Jorieke123 Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Aangezien ik veel doorgeschoten uien heb, die niet goed zijn te bewaren, wil ik lekker veel uiensoep maken. Heeft iemand een lekker (zelf getest) recept? Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
wouttie75 Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 toevallig eergisteren een uiensoep uit eigen tuin gemaakt: bouillon getrokken van een riblap in grove stukken gesneden, samen met Salie, Rozemarijn, Tijm een grote rode ui in grove stukken en grove zwarte peper, en zout naar smaak ( evt een rundvleesbouillonblokje toevoegen)Alles koud opgezet en 4 uurtjes laten pruttelen. Ik heb de soep de volgende dag afgemaakt. De volgende dag een flinke hoeveelheid uien licht bakken in (room) boter / stoven. Dan op hoger vuur iets laten bruinen. 1 schep bruine suiker erbij laten karameliseren. 2 scheppen bloem erbij, roeren en vervolgens afblussen met een lekker biertje (of witte wijn) naar smaak. Langzaam de gezeefde bouillon (door een doek) bijvoegen. Soeppie afmaken met wat je lekker vindt, ik heb een beetje bosui en knoflook- bieslook last minute toegevoegd. Het vlees in kleine stukjes gesneden en toegevoegd. Afmaken met de gebruikelijke stokbrood en geraspte kaas ( ik ben geen kaas eter dus niet gedaan !) Smullen...!!! Quote People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Mmm, dat klinkt goed. Ik heb de uien die aan het doorschieten waren, geplant. Dit wegens chronisch tekort aan uien loof en de meesten doen waar ze de aarde voor ingestopt zijn. Zo lekker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Heel erg lekker uien soep, goed idee. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 Snij drie of vier uien erg fijn.Laat ze in 30 gram boter zachtjes bakken ( smelten zeggen ze in het Frans) worden zonder ze bruin te laten worden.Voeg twee eetlepels bloem toe, roer deze er goed doorheen om alle klontjes te verwijderen en laat de bloem een beetje bruin worden.Voeg van het vuur af 1 liter runderbouillon toe, beetje bij beetje totdat al de bouillon is opgenomen. kook zachtjes voor drie kwartier.Snij plakjes stokbrood en rooster deze licht. Schep de soep in een kom en leg er een broodje op, bestrooi deze met geraspte gruyère. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 3, 2011 Author Share Posted August 3, 2011 Thanks Wouttie, jullie houden wel echt van lekker eten zo te lezen. Ik kook bijna nooit zo uitgebreid (het stuk over de riblap), maar ga het zeker vandaag of morgen proberen!Die bloem die er bij moet... die mag ik er niet in doen als ik het ook wil wecken. Maar die kan er wel in als je de pot met soep open maakt om de soep te gaan eten. De meel dient hier als bindmiddel... toch?Bij de Aldi zag ik riblappen liggen (heb die dingen nog nooit eerder gekocht ), dus die liggen nu in de koelkast. Het schijnt te gaan regenen vandaag, dus dat wordt een grote pan op het vuur voor al die doorgeschoten uien! @Appelvrouw: een wat sneller gerecht, wat meer op mij gericht Bedankt! Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
wouttie75 Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 Voor de bouillon kun je elk ander rundvlees gebruiken, maar het is zonde om hier ossehaasjes voor te gebruiken. Een bot schijnt ook lekker te zijn. En verder alle kruiden die je toevallig in de tuin hebt en je lekker vindt. ( Wortels / Knolselderij / Uien etc. kunnen er ook bij) Je kunt ook de bouillon als basis invriezen en de soep ff afmaken als je hem wilt gebruiken. De bouillon maken is het werk niet aangezien je alles grof snijdt en het gas het werk laat doen. Oh ja ik was nog vergeten te zeggen dat als het kookt en schuimt je dit het beste afschept maar dat spreekt voor zich neem ik aan. Je kunt hem voor van alles gebruiken. Quote People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 12, 2011 Author Share Posted August 12, 2011 Wegens omstandigheden (potten op, bestellen duurde langer dan normaal ) ben ik nu pas met de uiensoep bezig. De boullion had ik al klaar, die had ik ingevroren. Na een flinke huilbui en een berg uien-ringen, staat de boel nu te sudderen. Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 Mijn recept:5 Grote uien snipperen, het mooist vind ik in van die kleine maantjes, knoflook en tijm erbij (ook veel) en zwarte peper naar smaak. Dan 1 glas droge witte wijn toevoegen, even laten dampen, dan 1,5 a 2 liter bouillon toevoegen.Voor bouillon gebruik ik vegetarische bouillonblokjes.Geraspte kaas gaat op tafel, iedereen kan in zijn soepje doen wat hij lekker vindt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RvO Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 .....Na een flinke huilbui ..... Onlangs ontdekt (maar ik ben vast niet de eerste ). Veel uien snijden? Ga naar buiten! Onlangs heb ik anderhalve kilo uien gesnipperd, aan de picknicktafel, maar geen enkel traantje gelaten. Een heeeel klein briesje wind is blijkbaar genoeg om de