Jump to content
Ludo

Zelf brood bakken moeilijk ?

Recommended Posts

Op de foto ziet hij er mooi uit. Wat zit er allemaal in en wat was de werkwijze?

@Patrijs wil je me nog beschrijven hoe jullie het brood uit de romertopf maken?

 

Dit is een dubbel grote eenkoorn/ half gewoon spelt. Zuurdesem met wat zonnepitten erin. Hiervan kan dan de helft de vriezer in, ook handy. En lekker!29C396C9-734E-4A63-9DC1-B2B0DA0828E5.thumb.jpeg.c92945c3f7c75311e92b5e0a5fa6d125.jpeg 

Edited by appelvrouw
  • Like 1

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeetje, jouw brood ziet er ook heel mooi uit. Die kleine sneetjes kunnen natuurlijk ook. Ga ik ook eens doen. Leuk voor de afwisseling!

 

200 gr starter voor mijn voordeeg met 50 gr bloem en 50 gr water.

Dag later mengen met 500 gr bloem en 300 gr water, beetje suiker, beetje zout. Had er tijm doorheen gekneed. Laten rusten, dan uittrekken en dat een paar x gedurende de dag. Alles in een rijsmandje (vergiet met kaasdoek) gedaan. In een loeihete oven gebakken met wat pompoen pitten erover heen. Eerst min of 10 op 250 gr, toen 10 min op 230 en erna nog zo’n 20 min op 210 graden.

 

Hij was superluchtig, veerde goed terug en had een mooie krokante korst. Ik wist al met deeg kneden dat het een goed brood ging worden. Inmiddels heb ik zo vaak gekneed, ik zag dat het deeg nog niet klaar was, ook al zou het met zn 15 min kneden klaar moeten zijn. Nog door gekneed tot ik dacht dat het goed was, kon een goed vliesje ervan trekken en toen begonnen aan de rest. Resultaat zeer goed gelukt brood!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weer een heerlijk zuurdesem broodje gebakken. Met lijnzaad, sesamzaad en zonnepitten.
Ik zoek nog een goed recept voor desem met ( veel) Rogge erin, het liefs een combi van Rogge spelt of eenhoorn en desem.

 

254862BD-CBD6-43EF-AC2B-E8CE804EA6D0.thumb.jpeg.3afcd7eb8859a09eb8e26007ee63da7a.jpeg

  • Like 3

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

HAha eenhoorn met desem, past dat wel bij elkaar?!

Mijn brood is zo goed gelukt. Sjeetje ik word er steeds beter in dat brood bakken. Had er thijm doorheen gekneed. Heel geurig en mega luchtig.

d00f93d51907e612b840c20ff068a403.jpg

(Had het al belegd, dus even de andere kant )

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zure paardenbrood😊. Nee eenKoorn bedoel ik natuurlijk’ hier vertaald klein speltgraan genoemd.

Hier worden de broden met de dag groter en rijker van smaak...

Dit is een Rogge spelt met lijn- en sesamzaad

 

AE2E9EFE-B9C4-46F9-BE06-B8D0213EA5E7.thumb.jpeg.d44de4bdd0efe5d3d559d596c65ac9fe.jpeg

 

  • Like 1

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik bak inmiddels 2 jaar mijn eigen desembrood. Met biologische bloem van de Odin, aangevuld met volkoren, spelt, rogge, kamut... pitten, zaden. Net waar ik zin in heb. Het makkelijkst is toch wel foccacia. Dat bak ik inmiddels wat minder vaak omdat het te snel op ging. Dat vond mijn weegschaal niet zo leuk...

 

Hier een selectie van wat baksels over de jaren heen. 

 

Ik gebruik vooral het boek van Emilie Raffa. Alles daaruit lukt eigenlijk, zonder te veel gedoe.

0E2C2AB7-F58F-4727-BC2C-4E5664D9FCC9.jpeg

8F682619-1022-4763-969C-E8B3D8D42F90.jpeg

9F70E2EE-1D15-40B6-B27B-ACFC12787AF3.jpeg

1C8C64DA-0F5F-425B-9A32-1AE728351810.jpeg

62649752-2187-435C-9180-1CFA1F08B9B2.jpeg

  • Like 3

https://prilgroen.nl/ onderweg naar een plasticvrije volkstuin

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Wie kent het boek Hoe bak ik zuurdesem van Emmanuel Hadjiandreou? Ik wil graag een boek met goed en speciale recepten maar niet met niet of weinig kneden..ik hou niet van de structuur van dat soort brood met speltmeel. Bij Bol hebben ze geen inkijk exemplaar.

 

Enne @Patrijsik ben nog erg benieuwd naar je romertopfbrood 

Edited by appelvrouw

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, appelvrouw said:

wil graag een boek met goed en speciale recepten maar niet met niet of weinig kneden..ik hou niet van de structuur van dat soort brood met speltmeel.

Ik begrijp die zin niet helemaal, @appelvrouw. Wil je nou juist wel of niet kneden? En wat bedoel je met dat je niet vn die structuur houdt?

ik weet dat het boek van Issa Niemeijer veel uitlegt over techniek en wat veel/weinig kneden voor effect heeft. Maar zijn recepten zijn vooral Frans. Ik weet ook niet precies wat je bedoelt met speciale recepten. Als je wilt, kan ikwel een paar recepten uit het boek dat ik hierboven noem kopiëren.

