appelvrouw Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 (edited) Voor het maken van Provençaalse kruiden kun je verschillende recepten gebruiken. Op Franse websites zoals Supertoinette en Marmiton vind je er veel en lees ik dat het vroeger al per regio in de Provence verschilde. Behalve Rozemarijn, Oregano, Marjolein, Tijm en Laurier kan er bijvoorbeeld ook Salie, Lavas, Bonenkruid, Lavendel, Kervel, Venkel, Dragon en vast nog wel een of twee andere kruiden aan toegevoegd worden. Ik las hier op het forum al een mooi recept van Gé die het hier kan plaatsen als ze wil, ik geef er ook een paar van verschillende sites. 1/- 26% bonenkruid (sarriette)- 26% de rozemarijn- 26% oregano- 19% tijm- 3% basilicum 2/2 tl gedroogde tijm2 tl gedroogde bonenkruid2 theelepels gedroogde marjolein1 theelepel gedroogde oregano2 theelepels gedroogde salie1 theelepel gedroogde rozemarijn2 theelepel gemalen laurierblaadjes 3/Gelijke delen van het volgende gedroogde kruid Marjoleine et/of Oregano Tijm Bonenkruid Rozemarijn Basilicum Lavendel Salie 4/ ( van een Engelse site) 2 eetlepels gedroogde rozemarijn 1 eetlepel venkelzaad 2 eetlepels gedroogde bonenkruid 2 eetlepels gedroogde tijm 2 eetlepels gedroogde basilicum 2 eetlepels gedroogde marjolein 2 eetlepels gedroogde lavendel bloemen 2 eetlepels gedroogde Italiaanse peterselie (wie weet wat dat is?) 1 eetlepel gedroogde oregano 1 eetlepel gedroogde dragon 1 theelepel laurier poeder Edited May 21, 2015 by Guest Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nynkef Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 klinkt allemaal lekker !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prettig gestoord Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 Italiaanse peterselie is gewoon platte peterselie Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig! Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted May 21, 2015 Author Share Posted May 21, 2015 Ja Nynke, ik denk dat ik er gewoon verschillende ga uitproberen.Platte peterselie..had ik nooit gedacht Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 Dat is een geweldig idee! Moet het speciaal provencaals zijn?Ik hou wel van recepten van diverse lekker mixen.Ik maak altijd mijn eigen kruidenzout, en gehaktkruiden.Tuurlijk ook de Italiaanse mix,en de Franse mixen. Gedroogde zevenblad ga ik er vanaf nu ook door mixen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted May 21, 2015 Author Share Posted May 21, 2015 Nee hoor Indy, andere kruidenmixen zijn juist super! Ik kan de titel aanpassen in Kruidenmixen Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 wat staat je kruidentuintje er mooi bij Appelvrouw! Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciska Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 Ik ben heel nieuwschierig naar jullie kruidenmixen dus ik lees even mee..Ben van plan dit jaar flink wat kruiden te gaan drogen en wil daar ook mixen van maken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted May 22, 2015 Author Share Posted May 22, 2015 Dank je Piroska..maar de paarse en groene salie zijn van de winter dood gegaan. Vandaar een foto van vorig jaar. Ik maak een dezer dagen een update..Indy die kruidenzouten wil je die hier ook plaatsen? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raquette Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 Appelvrouw kom je op één van die sites ook weleens een recept tegen voor Persillade? Daar zijn wij verzot op; de schoonfamielje neemt na elk bezoek aan hun huisje in Zuid-Frankrijk weer pottenvol mee, en die zijn dan altijd te snel op:). Quote Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted May 22, 2015 Author Share Posted May 22, 2015 Voor persillade zijn er ook verschillende variaties. De basis is heel simpel: Knoflookteentjes: 10 Peterselie (platte of krullend): 1 bosje Olijfolie: Ongeveer 20 cl Instructies Schil de teentjes knoflook. Doe ze in een blender. Was en laat de peterselie drogen. Verwijder de stengels om alleen de bladeren in de blender te houden. Mixen maar niet te lang..het moet geen puree worden Giet de peterselie in een glazen pot en giet de olijfolie erop totdat het is bedekt. Sluit de pot en bewaar het in de koelkast. Voor een betere conservering, zorg ervoor dat de peterselie altijd ondergedompeld is in olie. Houdbaar: verscheidene weken. