Jump to content
Sign in to follow this  
Jooze

Naaktzadige oliepompoen

Recommended Posts

Leuk Thea. Heb je die zaden uit Oostenrijk? Dat is volgens mij ook de pompoen die op de flesjes olie staat. Die wil ik volgend jaar wel proberen als hij tenminste wat meer zaden geeft. Misschien wel je enkel zaden voor mij bewaren?


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zou dat de Gleisdorfer zijn?? die staat nl ook wel bekend als Gleisdorfer Ölkurbis en is afkomstig uit Oostenrijk.

 

 

Heb je die dit jaar voor het eerst Thea?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nee al twee jaren.

Hij is donker groen beetje ovaal.Vrucht vlees niet te eten.Het gaat om de zaad.


http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Gleisdorfer lijkt op de Kakai dus dan is het een andere.

 

Bestaat de kans om de naam te vragen aan je Belgische bekende?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naaktzadig? Ik zie qua vorm geen verschil met de gewone pompoen. Of is het schilletje van deze dun en zacht?


Ik kweek regenwormen in mijn compostbak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interessant! Volgend jaar ook eens proberen. Welke soort heb je Jorieke?

 

Zou ik uit mijn gekochte zak biologische pompoenpitten eigenlijk ook planten kunnen kweken? Tenminste, ik neem aan die pitten afkomstig zijn uit naaktzadige pompoenen of heeft de industrie peltrucjes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dankje Jorieke.

 

@Jet: Tja dat laatste zou toch zonde van alle moeite zijn.. Tis ook niet zo dat ik ruimte over heb, dus ik ga toch maar zaadjes kopen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Misschien een raar idee maar als je nu zaad neemt van 1 pompoen, de eerste die van je plant kwam. Dat goed bewaart en dan volgend jaar 1 plant ervan telen. Dan kan je zien of die goed is want het moet en een lekkere pompoen worden en naaktzadig, dat laatste is enorm opvallend.

Als je dan een goede plant hebt is de kans wel heel groot dat je zaad in orde is en kan je het jaar erop alsnog de rest zaaien.

Aan de andere kant ik dacht dat Kakai Euro 1,95 is bij die uit Dordrecht voor 10 zaden en er zijn er wel meer die hem hebben dus dat kost je de kop niet en dan ben je in principe zeker van je zaad. Oh ja Steiermark Kurbis is ook een prima naaktzadige pompoen.

 

Groet

Gery

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vraag me af of de pompoenzaden die je koopt voor brood gewoon te zaaien zouden zijn? Misschien volgend jaar een keer proberen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Had ik niet gezien Kruisbestuiving dus. Nu, ik ga ervan uit dat dergelijke pompoenen op hele velden worden geteeld en dat de kans op kruisbestuiving met een ander ras niet zo groot is. Ik heb gisteren een pitje tussen vochtig keukenpapier gelegd om eens te zien of er leven in zit. Als het uitloopt, denk ik er volgend jaar toch eentje te proberen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb een mooi aantal oliepompoenen, maar wanneer kan je ze oogsten? Moet het steeltje ook verkurkt zijn bijvoorbeeld of is de kleur van belang? Er is al een wat groenere pompoen gesneuveld door vandalisme en daar zie ik toch al wat groene zaden in.

 

De eerste vrucht van de plant is al flink aan het kleuren:

AN6535s48581505501548.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik liet de pompoenen na het oogsten zo lang mogelijk buiten, en daarna binnen, narijpen. Daar moet je natuurlijk wel n plek voor hebben. De zaden worden dan goed dik en je moet ze ook nog goed laten drogen nadat je ze uit de pompoen hebt gehaald want als er 1 gaat schimmelen tussen al je andere zaadjes, zou jammer zijn.

Ik heb nu nog oogst van een paar jaar geleden en ze smaken nog prima

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vandaag maar eens een oliepompoen geslacht, ze liggen een beetje in de weg zo half voor de achterdeur..

AN6765s19201510327683.jpg

 

Deze paste niet op de foto hierboven, heb dus 5 van die dingen. Eerst maar eens een luikje eruit:

AN6767s93941510327689.jpg

 

Toen de pitten eruit gehaald:

AN6769s28381510327711.jpg

 

En dit is dan de opbrengst van die ene pompoen:

AN6771s36441510327727.jpg

 

Ik had al gelezen dat het vruchtvlees niet zo lekker is. Is dat gewoon weinig smaak of is ie erg melig ofzo? Wat doen jullie ermee? Zou het wel te gebruiken zijn voor zoetigheid? Cake, taart, jam?

In vergelijking met mijn gekochte pompoenpitten zijn deze wel heul groot. Zou dat per ras verschillen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...