaakt?

 

Ik zie mensen met meerdere soorten, heeft iemand al eens de moeite genomen wat soorten te omschrijven.

Op het internet vindt je niet echt heel veel goede omschrijvingen, op YT wel een paar filmpjes van voornamelijk Amerikanen.

Maar goed, wij leven in een hele andere zone.

 

Hebben ze winterbescherming nodig. Zijn ze te kweken in potten, drainage? Vermeerderen.

Ik heb een struikvorm, wel of niet snoeien, de beste snoeiwijze.

 

Veel vragen, misschien kunnen jullie wat ervaring delen.

 

Bedankt,

 

Marjan

Link to comment
Share on other sites

Ik bezit de volgende rassen met veel succes!

 

Naddel, Shinko, Hayatama, Kil Tsu, Nijisseiki, Shinseiki, Niitaka, Mischiraz, Kosui, Sik Chon early pear, Chojuro, An Ben Pear, nijtaka, tama

 

Hybride Benita en een Oekraïnese

 

Mag ik wat vragen Bart,

 

Wissel je ook enthout uit?

Aangezien onze tuin en boomgaard steeds voller wordt is het misschien wel leuk om wat enten op mn bomen te zetten om zo wat verschillende rassen uit te proberen. Aanbevelingen voor lekkere soorten zijn van harte welkom. Ben helemaal nieuw met deze soort fruit. Ik heb van mn man een boompje gekregen.

 

Dankjewel, Marjan

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
Heb alleen ervaring met die tweede soort. En die bevalt bovenbest!

Is ook een van de meer gangbare, en dat zal niet voor niets zijn.

 

Deze twee heb ik inmiddels ook geplant. Gekocht bij http://www.aatree.eu/

Shinko hadden ze niet. Dit ras is volgens het boek van, Guy de Kinder, een maand later rijp. Vandaar mijn interesse in dit ras.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Oh? Dat is wel interessant inderdaad, Martijn.

Als je die soort nog weet te vinden, laat dat dan vooral nog even weten.

 

Vooralsnog wens ik je in ieder geval veel plezier met je twee nieuwe boompjes.

Met een beetje mazzel dragen ze volgend jaar al.

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Ik wacht ook een beetje op een reactie van nashipeer-eters. Wij willen nog dit najaar een nashi planten. Klopt het dat je beter een bruinschillige nashi kunt nemen voor de smaak bijvoorbeeld?

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Mijn gedachte was ook: bruine of gele schil, dat is toch geen lijn van smaakverschil (lekkerder/minder lekker). Je hebt mensen die zeggen dat rode appels lekker zijn en groene niet zo.....beter per ras kijken...ken heerlijke groene en niet zo lekkere rode (en omgekeerd natuurlijk)....

 

Ik heb intussen 8 verschillende boompjes nashi staan en 3 geproefd. Die waren alle drie erg lekker. Alle in september geplukt. Rassen...? Kosui, Tama en een andere (vermoed Nijesijki) Ook heb ik een latere (half oktober) zeer grote geproefd bij iemand anders en die vond ik (al...?) melig en beduidend minder. Die had een bruine schil. Ras?? En de geelschillige die je bij toko's en dergelijke soms kunt kopen.....diverse keren geprobeerd, maar absoluut geen reclame voor nashi.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ja ieuw! Die bij de toko ben ik ook eens mee op mijn snuf gegaan. Had toen net het boompje geplant (maar 1 idd Appelvrouw) en wilde alvast wel eens een vrucht proeven. Brrrr. Niet mijn smaak. Wat een fijne verrassing dus toen ze van eigen boompje zoveel lekkerder bleken!

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Tja, smaak blijft natuurlijk altijd, een kwestie waarover veel valt te twisten. Maar volgens de Dave Wilson site wordt de Hosui in het algemeen als de best smakende Nashi peer genoemd, in hun smaaktesten. Zij laten dan, naar eigen zeggen, duizenden mensen proeven, en oordelen. En inderdaad een bruine.

Arjan van Eetbaargoed raadde mij een Kosui aan. Die wordt daar het meest gewaardeerd. Misschien ook weer een kwestie van klimaat, grond, volwassenheid van de boom, enz., enz. Wij vonden hem prima smaken.

Kwekerij "de Moerbeiboom" heeft een wat latere op de "Kosui "variant : "de Supernashi".

Ik heb bij grote Chinese supermarkten wel eens goed smakende Nashi -peren gekocht, maar wat ik minder vind aan de Nashi is de "bite". Ik vind ze net niet stevig genoeg. Laten we hopen, dat zelf kweken, en op het perfecte moment plukken, dat ook verbeterd.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb hier 5 soorten staan en ze zijn allemaal goed van smaak. En dan bedoel ik mijn smaak.

Er zit namelijk een heel groot verschil tussen het fruit en pluktijd. Als ze net rijp zijn zijn ze fris, sappig en hebben een lekkere bite. Wacht je nog 2 weken en dan zijn ze een heel stuk zoeter. Het is net wat je lekkerder vind.

Groetjes,

Bram

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...