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 (edited) Kruidenzout zoals de potjes van Vogel : Zeezout, selderij, ui, bieslook, prei ,peterselie ,maggikruid (lavas) , paprika , knoflook, basilicum, rozemarijn, tijm, mierikswortel. Verhoudingen ben ik echt heel erg slecht in. Ik heb mandjes, en schalen met onderin gaatjes, waar ik van alles op gooi om te drogen. Dan ,als het droog is ,pulver ik het,en meestal is het lekker. Edited May 22, 2015 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 Ik zie dit topic nu pas Waar stond ook alweer die provencaalse kruidenmix van mij? Anders "quote" m gerust hierin svp Ik aap ook wel de zgn "kruidenbuiltjes" na voor soep. Die doe ik dan in ijsblokjesding en als ik dan soep maak....mik ik er n paar van erin. Ik doe er lavas, prei, selderij en pepers in. Ik mix dat in n kommetje en vul dan de blokjes en doe er iets water bij omdat dat naderhand handig pakken is 5 eetl verse Lavas(klein geknipt) of gedroogd 3 eetl. 5 eetl Prei(kleingesneden)5 eetl. snijselderij(klein geknipt)1 eetl. spaanse pepers gedroogd( wij houden van pittig) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raquette Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 Oh super! Dankjewel! Ik dacht dat het heel ingewikkeld zou zijn omdat wij altijd de gedroogde versie uit de supermarché krijgen...wist helemaal niet dat je ook een 'natte' versie kunt maken. Maar dit lijkt me inderdaad erg simpel Quote Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted May 23, 2015 Share Posted May 23, 2015 Heel simpel. Top idee! Had nog wat verdrogende teentjes knoflook liggen, Germidour. En die wilde ik eigenlijk smoren in olijfolie en vermalen. Maar nu dus ook een handvol peterselie erbij gedaan en er staat nu een heerlijk potje in de koelkast. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted May 24, 2015 Author Share Posted May 24, 2015 Leuk idee om de herbamare zelf te maken Indy..dat ga ik zeker proberen. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted May 30, 2015 Share Posted May 30, 2015 Wat een leuk topic! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted June 13, 2015 Share Posted June 13, 2015 Goed dit zijn nu juist dingen waar ik de 20ste en 21ste juni a.s. mee de beurs op-ga . Dus hier gaan we, Chilizout : Chilipepers naar keus. Voor mild Spaanse peper(of milder)zout 1 peper per 100 gr zout en niet meer dan 100gr per kilo zout (krijg je roze-zout ) . Voor de hetere pepers als Habanero iets minder pepers of iets meer zout gebruiken. Zeef de stukjes peper weer uit het zout en als bij-product heb je dan zouten chiliflakes . Dit zout is erg lekker voor over de popcorn in kruidenboter met knoflook en uienpoeder en gedroogd zevenblad(of peterselie) of in pikante salsa. Ik zal met een dag of wat dit draadje eens voorzien van nog enkele mixen. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 15, 2015 Share Posted June 15, 2015 Voor persillade zijn er ook verschillende variaties. De basis is heel simpel: Knoflookteentjes: 10 Peterselie (platte of krullend): 1 bosje Olijfolie: Ongeveer 20 cl Instructies Schil de teentjes knoflook. Doe ze in een blender. Was en laat de peterselie drogen. Verwijder de stengels om alleen de bladeren in de blender te houden. Mixen maar niet te lang..het moet geen puree worden Giet de peterselie in een glazen pot en giet de olijfolie erop totdat het is bedekt. Sluit de pot en bewaar het in de koelkast. Voor een betere conservering, zorg ervoor dat de peterselie altijd ondergedompeld is in olie. Houdbaar: verscheidene weken. Hoi appelvrouw toevallig heb ik veel knoflook en peterselie. Nu wil ik dit recept maken maar waar kan ik dit voor gebruiken.Bij wat voor gerechten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted June 15, 2015 Share Posted June 15, 2015 Mix voor rode kool: 2 theelepeltjes gemalen laurierblad1 theelepeltje kruidnagelpoeder1 theelepeltje vier-kleuren peper1 theelepeltje zout er komt dan nog azijn en honing bij én appels en n gebakken uitje je kunt ipv die honing ook een eetlepel suiker bij je mix doen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 15, 2015 Author Share Posted June 15, 2015 Jessica: op heel veel manieren, bij vlees en vis en vego..als een soort pesto bv Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 16, 2015 Share Posted June 16, 2015 Hoi appelvrouw. Kan ik daarvoor verse knoflook gebruiken of moet ik de knoflook eerst laten drogen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted June 16, 2015 Share Posted June 16, 2015 Door de pasta, door sauzen en soepen als smaakmaker.... etc.En met verse teentjes het lekkerst lijkt me.Hoewel ik laatst dus de half verdroogde oude teentjes van oogst van vorig jaar gebruikt heb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cupcakeje Posted August 22, 2015 Share Posted August 22, 2015 wat een leuk topic dit ! Ik maak veel kruidenmixen zelf omdat die in de winkel vooral uit zout en conserveringsmiddelen bestaan, ik kan ze wel eens opzoeken. Alleen niet alle recepten hebben alleen maar kruiden uit de tuin, soms zit er ook kruidnagel en dergelijke in. Zijn die recepten ook welkom ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted August 22, 2015 Share Posted August 22, 2015 Leuk topic. Ik maak ook van alles, maar gewoonlijk met hetgeen op dat moment voor handen is: kruidenzout, bouillonpasta, en mixen doe ik meestal per keer dat ik kook. Het liefst even roosteren in een droge pan, en dan vijzelen. Ik heb dus geen vaste recepten. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.