Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:
39 minutes ago, marcelru said:

Morus nigra

Die heeft beduidend minder groeikracht dan een morus alba, dus zal daarom misschien moeilijker te stekken zijn. Als ik naar de prijs van morus alba kijk, dan kan ik me niet voorstellen dat die moeilijk stekt.

 

Mijn boek zegt voor morus: houtige hielstek van 30 cm lengte in de herfst in de volle grond planten. Of afleggen en aanaarden. Maar ik ga eerst zomerstek proberen.

 

 

Geplaatst:

Hmmm, ik zal eens kijken of de takken van onze Morus de grond al raken. Schep grond erop en afwachten.

 

Overigens ben ik ook wel geinteresseerd in een Morus alba. Als je er tzt over hebt houd ik mij aanbevolen :-).

Geplaatst:

Slagingskans van stekken bij benaamde soorten bij moerbei is zeer verschillend. 'Illinois Everbearing' schijnt lastig te zijn maar niet onmogelijk. Dwergsoorten zoals 'Gerardi Dwarf' worden geënt of komen de laatste jaren uit de weefselkweek. Als deze gemakkelijk te stekken waren dan werd dat zeker gedaan aangezien stekken vele malen goedkoper is als enten of weefselkweek.

 

Moerbei is ook gemakkelijk te zaaien en het kan heel goed zijn dat de moerbeien van fre3ke zaailingen zijn die nu voor het eerst vrucht geven. Zaailingen van de moerbei bloeien doorgaans voor het eerst als ze 6 tot 8 jaar oud zijn.

 

Op basis van wat ik op diverse buitenlandse fora lees concludeer ik dat het stekken van de moerbei niet zo simpel is als velen zeggen.

Geplaatst: (aangepast)

Vorig jaar ongeveer 40 stekken van Illinois Everbearing genomen, met een dikte van 5cm en minder. Er zijn er in elk geval twee van aangeslagen. Aangeraden wordt van dikker hout stekken te nemen.

Dit jaar ga ik nog een poging wagen onder mist.

 

Morus alba is echter zeer gemakkelijk te stekken.

 

Mijn gekochte Wellington en Collier zijn geënt op morus alba. Morus nigra staat op eigen wortel (maar Aalst weer op een alba). Gerardi Dwarf en Black Persian staan ook op eigen wortel.

 

aangepast door tielse flipje
Autocorrectie
  • 10 maanden later ...
Geplaatst:

Mijn moerbeien staan in bloei, onderstaande foto's zijn van Illinois Everbearing. 

 

image.thumb.png.9db9ca23c356ba0f2fd9594f9a735901.png

 

Ze groeit als een idioot, ongeschikt voor een stadstuintje. Ik zaag de struik regelmatig kort, maar dat maakt niet erg veel uit.

 

image.thumb.png.91e1feb8d296400ad7c7c4715ac5dcb8.png

  • Like 3
Geplaatst:

Ja, wordt elk jaar volledig afgezaagd op een halve meter.

De vele stammen die vanaf de grond komen zIjn nu 30cm in doorsnede, daarnaast groeien nog wat dunnere stammetjes.

 

Bij slechte dracht, wat dus niet het geval is, wordt het advies gegeven om begin juni de moerbeien te snoeien. Dus dit was een eenmalig experiment.

Geplaatst:

Probleem met de soort 'Illinois Everbearing' is dat die bij hard snoeien zwieptakken maakt die in 1 seizoen wel 3 meter lang kunnen worden.  De kans op uitbreken van deze takken is reëel bij harde wind of een stevige onweersbui. 'Illinois Everbearing' is niet geschikt voor aanplant in een kleine tuin. Wordt uiteindelijk tussen de 8 en 10 meter hoog.

 

Meer geschikt voor aanplant in kleine tuinen is 'Gerardi Dwarf' of 'Galicja'

Geplaatst:
Op 25-10-2020 om 11:10, Brabantse Tuinprins zei:

Is goed winterhard en dat kan men van Morus rotundiloba 'MojoBerry' niet zeggen aangezien die maar winterhard is tot -10.

Mijn MojoBerry in pot is inderdaad doodgevroren afgelopen winter. Het is hier niet -5 C of kouder geweest, maar goed, hij stond wel in een pot dus.

Jammer, want vond deze ras niet makkelijk te verkrijgen.

 

Nu een Morus Acidosa "Mulle" en een Morus x "Gerardi Dwarf" aangekocht. Iemand ervaring met of deze (in ruime pot) kunnen overwinteren zonder veel bescherming? Het zijn in principe goed winterharde soorten, maar telen in pot kweekt natuurlijk uitdagingen.

