Jump to content

Hisbiscus sabdariffa/ roselle/ rosella plant


Spitskool

Recommended Posts

Wie heeft er ervaring met de hibiscus sabdariffa in Nederland? Ik weet dat ze in warmere oorden volop groeien en bloeien, maar hier?

 

Ik ben gek op de bloemen, waarvan je erg lekkere thee kunt zetten. Eerder ook wel ingemaakt, de bloemvruchten, dus nu speel ik met het idee om zo'n plant in de tuin op te nemen om mijn eigen voorraad bloemen aan te vullen door het jaar heen.

 

Ik heb nu een paar zaailingen die zijn uitgekomen, maar ben nog zoekende in hoe ik ze in de Nederlandse zomer optimaal kan benutten.

 

Ze zijn zo lekker, de knoppen, blaadjes, ingemaakt of droog, voor thee, of om gerechten mee te kruiden of ingemaakt in drankjes. Ik wil er eigenlijk veel meer van hebben in mijn voorraadkast, zeker nu mijn huidige voorraad ingemaakte Rosella's op begint te raken.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Ik neem nog wel wat (laatste) restjes van de gedroogde versie mee, dan kan je daar thee van zetten en ook lyrisch over zijn.

 

En *als* er een zaailing over is, dan gaat die ook mee, maar die is enkel ter overname in ruil voor opgeschreven ervaringen met deze plant in dit draadje.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Er zijn acht zaailingen van de acht zaadjes opgekomen, maar ze groeien nu wel heel hard naar het licht (vensterbank op het Zuiden). Ik wil ze verpotten en dan wat dieper in de grond stoppen, maar wacht nog steeds op het eerste echte bladpaar.

 

Kortom, de groeikracht zit er in, maar vooral in de lengte.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

hoi, zeker lekker! Op pfaf.org staat een beschrijving, van gebruik, en voorwaarden voor groei. Ik denk dat je wel een kasje nodig heb, gezien de U.K. zone 10. Als het je lukt, laat het weten, want dat is idd een plant met veel mogelijkheden.

Link to comment
Share on other sites

Goede link mastert. (https://www.pfaf.org/USER/Plant.aspx?LatinName=Hibiscus+sabdariffa)

 

Ik heb helaas nog geen kas(je), dus moet het doen met een muur op het Zuiden en de plant in een pot. Als ik hem zover kan laten opgroeien. Wellicht moet ik hem in de winter naar binnen nemen en het jaar erop in de zomer hier buiten weer een kans geven. We gaan het zien.

 

Ik besef me dat het geen hele grote kans op succes is, maar vind de plant (vooral de bloemen) zo lekker, dat ik me wel door wat bochten wil wringen om het telen van deze plant hier te proberen.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Hisbiscus sabdariffa s-je te veel zie ik aan de google resultaten. Hibiscus sabdariffa, is de Roselle een andere naam of een cultivar? Ik zie zowel tropisch Azie als Oost Afrika als oorsprong.

 

Ik ben benieuwd Spitskool. Dat ze de hoogte ingroeien geloof ik graag als ik lees dat ze 2,5 meter hoog worden in hun normale groeigebieden.

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link to comment
Share on other sites

Ja ik had voor het eten al gezien dat dat een gangbare naam is, er zijn meerdere cultivars van

 

Volgens deze site kun je de struik ook hier telen. Bij 4 graden (40F) kan de plant sterven, dus als we veel vorst krijgen loopt hij gevaar:

https://dengarden.com/gardening/Growing-Your-Own-Hibiscus-Sabdariffa-Plant.

 

Maar volgens Purdue worden de vruchten niet rijp, dus alleen blad te oogsten: https://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/roselle.html.

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ze staan inmiddels al weer even buiten in een iets groter potje, maar het blijven nog ‘grote zaailingen’, een echte plant is het nog lang niet. Ik wil ze eigenlijk uitplanten in een grotere pot, maar ze moeten nog even op hun beurt wachten (er staat wat ander zaaigoed dat voor gaat).

 

CEED4D72-CF93-4CF6-ACA3-2975331141A733691526898011.jpeg

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Die van jou zien er beter uit @Hampie. Dat is het verschil.