 

ik heb zelf ook veel geleerd van de website Fig Jam & Lime Cordial.

 

 


https://prilgroen.nl/ onderweg naar een plasticvrije volkstuin

Share this post


Link to post
Share on other sites

@appelvrouw ik heb alleen zijn 1e boek. Bak ik niet zoveel uit vanwege de kneedmethode, eerst droge en natte ingrediënten apart mengen, veel roeren, rusten, vouwen enz. Ik geloof daar niet zo in, veel werk en tijdrovend, maar ik merk niet dat het beter brood oplevert. Daarom gooi ik het liever allemaal tegelijk in de machine of in 2 delen in geval van autolyse. Als ik even google lijkt het erop dat deze methode ook in zijn 3e boek gebruikt wordt.

 

Als je een goed boek wil, Bread van Hamelman (Engels, veel info, maar je moet de recepten eerst omrekenen naar normale hoeveelheden). Wil je Nederlands en zeker weten dat de recepten goed zijn, dan de boeken van Levine (of haar website). In Brood 2 staan de meeste recepten in 3 varianten uitgeschreven (gist, voordeeg en desem) dat is best handig.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat een prachtige broden! Zien er alle zo smakelijk uit en ik ben niet eens een broodeter.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 uren geleden, Anna3 zei:

in 3 varianten uitgeschreven (gist, voordeeg en desem)

Ja dat lijkt me de beste tip, dank Anna. Ik kijk al vaak naar haar recepten, ik vind ze vaak erg goed kloppen. In Engelse boeken heb ik weinig zin. 
Ik heb het boek besteld.

10 uren geleden, mdubbelm zei:

Juist wel of niet kneden

Juist wel, ik hou niet van de structuur van de niet kneden broden.

 

10 uren geleden, mdubbelm zei:

weet ook niet precies wat je bedoelt met speciale recepten

Gewoon een beetje speciaal, zoals bv het recept van levine met curcuma en nigella. Ik ben niet zo n zoete broodjes bakker en zoek het meer in hartig. 


We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

5ba4177e065067273cffaa46a31e7aea.jpg

Met griesmeel en bloem, nigella en maanzaad. Maanzaad had sesamzaad moeten zijn, maar de dochter vindt dit echt zo mooooi mama. Ach ja. Dan maar maanzaad toch.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Melle hoe maak je dat brood?.

Zie hier allemaal heerlijke broden voorbij komen.

Kan jij een lekker recept voor mij zetten.ik heb alleen bloem voor brood,verse gist,melk,water,ei,boter.

Hoe kan ik het nu het beste doen? Met dank

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik maak het met zuurdesem, dus zonder gist. Dan zou je eerst je eigen zuurdesem moeten maken Jeanne. Dat heb ik zelf niet gedaan. Ik heb in maart een starter gekregen en daarmee maak ik steeds broden. Ik voed hem 1 of 2 x in de week -ligt er aan of ik wel of geen brood maak- en het staat bij mij in de koelkast. Met zuurdesem kan ik genoeg recepten aanbevelen, maar met gist weet ik niet

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op 6-1-2021 om 22:57, Jeanne heijmans zei:

Melle hoe maak je dat brood?.

Zie hier allemaal heerlijke broden voorbij komen.

Kan jij een lekker recept voor mij zetten.ik heb alleen bloem voor brood,verse gist,melk,water,ei,boter.

Hoe kan ik het nu het beste doen? Met dank

wij bakken met Levine: simpel volkoren pompoen of iets anders 😍

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tadaaaaa

Hartige broodjes van bladerdeeg

Een met kip en bieslook en knof en peper
e63365714586106f647df81c1804c2ef.jpg

De flapjes zijn met zelfgedroogde tomaatjes, olijf en filetta melanzane (iets Italiaans)

9ef448776e3cf558e4ad9f10dba79c8b.jpg

Vond ze beiden overheerlijk.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sjusses. Wat een lekkere dingen komen hier voorbij. Krijg dr trek van!


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

74FAE57F-7EE9-460E-93CD-FB35F0F97DD8.thumb.jpeg.c7db967fb47086e6cd60cb3d654b9194.jpeg

Jeetje, wat een mooie broden en anders lekkers! 
ik bak eigenlijk niet zoveel brood....meestal bak ik met vlagen.  Gisteren een goedkoop broodmixje van de Lidl geprobeerd. Dacht eerst dat hij niet goed gerezen was, maar hij is gewoon niet groot. Was een prima broodje...is al op! 😊😋

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Broodjes met aardappels en aardappelwater. Speltmeel en gist. Er moest zure room in maar dat was niet in huis dus heb ik yoghurt gebruikt aangevuld met een scheut houdbare room. Ik ben blij het zijn de eerste broodjes die me goed gelukt zijn en ze zijn ook nog heerlijk.D9D9C122-B911-44BE-B955-5DBC3D82C0FB.thumb.jpeg.0f7f9c2f46d4e9a5c49b7992027a8ec6.jpeg

 

B19FBEA8-0F50-4996-A7B1-EE19130C8515.thumb.jpeg.e324f691e267827104ab5c8a4f71e906.jpeg

  • Like 3

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zuurdesembrood met bloem en griesmeel voor de lunch gebakken. Ruikt zoeter dan alleen zuurdesem. Benieuwd naar de smaak!

904c671ef6f4b2d142f63a477ca08e9d.jpg

074ec02f10fab4df7468e8e14ad623c2.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...