 

En ik overweeg beide bomen misschien in vorm te leiden. Misschien als strakke haag, ben benieuwd of dat lukt. Met een 'gewone' moerbei zou het gezien  de groeikracht moeilijker worden denk ik.

  • 4 weeks later...
Geplaatst: (aangepast)

Mijn morus nigra struikvorm ziet er heel slecht uit. En de boomvorm heeft dezelfde bladvlekken, maar minder heftig. Is dit magnesiumgebrek? Voorheen gaf ik altijd kalk met magnesium maar dit jaar kalk zonder magnesium. 

IMG_20240701_170937.thumb.jpg.cbc21405c2c3b3edc6da195f6edc006c.jpg

 

IMG_20240701_171027.thumb.jpg.242ee648f09a19bf2a5259dc45f0ba25.jpg

 

IMG_20240701_171035.thumb.jpg.7ff2923c52ee8710baceafa7e576eb36.jpg

 

 

De struikvorm heeft ook veel dood hout dit jaar (niet goed te zien op de foto). Kan dat dezelfde oorzaak hebben?

IMG_20240701_171054.thumb.jpg.749a668fe556a1da4ec47041bdb39ef9.jpg

aangepast door fre3ke
Geplaatst:

Ziet er voor mij uit als bladvlekkenziekte. Bladvlekken ontstaan in de regel als het blad lang nat blijft. Morus nigra komt uit een regio waar in de lente/zomer relatief weinig neerslag valt. Als er neerslag valt dan is dat vaak in de vorm van een onweersbui. Door de hoge temperaturen droogt het blad daarna weer snel op. In NL hebben we een zeer natte periode achter de rug met ook niet al te hoge temperaturen.

 

Ik denk dat er aan de bladvlekken nu weinig te doen is. Eventueel spuiten met een schimmelwerend middel.

Geplaatst: (aangepast)

Dank @acpronk. Het zal inderdaad bladvlekkenziekte zijn. Dit najaar dus de bladeren niet laten composterenz zodat het volgend jaar niet weer onmiddellijk toeslaat.

aangepast door fre3ke
Geplaatst:

Bij mij ook geen last van bladvlekkenziekte wel veel dode stengels die ik al heb weg gesnoeid, dit kwam omdat eerst de vorst alle nieuwe groei gedood heeft waardoor er geen enkel blad meer aan de struik zat en daarna probeerde de plant nieuwe ogen te maken maar elke keer als er een klein blaadje kwam was die direct opgegeten soms zelfs al zonder blad aten ze gewoon het groen van de oog op die nog open moest gaan daardoor veel takken verloren van de struik maar onderaan is die weer gaan uitlopen gelukkig. De gerardi dwarf loopt later uit en had nergens last van.

Geplaatst:

@fre3ke wat voor morus bestaat jouw haag uit? Staat je haag in de wind? Ben benieuwd hoe het er uitziet, kun je misschien een foto van je haag maken?

 

Ik overweeg ook een stukje moerbeihaag, maar ben benieuwd of ik het smal kan houden zonder teveel doorkijk te riskeren (en hoef geen grote oogst, maar een kleine oogst is leuk!)

  • 2 weeks later...
Geplaatst: (aangepast)

Het is allemaal morus alba.

Dit is een foto van de heg na het snoeien. Ik doe dat met een elektrische heggenschaar. Niet heel zorgvuldig, vooral bovenin zie je dat hij golft. Maar hij is dus hoog, smal en zichtdicht. In de wind staat hij niet, hij staat een paar meter ten oosten van het huis.

IMG_20240715_193052.thumb.jpg.77a57f8837db975867eb25e7fd9dcb9f.jpg

 

Hier zie je de breedte, ongeveer 60 cm. De beukenhaag van de buurman rechts is strakker gesnoeid, maar mij interesseert dat niet. Hij is altijd twee uur bezig en ik een kwartier.IMG_20240715_193152.thumb.jpg.ef7dd5f80f78d4761e85c8d34c23fcf9.jpg

aangepast door fre3ke
  • Like 2
  • Thanks 1
  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Ik heb helemaal geen verstand van moerbeibomen.

Ik weet alleen, dat we in Griekenland dagelijks langs een boom kwamen, waar vruchten in hingen en die waren heerlijk!

Nu zag ik plotseling dat er tegenover ons huis, langs het fietspad, bomen staan met volgens mij dezelfde vruchten.

Zou iemand er even een blik op willen werpen?

Zijn dit moerbeibomen met -bessen?

De bomen zitten stampvol met deze vruchten.

Maar ik wil het graag zeker weten, voordat ik ons vergiftig of zo...

P1040897.JPG

P1040898.JPG

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...