 

Bij mij trekken ze lekker bij en groeien ze aardig. Ik moet ze af en toe wel redden van slakken.

 

Ik ben nu in conclaaf met mezelf over de pot waar ik ze in ga doen. Ze moeten in de winter maar binnen, waar de ruimte beperkt is, maar ik wil ze niet beknotten in ruimte. Hoe ga jij dat doen @Hampie?

 

D543A6F2-31B2-4E85-8821-06A594B2640454651528641366.jpeg

 

F64895A2-D77B-44C8-B6DE-6B2DB914FC8148881528641381.jpeg

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Zou het voor overwintering niet beter zijn om in Juli of zo te zaaien? Ik denk dat kleine plantjes binnen beter zijn mooi te houden dan al vrij grote planten. Bladsterfte gedurende een lange winter krijg je in elk geval.

Ik zou niet weten of deze plant makkelijk te overwinteren valt.

 

Ik heb dit plantje vorig ook gezaaid, maar ging het al snel negeren, want ik kreeg door dat ik geen tropische plantjes hoef te proberen hier. Toch nog wel wat bloemetjes, die ook mooi zijn om te zien en op zich al een reden zouden kunnen zijn om dit te kweken, maar de plantjes werden maar een paar decimeter hoog bij mij en voelden zich niet echt prettig.

Het kan best de moeite waard zijn in andere delen van Nederland, en met een kas zal het zeker beter groeien, alleen zou het jammer zijn om deze mooie bloemen achter glas weg te stoppen.

Link to comment
Share on other sites

Zaaien in juli is een goede tip roeier. Ik ga het overgebleven zaad nog eens opzoeken.

 

En begrijp ik nou goed dat jij de plant het eerste seizoen wel al aan de bloei kreeg (ook al was het een klein plantje)? Dat stemt me vrolijk en hoopvol.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Ja, 12 Maart binnen voorgezaaid, en ik zit in zowat de koudste hoek van Nederland en het was vorig jaar geen beste zomer, maar dan nog krijg je wel wat bloemetjes. De bloeiperiode kan best lang zijn, want de bloemetjes volgen elkaar op.

Kieming was trouwens opvallend goed voor iets dat van warmte houd, alleen goede groei kwam er nooit in.

Maar als ik kijk naar wat er met de wedstrijdtomaat vorig jaar gebeurde, daar had ik ook geen groei en in Holland ging dat al heel aardig.

 

Overwinteren heb ik niet aan gedacht bij deze Rosella, maar volgens mij moet ik nog zaad over hebben, dus dat moet ik gewoon proberen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Even een kleine update in dit draadje. Van de zes planten in pot is er één die slechts ook maar één vrucht draagt. Ondanks de fantastische zomer is het groeiseizoen blijkbaar toch te kort in ons landje. Het verval van de planten is al ingezet; stam/stengels worden al bruin op plekken. Geïnfecteerd door schimmel o.i.d.?

Of overwinteren zin heeft? Ik ga het i.i.g. proberen. Ben van plan om de plant drastisch te snoeien en daarna binnenshuis overwinteren.

Hopen dat we dan volgend jaar een voorsprong hebben en wederom zo'n mooie zomer.9bf2e89503e3ed4dc094966f05924aea.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 1 year later...

Heb in april de roselle voorgezaaid en  stekjes in de kas uitgeplant. Dit is mijn 1e probeersel.

Heb in mei nog een aantal in n pot gezaaid en in de kas gezet. Ze doen het best aardig. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat. 

20200604_111347.jpg

20200604_111436.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ik heb dit jaar voor het eerst ook Hibiscus sabdariffa gezaaid. In april binnen laten kiemen, en in mei in een kas. Ze groeien goed! Beetje last van luizen in de jonge blaadjes, maar die spuit ik er met een plantenspuit met water steeds uit.
Zoals je kan zien zitten er al een paar bloemknoppen in.

 

Ik zou nog graag wat tips ontvangen voor het oogsten van de bloemen.

Kan ik deze gewoon (in de zon) laten drogen, en daarna als ze goed droog zijn in plastic verpakken?

20200701 Hibiscus_.JPG

20200624 Hibiscus bloemknoppen_.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...