Jump to content

Schaapjes


Nat74

Recommended Posts

We zijn op zoek naar een schaapje om ons gras kort te houden. De wei is zo'n 1200m2. Omdat we geen ervaring hebben met schapen zijn we op zoek naar een soort dat niet/niet veel geschoren hoeft te worden en weinig gevoelig voor ziektes. En verder wel goed bij onze kippen kan en leuk is voor onze kindjes.

Iemand een idee?

Link to comment
Share on other sites

Waarom geen geitje? Zijn iets minder goede grazers dan schapen, maar wel een stuk leuker (okay, ik ben bevooroordeeld ) en krijgen nooit maden bij de bips vanwege poep die in de vacht is blijven hangen, en hoef je noooooit te scheren

Oh ja, zowel voor schaapje als geitje geldt trouwens: beste nooit alleen. Ze zijn enorm veel gelukkiger met zijn tweetjes (of meer)

Kuddedieren he!

 

Kijk hier bijv

https://www.marktplaats.nl/a/dieren-en-toebehoren/schapen-geiten-en-varkens/m1422953304-heel-mooi-jong-dwerg-geitje-te-koop.html?c=be2da871b0d84f75c3056cc6db858f31&previousPage=lr

Al zou ik voor bij de kids twee dames (of gecastreerde heren) zonder horens zoeken misschien?

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

In eerste instantie dachten we ook aan geitjes. Maar na wat google werk kwamen schapen en ganzen naar boven als beste grazers. Geiten vind ik ook leuk en gezellig en jeugdsentiment want zo lekker dartel. Als geitjes ook prima grazers zijn is dat zeker ook een idee.

De schapen met horens leken mij inderdaad met kindjes ook wel wat tricky als ze eens in een jolige of boze bui zijn.

 

Na wat verder Googlen kwam ik ook nog op haarschapen uit. Maar zonder horens en dan relaxt voor kinderen kom ik niet verder.. Van die rassen vind ik geen lammeren.

Link to comment
Share on other sites

Ohh dat maakt dan dus weinig uit..

 

Voor geitjes zullen we wel onze omheining moeten aanpassen anders springen ze er zo overheen en zitten ze zo aan de groente en het fruit... Maakt het nog verschil qua ras? Huisgeit, dwerggeit of een ander ras?

Iemand een voorliefde voor een bepaald type?

Ik hou beide opties, geit en schaap, maar open

Link to comment
Share on other sites

Wij hebben een melkgeit en twee dwergjes. Die eerste is met de fles grootgebracht en zo ontzettend lief en kroelig! Die andere twee zijn helaas niet goed gesocialiseerd vroeger, en blijven wat meer op afstand.

Dat schijnt echter een uitzondering te zijn. Normaal zijn dwergjes erg aanhankelijk, hebben we begrepen. En omdat ze klein blijven, moet de omheining wel goed zijn, maar hoeft niet zo mega hoog.

Hoewel ik hier sowieso wel moet zeggen dat er weinig uitgebroken wordt. Ik weet dat de meeste mensen daar andere ervaringen mee hebben, met geiten. Maar bij ons was het de eerste twee weken even knudde. En daarna waren ze wel gewend en taanden ze eigenlijk niet meer echt naar uitbreken.

 

Witte geit tov dwerggeit grootte:

32e744c9f60da89d3735f477dd5fcf20.jpg

06dd0215e932192500a54d929fd5963a.jpg

 

Als je ook nog zou willen melken, zit je weer minder goed met dwergjes. Die hebben nl ook echt mini-tietjes en melken tussen duim en wijsvinger is niet grappig

 

@Nasuada heeft trouwens Ouessant schaapjes. Van die hele kleintjes. Misschien kan zij een positieve duit in t zakje doen, kwa schaap?

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Ik ben best benieuwd naar ervaringen met Ouessant schaapjes.

 

Gisteren zijn we gaan kijken bij een moeder met lam. Zie foto. Ik weet niet wat ik van dit type schaapjes mag verwachten qua tamheid en of ze geschikt zijn voor de kindjes.

Deze schaapjes/lammetjes waren te aaien als er brok werd gevoerd. Nadat dat op was verdwenen ze wel weer snel.

Niet echt knuffelschaapjes...

 

Misschien moet ik mijn verwachting bijstellen omdat we vroeger geitjes hadden die zich heel makkelijk lieten aaien en oppakken.

 

Qua haarschapen kom ik weinig tegen dus het scheren nemen we voor lief. Kost ook niet veel icm bekappen. Mocht iemand toch een tip hebben dan is deze erg welkom.