uienlucht uit de ogen te houden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartp Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 .....Na een flinke huilbui ..... Onlangs ontdekt (maar ik ben vast niet de eerste ). Veel uien snijden? Ga naar buiten! Onlangs heb ik anderhalve kilo uien gesnipperd, aan de picknicktafel, maar geen enkel traantje gelaten. Een heeeel klein briesje wind is blijkbaar genoeg om de uienlucht uit de ogen te houden. de dampkap helpt ook wat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RvO Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 de dampkap helpt ook wat. De dampkap heb ik verwijderd, wegens extreme lelijkheid en omdat ik steeds mijn hoofd stootte aan dat kreng . Klusje voor het najaar: fatsoenlijke dampkap kopen en monteren. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dennis29 Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 .....Na een flinke huilbui ..... Onlangs ontdekt (maar ik ben vast niet de eerste ). Veel uien snijden? Ga naar buiten! Onlangs heb ik anderhalve kilo uien gesnipperd, aan de picknicktafel, maar geen enkel traantje gelaten. Een heeeel klein briesje wind is blijkbaar genoeg om de uienlucht uit de ogen te houden.Bedankt voor de tip! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 .....Na een flinke huilbui ..... Onlangs ontdekt (maar ik ben vast niet de eerste ). Veel uien snijden? Ga naar buiten! Onlangs heb ik anderhalve kilo uien gesnipperd, aan de picknicktafel, maar geen enkel traantje gelaten. Een heeeel klein briesje wind is blijkbaar genoeg om de uienlucht uit de ogen te houden.Bedankt voor de tip! Handy! En nu maar hopen dat het ophoudt met regenen als we uiensoep willen maken... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicolette Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 das inderdaad een goede, buiten uien snijden. Bedankt voor de tip! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Die bloem die er bij moet... die mag ik er niet in doen als ik het ook wil wecken. Maar die kan er wel in als je de pot met soep open maakt om de soep te gaan eten. De meel dient hier als bindmiddel... toch?Als bindmiddel ja, niet noodzakelijk, maar ik gebruik het zelf ook altijd. Achteraf bloem er door heen roeren kan heel goed gewoon 2 volle eetlepels bloem door de soep roeren en je krijgt totaal geen klonten! (haha, je kunt dan beter allesbinder gebruiken als je het nodig vindt!) Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 14, 2011 Author Share Posted August 14, 2011 wat is dat ineens met die kleine lettertjes? Nog even en ik moet een (betere)bril! Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted September 17, 2011 Share Posted September 17, 2011 Vandaag ( voor de pastasaus ) 15 kg ui gesneden. Vanochtend, vanmiddag en vanavond. Vanochtend, bij de eerste kilo's tranen met tuiten . Daarna waren de tranen op, ook nog toen ik ze vanavond sneed. Nu op naar de uiensoep Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted September 17, 2011 Share Posted September 17, 2011 De uien bakken in olie of boter(wat jij t liefste hebt) met wat kerriepoeder , is heel lekker en net een beetje meer ....de rest als bovenstaande recepten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frank vwl Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 (edited) Misschien een hele stomme vraag, maar zou het mogelijk zijn om zelf boullion blokjes of poeder te maken, droge dan dus niet vloeibaar ingevroren. Dus boullion die dan helemaal ingekookt wordt tot het vocht eruit is zoals hier: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1241242 Heeft iemand zoiets wel eens geprobeerd? Edited September 18, 2012 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Met interesse de link bekeken....je zou bijna spontaan vegetariër worden Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greetje11 Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 @Jorieke,Riblap nog nooit eerder gekocht Maak je nooit hachee Daar kun je de riblap prima voor gebruiken, fijn snijden, hacheekruiden erop,braden uien toevoegen,afblussen met water of een restje jus.klein scheutje azijn en een laurierblaadje toevoegen, en laat maar lekker sudderen.Heerlijk bij wortels/uienstamp. Ik hoef nooit bij het uien schoonmaken te huilen, terwijl iedereen tranen met tuiten huilt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Gee, vertel! Ik kan die link niet bekijken, ergens mis ik hier een programmaatje voor Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 19, 2012 Author Share Posted September 19, 2012 @Greetje: Nee, ik maak nooit hachee Zou ik eens moeten doen, maar dan wel van varken natuurlijk. Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted December 19, 2012 Share Posted December 19, 2012 Het helpt wel even: uiensoep maken als je verkouden bent...mijn neus trok open de schillen zet ik straks naast mijn bedje... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.