 

We zijn dus op zoek naar een goede grazer die niet ziektegevoelig is en makkelijk handtam te maken is, want dan zijn ze ook leuk voor de kindjes

 

Lukt het om schapen in de kofferbak te vervoeren of mag dat niet?b838c802d63042a27aabef71c5e7044f.jpg8751fdb72109ad86c93a779f5ef0881a.jpg

Link to comment
Share on other sites

Wij hebben al een jaar of 4 ouessant schapen. In mijn ogen een heel makkelijk ras.

 

Doordat ze zo klein zijn zijn ze redelijk goed te hanteren en verder heb je er geen werk aan.

Ze lammeren zonder hulp en de ooien zijn over het algemeen goede moeders. ( scheelt natuurlijk dat ze maar 1 lam per keer krijgen). Verder ook nog geen problemen gehad die je bij andere schapen nog wel eens tegen komt (maden etc.)

 

Schapen en geiten vergelijken met tam maken cq knuffelen , dat zal een schaap altijd verliezen.

Bij ons is het hetzelfde als je al aangeeft. Als Ik de wei in ga komen ze op me af. Maar ik kan niet ze niet uitgebreid aaien want lopen ze op een gegeven moment weg. Vermoed wel dat je ze tammer kunt krijgen als je er vanaf het begin tijd in stopt. De ram die wij vorig jaar hadden reageerde zelfs op zijn naam. Dus het kan wel. Maar zoals ik het van de mensen begreep waar ik hem van kocht werd hij 2 maal per dag gevoerd en dan ook uitgebreid geaaid

Link to comment
Share on other sites

mijn ouders hebben ouessant schaapjes en ik kan bevestigen dat het een gemakkelijk ras is.

Prima geschikt ook voor kinderen, als kind liep ik er ook gewoon tussen. Net als bij de dwerggeitjes, beide zijn leuk. Bij beide is het soms opletten met de ram/bok maar dat kwam ook doordat die alleen even kwamen logeren voor dekking. Later hadden we eigen ram en dat ging prima, eigen bok nooit gehad ivm de stank.

 

De meeste dieren zijn tam te krijgen door vanaf het begin veel aandacht te geven. Momenteel hebben mijn ouders een fleslam lopen, dat komt bij ouessant schaapjes niet vaak voor maar maakt het lam wel echt super knuffelig.

Link to comment
Share on other sites

Vanmiddag ben ik naar Shetland schaapjes gaan kijken en was op slag verliefd. Ze kwamen snuffelen en bleven in de buurt, zonder brokjes oid. Ze waren heel relaxed. Dit worden ze! Iemand ervaring met dit ras?

Link to comment
Share on other sites

Dat zijn ook leuke schaapjes. niet speciaal tammer dan andere rassen maar wel een sterk en makkelijk ras net als ouessant.

Je had het alleen over niet of niet veel scheren. valt de wol plukken voor jou onder niet scheren? want ik dacht dat dit ras juist moeilijker te scheren was omdat je ze niet op de huid mag scheren.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Hier weer eens een update mbt onze oussant.

BOB de bokker hebben wij weggedaan omdat hij echt alles en iedereen omver bokte. Daarvoor in de plaats is Jaap Schaap gekomen. Een zonder stamboom nest uit 2 en zijn broer is spierwit, te grappig, ben heel benieuwd of dat een foutje of genetisch bepaalt is.

Daarnaast hebben wij 5 dames dus in de lente.....lammetjes... hoe lief.

IMG-20191202-WA000584451575301718.jpgIMG-20191202-WA000317161575301736.jpgIMG-20191201-WA000115081575301765.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Een van onze jonge shetland schaapjes(half april) doet het niet goed. Ze is mager, eet onvoldoende en ik zie haar niet herkauwen. Ze staat soms in een hoek, of stil in de wei met een hangend hoofd. Om haar nek is de wol weg doordat ze vaak met haar hoofd door het gaas hing. Ze graast het gras dan kaal tot op het zand. Dit doet ze vreemd genoeg als ze op een nieuw stuk wei staat met gras. Ik zie haar om de dag wat eten. De dierenarts is al een keer of 3 langsgeweest en vind niet echt iets. Ik moet haar aan het eten krijgen maar ze snuffelt er wat aan en eet dan niks of heel weinig. Haar temperatuur was 39,9 graden. Ze is onlangs ontwormd. Ze krijgt van mij brok ( met wat koper), muesli, extra maisvlokken, hooi en kuilgras.

Ik weet niet wat ik kan doen voor haar..

Link to comment
Share on other sites

Ai, nat74, dat klinkt niet goed. Niet goed eten is funest natuurlijk.

Zijn er in de buurt schapenhouders waar je hulp kan vragen vanuit de praktijk?

Misschien gebitsproblemen?

Wordt het misschien al verstoten uit de groep?

Misschien naar binnen halen, in een stal, zodat je de poep kan bekijken

en zo is er gelijk wat rust en extra aandacht?

Nou, fingers crossed, hopelijk komen er snel bruikbare tips!

Link to comment
Share on other sites

Dierenarts dacht mogelijk aan tanden wisselen maar volgens mij kon ze dat nog niet zien..

Heeft iemand daar ervaring mee? En hoe verloopt zoiets? De dierenarts dacht nog aan vitamine B tekort omdat ze door het hek graast daar heeft ze een prikje voor gehad.

Ik heb er 3 van april en de anderen doen het heel goed. Ze spelen en zijn haast twee keer zo groot. Ik zet haar regelmatig met eten apart maar ook dan eet ze amper. Iets nieuws probeerd ze maar de dag erna heeft ze weer weinig interesse. De anderen doen weinig met haar. Die zitten vol energie en botsten soms tegen haar aan of duwen haar opzij. Ze ziet er somber uit..

Ik ken niemand zo uit de buurt. Zie her en der wel schapen staan. De fokker heb ik ook gevraagd en die zou misschien komen kijken al is dat nu een dag of 6 geleden.

Link to comment
Share on other sites

Voelt het schaapje wel warm? Ach, er zal al vast getemperatuurd zijn.

 

Hè, wat een nare situatie. Voor jullie allebei.

Er moet gedarteld worden, daar slaapt iedereen beter van.

Morgen nogmaals de fokker contacten, wie weet wat dat geeft.

Houd moed Nat!

Link to comment
Share on other sites

...brok ( met wat koper)...

Koper? Waarom geef je dat er nog extra bij? Dat is voor schapen snel teveel van het goede.

Geeft al snel vergiftiging, zelfs bij lage overdosering! Gele slijmvliezen, donkere urine...

 

Dat onder het draad door grazen kan er op wijzen dat het arme schaap probeert om via kruiden compensatie (Molybdeen) te zoeken.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Shetland schapen hebben tov de meeste andere schapen een koperbehoefte. Een tekort is schadelijk. Nu weet ik niet of dat het is..

 

Wat kan ik extra geven..?

Ik heb wortel, appels geprobeerd, muesli (ook vochtig) en kuil.

Blad is er nu niet dat at ze wel graag

Link to comment
Share on other sites

Ik kan niets vinden over Shetlandschapen en kopergebrek. Alleen secundair, ten gevolge van bijvoorbeeld teveel ijzer of molybdeen in het rantsoen. Waar heb je dat gehoord/gelezen? Link?

 

Schapen wisselen rond de leeftijd van 1,5 jaar de twee binnenste snijtanden. Daarna de twee buitenste, en daarna pas de kiezen. Is allemaal wel te vinden op internet. Dat kan het probleem dus niet zijn.

 

Wormen en/of leverbot kan ook nog, ook al zie je nu weinig in de mest. Het is hartje winter dus dan leggen ze geen eieren (mestonderzoek betekent determineren en tellen van eieren).

Hoe vaak heb je ze ontwormd? Allemaal? Wanneer voor het laatst en met wat voor preparaat? Ik neem aan dat de dierenarts daar ook al wel naar gevraagd heeft. Als dat in het najaar niet is gebeurd met een goed preparaat (van de d.a.), zou je dat in elk geval even kunnen doen.

 

Het feit dat de andere "haast twee keer zo groot" zijn, kan ook wijzen op een aangeboren gebrek (ze zijn toch samen opgegroeid?). Dat kan van alles zijn, van een hartafwijking tot een enzymgebrek.

 

Het is wel kwalijk dat ze niet herkauwt. Probeer er in elk geval wat smakelijk hooi in te krijgen om die pens weer aan het werk te krijgen. Dat is altijd het beste bij pensproblemen. Dit is een sober ras dat 'thuis' vooral ruwvoer eet. Brokken en mais enzo verstoren de penswerking nog meer. En ik zou ook een herkauwpoeder/penspoeder voor schapen halen (vraag de d.a.).

 

Al met al een moeilijk verhaal, dat kennelijk al lang speelt. Even geen koper meer geven en niet te lang mee doordokteren, want daar wordt er maar 1 beter van

 

Veel succes en laat je nog wat van je horen?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Idd, jouw opmerking dat de andere ruim 2x zo groot zijn doet mij ook vermoeden dat het probleem eerder te zoeken is in iets vanuit het schaap zelf dan vanuit een ziekte. Hoewel het een het ander niet uitsluit natuurlijk

Af en toe zit er nu eenmaal een "kneusje" tussen. Daar kun je dan jammer genoeg weinig aan doen.

 

Persoonlijk zou ik niet teveel andere zaken dan brok, hooi en mineralen voeren. Vaak wordt het daar niet beter van. Ik zou het schaap zelf apart zetten en zorgen dat er genoeg voer en water en mineralen beschikbaar is. Als je hem apart zet kun je goed monitoren wat erin gaat en wat er weer uitkomt. Hieraan kun je dan vaak wel zien of er iets mis is.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...